Voorbeschouwing G.V.V.V. - K. Lierse SK

6 januari 2013

Het nieuwe jaar kent voor G.V.V.V. een stevige start. In enkele dagen tijd werkt de ploeg drie trainingssessies en twee uitermate pittige oefenduels af. Daar waar afgelopen zaterdag nog een uitstekende wedstrijd werd bekroond met een 3-0 overwinning op de equipe van Hans Kraaij Jr. en Piet de Kruijff , daar treedt het keurkorps van Erik Assink aanstaande dinsdagavond aan tegen de Belgische profclub K.Lierse S.K., afkomstig uit Lier, plaatsgenoot van K. Lyra TSV, al speelt laatst genoemde vereniging toch wat lager dan de tegenstander van onze blauwe favorieten.

K.Lierse S.K. die gedurende een aantal dagen op de Veluwe een last-minute trainingskamp heeft ingelast zochten nog een tegenstander en via een oproep op de website van VoetbalOpZaterdag was G.V.V.V. er als de kippen bij om daar op te reageren, vandaar dat dit mooie oefenduel op dinsdagavond 8 januari gaat plaatsvinden. 

 

Met Lierse komt een voormalig grootmacht uit de Belgische competitie op bezoek. De ploeg heeft in het verleden de nodige successen geboekt en heeft een historie in de Champions League op het palmares staan. Dat de club heden ten dage nog bestaat mag een wonder heten, want een bankroet is in het verleden maar ternauwernood voorkomen. Een kostbare verbouwing aan " 't Lisp" en forse schulden brengen de club aan de rand van de afgrond. Veel negatieve publiciteit omtrent de zogenaamde 'Bel-Chinezen' doen de club ook al geen goed. Op de dag dat G.V.V.V. haar 60ste verjaardag vierde werd er ook in Lier een glas gedronken op de toekomst van de club. Een overname door de Egyptische investeringsgroep Wadi Degla Holding geeft de club weer zicht op een voetbalrijke toekomst, al speelde men destijds nog op het tweede niveau bij onze zuiderbuur. Toch bleek het leed nog niet geleden, want de zogenaamde 'zaak Ye', in Nederland beter bekend als de affaire van de 'Bel-Chinezen', levert een verplichte degradatie op, wat zou betekenen dat de ploeg naar de derde klasse zou moeten afzakken. Tel daarbij op dat de breekbare financiële situatie een transferverbod opleverde en het behoeft geen verder betoog dat het zware tijden waren voor de aanhang van Geel-Zwart. De overname door Wadi Degla leverde geldelijke armslag op waardoor de schulden konden worden betaald en het transferverbod kwam daarmee ten einde. Als Lierse in de slotfase van de competitie nipt de nacompetitie misloopt lijkt het seizoen als een nachtkaars uit te gaan. De verplichte degradatie wordt echter vanachter de burelen van de voetbalbond van tafel geschoven. Van omkoping blijkt achteraf geen sprake. Een memorabel seizoen komt ten einde.

 

Sonck en Radzinkski

Het duurt vervolgens nog tot aan het seizoen 2010-2011 voordat de ploeg de kampioensvlag mag hijsen en een terugkeer naar de eerste klasse wordt afgedwongen. De terugkeer van Lierse op het hoogste podium maakt van de club al snel een trainerskerkhof. Aime Antheunis werd na 1 punt uit de eerste zeven duels ontslagen en Eric van Meir moest op 3 januari 2011 zijn trainerszetel alweer afstaan aan Trond Sollied. De vriendelijke Scandinaviër werd op zijn beurt na afloop van het vorige seizoen weer opgevolgd door Chris Janssens die op zijn beurt de kerst van 2012 weer niet haalde. Momenteel heeft de ploeg met Daniël Simmes en Kris Thys een trainersduo voor de groep staan. En een selectie-groep waar mensen die de Belgische competitie niet nauwgelet volgen maar weinig bekende namen in zullen herkennen. Het zal wellicht blijven bij Karim Saidi, een Tunische verdediger die in het seizoen 2004-2005 bij het Feyenoord van trainer Gullit liet zien een klasbak te zijn. Na het ontslag van Gullit was het met Saidi in Nederland ook snel gedaan. Via omwegen door heel Europa speelt hij nu zijn wedstrijden in het Herman Vanderpoortenstadion. Verdediger Arjan Swinkels was vorig seizoen nog het boegbeeld van de Tricolores uit Tilburg, maar speelt dit seizoen voor de mannen van Simmens/Thys.

