Voorbeschouwing G.V.V.V. - Kozakken Boys

10 april 2013

Een ‘oude bekende’ op bezoek op het sportpark Panhuis

 

Na Spakenburg (66 duels) en IJsselmeervogels (57 duels) is de ploeg uit Werkendam een opponent in de topklasse waar G.V.V.V. in het verleden de meeste wedstrijden tegen afwerkte. Want komende zaterdag staat de 42ste ontmoeting tussen de blauwen en Kozakken Boys op de programmarol. En daarom mag er met gerust hart worden gesproken dat de ploeg van trainer Michel Langerak – ex-prof speler van o.a. DS ’79, NEC, AZ en Sparta Rotterdam – als oude bekende wordt begroet op het sportpark Panhuis.

 

Net als de gastheren mag Kozakken Boys, gezien haar geschiedenis en de geleverde prestaties daarin, worden gerekend tot de top van het zaterdag voetbal. Want op de zogenaamde ranglijst aller tijden, die liep van 1971 t/m 2010 – toen de 1ste klasse, later omgedoopt tot hoofdklasse het hoogste niveau was – nemen de Kozakken de negende plaatst in op die ranglijst die uit totaal 119 voetbalclubs bestaat. G.V.V.V. bivakkeert twee plaatsjes hoger. En van de top tien van die lijst maakt de helft deel uit van de huidige topklasse. Naast Kozakken Boys en G.V.V.V. zijn dit in volgorde: IJsselmeervogels (1), Spakenburg (3) en Noordwijk (4).

Quick Boys (2), DOVO (5), ACV (6), Bennekom (8) en VVOG (10) hebben tot op heden de stap omhoog nog niet kunnen maken, maar wie weet wat de komende nacompetitie voor onze ‘rode buren’ of de mannen uit buurgemeente Bennekom en het Assense ACV nog in petto heeft, want alle drie zullen hoogstwaarschijnlijk gaan deelnemen aan de strijd om het klassenperiode kampioenschap. Bennekom zal zich dan wel eerst veilig moeten spelen, want anders gaat die vlieger niet op. Quick Boys en VVOG zullen nog een seizoen langer geduld moeten oefenen om toe te treden tot de eliteklasse, want deze beide ‘traditionsvereine’ kunnen geen enkele aanspraak maken op de titel of een omweg die tot promotie kan leiden.

 

Hoe zo’n omweg tot succes kan leiden bewezen de Werkendammers vorig seizoen. Lange tijd streed men met Scheveningen om de titel in de hoofdklasse B, maar uiteindelijk kwamen ze 1 puntje tekort en gingen de badplaatsbewoners met eer aan de haal. Omdat Scheveningen door haar eindsprint ook de derde periodetitel in de wacht sleepte was het geluk aan de zijde van Kozakken Boys. Want daardoor namen zij als het hoogst eindigde team in de eindrangschikking (2de), die nog geen periodetitel had veroverd, deze ‘troostprijs’ over. En die ‘troostprijs’ werd vijf wedstrijden later omgezet en een vette hoofdprijs, namelijk promotie naar de topklasse. Over de ruggen van R.V.V.H. en A.S.W.H. werd de klassenperiodetitel veroverd en daarna moest de nummer 13 uit de topklasse, Harkemase Boys, er in een uit- en thuiswedstrijd aan geloven. Tenslotte stuitte de

Op 3 november 2012 werd het op sportpark De Zwaaier 0-2. Dit was mede te danken aan de uitblinkende doelman Johan Jansen en het feit dat Kozakken Boys gedurende een groot deel van de wedstrijd met 10, en het laatste half uur zelfs met 9 spelers verder moest door twee veldverwijderingen.
Dennis van Meegdenburg (strafschop) en Maurice van der Wilt waren de doelpuntenmakers voor G.V.V.V.

Langerak-brigade op de nu haast zekere promovendus Ter Leede. Want de Sassenheimers, waar Erik Assink aan het roer stond voordat hij naar G.V.V.V. vertrok, hebben nog 1 puntje nodig uit vier duels voordat de vlag in top mag. Maar vorig seizoen kon Ter Leede de opmars van Kozakken Boys niet dwarsbomen. In één finale duel op het neutrale terrein van sportpark ’t Slot van Capelle gingen de Boys er op en erover, zoals dat zo mooi heet, en werd Ter Leede met 5-1 afgedroogd en was de zo gehoopte en gewenste promotie een feit. En dat dit geen geluk was bewijzen captain Sjoerd van der Waal c.s. dit seizoen ten overvloede. Van de vier nieuwkomers, DETO Twenterand, Jodan Boys, Scheveningen en Kozakken Boys, zijn zij de enige die zich geen zorgen hoeft te maken over nog een seizoen topklasse, want deze is met een prachtige huidige zesde plek al meer dan veilig gesteld en dat was in eerste instantie de opdracht aan de manschappen uit Werkendam.

 

Mede daarom komt Kozakken Boys geheel ontspannen een bezoek brengen aan de voor hen zo vertrouwde blauwe zijde van het sportpark Panhuis. Want er valt helemaal niets meer te verliezen, alleen maar te winnen. Ook realistisch gezien zou datzelfde moeten gelden voor de mannen van trainer Assink. Want door het 3-1 verlies tegen Rijnsburgse Boys en de 0-4 winst van Katwijk op onze gasten afgelopen zaterdag, is het gat met koploper Katwijk een kloof geworden. Theoretisch gezien niet onoverbrugbaar, maar de praktijk zal een stuk weerbarstiger zijn om een kunstwerk te bouwen die de kloof kan overspannen. Dus eigenlijk is het meest simpele recept, laat die gedachte aan een titel nu maar gewoon varen en ga net als de opponent gewoon lekker blanco de strijd aan om de drie punten en bekijk dan afloop maar wat de consequenties zijn. Alle fans begrijpen heus wel dat dit gemakkelijker gezegd is dan in de praktijk gedaan, maar misschien is dit toch wel de beste remedie voor een positief resultaat.