Voorbeschouwing v.v. Katwijk – G.V.V.V.

26 augustus 2012

Vier, drie, twee, één. Ja, bijna iedereen kan aftellen, maar de mensen die de v.v. Katwijk een warm hart toedragen, willen dit seizoen bijzonder graag dat het voorlaatste getal wordt overgeslagen, dus vier, drie, één. Dit slaat, zo zult u waarschijnlijk wel begrijpen, niet op het normale tellen zoals we dat bijvoorbeeld in een winkel doen, want net als de Zeeuwen en (bijna)iedere andere Nederlander zijn ook Kattukkers zuinig, maar dit tellen gaat over de ingenomen eindklasseringen in de voorgaande topklasse seizoenen.

 

Katwijk was vanaf het begin van de topklasse, in seizoen ’10-’11, altijd vertegenwoordigd en zijn dus nu gestart aan hun derde optreden bij deze amateur voetbal elite. In het debuutjaar veroverden ze toch ieders, maar ook eigen verrassing, een zeer fraaie vierde plaats. De kunst was om dat te evenaren of wellicht te verbeteren in de vorige jaargang. Dat laatste lukte perfect, daar was een goede eindsprint debet aan. Want tot aan ronde 23 balanceerde de Bruinink-equipe meestal zo tussen plek vier en acht. Maar met dat eindschot lieten zij alle mededingers zoals o.a. SC Genemuiden, Noordwijk, IJsselmeervogels en niet te vergeten onze eigen blauwen achter zich en veroverden de 3de plek achter kampioen Spakenburg  en runner-up Rijnsburgse Boys.

Het stond er vorig seizoen voldoende duidelijk op het scorebord. Katwijk - G.V.V.V. 3-1

 

 

Daarmee is het gewenste alternatieve aftellen van alle Katwijkers wel verklaard. Want dit seizoen willen de ‘oranje-zwarten’ heel graag de opvolger worden van voetbalbolwerk Spakenburg-Bunschoten, dat met Spakenburg en IJsselmeervogels de eerste twee kampioen leverde in de topklasse.

Alleen al op basis van de historie zou v.v. Katwijk natuurlijk helemaal niet misstaan als opvolger. Want in beide gemeenten is de visvangst c.q. verwerking een grote industrie waarin vele mensen hun dagelijkse kost verdienen. Bovendien kenden alle drie deze clubs, al korter of langer geleden, natuurlijk behoorlijke successen in de vorm van kampioenschappen, die zelfs uitmonden in de beste van Nederland onder de amateurvoetballers. Daarnaast is het geen geheim dat deze drie voetbalclubs een ongelooflijke, trouwe, fanatieke, maar ook soms zeer kritische aanhang kennen, waarvoor alleen het beste goed genoeg is. En de beste ben je nu eenmaal als je op de eerste plaats eindigt. Daarom mogen we zonder overdrijven stellen, dat een titel ook heel hoog op het verlanglijstje staat van de Haringen, zoals de inwoners van Katwijk ook wel worden genoemd, en dan uiteraard de ‘oranje-zwarte haringen’.

 

Niet alleen de beleidsbepalers en de fans denken er zo over, ook trainer Cees Bruinink, die aan zijn vijfde seizoen is begonnen, liet onlangs op een voetbal website optekenen dat hij dit seizoen met zijn selectie wil meedoen om de titel. Daar is in de voorgaande jaren hard aan gewerkt, om ieder seizoen weer een stapje verder te maken. En nu is v.v. Katwijk in zijn ogen zover dat er een keurkorps staat met een mooie mix van jong en oud, met veel voetbaltalent en intellect en tevens toch ook al behoorlijk wat ervaring. Maar nog belangrijker, wilskracht en een winnaarmentaliteit.

Daar is al hard aan gewerkt en mede daarom zijn Ivo Rottiné (Spakenburg) en Joost Leonard (Noordwijk) aangetrokken, dat zijn spelers die gepokt en gemazzeld zijn om te voetballen op een hoog niveau. Naast deze beide nieuwkomers, kwamen ook Jeffrey Dekker (NAC Breda), Martijn Zwaan (FC Rijnvogels) en Arjan Haasnoot (UVS) de gelederen versterken.

Samen met de ‘oudgedienden’ zoals o.a. Rydell Tuinfort, Michiel van Dam, Dwight Krolis, Martin van Eeuwijk,  Jerghinio Sahadeswing, Atam Koroglu en de veel scorende Donny van Ooijen (16 goals), Jeffrey Jongeneelen, (13 goals) en Marcel Huisman (12 goals) zullen zij er voor moeten zorgen dat het ‘valse aftellen’ waar gemaakt wordt.