 

Ook op dit moment is de situatie van Lierse niet rooskleurig. In de competitie houdt het Beerschot en Cercle Brugge nog onder zich, maar de club moet serieus vrezen dat het zal moeten gaan deelnemen aan de eindronde (nacompetitie) om zo het vege lijf te redden. Het gat met Waasland-Beveren wat op een veilige 13de plaats in de competitie verblijft bedraagt vier punten. Deze plaats op de ranglijst is te verklaren door de uitslagen door te nemen. Slechts 13% van de gespeelde wedstrijden leverden een driepunter op; in totaal dus 9 punten. Tien maal werd er verloren en negen maal stond een puntendeling op het wedstrijdformulier. Het seizoen begon voor Lierse nog aardig, want na een nederlaag op de eerste speeldag bleef de ploeg 7 speeldagen ongeslagen. Op 29 september j.l. maakt Zulte Waregem een einde aan de euforie op 't Lisp. Tot aan de winterstop moet de ploeg te vaak een zware nederlaag slikken, waarbij opvalt dat Lierse met name op vreemde bodem uitermate zwakke resultaten boekt. Nederlagen van 4-1 tegen Anderlecht, Genk en Kortrijk, 3-0 verlies tegen KV Mechelen en Standard Luik leveren een negatief doelsaldo op van 2 doelpunten voor en maar liefst 18 tegen. Omdat het 'not done' is om alleen een negatieve kant te belichten melden we hier natuurlijk ook de knappe overwinningen in eigen huis op Club Brugge (3-2) en KAA Gent (2-0). Op verplaatsing werd alleen een bezoek aan Cercle Brugge met drie punten afgesloten (0-3).

Eerder in deze voorbeschouwing passeerde reeds de opmerking de revue dat het aantal 'bekenden' in de gelederen van onze Belgische gasten enkel uit Swinkels en Saidi bestonden; een waarheid als een koe, maar ook iets wat in het verleden toch zeker anders is geweest. Alleen al terugkijkend naar het vorige seizoen voegen we de namen van Stein Huysegems en Wesley Sonck toe aan het rijtje 'bekenden' voor ons Nederlanders. Spraakmakende c.q. bekende namen uit het verleden zijn Jan Ceulemans, Gert Claessens, Jurgen Cavens, Geoffrey Claeys, Bertrand Crasson, Laurent Delorge, Eric Deflandre, Gilles de Bilde, Stijn Haeldermans, Carl Hoefkens, Arouna Koné, David Loggie, Kris Mampaey, Jean-Marie Pfaff, Bob Peeters, Andrzej Rudy, Tomasz Radzinski, Hans Somers, Philippe vande Walle, Erwin Vandenbergh, Gert Verheyen en Danny Verlinden.

 

Handtekening van Eric Deflandere en een entreekaart van een thuiswedstrijd van Lierse SK
 


Jan Ceulemans anno 1984 en 2012 ...
 

Natuurlijk zijn er ook vele 'Ollanders' in dienst bij Geel-Zwart geweest, een greep uit een enorme lijst: Johan Boskamp, Hans Bouwmeester, Jack de Gier, Steve Goossen, Pieter Huistra, Oeki Hoekema, Robbie Kok, Joop Lankhaar, Stanley Menzo, Paul Postuma, Hans Postumus, Peter Ressel, Frank Sporenberg en Eric Viscaal.

Bovenstaand reppen wij over twee verschillende namen voor het stadion van Lierse SK. Aan de ene kant noemen we het soms " 't Lisp" en aan de andere kant het "Herman Vanderpoortenstadion". Dit vraagt om een nadere uitleg. Het stadion stamt uit 1925 en ligt verscholen achter de katholieke kerk van de wijk "Lisp" in de Belgische plaats Lier; hiermee is de naam die het stadion in de volksmond draagt direct verklaard. De officiele naam luidt echter het Herman Vanderpoortenstadion. Vanderpoorten (1922-1984) was minister van justitie en burgermeester van de stad Lier. Tevens was hij een groot supporter van de ploeg.

 

Wij wensen u een spannende en sportieve wedstrijd toe die onder leiding zal staan van scheidsrechter Ruud van der Wielen uit Veenendaal, die zal worden geassisteerd Johan van Dijk en Gert van Ginkel beide afkomstig uit Ede.

Foto's & overig beeldmateriaal: Dennis Verwoert