Voorbeschouwing G.V.V.V. - J.V.C. Cuijk

2 januari 2013

 

Nu alle feestdagen weer achter de rug liggen en we net zijn begonnen aan een geheel nieuw jaar en iedereen zijn gebruikelijke dagelijkse beslommeringen weer heeft opgepakt, is het ook weer tijd voor de heren voetballers om uit de winterslaap te ontwaken en zich te gaan opmaken voor de start van de tweede competitiehelft.

Deze komt dit keer een week eerder dan in eerste instantie gepland. U weet allen dat de fatale gebeurtenissen in Almere met wijlen grensrechter Richard Nieuwenhuizen daar aan ten grondslag liggen. Want door de algehele afgelasting van het totale amateurvoetbal in het laatste speelweekeinde in december zijn o.a. de wedstrijden in de topklasse van dat weekeinde verplaatst naar 12 januari, waar normaal gesproken de competitie een week later zou aanvangen.

Dit betekent dus een iets kortere voorbereidingsperiode, maar in het licht van de redenen waarom, een futiliteit. En dat is eigenlijk nog te veel te gewichtig uitgedrukt.

 

De voorbereiding op de laatste 14 wedstrijden van deze competitie jaargang ’12-’13 begint dus komende zaterdag 5 januari. En zoals we ondertussen al bijna gewend zijn geraakt is teammanager Eddy Schoeman er weer in geslaagd om een paar aansprekende namen te strikken om te sparren tegen ons vlaggenschip. Er wordt afgetrapt tegen JVC Cuijk en daarna staat op dinsdagavond 8 januari de Belgische BVO en eerste klasser, Lierse S.K. te wachten, voordat op zaterdag de 12de de competitie weer een aanvang gaat nemen met de thuiswedstrijd tegen het Rijssense Excelsior ’31

 

 

JVC ’31, maar in het jaar 2000 officieel omgedoopt tot JVC Cuijk, is een zondag topklasser die er vanaf de start (in het seizoen ’10-’11) bij was. Via een vierde positie in de hoofdklasse B werd de horde naar de nieuw gevormde topklasse moeiteloos genomen. Vanzelfsprekend was dit niet, want pas in 1999 meldde J(an) V(an) C(uijk) – genoemd naar een middeleeuwse held in het dorp Cuijk – zich op het toenmalig hoogste niveau, de hoofdklasse. In de circa dertig jaren daarvoor laveerden de Cuijkenaren tussen de 4de en de 1ste klasse. Dus een grote traditie op het hoogste amateurniveau had de voetbalclub nog niet opgebouwd.Er komen is één, maar er blijven is twee. Dit is een bekende uitspraak die vaak wordt gebezigd als een club voor het eerst promoveert naar een niveau wat nog niet eerder werd bereikt. Nu, JVC Cuijk bleek een supersnelle leerling. Het eerste seizoen op de hoogste trede werd met een 11de plek net overleefd, maar daarna ging het crescendo. Want in jaargang ’00-’01 kon geen enkele concurrent tippen aan de prestaties van de rood-witten en werd het kampioenschap veroverd van de zondag hoofdklasse B.

In het seizoen daarop werd opnieuw lang meegedaan om de titel, maar toen was UDI ’19 net wat sterker en moesten de mannen van trainer Ben Gerritsen – die G.V.V.V. halverwege de jaren tachtig ook nog een tijdje onder zijn hoede had – genoegen nemen met het vice kampioenschap.

De ‘nieuwkomer’ had de toon gezet en bleek absoluut geen eendagsvlieg, want in de jaargangen daarna eindigde men telkens in de bovenste helft van de ranglijst, die ook nog eens een mooie stijgende lijn vertoonde. Via een 7de, 6de, 5de en 3de plek was het in 2007 opnieuw raak en mocht op sportpark De Groenendijkse Kampen de vlag opnieuw in top, dit keer onder leiding van Maarten van Vugt die daarmee zijn vierde seizoen als trainer extra glans gaf.

In de strijd om de algehele zondagtitel kon JVC Cuijk beide keren geen potten breken. Bij de eerste titel werd De Baronie zondagkampioen en in 2007 ging deze naar S.V. Argon.

 

Hoewel de prestaties na dat laatste kampioenschap wellicht toch iets tegenvielen – respectievelijk 9de en 10de – waren de Cuijkenaren op het moment suprême toch weer bij de les en veroverde men de eerder hierboven beschreven zo begeerde topklasse deelname. Oefenmeester Willy Willems die voor de promotie verantwoordelijk was werd opgevolgd door ex-prof Jan van Deinsen, die na z’n actieve voetbalcarrière (NEC, Go Ahead Eagles en Feyenoord) het trainersvak oppakte en daarin diverse jaren als globetrotter over de wereld reisde. Het bracht hem o.a. in Nigeria en Trinidad & Tobago als assistent bondscoach. Onder zijn hoede werd het debuut in de topklasse afgesloten met een prima zesde positie en dus was men in Cuijk opnieuw verzekerd van een volgend seizoen in deze elite klasse. Helaas ging het vorig jaar een stuk minder met de prestaties van het vlaggenschip van JVC Cuijk. Ternauwernood eindigde men boven de fatale streep en werd met een 12de positie net de nacompetitie ontlopen. Wellicht mede daarom werd aan het einde van dat seizoen afscheid genomen van Jan van Deinsen en nam de twee-eenheid Hans Kraaij jr. (technisch directeur) en Piet de Kruiff (trainer) het roer over. En voorlopig lijkt dit ‘huwelijk’ een geslaagde combinatie, want halverwege december werd door de beleidsbepalers van JVC Cuijk - die onder leiding staan van voorzitter Ingrid Kloosterman en dat is natuurlijk best bijzonder in het voetbal wat toch van oudsher een mannenbolwerk is - besloten om het contract met één jaar te verlengen.

