Voorbeschouwing IJsselmeervogels – G.V.V.V.

1 mei 2013

Als je G.V.V.V.-supporter bent en bijgelovig zouden we ons voor kunnen stellen dat er sterke overwegingen kunnen zijn om de rit naar de ‘rode zijde’ van sportpark De Westmaat in Spakenburg komende zaterdag, op eigen gelegenheid te maken i.p.v. met de pas aangeschafte eigen supportersbus van SV De Blauwen.

Want wat is geval? Sinds deze bus half maart in de vaart kwam is deze viermaal in competitieverband uitgerukt, te weten naar Genemuiden, Rijnsburg en Hardenberg (2x). En de oplettende lezer weet dan al direct dat al deze reizen eindigden in een nederlaag voor ons vlaggenschip. Daarmee zou de conclusie voor de bijgelovige dus kunnen luiden dat de eigen bus op voorhand nog geen geluk heeft gebracht en dat het het noodlot tarten is om voor een vijfde keer mee te gaan.

 

Gelukkig genoeg bracht een ander officieel ritje wel geluk, want in en tegen Volendam werd door de 1-4 winst wel de halve finale van de districtsbeker gehaald en als G.V.V.V. komende dinsdagavond 7 mei weet te winnen van zondag hoofdklasser De Zouaven, moet de supportersbus de week erna, op 15 mei, ook van stal worden gehaald om de mannen van Erik Assink te gaan ondersteunen bij de finale die wordt gespeeld in…. juist ja, Spakenburg, alleen dan op de ‘blauwe zijde’ van De Westmaat.

 

Het dipje van G.V.V.V. in beeld

Dus aan de kant die bijgelovigheid G.V.V.V.-ers, gewoon gezellig samen met de eigen bus naar de boorden van het IJsselmeer voor de laatste uitwedstrijd in deze competitie jaargang 2012 – 2013 en generale repetitie voor het hopelijk bereiken van de districtsbekerfinale. Want juist nu, nu de resultaten de grootste dip van het seizoen vertonen, hebben aanvoerder Simon Brouwer en zijn manschappen uw steun het hardste nodig om de vijfde plek van het debuutseizoen te gaan verbeteren.

 

Want dat zal nu het streven zijn, nu Katwijk vorige week mede door het falen van G.V.V.V. in Hardenberg, de kampioenstroon, overigens geheel terecht en verdiend besteeg.

In het debuutseizoen behaalden de Assink-pupillen uit 30 duels 53 punten en dat gebeurde door 16 overwinningen, 5 gelijke spelen en 9 nederlagen met een doelsaldo van 70 tegen 56. Nu staat de teller uit 28 ontmoetingen op 15x winst, 3x een draw en 10x werd het onderspit gedolven, en dat levert gezamenlijk 48 punten op. Het aantal tegendoelpunten is beduidend afgenomen, want dat aantal staat nu op 37 en daarmee is de defensie, op Barendrecht na, de minst gepasseerde in de topklasse. Maar, we hebben het jammer genoeg al vaker moeten constateren, het scorend vermogen van G.V.V.V. laat, zeker t.o.v. van vorig seizoen te wensen over met nu 49 goals. En daardoor werden er wedstrijden verloren die absoluut niet nodig waren geweest.

Maar goed je moet altijd wat te wensen over houden. En dat zal nu zijn dat de laatste twee duels worden gewonnen om daarmee het puntentotaal heel iets te verbeteren en daarmee tevens de runner-up positie weer terug te heroveren.

 

Dat dit bij IJsselmeervogels geen gemakkelijke opgave zal worden hoeft nauwelijks betoog. Want ten eerste is de record kampioen van Nederland nog niet geheel zeker van een volgend seizoen deelname aan de topklasse. De bijgevoegde stand met de pijltjes geeft dat maar al te duidelijk aan. Er zijn nog zes kandidaten voor de twee overgebleven directe degradatieplaatsen en die ene die p/d wedstrijden spelen inhoud. Onze eigen Rob de Boer schetste afgelopen week al een soort doemscenario in zijn column op de website VoetbalOpZaterdag voor IJsselmeervogels en haar buren, maar vermeldde tevens dat hij, en hoogstwaarschijnlijk velen met hem, de beide Spakenburgse grootmachten niet wilde missen in deze topklasse en dat zijn geschetste beeld met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk ook niet bewaarheid zou worden. Net als Rob hopen wij dat IJsselmeervogels niet de in de problemen komt, maar de benodigde drie punten moeten ze. als het ons ligt. dan maar in de laatste wedstrijd tegen Noordwijk halen, wat al wel veilig is.

