Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – G.V.V.V.

4 april 2013

Zonder overdrijving mogen we stellen dat de nummer 2 en 3 uit de respectievelijke voorgaande twee topklasse seizoenen, Rijnsburgse Boys, deze jaargang tegenvallend presteert. Dit zal niet alleen worden onderschreven door buitenstaanders met enige kennis van het zaterdagvoetbal op dit niveau, maar ook alle direct betrokkenen en fans van en bij ‘De Uien’ zullen dit met lede ogen moeten toegeven.

In het derde topklasse seizoen zou het laatste stapje moeten worden gedaan richting titel. Dat dit geen gemakkelijke opgave zou worden wisten ze in Rijnsburg uiteraard wel, maar de voorwaarden ervoor waren ruimschoots voorhanden.

 

Vorig seizoen stond er echt een 7-2 eindstand op het fraaie scorebord van Rijnsburgse Boys. Hopelijk heeft de man die zaterdag de 'bordjes verhangt' zeker v.w.b. de linkerzijde minder, tot liefst geen werk.

 

Een zeer ervaren coach, want Niek Oosterlee, leidde in een ‘vorig leven’ FC Lisse al eens naar de landstitel en is nu aan zijn vierde seizoen bezig en staat ook volgend seizoen aan het roer. Onder zijn bewind werd, door een derde plek in de hoofdklasse A in jaargang ’09-’10, de topklasse bereikt en tevens de hierboven genoemde tweede en derde plek in de eindrangschikkingen van de eerdere twee topklasse seizoenen. En tevens staat er op het zeer fraaie en mooi geoutilleerde sportpark De Middelmors een selectie die bulkt van de ervaring en waarvan een aantal sterkhouders ook nog eens extra kwaliteit heeft en tevens al een aantal seizoenen samenspeelt. Een kleine greep daaruit. Aanvoerder Kevin Winter, Bart Freke, Joost Kuhlmann, Danny van der Vijver, Raymond Kolder, Martijn Gootjes (topscorer met 10 goals) en Resham Sardar zijn namen die iedere zaterdag voetballiefhebber moeiteloos kan opdreunen. Maar helaas voor de ‘geel-zwarten’ bleken al deze ingrediënten dit seizoen niet voldoende om een diner te serveren wat een eerste ster zou kunnen verdienen. Oorzaken daarvan zullen achteraf misschien wel te analyseren zijn, maar achteraf kijk je een koe in z’n kont is een uitspraak die hier zeker opgeld zal doen. Want Rijnsburgse Boys staat bekend om haar beleid dat zich niet laat leiden door emotionele en/of ad-hoc beslissingen, maar waar een gedegen en lange termijn idee achter zit. Ja, en ook dat kan soms wel eens niet zo lopen als gepland en daar is nu dus sprake van.

 

Schrale troost zal zijn, dat met uitzondering van de huidige koploper Katwijk, de neerwaartse spiraal van de gevestigde orde een beetje trendmatig lijkt te worden, want ook in voetbalbolwerk Spakenburg zijn er de nodige problemen aan de orde, terwijl juist uit dat dorp de beide eerdere kampioenen afkomstig waren. Daar moet zelfs, zeker voor de club met dezelfde naam, met angst en beven naar beneden worden gekeken in plaats van naar boven. Dit probleem is zeker niet aan de orde op sportpark De Middelmors, want het gat met de gevarenzone is groot genoeg om zich daar geen zorgen om te hoeven maken. Sterker nog, als Rijnsburgse Boys de prestatiecurve van de laatste zes wedstrijden (1x verlies) doorzet zouden ze zelfs misschien nog wel kunnen gaan meestrijden om een plaatsje in de subtop. En dat zal zeker de inzet worden van de Oosterlee-brigade in de laatste vijf wedstrijden van deze competitie jaargang, te beginnen komende zaterdag tegen de Veenendalers.

