Voorbeschouwing SVV Scheveningen – G.V.V.V.

27 februari 2013

Komende zaterdag gaat G.V.V.V. een bezoek brengen aan historische voetbalgrond, want sportpark Houtrust de huidige thuishaven van Scheveningen, is deze kwalificatie zeker waard. Van 1955 tot 1971 was dit thuisbasis van betaald voetbal organisatie Holland Sport. In datzelfde begin jaar vond ook de fusie plaats met Scheveningen en werd de nieuwe naam SHS (Scheveningen Holland Sport). Spelend in de eredivisie kwamen Ajax en Feyenoord met angst en beven op bezoek op de Houtrust, want het kon er vreselijk spoken. Maar deze fusie hield niet al te lang stand, want in 1964 scheidde SVV Scheveningen, wat al sinds 1919 bestond, zich weer af en ging als amateurclub verder. Eerst op een ander terrein maar vanaf 1970 werd de Houtrust weer betrokken, genoemd naar de Haagse wijk met dezelfde naam, in stadsdeel Scheveningen.

 

Door vorig jaar kampioen te worden in de hoofdklasse B, met 1 punt voorsprong op Kozakken Boys, plaatste het roemruchte Scheveningen zich dus voor de eerste maal in de topklasse. En in dit debuutjaar, is de doelstelling zoals vaak met nieuwkomers, een kwestie van handhaven en dat het liefst op een zo’n soepel mogelijke manier.

Tot nu toe wordt heel aardig aan die opdracht voldaan, want op een enkele uitzondering na, staan de mannen van trainer John Blok, die volgend seizoen voor het vijfde achtereenvolgende jaar voor de groep zal staan, telkens boven de fatale streep. Dit proces gaat met vallen en opstaan. Beste voorbeeld daarvan is de uitwedstrijd van vorige week tegen SC Genemuiden. Zelf prima spelen en de bovenliggende partij zijn, maar door een paar missers voor rust op een 3-1 achterstand komen en dus in moeilijk vaarwater. Maar zoals echte zeemannen betaamt, werd de moed niet opgegeven en herstelden captain John Nieuwenburg c.s. in het tweede bedrijf de schade en kwamen terug tot 3-3 en daardoor bleef de voorsprong op een directe concurrent in de strijd om de degradatie intact.

 

Gezien de voortgang van de nieuwkomer lijken ze zich steeds beter te gaan thuis voelen in deze ‘eredivisie’ van het zaterdagamateur voetbal.

Toen Scheveningen op 29 september van het vorige jaar op bezoek was in Veenendaal, hadden ze zeven duels gespeeld en daaruit negen punten veroverd. Na dat duel bleef het puntenaantal zo, want geheel in de lijn van de veldverhoudingen won G.V.V.V., door doelpunten van Simon Brouwer, Roy Terschegget en Tonnie Cusell, die ontmoeting afgetekend met 3-0. Daarmee kwam er toch een klein dipje in de puntenverzameling, want die volgende zeven wedstrijden leverden slechts zes puntjes op. Dus de totaalteller stond toen op 14 wedstrijden gespeeld en 15 behaalde punten. En als dat gemiddelde zou worden voortgezet kom je aan het einde van de rit uit op 32 punten. Gezien de korte geschiedenis in de topklasse zou dat net wel, of net niet voldoende kunnen zijn voor handhaving. Want Barendrecht was vorig seizoen met 30 punten spekkoper en ARC behaalde in het geboortejaar van de topklasse 33 punten en was daarmee net veilig.

Maar daar wil Scheveningen het logischerwijs niet op aan laten komen en dus werd er wat tussengas gegeven. Want uit de laatste zeven duels werden elf punten behaald. En als er op die voet wordt doorgegaan dan stopt de teller bij 37 punten en dat moet voldoende zijn om de er een nieuw seizoen topklasse bij aan te knopen.

 

Kan aanvoerder Simon Brouwer, die hier de 1-0 maakt op aangeven van Wouter van Hoof in de thuiswedstrijd tegen Scheveningen, na 10 duels 'droog te hebben gestaan' eindelijk weer eens trefzeker worden?

