Voorbeschouwing G.V.V.V. - Excelsior '31

10 januari 2013

 

Wie, o wie, wordt er ‘herbstmeister’?

 

Vreemde kop zult u zeggen, want de titel ‘herbstmeister’ wordt toch voor de winterstop vergeven en die is toch nu voorbij? Daarin heeft u het gelijk volledig aan uw zijde.

Maar deze vraagstelling gebruikte ik in de eerste week van december toen eigenlijk op de achtste van die maand voornoemd duel was vastgesteld.

En bijna iedereen, voetballiefhebber of niet, weet dat toen het volledige amateurvoetbal in Nederland werd afgelast vanwege de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Een noodlottig feit dat wij als liefhebbers van het voetbal nooit meer mogen vergeten en daar hopelijk ook lering uit hebben getrokken voor ons gedrag als speler en/of toeschouwer.

Omdat de toen uitgestelde wedstrijd G.V.V.V. – Excelsior ’31 niet meer in de rest van december werd ingehaald, maar deze dus werd verplaatst naar aanstaande zaterdag, is het antwoord op de vraag in de kop ook te geven.

Want het zal de zaterdag topklasse volgers niet zijn ontgaan dat het vooral in de laatste speelweken van het vorige jaar continu stuivertje wisselen is geweest aan de kop van de ranglijst. Van de huidige top vijf is alleen FC Lisse, waar G.V.V.V. in de laatste officiële wedstrijd van 2012 0-0 tegen speelde, er nog niet in geslaagd om één of meermaal de leiding te nemen. Van de overige vier, H.H.C. Hardenberg, Barendrecht, Katwijk en ons eigen G.V.V.V was Katwijk overduidelijk lange tijd de sterkste, want de oranjehemden voerden in negen, van de tot nu toe zestien afgewerkte, speelronden de ranglijst aan. Barendrecht deed dat eenmaal, de Veense blauwen driemaal en de huidige lijstaanvoerder H.H.C. Hardenberg, en dus de ‘herbstmeister’, nam op 1 december jl. ook voor de derde maal die positie in, ten koste van de Assink-brigade.

 

Kortom het is dus ongemeen spannend aan de top, want het verschil tussen de nummer één H.H.C. Hardenberg (34 pt.) en FC Lisse wat vierde staat is slechts drie punten. Daar tussenin bevinden zich G.V.V.V. (32 pt.) en Katwijk (31 pt.) dat op basis van doelsaldo boven FC Lisse staat.

In het land van herkomst is de titel ‘herbstmeister’ zeer gewild, want daar werd de drager daarvan in 32 van de in totaal 48 jaargangen ook kampioen. Een percentage van ruim 66%. Maar in de topklasse, die dus nu aan haar derde jaar van bestaansrecht bezig is, is dat percentage voorlopig nog 100%. IJsselmeervogels pakte in 2010-2011 met 33 punten uit 15 duels die tussentitel en werd uiteindelijk kampioen met 62 punten. Plaatsgenoot en grote concurrent Spakenburg deed het vorig seizoen nog iets beter en werd kampioen met een totaal van 65 punten uit dertig duels. Toen ging de winterstop in na 17 gespeelde wedstrijden en was Spakenburg met 36 behaalde punten ‘winterkoning’. Want dat is volgens wikipedia een alternatieve Nederlandse uitdrukking voor deze krachtige Duitse aanduiding.

 

Voor aanvoeder Simon Brouwer c.s. een mooie uitdaging in dit nieuwe jaar om topklasse maatstaven v.w.b. die tussentitel, terug te brengen tot een Duits percentage. Dat daarvoor nog een lange weg is te gaan mag duidelijk zijn, want er staan nog 14 duels te wachten voordat de hoofdprijs uitgedeeld wordt. Een goede start in het tweede deel van de competitie zou daar een mooie opmaat voor kunnen zijn. Maar dat zal zeker niet vanzelf gaan, ondanks het feit dat Excelsior ’31 dit seizoen een laagvlieger is.

G.V.V.V. ondervond dat al aan den lijve toen op 18 augustus de competitie ouverture plaatsvond op sportpark De Koerbelt de thuishaven van de Rijssenaren. In een bloedhete ambiance, de thermometer gaf ca. 35° C aan, konden de pupillen van trainer Assink geen moment overtuigen en verloren ze terecht met 3-1. Helaas was dat geen opsteker voor onze gasten, want uit de volgende tien duels werd slechts 1 punt gehaald. Maar Excelsior ’31 is zich aan het terugvechten. Van de laatste vijf wedstrijden werden er drie gewonnen, één gelijkgespeeld en één verloren.

Een kat in het nauw, Excelsior ’31 staat nog steeds in de gevarenzone, kan rare sprongen en daar dient G.V.V.V. terdege rekening mee te houden.