Voorbeschouwing v.v. Gemert – G.V.V.V.

8 augustus 2012

Aanstaande zaterdag speelt onze ‘blauwe brigade’ alweer de laatste oefenwedstrijd voordat het competitieseizoen 2012 - 2013 een aanvang zal gaan nemen met de uitwedstrijd tegen Excelsior ’31 te Rijssen op 18 augustus.

Maar net zoals tweemaal eerder in deze oefencampagne staat er zaterdagmiddag een tegenstander te wachten waar G.V.V.V. nog nooit eerder tegen heeft gespeeld.

Alcides 3-1 winst, en v.v. R.C.S. 1-7 winst, waren dus net zulke onbeschreven bladeren als v.v. Gemert. Alleen is er één man in de selectie die al eens serieus aan de bak is geweest tegen deze gastheer, want G.V.V.V. gaat op bezoek op sportpark Molenbroek in Gemert. Over die ene speler en zijn ontmoetingen met de ‘zebra’s’ volgt verderop wat meer, maar allereerst willen wij deze nieuwe sparringpartner bij u introduceren.

 

Maar voordat we dat gaan doen moeten we op voorhand eerst v.v. Gemert de hartelijke felicitaties overbrengen namens alle G.V.V.V.-ers. Want op 15 oktober aanstaande is het eeuwfeest van deze voetbalclub een feit. En dat is een mijlpaal in de geschiedenis van v.v. Gemert die vast niet ongemerkt voorbij zal gaan en die ook maar weinig amateurclubs in Nederland hen na kunnen zeggen. Honderd jaar oud en nog steeds springlevend, dat zou een motto kunnen zijn voor dat feest. Want feesten kunnen die Brabanders, dus dat zal ongetwijfeld een onvergetelijke gebeurtenis worden. Op de website lazen we ook al iets over een jubileumboek, dus zal dat eeuwfeest ook worden vastgelegd voor het nageslacht. Kortom drukke, maar erg leuke tijden, voor onze tegenstander.

 

Ja, en als je bijna 100 bent valt er natuurlijk heel veel te vertellen. Op deze plaats zullen we ons beperken tot de geschiedenis van de club in vogelvlucht van de laatste paar decennia, omdat we lang niet alle in-en-outs weten, en deze voorbeschouwing daar ook niet voor bedoeld is.

Toen de zondag hoofdklasse haar beslag kreeg in het seizoen 1974 -1975 - die was er dus veel eerder dan in het zaterdagvoetbal - bewoog deze echte dorpsclub zich in de marge van het zondagvoetbal, want men speelde in de 4de klasse. Maar na een 3de en 4de positie in de jaren daarna, was het in 1976 – 1977 wel raak. De vlag ging in top en v.v. Gemert mocht zich 3de klasser noemen.

Of er daarna toen een duik in de geschiedenisboeken is genomen of dat er hogere ambities aan het licht kwamen, of een combinatie van beide, is ons niet bekend, maar de ‘zwart-witten’ hadden de smaak te pakken en stoomden in een ruk door naar de 1ste klasse, waar ze in jaargang 1979 – 1980 haar debuut maakte. Met de die drie kampioenschappen op rij evenaarden de spelers van toen hun ‘voorvaderen’ want vanaf 1952 t/m 1955 was v.v. Gemert ook driemaal achtereen de beste.

 

Op dat één na hoogste zondagniveau toonden de Brabanders zich als een ‘zekerheidje’. In 16 seizoenen was er slechts driemaal een plek in het zogenaamde rechterrijtje. In alle andere competities was het subtop of middenmoot. Na die lange gewenningsperiode was het dan toch eindelijk in seizoen 1994 – 1995 raak. Via een kampioenschap in 1E werd het toenmalig walhalla van het zondagvoetbal bereikt, de hoofdklasse.

