Voorbeschouwing G.V.V.V. - Rijnsburgse Boys

24 oktober 2012

Koppositie eenmalig, of komt er een vervolg?

G.V.V.V. kampioen van de eerste periode!! Welke ‘blauwe supporter’ had dat durven dromen bij de start van het tweede topklasse seizoen half augustus van dit jaar? De rasoptimisten misschien, maar het overgrote deel van de aanhang zeker niet. Natuurlijk mocht van de ploeg van trainer Erik Assink worden verwacht dat na de vijfde plaats in de eindrangschikking in het debuutjaar in de topklasse er een mooi vervolg zou komen. Maar verwachtingen in de praktijk waarmaken is nog niet zo eenvoudig. Je ziet het maar aan de kampioenen in de eerste twee topklasse seizoenen, respectievelijk IJsselmeervogels en Spakenburg, beide grootmachten in het zaterdagvoetbal verkeren nu in de onderste regionen. Dus het kan verkeren.

 

 

Tonnie Cusell scoorde op 25 februari jl. zijn eerste competitiegoal en bracht G.V.V.V. daarmee op een 2-1 voorsprong. Kan hij komende zaterdag dat kunststukje herhalen?

Voorlopig hebben aanvoerder Simon Brouwer c.s. absoluut geen last van een inzinking, sterker nog, de laatste vier wedstrijden werden allen in winst omgezet. De meesten zeer overtuigend en met ook meer dan acceptabel topklasse voetbal. Maar een ware kampioenskandidaat wint ook de wedstrijden waarin het niet van een leien dakje gaat en waar er geknokt moet worden om tot een positieve score te komen.

 

Zeker, als er zoals afgelopen zaterdag, nog wat extra druk op de ketel staat. Want vooraf was duidelijk dat bij het inhaalduel tegen rode lantaarn drager DETO Twenterand winst noodzakelijk was om de eerste te vergeven prijs in de vorm van een periodetitel in deze competitie te veroveren.

Geen moment werd zichtbaar welk team zich in de gevarenzone bevond en welk elftal een kans maakte op de koppositie. Met wat geluk, wat G.V.V.V. zonder enige twijfel toelachte (2x een bal op lat), maar toch ook met het nodige gogme werd de 1-2 winst voor de poorten van hel binnen gesleept. Het was in Vriezenveen dus een zeer zware bevalling, maar dit leverde wel een mooi kindje op.
Uiteraard werd dat feestje op gepaste en bescheiden wijze gevierd en mochten de spelers afgelopen maandagavond een training overslaan. Maar daarna werd weer gefocust op het voetbal. Dat begon trouwens eergisteren met het spelen van een districtsbeker wedstrijd in Zeist tegen zondag 3de klasser Saestum.

Het duurde allemaal erg lang voordat de Veense topklasser het verschil kon maken tegen de Zeister voetballers. Maar toen na ruim een uur spelen het eerste schaap over de dam was, in de vorm van een strafschop van good-old Dennis van Meegdenburg, was er ook geen houden meer aan. De teller stopte bij 0-6 en daarmee bereikten de Assink-pupillen dus de tweede KO-ronde van de kleine beker. 

Ook opponent Rijnsburgse Boys deed in de districtsbeker (West II) wat van haar verwacht mocht worden, want afgelopen zaterdag stuurde men zondag 2de klasser Spartaan '20 met een 5-1 nederlaag terug naar Rotterdam. Een logische winst zou je kunnen zeggen, maar 'de Uien' moesten dit kunstje wel flikken met 10 man, want op slag van rust bij een 1-0 voorsprong werd Jos van Beuningen met rood naar de kleedkamer gezonden. Spits Remon van Bochhoven was de gevierde man op sportpark De Middelmors, want hij scoorde een 'valse' hattrick. 
 

Al met al dus een redelijk drukke week voor de Veense blauwkousen, want ook komende zaterdag wacht niet de minste tegenstander. Sterker nog, voorafgaande aan de start van dit topklasse seizoen zal Rijnsburgse Boys door vele kenners zijn geafficheerd als een grote kampioenskandidaat. Dat is niet zomaar uit de lucht komen vallen. ‘De Uien’ zoals de bijnaam luidt van bollenstreekploeg, waren in de laatste decennia in de hoofdklasse al een naam van betekenis (3x kampioen). Door een derde plek in het seizoen ’09-’10 werd het debuut in de topklasse veilig gesteld en daarin maakten de ‘geel-zwarten’ ook veel indruk. Een respectievelijke 3de en 2de plek in de eindrangschikking werd veroverd en dat is en was meer dan voldoende voor zowel vriend en vijand om Rijnsburgse Boys te kwalificeren als gedoodverfde kampioenskandidaat.

 

Aanvoerder Kevin Winter, vijfde van links en met het opgeheven vingertje, was in Veenendaal het goudhaantje. Zijn doelpunt betekende de 2-3 en daarmee ging de winst naar 'de Uien'.

 

Tot op heden kunnen de mannen van trainer Niek Oosterlee die hooggespannen verwachtingen nog niet waarmaken, want je mag zonder terughoudendheid beweren dat een 7de plek niet des RBB’s is. In de beide eerdere topklasse seizoenen namen ze na éénderde van de competitie (is 10 wedstrijden) een 3de en 2de plaats in. Een verklaring zou kunnen zijn dat er bij Rijnsburgse Boys wat wisselingen van wacht hebben plaatsgevonden. Een aantal sterkhouders vertrokken of stopten met hun carrière. Maar deze gelouterde spelers werden opgevolgd door toch ook wel ervaren krachten die hun sporen reeds verdiend hadden in het betaalde voetbal of bij andere topklasser. Want zo mag je Jordy Strooker (ADO Den Haag), Pepijn Kluin (SC Veendam), Remon van Bochhoven (Haaglandia), Mark van de Boogaart (Barendrecht) en Ruud Kras (Sparta Rotterdam) toch absoluut kwalificeren. De conclusie zou dan ook kunnen zijn dat de nieuwkomers en de oudgedienden nog niet op elkaar zijn ingespeeld en tezamen nog geen sterke ketting vormen.

 

Dit alles neemt niet weg dat Rijnsburgse Boys een tegenstander is waar G.V.V.V. in de topklasse nog niet van heeft gewonnen. Vorig seizoen werd Assink-brigade in Rijnsburg met 7-2 van de mat geveegd en op het eigen Panhuis werd het na een geweldig leuke en spannende wedstrijd uiteindelijk 2-3 voor de bezoekers. Dit alles moet G.V.V.V. meer dan voldoende motivatie geven om te trachten de koppositie veilig te stellen.