Voorbeschouwing G.V.V.V. - vv Katwijk

22 februari 2013

Kan G.V.V.V. nu trendbreker worden in de strijd tegen de koploper?

 

De oplettende lezer zal bij het zien van bovenstaande kop wellicht zeggen, hé zoiets heb ik vorige week ook al zien staan bij de voorbeschouwing op het duel tegen Spakenburg. En ja, de intentie is bijna gelijk, alleen hoopten we toen dat G.V.V.V. trendzetter zou blijven. Die hoop kwam uit, want voor de tiende keer op rij bleven de pupillen van trainer Erik Assink ongeslagen tegen de blauwen van sportpark De Westmaat. Aanvoerder Simon Brouwer c.s. hielden zelfs, door de 1-0 winst, de drie punten in eigen huis en stegen door het verlies van de concurrenten HHC Hardenberg en FC Lisse naar de 2de positie op de ranglijst.
Om de strijd om het kampioenschap in de topklasse spannend te houden moet G.V.V.V. aanstaande zaterdag geen trendzetter zijn, maar trendbreker worden. Het hoe en waarom zullen we u uitleggen.

 

De huidige onbetwiste koploper Katwijk en G.V.V.V. zijn in het zaterdagvoetbal op het hoogste niveau eigenlijk redelijk onbekenden van elkaar. Toch maken beide voetbalverenigingen daar al heel veel jaren deel van uit. Maar altijd, toen de hoofdklasse de hoogste trede was en die uit drie verschillende afdelingen bestond (A, B en C), werden de ‘Kattukkers’ en de Veenendalers in de verschillende klassen ingedeeld en dus waren onderlinge partijtjes niet aan de orde. Ook werden de beide kemphanen nooit tegelijkertijd kampioen, Katwijk flikte dat kunstje 4x en G.V.V.V. 2x, en daarom waren er ook geen confrontaties in de strijd om het algeheel zaterdag kampioenschap.

 

Nee, we moeten heel ver terug in de geschiedenis, voordat de allereerste G.V.V.V. – Katwijk of vice versa op de programmarol stond en dat was toen niet eens op het hoogste niveau. In het seizoen ’76-’77 waarin G.V.V.V net van haar voetstuk was gevallen door degradatie uit de 1ste klasse - toen de top van het zaterdagvoetbal – vonden die eerste wedstrijden plaats. Daarna duurde het 2010 voor men op herhaling mocht, waaraan mede debet was dat Katwijk zich in 1989 pas tot de beste zaterdagvoetballers mocht rekenen en voor die tijd voornamelijk in de 3de en 2de klasse opereerde.

 

Maar in 2010 was het dan ook direct raak. Want in de play-off om een plaats in de nieuw te vormen topklasse moesten Katwijk en G.V.V.V. in een uit- en thuisduel gaan uitmaken wie direct daarvoor in aanmerking kwam. De voetbalkenners weten de uitslag daarvan, Katwijk won beide duels met 1-0, en was vanaf toen topklasser. Voor G.V.V.V. liep daarna ook de omweg dood en ze moesten een jaar lang wachten voordat via een overtuigend kampioenschap alsnog het nieuwe walhalla van het zaterdagvoetbal werd bereikt. En daardoor stonden er vorig seizoen na heel veel jaren eindelijk weer eens een tweetal Oranje Blauwe duels op de rol. En zowel op sportpark De Krom, als op het Panhuis, toonden de mannen van trainer Cees Bruinink zich heer en meester en verloor G.V.V.V. beide ontmoetingen met 3-1.