En opnieuw kan worden vastgesteld dat v.v. Gemert ook daarin een ‘zekerheidje’ was. Sterker nog, na twee 9de plekken werd in 1998 al het eerste kampioenschap binnengesleept op dat hoogste zondagniveau. Daarna ging het crescendo voor de Waeverstadt- (de carnavalsnaam van Gemert) voetballers, want op één seizoen na was altijd het linkerrijtje hun domicilie. In de twaalf seizoenen na dat eerste succes waren er maar liefst twee 3de en drie 2de plekken en werd er op het juiste moment gepiekt. Want in 2010, toen de start van de topklasse plaatsvond, mocht v.v. Gemert zich als kampioen van de hoofdklasse B laten en kronen en daarmee was een plaats aan de top van de piramide een ‘zekerheid’.

 

Helaas duurde die lol in de topklasse maar één seizoen, want de 14de positie was niet voldoende voor handhaving en dus moest er noodgedwongen een stapje terug worden gedaan. Trainer Bert Ruijsch nam afscheid en Anton Jansen – 400 actieve duels in de eredivisie en trainer bij NEC en PSV – nam het stokje over, en hoe!

Want v.v. Gemert denderde vorig seizoen in de hoofdklasse bijna over iedereen heen en werd met maar liefst 11 punten voorsprong op Blauw Geel ’38 opnieuw kampioen en keerde dus weer terug naar de topklasse.

 


Helaas had dat succes ook haar keerzijde, want in februari werd de succescoach gepolst door FC Oss en dat bleek een aanbieding die Jansen niet kon en mocht laten lopen, daar waren ze ook bij v.v. Gemert van overtuigd. Dus moest er zoek worden gegaan naar een nieuwe kapitein voor op het schip. Die werd gevonden in de persoon van Jan van Dijk, een redelijk doorsnee naam in Nederland.

 

Maar dit is ‘de Jan van Dijk’, die vaak wordt vereenzelvigd met FC Groningen. Sterker nog, hij draagt de eretitel Mister Groningen. Want op één uitstapje na, bij Go Ahead Eagles, speelde de nu 55 jaar oude Van Dijk maar liefst 17 seizoenen in het groen-wit en was hij ook nog eens zes seizoenen lang trainer of assistent bij ‘zijn’ club.

Via trainerschappen bij Roda JC, Helmond Sport, RBC, FC Emmen, Al Nassr (Saoedi-Arabië) en VVV-Venlo is Jan van Dijk dus nu de hoofdcoach van v.v. Gemert geworden en zullen hij en z’n mannen er dan ook voor gaan moeten zorgen dat het topklasserschap nu langer gaat duren dan één seizoen.

 

Zonder de anderen tekort te willen doen zijn er twee bekende namen in de selectie van Van Dijk te ontdekken. De eerste is ex-betaald voetballer Nuelson Wau, die vooral zijn carrière sleet bij Willem II, maar ook speelde voor Roda JC en SC Cambuur.

De tweede is een man die dit seizoen weer terugkeerde op het oude nest. Want Jorzolino Falkenstein maakt weer deel uit van de selectie na uitstapjes bij Capelle (1 seizoen) en Barendrecht (ook 1 seizoen). Beide clubs zijn tegenstander van G.V.V.V. in de topklasse van het zaterdagvoetbal en vandaar ook dat de ‘kenners’ zijn naam zich zeker zullen herinneren. Falkenstein maakte furore bij Gemert in het jaar dat zij kampioen werden en daarmee promotie naar de topklasse afdwongen. Want niet alleen tijdens de reguliere competitie, maar ook de strijd om de zondagtitel was de flitsende vleugelaanvaller een sterke pion. Die titel werd dankzij een spectaculair treffen met De Treffers ook een prooi voor Gemert en was tevens een unicum in de clubgeschiedenis.

 

Nog twee opvallende feiten als je naar de selectie van Gemert kijkt zijn ten eerste: Dat daar net als bij G.V.V.V., een tweeling deel vanuit maakt. De gebroeders Mark en Erik van Dijk – geen familie van trainer Jan van Dijk, want zijn voetballende zonen heten Gregor en Dominique – zijn steunpilaren in de verdediging en op het middenveld.