 

Net als bij opponent Rijnsburgse Boys is er bij G.V.V.V. in het laatste decennium beleid gevoerd om via de weg der geleidelijkheid aan te sluiten bij de top van de zaterdagamateurs. En gelukkig voor allen die de blauwen een warm hart toe dragen werpt dat beleid tot nu toe haar vruchten af en is er geen kink in de kabel gekomen zoals dat dit seizoen bij ‘De Uien’ is geschiedt. Want voorlopig hebben de Assink-boys de koploper Katwijk nog binnen schootsafstand en is er bij nog meer misstappen van de buren van de Rijnsburgers nog van alles mogelijk. Natuurlijk is daar wel een ‘maar’ aan verbonden. En juist dat bijwoord kan wel eens de nodige complicaties op gaan leveren. Want als G.V.V.V. nog een gooi naar de titel zou willen doen moet het zelf in eerste instantie alles blijven winnen en dan kan men pas naar de resultaten van de concurrentie kijken. Want ook vorig seizoen stonden captain Simon Brouwer c.s. er in deze fase van de competitie prima voor. Met 46 punten uit 24 duels namen ze de derde plaats in achter toenmalig koploper Rijnsburgse Boys en runner-up Spakenburg. In het paasweekeinde zou toen een goede inhaalslag geslagen kunnen worden, maar u weet vast nog dat dit niet helemaal lukte. Winst was er wel in Friesland bij Harkemase Boys, maar in en bij Noordwijk dolf men het onderspit. Totaal werden toen uit de laatste zes wedstrijden maar zeven punten gepeurd en dat was onvoldoende om het de gevestigde orde moeilijk te maken. G.V.V.V. eindigde uiteindelijk als debutant in de topklasse op een vijfde plek en dat was ruimschoots boven verwachting en een prachtige prestatie van het keurkorps.

 

Nu in deze fase van de competitie heeft G.V.V.V. één punt meer dan toen uit het zelfde aantal wedstrijden en staat men ook één treetje hoger op de competitieladder. Om bij te blijven is daarom winst tegen Rijnsburgse Boys noodzakelijk. Maar ook dat is veel makkelijker neer geschreven dan in de praktijk uitgevoerd. Want op de een of andere manier heeft G.V.V.V. het altijd moeilijk met de clubs uit de Bollenstreek. En naast de aanstaande wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys wacht op 20 april het thuisduel tegen Noordwijk. Daarom hebben we maar eens een tweetal statistiekjes gemaakt waarin we de ‘Bollenclubs’ tegen elkaar, en tegen G.V.V.V. afzetten.

 

Ten opzichte van vorig seizoen staan de Veenendalers er wel iets beter op want uit zes van de acht duels werd nu in ieder geval al één punt meer veroverd. Dit in tegenstelling tot ‘De Uien’ want die lieten, tot nu toe in ieder geval, heel veel punten liggen tegen hun naaste buren. Ook in Veenendaal op 27 oktober 2012 lieten ze twee punten achter, want op het Panhuis eindigde het duel in 1-1. Ronald Breinburg zette de gasten in het tweede bedrijf nog wel op een 0-1 voorsprong, maar een zondagschot van Taoufik Adnane, tien minuten voor tijd, zorgde voor de gelijkmaker waar beide teams en coaches uiteindelijk wel mee konden leven.

Het is dus zaak voor de Assink-brigade om de ingezette trend een mooi vervolg te geven, maar dat Rijnsburgse Boys hier niet zonder slag of stoot aan mee zal werken is ook zo klaar als een klontje. Kortom op sportpark De Middelmors, Noordwijkerweg 49, 2231 NJ te Rijnsburg, waar om 14.30 uur zal worden afgetrapt, staat een zeer interessante topklasse ontmoeting te wachten.  

 

Op de website van Rijnsburgse Boys is ook een voorbeschouwing te lezen met tevens nog wat statistieken uit het verleden.