 

Voor G.V.V.V. een mooie uitdaging om daar aan het begin van dit seizoen eens verandering in aan te brengen. Op dinsdagavond 28 augustus van het vorige jaar werd een bezoek gebracht aan sportpark De Krom, maar na een vroege voorsprong door Karim Elkaddouri moesten de blauwen opnieuw het hoofd buigen na 90 minuten voetbal. Joost Leonard (2x) en Jeffrey Jongeneelen waren de scherprechters in dat uiterst vermakelijke en spannende duel, waarin de Veenendalers meer in de melk te brokkelen hadden, dan de 3-1 uitslag doet vermoeden. Maar goed, wie de meeste doelpunten maakt wint nu eenmaal de wedstrijd en dat deden de 'Kattukkers' opnieuw en daarmee staan het aantal overwinningen van G.V.V.V. op Katwijk nog steeds op de hatelijk nul. Want in het hierboven genoemde seizoen ’76-’77 verloren de Veenendalers ook in Katwijk (1-0) en werd op het Panhuis het enige tot nu toe behaalde punt veroverd, want toen scoorde beide teams niet en bleef het dus 0-0.

Daarmee zal duidelijk zijn geworden waarom de kop boven deze voorbeschouwing is gezet en wij als G.V.V.V.-ers allen hopen dat deze vraag bevestigend kan worden beantwoord als komende zaterdagmiddag om ca. 16.15 uur de dienstdoende scheidsrechter zal affluiten.

 

De punten voortgang van G.V.V.V.                                  ... en die van Katwijk.

 

Maar het zal voor G.V.V.V. om de drommel niet meevallen om deze trendbreuk te forceren. Want Katwijk heeft onder leiding van trainer Cees Bruinink, die onlangs zijn contract voor onbepaalde tijd verlengd zag worden, en nu al voor het vijfde seizoen voor de groep staat, heel gestaag de weg omhoog ingezet. Via een zevende en vijfde plaats in de hoofdklasse, werd dus ten koste van G.V.V.V., de topklasse bereikt. En op dit hoogste zaterdag amateur niveau, werd er steeds weer één stapje omhoog gemaakt. In het debuut seizoen eindigden de oranjehemden op vierde positie en vorig jaar werd de volgende trede beklommen. Deze jaargang zou daarom de tweede plek het doel moeten zijn, althans rekenkundig gezien. Maar het zal duidelijk zijn dat de ambities bij de ‘Kattukkers’ wel zo groot zijn, dat ze graag een ‘klasje overslaan’ en dus voor de titel gaan.

 

En dat is gezien de stand op de ranglijst ook een volkomen realistisch doel, maar ook als je naar de consistentie kijkt van de Bruinink-pupillen. De laatste vijf duels leverden het maximale te behalen punten op en van de tot nu toe gespeelde 20 duels nam Katwijk 12x de koppositie in. Bovendien zijn ze zonder concurrentie veruit de meeste scorende ploeg, met drie topscoorders in de top tien, Joost Leonard en Jeffrey Jongeneelen maakten ieder 12 goals en Donny van Oijen was 9x trefzeker. Tevens worden de kustbewoners door bijna iedere andere deelnemer aan deze topklasse gezien als de ploeg die door de bank genomen het beste spel op de mat legt en daarom ook getipt wordt als kampioenskandidaat nummero uno. Dit wordt ook nog eens onderstreept als we nu een virtuele ranglijst aller tijden opmaken van de topklasse. Want zoals u zelf kunt zien is Katwijk daarin ook koploper. G.V.V.V. heeft de eer, tot nu toe, de beste nieuwkomer te zijn.

 