 

Ten tweede zijn ‘De Vogels’ van oudsher een meer dan geduchte tegenstander voor de Veenendalers. Vanaf 1959 t/m 2010 speelden de beide kemphanen, van derde tot hoofdklasse, maar liefst 54x tegen elkaar en daarin is de statistiek meer dan duidelijk in het voordeel van ‘de rooien’. G.V.V.V. wist er daarvan slechts 13 te winnen, tegen de gastheren van zaterdag maar liefst 25 stuks. Dit houd dus tevens in dat er zestien keer de punten werden gedeeld.

 

Maar tegenover deze niet zo erg florissante cijferreeks staat dat G.V.V.V. in haar twee seizoenen topklasse nog niet heeft verloren van IJsselmeervogels. Sterker nog, alle drie de voorgaande duels eindigden in een overwinning voor ‘de blauwen’. In de vorige jaargang werd het op de Westmaat 1-3 en op het eigen Panhuis 3-2. En op 17 november van het vorig jaar namen de bezoekers in Veenendaal nog wel een voorsprong van 0-1 door Jasmin Ramic, maar Roy Terschegget en Bart Hulsbos zorgden, met ieder een goal, ervoor dat IJsselmeervogels puntloos huiswaarts keerde en G.V.V.V. zichzelf een prima traktatie aanbod vanwege het 65-jarig bestaan twee dagen eerder. Helemaal verdiend was de overwinning gezien het spelbeeld niet, daar zou een gelijkspel toen eerder recht aan doen, maar uiteraard was er toen geen G.V.V.V.-er te vinden die daarom maalde. Kortom G.V.V.V. heeft in de topklasse een eer hoog te houden tegen haar gastheer.

 

Uiteraard is dit komende duel er ook weer een van de voetbalsentimenten. Coach Erik Assik gaat op bezoek bij de club waar hij in het verleden grote successen mee boekte. En andersom hebben we bij de selectie van de gastheren natuurlijk oud- en toekomstig G.V.V.V. speler Joey Snijders die, als hij speeltijd krijgt, dat was in Veenendaal niet zo, misschien wel met een heel dubbel gevoel zijn minuten gaat maken. Op de bank en bij de staf hebben we de aanwezigheid van assistent trainer Johan de Man, keeperstrainer Wouter van Voorthuizen en analist Wim van der Linden, die vorige week in Hardenberg zijn kladblokje driftig volschreef. Allen hebben voor langere of kortere tijd G.V.V.V. gediend. En last, but not least, zit op de bank de nieuwbakken trainer Gert Kruys als opvolger van de onlangs ontslagen Jan Zoutman. Kruys heeft niet direct iets met G.V.V.V. maar was dit seizoen al wel eens te gast op het Panhuis, toen er tegen kampioen Katwijk werd aangetreden, als analist van Namen en Rugnummers het populaire sportprogramma van RTV Utrecht. En in de loop van dit seizoen heeft ook wel eens eerder, als neutrale kijker, zijn licht laten schijnen over de prestaties van ‘de blauwen’. Die neutraliteit zal nu ongetwijfeld plaats hebben gemaakt voor een rode bril, want de voormalig FC Utrecht coryfee, staat ook volgend seizoen als leidsman voor de groep in Spakenburg en dat zal hij ongetwijfeld heel graag willen doen bij een topklasser, en dat is bij winst op G.V.V.V. een feit. En binnen is voor, dat weet Kruys als geen ander.

 

De conclusie mag dan ook zijn dat er in deze 58ste ontmoeting tussen ‘de Spakenburgse rooien’ en ‘de Veense blauwen’ weer de nodige rivaliteit zal zijn en dat dit een wedstrijd is waar voor beide teams nog de nodige eer te halen is. Hopelijk gebeurt dat op dezelfde sportieve wijze als in november 2012, toen scheidsrechter Karremans geen enkele kaart nodig had om de 22 acteurs in toom te houden. Ook nu zal het hoogstwaarschijnlijk niet aan de referee liggen, want zaterdag fluit Roelof Luinge een van zijn laatste duels in de topklasse en dat feit is natuurlijk dood- en doodzonde. Want deze gepokt en gemazzelde leidsman, die als hij iets met een reprimande af kan, dit niet zal nalaten, heeft in januari het besluit genomen om alleen nog in zijn district (West I) te fluiten en het landelijk voetbal achter zich te laten. Dat alles heeft te maken met zijn toenmalige overgang van het betaalde voetbal naar de landelijke lijst, die, om het zacht uit te drukken, geen schoonheidsprijs verdiende.

Op deze plaatst wensen wij Roelof Luinge nog heel veel fluitplezier toe in zijn district en tevens willen wij hem hartelijk bedanken voor zijn ‘eigenwijze’ bijdrage aan het topklasse voetbal. En we kunnen nu al zeggen, Roelof we missen je.

 

De wedstrijd op sportpark De Westmaat tussen IJsselmeervogels en G.V.V.V. begint om 14.30 uur.