Voorbeschouwing Noordwijk - G.V.V.V.

7 november 2012

Moest G.V.V.V. vorige week op bezoek bij ‘traditionsverein’ Kozakken Boys, ook de komende twee duels behelzen opponenten die in dezelfde categorie ingedeeld moeten worden. Sterker nog, als je sterren zou moeten uitdelen dan vallen Noordwijk en IJsselmeervogels zelfs in de vijf sterren klasse, eentje meer dan de Werkendammers.

Dit heeft natuurlijk te maken met de resultaten die de ‘wit-roden’ en ‘rood-witten’ in hun lange geschiedenis op het hoogste zaterdag niveau behaalden en bovendien met het feit dat beide verenigingen nog nooit van dat voetstuk zijn afgevallen, dat wil zeggen niet daaruit degradeerden.

Als eerste gaat G.V.V.V. dus op bezoek bij en in Noordwijk om de week daarna IJsselmeervogels op het eigen sportpark Panhuis te ontvangen.

 

Geschiedenis

De hernieuwde kennismaking vorig seizoen met V.V. Noordwijk, zoals de club officieel in het logo heeft staan, was voor de Veenendalers geen onverdeeld genoegen. Want waar de voorlaatste ontmoetingen, we moeten daarvoor wel terug naar het seizoen ’85-‘86’, zowel uit (0-3) als thuis (3-1) twee overwinningen opleverden, toonde Noordwijk zich toen tweemaal de sterkste. In Veenendaal viel op 0-2 winst van de bezoekers weinig af te dingen want Noordwijk was de betere en slimmere ploeg. En op sportpark Duinwetering werd dat op maandag 7 april (tweede paasdag) nog eens extra benadrukt, want ook toen beet G.V.V.V. in het stof (4-1). Verzachtende omstandigheden waren toen wel dat de Assink-pupillen samen met S.V.Z.W. een dubbel paasprogramma voor de kiezen kregen, terwijl de andere topklassers maar één of zelfs geen duels hoefden te spelen. De oorzaak daarvan lag aan het feit dat Noordwijk – G.V.V.V. op 18 februari van dit jaar geen doorgang kon vinden vanwege de onbespeelbaarheid van sportpark Duinwetering. Op paaszaterdag wist G.V.V.V. nog wel de uitwedstrijd tegen Harkemase Boys in winst om te zetten (1-2), maar die inspanningen en de twee verre reizen waren teveel van het goede om het de mannen van trainer Robbert de Ruiter lastig te maken. Dus ook die winst van de kustbewoners was meer dan verdiend.

 

Heden

Maar dat is geschiedenis, nu telt het heden en dat geeft aan dat Noordwijk na een zwakke start aardig op de weg terug is om de geweldige prestatie - vierde positie als debutant – te gaan benaderen, of als het even kan, te verbeteren.

Bob Hoogkamer (31), die samen met Marcel Akerboom, Bram Meurs, Stefan Mertens en Bryan Braun de routiniers vormen, had al een beetje een vooruitziende blik, v.w.b. de start van dit tweede topklasse seizoen. Want in de presentatiegids liet hij optekenen dat het ‘nieuwe’ Noordwijk vermoedelijk wel tijd nodig zou hebben in de voorbereiding en ook wel in het begin van de competitie om aan te klampen bij het niveau van het debuutseizoen. De oorzaak van het ‘nieuwe’ Noordwijk is natuurlijk het vertrek van een viertal sterkhouders uit het vorige seizoen. Met Mo Faouzi (19 goals, en nu spelend bij IJsselmeervogels) en Joost Leonard (11 goals, en nu spelend bij Katwijk) leverde Noordwijk heel wat scorend vermogen in. Daarnaast vertrokken kilometersvreters Stefano Goncalves (ook IJsselmeervogels) en Sybren Bartlema (wereldreis), en ook dat was een aderlating.

 

Nieuw Noordwijk

Deze plaatsen worden nu ingenomen door o.a. nieuwkomers Kai van Hese (Quick Den Haag), Diederick Hoogerwaard (ADO Den Haag), Mike Dam (ARC), Thijs van Seggelen (ROAC ’79) en Kees ‘Pier’ Tol (Volendam). En vooral laatstgenoemde heeft al flink van zich doen spreken. Want de spits die eerder voor de profs uit zijn geboortedorp uitkwam en ook voor SC Cambuur, voordat hij weer terugkeerde naar de amateurs van ‘het andere Oranje’, voert de topscorerslijst in de topklasse aan met 10 doelpunten.

Ook afgelopen zaterdag was Tol weer van waarde voor z’n nieuwe vereniging in de streekderby op sportpark Middelmors tegen Rijnsburgse Boys. Hij scoorde de openingstreffer en het duurde tot vier minuten voor tijd voordat Ronald Breinburg, ook al trefzeker in het duel met G.V.V.V., de gelijkmaker op het scorebord zette.

 

Artist impression van het nieuwe Duinwetering sportpark.

Kaartenfestival

 

Doelpunten waren dus duur in de Duin- en Bollenstreek derby, zo niet de gele en rode kaarten, want daar strooide scheidsrechter Serik mee als pepernoten, alsof Sinterklaas al was gearriveerd in Nederland. Volgens de diverse media had de referee daarmee een zeer onnodig aandeel in deze sportieve streekderby. Door dat gelijke spel kan Noordwijk bogen op maar één verlies wedstrijd in de laatste zeven duels. Die werd thuis geleden tegen medekoploper van G.V.V.V. Barendrecht. Viermaal was er winst en tweemaal een gelijkspel. Dus daarmee is de conclusie gerechtvaardigd dat Noordwijk ondertussen wat vaster in het zadel is komen te zitten en op weg is naar de subtop. En om die ingeslagen weg een verder vervolg te geven is winst op de Veenendaalse koploper noodzakelijk.

