Voorbeschouwing SC Genemuiden – G.V.V.V.

14 maart 2013

Het ene seizoen is het andere niet. Want kijk maar eens naar de huidige posities van de beide eerdere topklasse kampioenen uit het voetbalbolwerk Spakenburg. De ploeg met dezelfde naam voert een gevecht tegen degradatie. En recordkampioen bij de zaterdagamateurs, IJsselmeervogels, speelt een anonieme rol in de middenmoot. Andersom geldt dat voor de tegenstander van G.V.V.V. van vorige week, Barendrecht. Vorige jaargang, mede door de 6 opgelegde strafpunten, precies de dans ontsnapt en nu vrolijk aangehaakt bij de subtop. Voor de tegenstander van de Veenendalers aanstaande zaterdag, SC Genemuiden, is het exact andersom. In de twee voorgaande topklasse seizoenen een eindpositie in het linkerrijtje (2x 7de) en nu verblijvend aan de staart van de ranglijst. Al zijn de verschillen niet zo extreem als bij de hierboven genoemde concurrenten, toch zullen weinigen, incluis allen die Genemuiden liefhebben, hebben ingeschat dat voetballers uit de tapijt hoofdstad nu in degradatie gevaar zouden verkeren. Maar de werkelijkheid is weerbarstiger dan de prognoses, gemaakt aan het begin van dit seizoen.

 

Als buitenstaander is het moeilijk een verklaring te geven voor het verval van de ‘groen-wit gestreepten’. Natuurlijk, ze missen creatieve middenvelder Patrick Lip vanwege een liesblessure en misten goaltjesdief Willem Lanjouw die pas weer enkele weken inzetbaar is, na zijn gescheurde kruisband in maart 2012. Maar als je verder naar de huidige selectie kijkt, is daar een schat aan ervaring vertegenwoordigd. Zeven spelers hebben allen individueel ruim meer dan 100 duels gespeeld voor het vlaggenschip en de meesten daarvan benaderen zelfs de 200 al. Daarnaast staan ook nog Barry Halfwerk (met 294 duels), Arjan Kolk (281) aanvoerder Martijn Jansen (259) en Rainier Resokario (248) op de spelerlijst, met doelman Albert Flier als absolute recordhouder (363). Totaal voor meer dan 2500 duels aan hoofd- en topklasse ervaring. Want SC Genemuiden speelt vanaf het seizoen ’82-’83 op het hoogste zaterdag amateurplatform en hoefde dus nog nooit een stapje terug te doen.

 

Stijlvolle redding van Albert Flier in de vorige ontmoeting in en tegen Genemuiden.

Zou het dan toch zijn dat onze gastheren een verzadigde selectie hebben, of te laat hebben door geselecteerd en daarvan nu de wrange vruchten plukken? Of is het de ‘politieke’ beslissing om maareen beperkt aantal spelers van buitenaf toe te staan?

Het zal wel van alles wat zijn en mede de invloeden van de wet van Murphy.

Maar uiteraard is SC Genemuiden niet geholpen met deze ook maar theoretische analyse en zullen ze gewoon moeten roeien met de riemen die nog voorhanden zijn om het dreigende onheil van degradatie af te wenden.

 

Na zes nederlagen op rij, lijken de Karrenbelt-boys dit nu ook te gaan beseffen, want uit de laatste drie duels, werden vijf punten behaald. Thuis gelijk tegen Scheveningen (3-3) en winst tegen provinciegenoot en rode lantaarndrager DETO Twenterand (5-1). Vorige week had SC Genemuiden lange tijd zicht op het behalen van drie punten in Rijnsburg. De meer dan uitstekende doelman Albert Flier, hield zijn ploeg met enkele fabuleuze reddingen op de been, maar moest in blessuretijd toch zwichten voor Joost Kuhlman die de 3-3 op het scorebord schoot. Maar ondanks deze prima en meer dan ervaren sluitpost in de gelederen lijkt het ‘lek’ toch vooral aan de zogenaamde ‘achterkant’ van het team te liggen. Want in het debuut seizoen hadden de ‘groen-witten’ de op drie na meest gepasseerde defensie, met 63 goals tegen. Vorig seizoen ging dat toch wel een stukje beter met 55 tegentreffers, en 60 doelpunten voor. Maar helaas voor iedereen die een fan is van Genemuiden, is het lek nu weer open gereten en hebben ze, op DETO na, nu met 52 geïncasseerde treffers de meest gepasseerde defensie. De voorwaartsen doen het met 37 goals niet eens zo slecht, want die laten daarmee maar liefst acht mededingers achter zich. Tegenstander G.V.V.V. maakte er bijvoorbeeld maar 1 meer.    

