Voorbeschouwing HFC EDO - G.V.V.V.

27 januari 2013

 

Gezien de weersvoorspellingen voor de komende dagen en het feit dat HFC EDO beschikt over een hoofdveld bestaande uit kunstgras, mogen we er vanuit gaan dat ons vlaggenschip een bezoek mag gaan brengen aan de stad Haarlem, de bakermat van het ons zo geliefde spelletje.

Want in deze provinciehoofdstad ontstond in 1879 de basis voor het huidige voetbal. Pim Mulier, zelf pas 14 jaar oud, richtte toen HFC op. Nee, dit is niet de komende tegenstander van G.V.V.V., hoewel het voorvoegsel wel dezelfde betekenis heeft, namelijk Haarlemse Football Club, maar het is de tegenwoordig Koninklijke HFC geheten voetbalvereniging. Bekend van de traditionele Nieuwjaarswedstrijd tegen de oud-internationals, maar natuurlijk het meest, als oudste voetbalvereniging van Nederland.

Hoewel het voetbal in die eerste jaren veel meer op rugby leek werd er in 1883 overgeschakeld naar de Engelse voetbalregels en dat was zo’n succes dat er relatief snel veel meer Football Clubs werden opgericht in Haarlem, maar ook in de rest van ons land.

Voorbeeld daarvan was HFC Haarlem – opgericht in 1889 - de voormalig BVO die in januari 2010 failliet ging en zo dus ook HFC EDO. Maar E(endracht) D(oet) O(verwinnen) is gelukkig nog steeds springlevend ondanks haar bijna 116-jarige leeftijd, want deze wordt op 1 maart aanstaande gevierd.

Frappant genoeg liggen de accommodaties op enkele honderden meters van elkaar en zijn daar in het verleden tussen HFC Haarlem en HFC EDO diverse robbertjes voetbal uitgevochten. EDO als arbeidersploeg en Haarlem als club van de middenstand en kleine zelfstandigen. Hoe bekend komt ons dit voor?

 

Hoewel G.V.V.V. nog nooit in haar geschiedenis speelde tegen EDO, zal de wat ouderen onder ons deze naam zeker bekend in de oren klinken. Want bij de invoering van het betaalde voetbal in 1954 maakte EDO die stap. EDO kwam de eerste jaren nog uit op het hoogste niveau, respectievelijk de Eerste klasse B in seizoen 1954/55 en de Hoofdklasse B in het seizoen 1955/56. Vanaf 1956 speelde het team in de Eerste divisie en in 1958 degradeerde het naar de Tweede divisie. EDO werd in 1960 kampioen, maar kon slechts één jaar genieten van het verblijf in de Eerste divisie. In 1961 volgde opnieuw degradatie, waarna EDO tot 1971 in de Tweede divisie verkeerde.

In 1971 dreigde de vereniging het slachtoffer te worden van een grote sanering die de KNVB in het betaald voetbal wilde doorvoeren. De vereniging besloot dit niet af te wachten en vroeg terugzetting naar de amateurs aan. En vanaf die tijd is EDO dus gewoon weer een gezonde amateur vereniging.

 

Begonnen in de tweede klasse van de zondag afdeling slaagde men er al spoedig in om de hoofdklasse, het hoogste niveau, te bereiken. Vanaf 1974 hield men dit vol, op één seizoen na, tot 1994. Toen volgde degradatie naar de eerste klasse en op die trede stond EDO, op een drietal jaargangen na, tot en met het seizoen ’11-’12. Want toen mocht eindelijk weer eens de vlag in top vanwege een kampioenschap en was een verblijf in de hoofdklasse weer een feit. Door de invoering van de topklasse niet het aller hoogste amateurniveau, maar in ieder geval wel weer een mooie stap in die richting.

Althans dat is de bedoeling. Maar helaas zijn de prestaties op dit moment nog niet om over naar huis te schrijven. Het hernieuwde debuut op hoofdklasse niveau brengt EDO momenteel op een 13de positie met negen punten uit 12 duels. Er zal dus nog veel strijd moeten worden geleverd om het vege lijf te redden in de tweede helft van de competitie. Maar zoals een echte arbeidersclub betaamt mag dat ook worden verwacht. Er zijn tenslotte nog 14 duels te gaan om het een en ander recht te zetten voor de mannen van de nieuwe trainer Roy van der Mije, die ondanks de magere resultaten toch het vertrouwen heeft gekregen, want onlangs werd zijn contract verlengd voor nog tweede seizoen bij de Haarlemmers. Dus geen paniekvoetbal bij de beleidsbepalers van EDO en dat zegt ook iets over deze traditierijke club.

