Voorbeschouwing sv Saestum – G.V.V.V.

21 oktober 2012

Saestum uitkomend in de zondag 3de klasse D, bereikte de eerste KO-ronde van deze districtsbeker West I door in de poulefase klassegenoten Hercules (1-1), FC Delta Sports ’95 (0-2 winst) en 2de klasser Renswoude (3-1 winst) achter zich te laten.
G.V.V.V. mocht als topklasser deze poulefase overslaan en komt daarom komende dinsdagavond voor het eerst in actie in de strijd om de zogenaamde ‘kleine beker’.
Het duel was eerder vastgesteld voor afgelopen zaterdag 20 oktober, maar door de afgelasting op 6 oktober van het competitieduel in Vriezenveen tegen DETO Twenterand, besloot de competitieleider van de KNVB dat de competitie voorrang kreeg en daardoor moesten De Blauwen op die datum inhalen tegen deze opponent. Het bekerduel werd daardoor verschoven naar dinsdagavond 23 oktober.
Dit is toch wel sneu voor de gastheren, want met een topklasser op bezoek op zaterdag, rekenden zij op wat extra belangstelling. Ondanks dit voldongen feit weten hopelijk toch diverse Zeister en Veenendaalse voetbalfans de weg te vinden naar het sportpark Noordweg te Zeist om getuige te zijn van deze beker confrontatie.

Één keer eerder in de geschiedenis van beide voetbalverenigingen troffen de eerste elftallen elkaar. Dit was ook een duel in het kader van de districtsbeker, want oefenwedstrijden kwamen wij in onze annalen niet tegen. Het is al wel lang geleden, dat laatste treffen. Saestum kwam in het seizoen ’87-’88 als zondag 2de klasser op bezoek in Veenendaal en verloor daar met 3-1 van G.V.V.V. wat toen op het hoogste zaterdagniveau acteerde, namelijk de 1ste klasse. Nu de Assink-brigade op bezoek moet in Zeist is het voor wat betreft de uit- en thuisduels in ieder geval eerlijk weer verdeeld.
Omdat deze Zeister voetbalvereniging voor ons dus tamelijk onbekend is geven wij u hieronder, mede dankzij de website van sv Saeatum, in vogelvlucht even een introductie.

De geboorte van Saestum
Saestum kent een rijke geschiedenis. Haar allereerste voorloper zag het levenslicht in 1920. Sindsdien is er veel gebeurd en veranderd, met de voetbalvereniging anno nu als resultaat.
De club die in 1920 werd opgericht heette Concordia. Het was de eerste rooms-katholieke voetbalvereniging van Zeist. Vijf jaar later leefde Concordia voort onder de naam V.O.D.E.P., ofwel Vriendschap Op De Eerste Plaats. V.O.D.E.P. was een onderafdeling van de vereniging Rooms Katholieke Werklieden. Alléén leden van deze vereniging mochten ook lid van V.O.D.E.P. zijn.

Fusie
Daarop richtten niet-leden en andere spelers van buiten Zeist een nieuwe voetbalclub op. Zij wilden immers eveneens voetballen in rooms-katholiek verband. De club kreeg de naam Z.E.O.: Zeist En Omstreken. Er ontstond een hevige concurrentie tussen deze voetbalvereniging en V.O.D.E.P., met een grimmige, ongezonde strijd tussen de aanhangers van beide clubs. Hieraan kwam een eind toen, in een sfeer van afgunst en tegenwerking, de verenigingen fuseerden: Saestum was geboren.

‘Schone naam’
Na een gedegen voorbereiding werd op 6 januari 1926 de oprichting van de nieuwe club officieel beklonken. Op voorstel van de heer Van Doornik kreeg de nieuwe telg de naam Saestum. Aanleiding was een historisch spel, dat internisten ooit opvoerden in het Zeister Bosch. De ‘schone naam Saestum’ stond in vroeger eeuwen voor ‘de heerlijkheid Zeist’.

