Voorbeschouwing SV Argon – G.V.V.V. (bekerfinale)

12 mei 2013

De vraag bij deze bekerfinale zou kun luiden: Gaat Argon haar laatste stunt uithalen als zondag hoofdklasser? Want bijna iedere amateur voetballiefhebber weet ongetwijfeld dat de omnivereniging Argon afgelopen maart heeft besloten om haar (prestatie) zondagvoetbaltak af te kappen en het zaterdagvoetbal, wat al een onderdeel was, als speerpunt aan te wijzen.

En daarmee was de Mijdrechtse vereniging niet uniek bij het zondagvoetbal. Ook FC Hilversum, en SC Feyenoord bewandelen die weg, terwijl FC Lienden dat ook van plan was, maar weer op haar schreden terugkeerde. Kortom nadat ze zondagmiddag 12 mei in Mijdrecht De Zouaven - toeval of niet, maar ten koste van die club behaalde G.V.V.V. deze finale - hebben ontvangen is het einde oefening voor de Argon 1 Zondag en haar staf en wordt Argon 1 Zaterdag, wat uitkomt in de tweede klasse, het vlaggenschip van de vereniging. Maar dit gebeurt natuurlijk pas in de voorbereiding op het nieuwe seizoen 2013 -2014.

 

Prachtige historie

Het besluit van de leiding van Argon om niet meer twee prestatieteams financieel en organisatorisch te ondersteunen is zeer begrijpelijk in deze tijden waarin de bomen lang niet meer in de hemel groeien en de belangstelling voor het zondagvoetbal erg tanende is.

Maar tevens is dit natuurlijk een zeer tragisch besluit gezien in het kader van de historie van de club. Want Argon is geen voetbalclub van dertien in een dozijn. De Mijdrechters vierden in de hoofdklasse kampioenschappen in 1999, 2005 en 2007. In 2005 pakte Argon tevens ook de landstitel bij de zondagamateurs en in 2007 werd de club zelfs algeheel landskampioen. Die laatste twee gigantische successen werden behaald onder leiding van coach Jan Zoutman. Die ook succesvol was aan de boorden van het IJsselmeer, maar toch onlangs zijn congé kreeg bij IJsselmeervogels. Het kan dus verkeren. Bij het kampioenschap van voor de eeuwwisseling stond Ton du Chatinier voor de groep. Kortom een prachtige erelijst die nu alleen nog maar de archieven van SV Argon op gaat sieren.

 

Van leider naar achtervolger

Maar misschien wel mede daarom zullen Argonouten, wat staat voor leider/heerser in het Grieks, het onderste uit de kan willen halen om op een waardige wijze afscheid te nemen van het zondagvoetbal in de hoofdklasse. Dat kan door in de bekerfinale van het district West I, nog een keer te vlammen en daarmee het ‘einde’ te voorzien van dun gekleurd goud randje en het ‘leven’ nog iets te rekken.

In  de laatste jaren is het erg bergafwaarts gegaan met de trots van Mijdrecht, wat mede werd veroorzaakt door de teloorgang van een grote financiële steun en toeverlaat.

De topklasse in 2010 -2011 werd nog moeiteloos gehaald, door een tweede plek achter kampioen AFC (ook al eerder tegenstander van G.V.V.V. in deze beker) en het debuut daarin leverde eveneens een zeer mooie derde plek op achter FC Oss en Achiles ’29. Maar vorig seizoen begon het verval zich al af te tekenen. De degradatie dreigde het gehele seizoen en kon uiteindelijk niet worden afgewend, want daarvoor was een vijftiende positie bij lange na niet voldoende. Een trainerswisseling, Jimmy Simons werd eind 2011 opgevolgd door de huidige trainer Alain Hijman, bracht daar ook geen soelaas in.

En dus werd aan het begin van dit seizoen gestart in de hoofdklasse A, maar dat werd ook geen onverdeeld genoegen voor allen die Argon een warm toedragen. Want wederom konden er geen potten worden gebroken en door de nederlaag van 1-2 vanmiddag tegen De Zouaven zouden de Argonouten zelf opnieuw een stapje terug moeten doen naar de eerste klasse, ware het dus niet dat de zondagtak als prestatie team ophoud te bestaan.

 

Cynisme of positivisme?

Als je een cynische blik hebt zou je kunnen zeggen dat de naamkeuze in 1971 bij de fusie, want Argon is ontstaan uit het samengaan van drie verenigingen, achteraf gezien, geen gelukkige was. Want de leider/heerser is erg terug gevallen, evenals het land en de taal van waaruit naamgeving werd gekozen. Maar positief is natuurlijk dat Argon nog steeds bestaat en verder springlevend is, met de takken van sport als veldvoetbal, zaalvoetbal en basketbal en dat veel Mijdrechters er nog steeds hun ontspanning kunnen vinden, ook al is dat dan niet meer op een hoog niveau, en dat is toch ook veel waard. En wie weet wat de toekomst brengen moge voor het prestatie voetbal op zaterdag.