Daarnaast hebben de Katwijkers nog een ‘geheim wapen’ in de gelederen, namelijk een kampioenschappen grossier. Want aan het begin van dit seizoen maakte Erwin van der Lugt zijn opwachting op sportpark De Krom als assistent-trainer en ook volgend seizoen zal hij die functie uitoefenen. En bij het noemen van die naam moet bij de kenners van het zaterdagvoetbal een flink belletje gaan rinkelen. De nu 36-jarige accountant van professie, speelde 10 seizoenen lang, en meer dan 250 wedstrijden in de hoofdklasse voor vier verschillende, en zeker niet de minste, voetbalvereningen, te weten in chronologische volgorde, FC Lisse (3 sz.), Huizen (2 sz.), IJsselmeervogels (2 sz.) en tenslotte Rijnsburgse Boys (3 sz.). En met deze clubs slaagde Van der Lugt erin om maar liefst 6x een afdelingskampioenschap te behalen, 3x een zaterdagtitel en ook nog 1x het algehele amateur kampioenschap van Nederland. Bovendien mocht hij ook eens het behalen twee districtsbekers en de landelijke beker aan zijn CV toevoegen. Zelfs als ‘niet speler’ heeft Van der Lugt al een kampioenschap achter zijn naam staan. Want nadat hij in mei 2008 de voetbalschoenen in de wilgen hing, werd hij assistent van Roy Wesseling bij IJsselmeervogels en in seizoen ’08-’09 veroverde de ‘rooien’ uit Spakenburg de zoveelste titel.

 

We hebben niet aan het tegenwoordige zo populaire ‘factchecken’ gedaan, maar ook zonder dat mag je gerust veronderstellen dat er waarschijnlijk zeer weinig, tot geen, zaterdagvoetballers zijn die aan zo’n erelijst kunnen tippen.

Niet alleen was Erwin van der Lugt een geweldige verdediger met heel veel in- en overzicht, zelden of nooit geschorst of geblesseerd, en een echte ‘winner’. Maar van hem werd ook gezegd dat hij de slimheid had op precies op tijd te verkassen naar een nieuwe club en dat is dus een waarheid als een koe, gezien zijn fantastische CV. Misschien wel mede daarom heeft Katwijk de Seedorf van het zaterdagvoetbal, zoals zijn bijnaam luidt, aangetrokken en blijkt de man die de kampioenschappen aan zijn k… heeft hangen nu dit seizoen de nog ontbrekende schakel t.o.v. de vorige jaargangen.

 

Kortom de gasten die zaterdag op bezoek komen op het sportpark Panhuis hebben voorlopig de beste papieren op zak om na dertig wedstrijden de vlag in top te hijsen op sportpark De Krom. Daarom zou je kunnen concluderen dat de druk dus bij de bezoekers ligt. Maar is dat wel zo? Want ook de Assink-brigade moet ondertussen wel toegeven dat zij nu toch ook echt tot één van de kampioenskandidaten behoren. En als ze dat willen blijven dan is zaterdagmiddag verliezen sowieso uit den boze. Want met een achterstand van vijf punten, weliswaar met een wedstrijd minder gespeeld, zou een nederlaag ze toch aardig terug werpen in de strijd om de toppositie. Dus eigenlijk ligt de stress bij de thuisploeg, want als zij een rol van betekenis willen blijven spelen moet er eigenlijk gewonnen worden, want dan verkleinen ze de achterstand tot twee punten op Katwijk en wordt de topklasse spannend gehouden. Jammer genoeg beschikt G.V.V.V. niet over zo’n ‘geheim wapen’ als Katwijk in huis heeft en is ook de gelijkmatigheid qua uitslagen een stukje minder als die van de opponent. Dat geven de tabellen met de voortgang in punten en de lijn die de stand op ranglijst aangeeft ook duidelijk weer. Wat misschien wel in het voordeel spreekt van de blauwen is dat er in eigen huis pas eenmaal is verloren (Capelle 0-2) in de tot nu toe negen gespeelde duels. En bovendien hebben captain Simon Brouwer c.s. op Barendrecht na, met 18 tegendoelpunten de minst gepasseerde defensie van de topklasse. Even kort door de bocht zou je dus kunnen stellen dat één van de beste defensies het moet opnemen tegen de beste voorhoede uit de topklasse. En natuurlijk hoopt iedereen die G.V.V.V. lief heeft dat de oranje voorwaartsen een regelrecht blauwtje zullen lopen tegen de blauwe verdedigers