Rood met wit
Saestum sloot zich aan bij de Rooms Katholieke Utrechtse Voetbal Bond. Het eerste elftal speelde in de eerste klasse, het nieuwe speelveld werd gevonden bij de heer G. de Bree aan de Kroostweg. Omkleden gebeurde bij de familie Lisman. Het tenue bestond uit wit shirt met het wapen van Zeist en een zwarte broek. In het seizoen 1933/'34 kwam hiervoor het frissere oranje-wit in de plaats. Toen in het begin van de oorlog het oranje moest verdwijnen, voerde het bestuur het bekende rood met wit in.

Speelvelden
In de tussentijd veranderde de club een drietal keer van speelveld. Het langst speelde men in de buurt van de sluisjes aan de Koppelweg. Van 1936 tot 1979 was ‘de Kroost’ aan de Kroostweg Saestums thuishaven.

Anno nu
Saestum betrok op 11 augustus 1979 het huidige sportpark aan de Noordweg. Prachtige nieuwbouw, gerealiseerd door het Zeister Bouwbedrijf in samenwerking met zo’n 35 leden. Dankzij een flinke ledengroei, onder zowel jeugd, vrouwen als mannen, voldeden de twee velden echter al snel niet meer. De club verplaatste in 1993 het hoofdveld met tribune, legde het trainingsveld om en creëerde een derde veld. Ook werd de kantine uitgebreid met extra kleedruimte voor de eerste elftallen. Anno nu bestaat Saestum ruim 86 jaar, heeft het zo’n zeshonderd leden en bezit het een prachtig complex.

Vrouwenvoetbal
De amateurvoetbalclub Saestum heeft vooral naamsbekendheid dankzij haar vrouwenafdeling. Het hoogste elftal werd acht keer Nederlands kampioen (1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002, 2005 en 2006), pakte driemaal de nationale beker (1997, 1998, 2004) en won tweemaal de Super Cup Nederland (2005, 2006). Saestum is nog steeds het enige damesteam in Nederland dat de kwartfinales van de UEFA Womens Cup heeft gehaald.
Nu dit seizoen de BeNe League zijn intrede heeft gedaan waar uitsluitend BVO’s deel van uit maken, spelen de dames van Saestum in de topklasse, dus het hoogste amateurniveau voor de vrouwen, te vergelijken met de topklasse waar G.V.V.V. in uitkomt.

Hiermee is dus duidelijk dat de Dames 1 het speerpunt zijn van deze erg maatschappelijk betrokken club. Want welke vereniging kan nu zeggen dat ze blindenvoetbal binnen haar gelederen heeft? In samenwerking met overbekende slechtziende- en blindeninstituut Bartimëus is daar in 2009 een samenwerking mee aangegaan. Ook is Saestum één van de vijftien NOC*NSF Proeftuinen Nieuwe Sportmogelijkheden. Klik op de link om hier meer over te weten te komen.
Niet voor niets is er op de website van Saestum te lezen, dat de vereniging meer is dan voetbal.

Maar dit alles wil niet zeggen dat de Heren 1 een ondergeschoven kindje zijn en uitsluitend lekker recreatief ballen. Nee, ook daar staat prestatiegericht voetballen hoog in het vaandel. Dat blijkt ook wel als je naar de resultaten kijkt van de laatste drie seizoenen. In jaargang ’09-’10 voetbalden de ‘rood-witten’ nog in de 5de klasse. Maar via twee periodetitels en daarna het winnen van de nacompetitie werd het huidige 3de klasse niveau bereikt.
Achter het ons zeker niet onbekende Leersumse HDS, wat vorig seizoen kampioen werd, maakte Saestum in korte tijd de tweede stap omhoog.

 

Henk Baams trainer van zowel Saestum als G.V.V.V.