 

Trouwens over trainers gesproken, ooit was Simon Kistemaker leidsman van deze club. In het voorlaatste seizoen profvoetbal (1969-1970) trainde hij HFC EDO. Jaren later zou hij furore maken bij onder meer Volendam, De Graafschap, FC Utrecht en Telstar. En uiteraard kennen wij ‘de Kist’ ook als trainer van Spakenburg. Als laatste (2010) is hij actief geweest als technisch directeur en hoofdcoach van amateurclub ADO ’20 in zijn woonplaats Heemskerk. Zijn opvolger bij EDO was Henk Snoeks, vader van de bekende sportcommentator Frank Snoeks. Onder leiding van Snoeks beleefde EDO zijn allerlaatste seizoen in het beroepsvoetbal. Maar ook in de meer dan eeuw geschiedenis van deze club kwamen we de namen tegen van Ted Verdonkschot en Cor ten Bosch. Eerstgenoemde en huidige hoofdcoach van een van de concurrenten van G.V.V.V. H.H.C. Hardenberg had aan het begin van deze eeuw EDO twee seizoenen onder zijn leiding. Verdonkschot, komend seizoen hoofdverantwoordelijk bij Quick Boys, werd opgevolgd door Ten Bosch die dat drie jaar deed en die daarna via DWS en FC Breukelen bij topklasser AFC terecht kwam, waar hij nu na vijf seizoenen afscheid van gaat nemen.

 

In de voorronden voor deze districtsbeker rekende EDO af met Purmersteijn en Castricum om samen met Volendam (za.), waar ze overigens met 4-2 van verloren, door te gaan naar de knock-out fase. Dat werd een letterlijke KO, want HFC EDO won de uitwedstrijd tegen zondag vijfde klasser HFC Heemstede met maar liefst 0-14. In de tweede ronde speelde EDO opnieuw een uitwedstrijd, nu tegen zondag 1ste klasser ASV De Dijk. Bij dat duel bleven doelpunten achterwege, althans tijdens de reguliere speeltijd, en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. En dat deden de ‘rood-zwarten’ beter dan hun Amsterdamse tegenstrever en zo bereikten ze deze 1/16 finale.

 

G.V.V.V. was als topklasser vrijgesteld van de voorronden en mocht dus gelijk instromen bij in KO-fase. Daarin troffen de mannen trainer Erik Assink Seastum. In Zeist waren Dennis van Meegdenburg (2x), Maurice van der Wilt, Roy Terschegget, Wouter Bonke en een eigen doelpunt van Saestum verantwoordelijk voor de 0-6 einduitslag, maar dit gebeurde allemaal pas in de tweede helft. De tweede ronde leverde opnieuw een uitwedstrijd op, dit keer was het eerder genoemde AFC van coach Cor ten Bosch tegenstander. Op sportpark Goed Genoeg in Amsterdam besliste Roy Terschegget op slag van rust het duel door het enige doelpunt te maken en daarmee zondag topklasser AFC uit de beker te wippen.

 

Hoewel beide verenigingen ongetwijfeld hun prioriteit zullen leggen op de competitie, HFC EDO voor lijfsbehoud en G.V.V.V. zo lang mogelijk mee wil strijden om de titel, zullen de kemphanen toch hun beste beentje voor gaan zetten om mogelijk weer een ronde verder te komen. En zeker G.V.V.V. is dat aan haar stand als cupfighter in de betaalde beker verplicht.

Waar de Veense blauwkousen afgelopen zaterdag hun spieren lekker konden losspelen in het oefenduel tegen hoofdklasser DTS Ede – 4-1 winst – moesten de mannen van trainer Roy van der Mije noodgedwongen de zaal in. Want tot hun grote spijt werd het geplande oefenduel in Rijnsburg tegen de competitiegenoot van ons, Rijnsburgse Boys, door de vele sneeuwval afgelast. Het wordt dus gewoon afwachten wie het winterweer het beste heeft overleeft en daarom aanspraken mag maken op een volgende ronde in deze ‘kleine beker’.

 

Deze bekerconfrontatie op het Noordersportpark, gelegen aan de Meester Jan Gerritzlaan 2, 2024 KE te Haarlem, begint op dinsdagavond 29 januari om 20.30 uur.

 

Naast onze eerste elftal heeft G.V.V.V. nog een ijzer in dit ‘bekervuur’. Want ook op deze datum spelen de ‘reserves’ een duel in het kader van deze 1/16 finale.

De mannen van trainer Jacco Kampert moeten op bezoek bij zaterdag 4de klasser FC De Bilt. Op sportpark Weltevreden, Weltevreden 1, 3731 AL te De Bilt zal om 20.00 uur worden afgetrapt.

Ook G.V.V.V. 2 heeft een flinke eer hoog te houden in de strijd om deze beker, want in de voorronden schakelden zij al de eerste elftallen uit van VRC (0-2 winst), HDS (2-1 winst) en Candia (0-4 winst) en dat werd vervolgd door overwinningen op UVV 1 (1-2) en Brederodes 1 (3-0). Kortom dit talentenelftal heeft zich al een reuzendoder getoond en ook zij gaan er alles aan doen om een plaats in de 1/8 finales te verwerven.