 

Toenmalig aanvoerder Antonio Aguilar Aguilera met de districtsbeker West I in zijn hand 

Revanche

Voor G.V.V.V. zou de vraag voor deze bekerfinale kunnen luiden: kan de Assink-brigade revanche nemen voor het verlies in dezelfde finale van 1995, die op het sportpark Panhuis plaats vond? Want de goed geïnformeerde lezers weten al, dat de blauwen nu voor de vijfde keer in haar geschiedenis gaan strijden om het bezit van deze zogenaamde ‘kleine beker’. Want in de voorbeschouwing op de halve finale tegen De Zouaven maakten we daar al gewag van, maar om compleet te zijn doen we hieronder nogmaals.

Driemaal eerder werd deze finale verloren, namelijk in 1989 tegen ADO ’20 (1-0), in 1995 tegen Argon (1-5) en in 1996 tegen IJsselmeervogels (2-1). De vierde keer was het, eindelijk wel raak. Op het neutrale terrein in Almere werd in 2006 Spakenburg met 3-1 verslagen.

 

Twee uit vijf?

Als je bovenstaande combineert zou de conclusie kunnen zijn dat G.V.V.V. iets met en/of tegen Spakenburg, Argon en bekerfinales heeft. Zeker als u dan ook nog weet dat deze finale wordt gespeeld op de ‘blauwe zijde’ van sportpark De Westmaat te Spakenburg. Hoe dan ook, toeval of niet, we kunnen we er van overtuigd zijn dat aanvoerder Simon Brouwer en zijn mannen er alles aan zullen doen om deze revanche gestalte te gaan geven. Want na de fraaie derde plek in haar tweede topklasse seizoen zal G.V.V.V. zich meer dan eens willen bewijzen als cupfighter. Bovendien zo verwoordde de captain het na de laatste competitie wedstrijd tegen Jodan Boys, “Waarom zouden we alleen maar gaan trainen om af te bouwen voor dit seizoen, als je ook nog de kans krijgt om die trainingen in de praktijk om zetten in een potje voetbal wat ook nog eens ergens om gaat”. En met die spirit zal G.V.V.V., hopelijk ondersteund door vele supporters, want de supportersclub De Blauwen zet voldoende vervoer in, afreizen naar het koek en visdorp bij uitstek om aldaar een poging te wagen om het seizoen nog wat te verlengen. Uiteraard zal de eer het hoogste goed zijn om die te winnen, maar er is ook nog een aardige financiële prikkel ingesteld door de KNVB om nog eens extra je best te doen. Want de winnaar ontvangt 1500,- keiharde euro’s en als daarna nog de landelijke finale zou kunnen worden bereikt loopt dat op tot 9000,- voor de winnaar en 5000,- voor de verliezer. Kortom meer dan genoeg redenen voor de blauwe brigade om ervoor te zorgen dat de ‘cup met de kleine oren’ mee naar ’t Veen gaat.

 

De eerdere onderlinge ontmoetingen

Naast de reeds eerder genoemde finale, waar we helaas alleen de uitslag en geen verdere data van in het archief hebben, speelden Argon en G.V.V.V. tweemaal eerder tegen elkaar.

Wel kunnen we een paar respectabele namen noemen die toentertijd deel uit maakten van de A-selectie en die vermoedelijk toen ook deze 1-5 nederlaag moesten slikken onder leiding van trainer Frans Koenen. De selectie bestond toen uit o.a. Dennis Epskamp, Harry van de Haar, Edwin Kampert, Johan de Man, Steve Kuils, Wim van Oudbroekhuizen, Gerard van de Pavert, Marco van de Pol, Dick van de Steeg, Mark van Wijk, Jan van Rabenswaay en Berto Smit.

In het seizoen ’06-’07 werd er in Veenendaal geoefend. De thuisploeg won met 3-1 door doelpunten van Anouar Tighadouini, Matty van Leeuwen en Jordy Godée, terwijl Ben Ebu-Mordi voor de eretreffer van Argon zorgde.

De tweede en tevens laatste wedstrijd dateert van 24 november 2010, toen moest G.V.V.V. op bezoek in Mijdrecht voor de 3de ronde om de districtsbeker in West I.  Via goals van de tweelingbroers Michiel en Daan van der Valk en Martin van Eck kwam de 0-3 einduitslag tot stand en trof G.V.V.V. in de volgende ronde het ons zeer bekende Leersumse H.D.S (9-0). Via daarna Swift (5-1) werd uiteindelijk de kwartfinale, in een thuiswedstrijd, verloren van Zwaluwen ’30 (1-2).

Michiel van der Valk en Martin van Eck zullen komende woensdagavond zeker niet scoren, omdat beide dit seizoen aan het herstellen zijn van langdurige blessures, maar wellicht heeft Daan van der Valk, net als in de kwartfinale in en tegen Volendam, wel een doeltreffende actie in huis. Tenslotte nog een opvallend feit is dat bij G.V.V.V. 11 spelers die toen op het wedstrijdformulier stonden nog steeds deel uitmaken van de A-selectie, bij Argon zijn dat er zes.

 

Deze bekerfinale in Spakenburg heeft een aanvangstijd van 20.00 uur, toegang is gratis.

 

Gerelateerd artikel: Wouter Bonke wil eindelijk de beker