Helaas is het hernieuwde debuut in de 3de klasse nog geen onverdeeld genoegen voor de mannen van de nieuwe trainer Wilco Nap. In 3D nemen ze de één na laatste plaats in met  1 veroverd punt uit zes duels. Ook het doelsaldo spreekt daarin boekdelen: 5 goals voor en 20 tegen. Het enige toe nu toe behaalde punt werd wel toevallig behaald in het uitduel tegen ….. juist ja, HDS (1-1) op 14 oktober. Bij het Leersumse team zorgde Wilco van Drie voor de treffer en ook Rudy Hack stond in de basis. Beide spelers maakten enkele seizoenen geleden nog deel uit van de A- en B-selectie van G.V.V.V.
Ja, soms is het voetbalwereldje wel erg klein. Dat wordt nog eens extra bevestigd als we twee namen laten vallen, namelijk die van Roy Versluis (voor de jongere fans) en Henk Baams (voor de senior supporters).
Roy Versluis speelde van 2005 t/m 2010 144 officiële wedstrijden voor G.V.V.V. maar begon zijn voetbalcarrière bij Saestum. Nu maakt Roy Versluis als aanvoerder van VVA ’71 furore met zijn club als nieuwkomer in de hoofdklasse.
De trainer met laarzen en pet zo stond trainer Henk Braams bekend, die vanaf half jaren zestig tot begin zeventig in totaal zes seizoenen de leidsman was van de Veenendalers. Zeister Henk Baams was zonder enige twijfel een van de meest karakteristieke trainers die G.V.V.V. in haar geschiedenis heeft gehad. Onder zijn leiding promoveerde G.V.V.V. in ‘69-’70 naar de nieuw ingestelde 1ste klasse, toen het hoogste zaterdagniveau. Maar voor zijn loopbaan in Veenendaal had Baams o.a. ook Saestum twee seizoenen onder zijn hoede.

 

Vandaag hoefde Saestum niet in actie te komen, want er zijn verenigingen in hun klasse die pas op vier of vijf gespeelde wedstrijden staan en die moesten eerst hun inhaalduels afwerken om alles in 3D weer een beetje gelijk te trekken. Daarom konden de Nap-pupillen zich rustig voorbereiden op dit voor hen toch ook wel bijzondere treffen, want het komt niet zoveel voor dat zij zich kunnen meten met een topklasser. Saestum heeft natuurlijk niets te verliezen want het is aan G.V.V.V. om het klasse onderscheid duidelijk te maken.

Want Saestum zit nu in de situatie zoals G.V.V.V. vorig seizoen, tegen Sparta, Excelsior en AZ en dit seizoen

Roy Versluis speler van zowel Saestum als G.V.V.V.

tegen FC Groningen, in de ‘grote beker’. Dat is dus de rol van underdog. Daarmee is dus voor iedereen duidelijk dat de favorieten rol bij bezoekers ligt. Zeker nu gisteren de koppositie in de topklasse werd gepakt en daarmee tevens de eerste periodetitel werd veroverd. Een historische titel, want voor het eerst in het driejarig bestaan van de topklasse, is deze ‘troostprijs’ van waarde. Volgend KNVB-bekerseizoen mag G.V.V.V. de eerste ronde, die wordt afgewerkt met wedstrijden tussen de geplaatste amateurteams, overslaan. Dit is natuurlijk mooie toekomstmuziek, maar eerst zijn aanvoerder Simon Brouwer c.s. aan haar stand verplicht om af te rekenen met sv Saestum.

We zijn benieuwd of trainer Erik Assink dit zal gaan proberen met zijn spelers die de afgelopen weken de successen aaneenregen, of dat hij een aantal sterkhouders rust zal geven in de aanloop naar de belangrijke competitiewedstrijd tegen Rijnsburgse Boys. Want het is fijn om te constateren dat Rodny Hofman na zijn middenvoetsbeentje breuk gisteren zijn rentree maakte en eerste captain Michiel van der Valk dat vorige week al tegen SC Genemuiden deed. Daarmee is de selectie in de breedte weer redelijk op peil gekomen en wordt de keuze van de keuzeheer hoogstwaarschijnlijk een luxe probleem.

 

De wedstrijd sv Saestum – G.V.V.V. op sportpark Noordweg Noord, 3704 GK te Zeist begint dinsdagavond 23 oktober om 20.00 uur.