De start was in ieder geval al veelbelovend, want uit twee duels, thuis tegen DETO (3-0) en uit bij SC Genemuiden (1-2) werden het maximaal aantal punten behaald en op basis van het doelsaldo staat de v.v. Katwijk op de plaats waar ze ook 28 wedstrijden later willen staan, namelijk nummero uno.

 

Wij vertellen, in ieder geval aan alle G.V.V.V.-ers, niets nieuws dat de Katukkers een zogenaamde ‘angstgegner’ zijn voor de Veense blauwen. Want vorig seizoen, werd er zowel uit als thuis beide keren met 3-1 verloren door de Assink-brigade. En daarbij kon helaas niet worden gezegd dat dit onverdiend was. Je koopt natuurlijk weinig voor een onverdiende nederlaag, maar dan heb je nog iets van hoop, dat het een volgende keer wel zal lukken. Maar daar was zowel op sportpark De Krom als het eigen Panhuis geen sprake van. Beide keren viel er helemaal niets af te dingen op de winst van de v.v. Katwijk.

 

Als we nog iets verder terug gaan in de tijd, dan zal ook bij de meeste blauwen nog helder voor de geest staan het seizoen ’09-’10. Zowel v.v. Katwijk als G.V.V.V. slaagden er toen niet in om zich direct te plaatsen voor de eerste uitvoering van de topklasse. Daar was een plaats bij de eerste vier voor nodig en dat lukte geen beide beiden toen. Daardoor moest er in een zogenaamde play-off worden bepaald wie zich bij de elite mocht aansluiten. Het daarvoor vooraf geplande schema, gaf aan dat v.v. Katwijk en G.V.V.V. elkaar zouden treffen waarbij de winnaar, over een uit- en thuisduel, direct zo promoveren. En ook hierin waren de kustbewoners tweemaal te sterk. Ook toen tweemaal dezelfde uitslag, 1-0. Op De Krom mocht G.V.V.V. van geluk spreken dat het toen slechts 1-0 bleef door een uitblinkende Niels Willemse – die nu nog revalideert van een knieblessure opgelopen in het vorige seizoen - thuis werd het wel een echt duel, waarbij de bezoekers in de blessuretijd het pleit beslechten. De Bruinink-boys dus naar de topklasse en G.V.V.V. veroordeeld tot een omweg, die uiteindelijk dood liep in Alphen aan den Rijn bij A.R.C.

 

Voor het volgende en tevens eerste treffen tussen de v.v. Katwijk en G.V.V.V. moeten we dan een hele grote stap terugdoen in de geschiedenis. We komen dan uit in de 2de klasse van het seizoen ’76-‘77, het toenmalig een na hoogste niveau bij de amateurs. Ook toen al slaagde G.V.V.V. er niet in om in Katwijk te winnen. De thuisploeg was ook toen de sterkste en opnieuw was 1-0 de uitslag, in Veenendaal lukte het beide ploegen niet om te scoren en dat was tot nu toe het enige puntje wat G.V.V.V. afsnoepte van v.v. Katwijk. Dus ondanks de prille historie die de beide ploegen met elkaar hebben, is de vaststelling van ‘angstgegner’ niet onterecht.

 

Voor aanvoerder Simon Brouwer c.s. de schone taak om hierin nu eens verandering in aan te brengen. In de laatste twee wedstrijden hebben de Veenendalers hopelijk toch het een en ander aan vertrouwen getankt. Want FC Lisse werd toch uiteindelijk redelijk gemakkelijk aan de zegekar gebonden (3-0) en ook het KNVB-beker treffen met Groene Ster (4-0) werd soepel in winst omgezet. Uiteraard is dit geen enkele garantie, want de twee daarvoor afgaande wedstrijden leverden zeperds op – Excelsior ’31 3-1 nederlaag en een oefenduel met Gemert 4-1 – maar je moet nu eenmaal positief blijven denken en geloof houden in eigen kunnen houden. En dat zal coach Erik Assink ongetwijfeld proberen over te brengen op zijn pupillen.

‘Man of the match’ van afgelopen zaterdag, Taoufik Adnane was in ieder geval de volle overtuiging toegedaan, dat er wel het een ander recht te zetten was, tegen de Bollenstreek ploegen, te beginnen met het duel tegen de v.v. Katwijk. Het wordt dus afwachten of deze woorden ook in daden kunnen worden omgezet.

 

v.v. Katwijk – G.V.V.V. begint dinsdagavond om 20.00 uur op sportpark De Krom, 2221 KK te Katwijk.