Het tweede wat opvalt en daar zijn de tweeling Van Dijk geen uitzondering op, dat heel veel spelers in het Gemertse keurkorps een verleden hebben bij Helmond Sport en/of PSV. Maar ook FC Eindhoven en FC Oss komen voor. Kortom je mag spreken dat de Brabantse dorpsclub, die ruim 1300 leden telt en een fanatieke en trouwe aanhang heeft, een zeer ervaren vlaggenschip erop uit stuurt bij de hernieuwde kennismaking in de topklasse.

 

Eerder in de aanloop naar het aanstaande nieuwe seizoen oefende v.v. Gemert tegen Deurne, uitslag 1-1. Daarna kwam ‘buurman’ Helmond Sport op visite en de BVO liet niet met zich spotten en won met 1-5. UDI ’19 kreeg met 0-3 klop en afgelopen zaterdag was Gemert bij ons de buurt. In en bij Bennekom ging men met een 1-0 nederlaag terug naar het zuiden.

 

Wat uitslagen betreft kende G.V.V.V. een betere oefencampagne, want tot nu toe zijn de Assink-boys nog steeds ongeslagen. Twee uitslagen en winstpartijen daarbij las u al in de kop van dit artikel. In de overige drie werd er één keer gewonnen en tweemaal gelijk gespeeld. En alle drie deze tegenstanders, te weten De Treffers (3-4), Achilles ’29 (2-2) en FC Lienden (2-2) zijn in de competitie tegenstanders van v.v. Gemert.

Op papier zien deze uitslagen er natuurlijk best florissant uit, maar er zijn wel een paar mitsen en maren te plaatsen of zo u wilt, kritische noten te kraken. Want vooral op het eigen Vallei en Rijn toernooi waarin Achilles ’29 en FC Lienden tegenstanders waren, werden er in beide eerste helften de nodige foutjes gemaakt, waardoor er telkens vanuit een achterstand weer reparatiewerk gedaan moest worden. Dat dit dan weer lukte geeft de burgerman moed, maar het kost wel veel onnodige energie.

Wat we begrepen hebben van de prestaties van de opponent van komende zaterdag is dat zij tegen Deurne en Bennekom flitsend van start gingen, maar in de beide tweede helften ook behoorlijk terugzakten. Dus opnieuw een herhaling van zetten - want zo begon het verslag van deze website over de wedstrijd tegen FC Lienden - aanstaande zaterdag? Of kan G.V.V.V. nu wel vol gas geven?

 

Wat we u nog verschuldigd zijn is de naam van de G.V.V.V.-speler die al eens eerder tegen v.v. Gemert speelde. Het was niet de minste wedstrijd waarin Wouter van Hoof, want dat is de man, opdraafde. Want toen Gemert in 2010 ten koste van De Treffers de zondagtitel veroverde moest er ook nog gespeeld worden om het algeheel amateurkampioenschap. Tegenstander daarin waren de ‘rooien’ uit Spakenburg en bij die club speelde Van Hoof toen, na eerder bij SVF en G.V.V.V. te hebben geacteerd. In Gemert won IJsselmeervogels met 0-1 door Kevin Winter en op de eigen Westmaat waren Wouter van Hoof c.s. helemaal een maatje te groot. Via het openingsdoelpunt van Wouter zelf, werd het uiteindelijk 4-0 en daarmee was de zoveelste landstitel een feit.

Net als Falkenstein bij Gemert keerde Van Hoof dus ook weer terug op het oude nest en zaterdag komen ze elkaar dan vermoedelijk weer tegen. Dus maar eens kijken wie dan als winnaar uit de bus gaat komen of gaan ze gebroederlijk de punten delen?

 

v.v. Gemert – G.V.V.V. begint om 16.00 uur op het kunstgras van sportpark De Molenbroek, Sportlaan 9, 5421 SK Gemert.