Men is tevreden over de ingeslagen weg, die na een grillig begin en inpassing van nieuwe spelers, nu een herkenbaar spelend JVC Cuijk op het veld te zien geeft. Na zestien duels staat de Kraaij/Kruiff-brigade precies in het midden van de zondag topklasse. Zes duels werden gewonnen, vijf gelijk gespeeld en evenzoveel verloren. Het doelsaldo is 28 – 22.

Voor ons als zaterdagvoetballers zijn David Magee (DTS Ede), Erik de Kruijk (Barendrecht, FC Lienden en Heerjansdam), Nick de Graaf (SVZW en Spakenburg) en Mark Fennbeumer (CSV Apeldoorn) waarschijnlijk de meest bekende namen in de Cuijkse selectie.

 

In de afgelopen maanden november en december konden we op deze website bijna louter positieve berichten plaatsen omtrent het keurkorps van Erik Assink. Allereerst verlengde de oefenmeester zelf zijn contract met een jaar en dat leverde binnen de gehele vereniging uitsluitend lachende gezichten op en dat is altijd een prima teken. Naast diverse sterkhouders die vorig seizoen al een tweejarige verbintenissen waren aangegaan met de club, mochten daar nu Roy Terschegget, Wilco den Hartog en Tauofik Adnane aan worden toegevoegd. Bovendien werd daar vorige week de ‘verloren zoon’ Joey Snijders nog aan gekoppeld, die dus volgend seizoen weer in het ‘blauw-wit’ gaat spelen i.p.v. het ‘rood-wit’ van IJsselmeervogels.

 

Maar nog is de koek niet op, want voor de tweede keer op rij werd G.V.V.V. genomineerd als sportploeg van de gemeente Veenendaal. Het wordt dus afwachten of Simon Brouwer c.s. deze fraaie eretitel kunnen prolongeren. Want na afloop van het duel tegen JVC Cuijk gaan de mannen gezamenlijk eten om zich daarna naar de theater De Lampegiet te begeven waar de jury uitspraak zal doen of G.V.V.V. de tafeltennisdames van SKF en de triatlon ploeg van VZC heeft verslagen.

En als klap op de vuurpijl werd de gehele vereniging beloond voor al haar inspanningen. Want bij de digitale verkiezing ‘Voetbalclub van het jaar’ haalden ‘wij’ via een geweldige eindsprint SC Genemuiden in en werd G.V.V.V. in de categorie topklassers gekozen als beste. Niet alleen werden de meeste stemmen binnen gehaald, maar er moest ook met cijfers worden beargumenteerd waarom. En ook daarin behaalden ‘wij’ de hoogste gemiddelde waardering.

Samenvattend kunnen we dus zeggen dat alleen al op basis van deze feiten 2012 een geweldig jaar was. Maar wie herinnert zich niet de bekerwedstrijd in Alkmaar tegen AZ en de vijfde plek als debutant in de topklasse? En zo zouden we nog wel een aantal memorabele daden bij elkaar kunnen sprokkelen om het lijstje nog groter en mooier te maken.

 

Maar goed dit als allemaal verleden tijd, de toekomst telt nu weer in dit nieuwe jaar 2013. Waarbij we ons gaan afvragen of en hoelang de discipelen van trainer Erik Assink kunnen meedoen om de titel in de topklasse. De uitgangspositie is prima, want met maar twee punten achterstand op de ‘herbstmeister’ H.H.C. Hardenberg is er van alles mogelijk. Maar ook de vier á vijf achtervolgers staan op schootsafstand van de koploper en zullen zeker jacht gaan maken op die prooi. Al met al kunnen we ons verheugen op een hopelijk spannend vervolg van de competitie.

En om daarin goed beslagen ten ijs te komen oefent G.V.V.V. dus collega topklasser JVC Cuijk. En daarin ligt gelijk een mooie uitdaging. Want van de vier eerdere gespeelde duels tegen deze zondagclub (1x beker en 3x oefen) wist G.V.V.V. er niet één te winnen. Thuis werd het tweemaal 1-2 (1x beker en 1x oefen) en op het JVC Cuijk toernooi – dit was trouwens een inspiratie bron voor het opzetten van het Vallei & Rijn toernooi – speelde G.V.V.V. in de eerste editie gelijk (2-2) en verloor het met 3-2 in jaargang ’11-’12. 

G.V.V.V. - JVC Cuijk begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van scheidsrechter Harry van Beek uit Cothen.