Dat moet ook wel om preses Henk Hoogervorst niet in z’n hemd te zetten, want die voorspelde aan het begin van dit seizoen dat het vlaggenschip van ‘zijn’ vereniging in de top vijf zou eindigen.

 

Ambities

Mede door deze ambities was het hard nodig dat de toch wel redelijk oude thuishaven een facelift kreeg. Samen met de gemeente Noordwijk zijn er grootse plannen gemaakt op sportpark Duinwetering een complete metamorfose te laten ondergaan.

De eerste fase is nu gereed. Het hoofdveld is gedraaid en voorzien van kunstgras. Op 29 september jl. werd het dit veld definitief in gebruik genomen met de het competitieduel tegen Spakenburg en dat was gelijk een vreugdevolle opening want Noordwijk won met 4-2.

Hierna volgen nog drie fases, met o.a. de bouw van nieuwe kleedkamers, kantine, businessruimte, tribune en maar liefst twee sporthallen. In 2015 moet dit multifunctionele sportpark gereed zijn en zal de V.V. Noordwijk meer dan toekomstbestendig zijn. Maar voorlopig is het langs de lijn gewoon ouderwets staan, dus als er zaterdag regen wordt verwacht, neem de paraplu mee.

 

Kaartenfestival 1

Nog nooit vielen, volgens onze onvolprezen website VoetbalOpZaterdag, er zoveel rode kaarten in één wedstrijdronde in de topklasse. Want ook bij de wedstrijd Kozakken Boys – G.V.V.V. drukte de dienstdoende scheidsrechter nadrukkelijk zijn stempel op het duel. Maar waar in Rijnsburg de kaartenlast redelijk ‘eerlijk’ werd verdeeld over de twee kemphanen, daar was in Werkendam de thuisploeg het meest de klos.

Mede daardoor konden aanvoeder Simon Brouwer c.s. alsnog het magere spel camoufleren en toch de winst en daarmee de drie punten meenemen naar het sportpark Panhuis. Door de uitslagen van de concurrenten werd en passant ook de koppositie weer veroverd. Voor de tweede keer dit seizoen werd G.V.V.V. ranglijstaanvoerder, weliswaar op doelsaldo, want Barendrecht bezit hetzelfde aantal punten, maar ook dat telt. En dat saldo was ook al belangrijk bij de eerste keer, want daardoor veroverden de blauwen de 1ste periodetitel.

 

Koppositie

Maar als G.V.V.V. die positie wil continueren is het hoogstwaarschijnlijk wel verplicht om veel meer van hun zeker aanwezige talenten te tonen dan afgelopen zaterdag bij Kozakken Boys. Want op een off-day rekenen van de tegenstander en/of een gunstige gezinde scheidsrechter is natuurlijk geen uitgangspunt om te beginnen aan negentig minuten voetbal, zeker niet tegen Noordwijk.

Wellicht is het een voordeel dat er nu weer wordt gespeeld op kunstgras, want in Werkendam werd nogal wat geklaagd over de zompige natuurgrasmat. Maar het is nu eenmaal een gegeven dat de huidige topklasse voetballer op beide ondergronden uit de voeten moet kunnen en daar zal, G.V.V.V. incluis, dan toch ook rekening mee moeten houden.

We zijn dan ook zeer benieuwd wat beide, normaal aanvallend ingestelde teams, te bieden hebben op het ‘nepgras’ en of G.V.V.V. revanche kan nemen voor de twee nederlagen die in het vorige seizoen werden geleden. Als dat zou lukken dan wordt de ongeslagen serie wedstrijden met één opgehoogd tot zeven en dat zal ongetwijfeld nodig zijn om mee te blijven doen in de race om de titel.

 

Noordwijk – G.V.V.V. begint op sportpark Duinwetering, Duinwetering 105, 2203 HM Noordwijk om 14.30 uur.

 

Als opsiering van deze voorbeschouwing ziet u hierboven een mooie nostalgische kranten foto staan. Deze is gemaakt op zaterdag 7 april 1984 tijdens de wedstrijd G.V.V.V. – Noordwijk. Geo de Leeuw maakte voor de rust 1-0 en Klaas Vink zorgde in deel twee voor de gelijkmaker en dus was de eindstand destijds 1-1.

De befaamde Noordwijk doelman Dick Dortmundt grijpt in voordat Geo de Leeuw (links) gevaarlijk kan worden.

Maar wie is de man met snor, die als tweede van rechts komt aanlopen?

Wij weten voor bijna 99,9% zeker dat hij aanstaande zaterdag present zal zijn in Noordwijk.

 

Daarom is de webredactie benieuwd of u als lezer van deze voorbeschouwing hem zult herkennen. Het is een open deur intrappen als we u daarbij dan nog vertellen dat hij in de loop der jaren wel wat veranderd is. De snor is dunner en grijzer, de hoofdharen zijn zowat geheel verdwenen en ook het lichaamsgewicht is met wat kilootjes toegenomen.

Dit komt mede door de bij DETO Twenterand verorberde gehaktballen, want dat waren volgens hem de allerbeste uit de gehele topklasse. Daarom hoopt hij ook vurig dat de huidige rode lantaarn drager behouden blijft voor de topklasse, maar dit terzijde.

U kunt er geen prijs mee winnen, maar de webredactie zou het leuk vinden dat als u hem herkent, dit via een email aan info@gvvv.nl kenbaar wil maken.

Dan zullen we eens kijken welke G.V.V.V.-ers hun klassieken kennen.

O ja, het ‘slachtoffer’ zelf mag natuurlijk ook reageren!!!