 

Spelers, trainers, technische staf en de beleidsbepalers van de club hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. Want niet alleen coach John Blok - die als oud-speler van Scheveningen onder Martin Jol het ultieme hoogtepunt, het algeheel amateur kampioenschap van Nederland in 1996, meemaakte – tekende bij, maar ook van zijn huidige selectie hebben er in de winterstop al 17 spelers hun jawoord gegeven.

De clubleiding verwoordde dat op de website Haaglandenvoetbal als volgt: "In meerdere opzichten is dat een goed signaal: Het tekent de sfeer en het vertrouwen binnen de groep, het garandeert continuïteit richting het volgend seizoen en door in deze fase al duidelijkheid te hebben kan het overgrote deel zich in het restant volledig richten op het voetbal zelf, zonder dat er toekomst gerelateerde randzaken spelen op de achtergrond."

 

Om dat streven waar te maken zal Scheveningen dus graag revanche willen nemen op G.V.V.V. voor de nederlaag in ’t Veen. Dat was trouwens de allereerste ontmoeting in de bestaansgeschiedenis van de beide voetbalverenigingen. Maar de kustbewoners kenden afgelopen dinsdagavond een slechte generale repetitie, want in de achtste finale van de districtsbeker van West II, verloren ze de uitwedstrijd tegen zondaghoofdklasser Westlandia met 3-0 en daardoor zijn ze uitgeschakeld.

Westlandia, onder leiding van Willem den Besten voorheen trainer van Xerxes/DZB en Jodan Boys, nam deze wedstrijd uitertst serieus en begon in de sterktst mogelijke opstelling, dit in tegenstelling tot Scheveningen die een aantal sterkhouders rust gunde. Dit bleek dus geen juist besluit, want juist ex-Scheveningen speler Marcel de Bruin was met twee goals de gevierde man bij de Naaldwijkers. Maar aan de andere kant kunnen we ons ook voorstellen dat de competitie voor de Blok-boys absolute voorrang krijgt en dat de 'kleine beker' bijzaak was.

 

G.V.V.V. moet nog aan de bak voor diezelfde finale maar dan in district West I, waarin op dinsdagavond 5 maart zaterdag 1ste klasser HSV Zuidvogels een bezoek komt brengen aan het sportpark Panhuis. Maar uiteraard zullen voor de Assink-pupillen voorlopig de eerste prioriteiten liggen bij het bezoek aan sportpark Houtrust. Door de nederlaag tegen koploper Katwijk van vorige week zijn aanvoerder Brouwer en zijn companen, zoals dat eufemistisch heet, in de wachtkamer neergezet. Nu kun je in een wachtkamer voordringers apathisch hun gang laten gaan en dan maar afwachten tot je eindelijk zelf naar binnen wordt geroepen, maar je kunt je ook assertief gedragen en je mondje roeren.

In het geval van G.V.V.V. moet dit gelezen worden als ‘de voeten laten spreken’. En dat die voeten kunnen spreken hebben de blauwen tegen Katwijk bewezen, want werkelijk alles en iedereen was het er over eens dat de trotse koploper de drie punten had ‘gestolen’. Een veel beter spelend G.V.V.V. trof een voorbeeldige doelman en een topscorer op haar weg. Maar op dat soort stelen staat geen straf en daarom was het legitiem dat Katwijk zeer gelukkig, in dubbel opzicht, mede gezien de uitslagen op de andere velden, Veenendaal verliet.

 

Het treuren om deze zure nederlaag zal best nog even na hebben geëbd, maar al gauw zal ook het besef zijn terug gekomen dat je soms wat te weinig krijgt en soms wat teveel, zoals in de week daarvoor tegen Spakenburg. Misschien is de huidige tweede plek dan ook wel de positie waarop de Veenendalers thuishoren, maar dit alles neemt niet weg, dat een echte sporter zolang de strijd nog niet is gestreden, al het mogelijke zal doen om zich een weg omhoog te banen. Daarom is nu de opdracht voor de Assink-brigade om het verschil met Katwijk niet groter te laten worden en daarvoor is sowieso winst tegen Scheveningen noodzakelijk voor. En als dit duel met dezelfde intentie wordt aangegaan als die tegen de koploper, dan kan alleen botte pech of een boven zichzelf uitstekende tegenstander daar een stokje voor steken.

 

SVV Scheveningen – G.V.V.V. op sportpark Houtrust, Laan van Poot 38c, 2566 EC Den Haag, begint om 14.30 uur.