Voorbeschouwing RKAV Volendam – G.V.V.V.

16 april 2013

 

In competitieverband speelden de beide vlaggenschepen van de kwartfinalisten al menigmaal tegen elkaar. Om precies te zijn stonden er in het verleden in totaal achttien ontmoetingen op de programmarol. Dat gebeurde altijd op eerste- en later hoofdklasse niveau. Tienmaal was G.V.V.V. de sterkste, viermaal de gastheren van morgenavond. Dan blijven er automatisch vier ontmoetingen over waarin de punten werden gedeeld. Ook het doelsaldo is ruimschoots in het voordeel van de Veenendalers, namelijk 42 tegen 22 voor de Oranjehemden. Dit alles speelde zich af in de periode van 1981 t/m 2010.

In het kader van de districtsbeker vonden we maar één duel terug in het geschiedenisboek. Dat bekerduel vond plaats in het seizoen ’94-’95 en net als morgenavond moest G.V.V.V. toen ook op bezoek op het gemeentelijk sportpark aan de Julianaweg 3a te Volendam. Als woensdagavond dezelfde uitslag op het scorebord komt als toen, betekent dit dat G.V.V.V. door is naar de halve finale en daarin thuis mag aantreden tegen De Zouaven, want het werd toen 0-2.

 

Maar ondanks het feit dat G.V.V.V. dus een behoorlijke reputatie heeft opgebouwd in de onderlinge ontmoetingen zullen de mannen van trainer Edwin Keizer hun huid zeker zo duur mogelijk gaan verkopen, want voor de ‘wijdbroeken’ is het bereiken van de halve finale een direct ticket tot deelname aan de KNVB-beker aan het begin van volgend seizoen. G.V.V.V. heeft zo’n toegangsbewijs al op zak, door het veroveren van de eerste periodetitel in de topklasse en stroomt zelfs in, in de tweede ronde, dus dat belang is voor de gasten niet aan de orde.

En natuurlijk geldt de oude wijsheid dat er in een bekerwedstrijd regelmatig reputaties sneuvelen van hoger in de rangorde geplaatste clubs. Volendam gaf in de 1/8 finales hiervan het beste voorbeeld. Ook op eigen terrein moest topklassegenoot en meest beroemde amateurclub van Nederland, IJsselmeervogels er aan geloven. Het werd 2-1 en die winst was allerminst gestolen.

 

In tegenstelling tot G.V.V.V. moest Volendam als hoofdklasser wel poulewedstrijden spelen. Samen met HFC EDO gingen ze door ten koste van Purmersteijn en Castricum. En toeval of niet, ook de Haarlemse hoofdklasser was eerder in dit toernooi tegenstander van de Veenendalers. Op een zeer winderig en uiterst nat Noordersportpark volgde een korfbaluitslag, 3-7.

Volendam rekende in de ronden daarna gemakkelijk af met de ruim lager geklasseerde tegenstanders Woudia (1-8) en VIOS W (6-2). En voordat men IJsselmeervogels als tegenstander trof moest Ajax 2 onder de duim worden gehouden. De reserve Ajacieden, al enige tijd kampioen van de reserve hoofdklasse en afgelopen zaterdag nog tegenstander van G.V.V.V. 2 (0-0) waren een taaie opponent, maar moesten tenslotte toch buigen voor de Volendammers. Op sportpark De Toekomst in de hoofdstad werd het 1-2. Daarmee bewezen de Oranjehemden dus een cupfighter van formaat te zijn.

 

Maar wellicht spelen die successen in de beker toch wel een (negatieve) rol in de competitie. Want in de hoofdklasse A staat Volendam met nog drie duels te gaan, dan wel niet op een rechtstreekse degradatie plaats, maar om het spelen van p/d wedstrijden voor lijfsbehoud te voorkomen zal nog een helse klus worden. Daarom kan het ook de vraag zijn of oefenmeester Edwin Keizer al zijn

Toenmalig aanvoerder Antonio Aguilar Aguilera in 2006 met de distictsbeker West I in handen

troeven in gaat zetten om de halve finale van de beker te bereiken of dat hij en zijn staf toch de competitie de voorkeur gaan geven en daar de opstelling aan gaat aanpassen?Wat voor Volendam wellicht een dilemma is, is ook voor G.V.V.V. van toepassing. Alleen kunnen captain Simon Brouwer c.s. gelukkig omhoog kijken en hoeven ze zich geen enkele zorg te makenof ze volgend seizoen nog wel op topklasse niveau spelen. Nee, bij G.V.V.V. is het de vraag of ze zich nog in de strijd kunnen mengen om de titel in de topklasse. In theorie kan het nog steeds, al zal het in de praktijk een stuk moeilijker zijn. We kunnen ons dus afvragen of de blauwen zich tevreden stellen met een 2de, 3de of 4de plek in de competitie, dat zou in ieder geval een verbetering t.o.v. van de al prachtige vijfde debuutplek van vorig seizoen zijn. En daarnaast tevens alles in het werk te stellen om voor de tweede keer in de geschiedenis van de club de districtsbeker in West I te veroveren. De eerste en laatste keer geschiedde dit op 27 mei 2006. Toen werd op het neutrale terrein in Almere Spakenburg met 1-3 verslagen. Wel werd daarvoor tweemaal de finale gehaald, maar toen moest G.V.V.V. het afleggen tegen IJsselmeervogels (2-1) en ADO ’20 (1-0). Dus een tweede districtsbeker zou zeker niet misstaan in de prijzenkast.

Maar ook zou de keuze kunnen zijn alles op de laatste mogelijkheden te gooien om kampioen te worden en de beker als bijzaak te laten. Uiteraard zal G.V.V.V. dan de winst ook niet zomaar cadeau doen aan Volendam en zal er zeker een representatief elftal in het veld verschijnen. Maar spelers die op ‘scherp staan’ of licht geblesseerd zijn of die gewoon rust nodig hebben, zouden dan bijvoorbeeld niet gaan aantreden. Gelukkig hoeven wij niet over dit dilemma te beslissen, dat zal de technische staf moeten doen en daarom moeten we gaan afwachten wat die uit de hoge hoed gaan toveren qua opstelling en opdrachten.

 

G.V.V.V. bereikte deze kwartfinale door overwinningen op Saestum (0-6), AFC (0-1), HFC EDO (3-7) en HSV Zuidvogels (6-0). Hieruit blijkt, dat in tegenstelling tot in de competitie, het scoren tot nu toe vrij gemakkelijk is gegaan en bijzonder daarbij is dat Roy Terschegget in alle wedstrijden minimaal eenmaal het net trof. Sterker nog, als we ook de wedstrijden in de ‘grote beker’ mee tellen (RKSV Groene Ster en FC Groningen) dan komt de serie van ons ‘dreh und angelpunkt’ zelfs uit op zeven goals in zes wedstrijden. Hopelijk kan Roy Terschegget, als hij natuurlijk speeltijd krijgt van coach Erik Assink, zijn fraaie doelpunten CV nog wat verder oppoetsen en/of G.V.V.V. naar de halve finale schieten.

 

RKAV Volendam – G.V.V.V. begint om 20.00 uur op het Gemeentelijk Sportpark aan de Julianaweg 3a te Volendam.