 

Maar goed met nog negen duels te gaan, inclusief de na ca. 20 minuten gestaakte wedstrijd in en tegen directe concurrent Spakenburg (1-0) wegens  overvloedige sneeuwval, volgen er dus nog hetzelfde aantal finales voor vertrekkend trainer Richard Karrenbelt (volgend seizoen bij CSV Apeldoorn) en zijn mannen. Zij zullen er dus zeer op gebrand zijn om het de nummer twee zo moeilijk mogelijk te maken en de punten op het eigen sportpark De Wetering te houden.

 

Voor G.V.V.V. liggen de zaken gelukkig dus niet zo penibel als voor opponent SC Genemuiden, want De Blauwen hoeven niet naar beneden te kijken wat daar gebeurt, maar omhoog. Maar ook dat brengt de nodige druk met zich mee, want als je in zo’n runner-up positie verkeerd wil je ook graag het beste uit jezelf halen en de huidige koploper Katwijk, peentjes laten zweten door de achtervolging vol te blijven houden. En dat kan dan alleen wanneer er een overwinning wordt geboekt in de kop van Overijssel.

 

Doelman Johan Jansen kreeg in de laatste twee wedstrijden een ‘clean sheet’ achter zijn naam. Eerder in deze competitie behaalde hij al een keer een serie van drie (Jodan Boys 0-2, FC Lisse 0-0 en Excelsior ’31 1-0) en dat zal hij zeker willen evenaren. En uiteraard zal zijn defensie hem daar graag bij willen helpen en welke samenstelling dan ook. Want het lijkt erop dat daar dit seizoen de sterkte zit van de Veenendalers. Zo goed als probleemloos pakten Tom Oostinjen en Koen Oost de posities over van de vaste waarden Bart Hulsbos en Taoufik Adnane, die de laatste twee duels geblesseerd moesten toekijken. Als zij weer fit zijn lijkt trainer Erik Assink met een luxe probleem te worden geconfronteerd.

Maar aan de andere kant is het natuurlijk ook zo, dat ondanks de zeer lage stand op de kaartenranglijst, er toch ook een viertal spelers op ‘scherp’ staan, en daarvan zijn er drie stuks verdediger. Dus misschien is iedereen wel hard nodig en bestaat of komt er geen luxe probleem.

 

Op topklasse niveau won G.V.V.V. tot nu toe alle onderlinge ontmoetingen tegen Genemuiden en daar werd ook nog tweemaal flink bij gescoord. Vorig seizoen werd het 3-5 op sportpark De Wetering en op 13 oktober 2012 stond op het Panhuis een 4-0 score op het bord. Alleen in het debuutseizoen van G.V.V.V. bleef de score beperkt, Simon Brouwer maakte toen de enige en winnende treffer in ‘t Veen.

En de captain van G.V.V.V. heeft iets met SC Genemuiden, of beter gezegd, iets tegen de aanstaande opponent. Want naast het net genoemde doelpunt scoorde hij in die andere twee doelpuntrijke wedstrijden ook. En niet eenmaal, maar dat deed Brouwer beide keren zelfs tweemaal, daarmee staat zijn totaal dus op vijf goals en zou je hem dus ‘Genemuiden doder’ kunnen noemen.

 

Bovendien zijn De Blauwen sowieso een ansgtgegner voor de heren voetballers uit de tapijtstad. Want van de tot nu toe negen gespeelde competitieduels sinds de beide clubs bij elkaar zijn ingedeeld verloren de Panhuisbewoners er slechts één. Daarvoor moeten we wel 45 jaar terug in de geschiedenis. In het seizoen ’67-’68 in de toenmalige tweede klasse won Genemuiden thuis met 1-0 en bleef G.V.V.V. thuis met dezelfde uitslag aan de goede kant van de score.

Daarnaast was er driemaal een gelijkspel, met iedere keer dezelfde cijfers (2-2), in de eerste klasse, en wonnen de Veenendalers het nog overgebleven (uit)duel ook met 0-1.

Het lijkt er dus een beetje op dat het tussen G.V.V.V. en SC Genemuiden, of vice versa, alles of niets is. Een behoorlijk aantal goals of minimaal verschil.

Maar ook iedereen, van financieel expert tot belegger en van pensionado tot voetballiefhebber, weet … resultaten uit het …. etc. etc.

 

We kunnen dus niet voorspellen hoe het zaterdag af gaat lopen, maar we weten wel dat SC Genemuiden een primeur heeft in de topklasse. Want als eerste zijn ze gastheer voor de eigen dubbeldekkerbus van de supportersvereniging De Blauwen die vorige week donderdagavond officieel is onthuld en die naar Genemuiden de eerste kilometers gaat maken. Hopelijk is de bus met 75 zitplaatsen vol en zullen de meegereisde supporters op de terugweg dubbel feest kunnen vieren, als ze naast de eerste veilige kilometers ook de drie punten mee kunnen nemen. De bus is daar groot genoeg voor!!!!

Kan aanvoerder Simon Brouwer opnieuw trefzeker uithalen?

SC Genemuiden – G.V.V.V. begint op sportpark De Wetering wat gelegen is aan de Sportlaan 2-B te Genemuiden, om 14.30 uur.