Voorbeschouwing v.v. R.C.S. – G.V.V.V.

27 juli 2012

 

Na in de vorige seizoenen trainingskampen te hebben belegd die plaatsvonden in het noordelijk deel van ons land werd teammanager Eddy Schoeman door de fanatieke ‘Zeeuwse blauwe’ op het idee gebracht om dit seizoen eens uit te wijken naar een meer zuidelijke deel van ons land voor zo’n trainingskamp. Om specifiek te zijn, bedoelde hij eigenlijk ‘zijn’ provincie.

Hoewel een import Zeeuw, is Evert van Manen (want insiders weten dat ‘Zeeuwse blauwe’ zijn bijnaam is) in de dikke zeven jaar dat hij nu in Zeeland woont, al helemaal vergroeid met zijn huidige domicilie en zou hij ook niet meer terug willen naar ’t Veen zoals hij zijn geboorteplaats steevast noemt.

 

De 'Zeeuwse blauwe' met zoon Thom op hun G.V.V.V. kamer in Middelburg. Ondertussen zal deze 'blauwe kamer wel zijn mee verhuist naar Oost-Souburg.

Het enige minpuntje van zijn verhuizing i.v.m. zijn werkkring, naar deze mooie en rustige provincie is voor Evert gelegen in het feit dat hij als geboren en getogen ‘blauwe’ zijn G.V.V.V. niet regelmatig kan aanschouwen. Mede daarom worden familie bezoekjes zorgvuldig gepland aan de hand van de speelkalender van G.V.V.V. zodat we hem toch nog met een zekere regelmaat op het sportpark Panhuis ontwaren, maar ook elders in den lande geeft hij wel eens acte de prensence. Jammer voor hem is natuurlijk ook dat de Zeeuwse zaterdagclubs geen tegenstanders in de topklasse zijn van zijn favoriete voetbalclub. Want in het verleden waren de uitduels tegen HSV Hoek, Kloetinge en SSV ’65 voor Van Manen eigenlijk thuiswedstrijden.

 

 

Gelukkig heeft deze, hoogstwaarschijnlijk meest ver weg wonende, supporter zijn zin gekregen en kan hij komend weekeinde van begin tot het einde het 3-daags trainingskamp te Zoutelande van de ‘blauwen’ aanschouwen. En tevens kennismaken met de nieuwe gezichten, herinneringen ophalen en vooruitblikken met de oude vertrouwde namen in de selectie. Bovendien speelt G.V.V.V. mede door Evert’s bemoeienis een oefenduel tegen de club waar zijn zoon Thom bij speelt. Het sportpark ‘De Alblas’ is voor Van Manen senior en junior hemelsbreed maar een 400 meter van hun woonhuis. Dus dichterbij kun je je favorieten bijna niet treffen. Thom speelt in de jeugd bij v.v. R.C.S. en tegen het vlaggenschip, spelend in de 2de klasse zondag, van deze vereniging zal G.V.V.V. aanstaande zaterdagmiddag een oefenwedstrijd afwerken.

 

R.C.S. staat voor Racing Club Souburg (spreek uit Soeburg) en heeft dus gemeen met de ons bekende clubs als V.R.C., A.R.C. en L.R.C. de ‘R’ van Racing. De meesten van u zullen, net als schrijver dezes, het Engelse woord ‘racing’ toch het meest associëren met de motor en/of autosport en absoluut niet met de voetbalsport. Een woordenboek gaf direct uitsluitsel. De letterlijke vertaling van ‘racing’ is dus rennen, hardlopen of hollen. En dat is een vorm van voortbewegen die natuurlijk bij uitstek bij het ons zo geliefde voetbalspelletje thuishoort. Dus dat raadsel is opgelost.

 

Als Thom van Manen in de toekomst in de voetsporen zou kunnen treden van een drietal spelers die hun voetbalcarrière begonnen bij v.v. R.C.S. zal papa Evert dat hoogstwaarschijnlijk allemachtig prachtig vinden. Nog mooier natuurlijk als dat via G.V.V.V. zou kunnen. Maar zulk talent is weinige gegeven. Niettemin dagdromen mag natuurlijk altijd om net zo’n voetballoopbaan te hebben als de kersverse assistent bondscoach Danny Blind of de tweelingbroers Dennis en Gérard de Nooijer. Want deze drie rasvoetballers zijn geboren in Oost-Souburg en zetten hun eerste schreden op een voetbalveld bij de rood-zwarte formatie van het sportpark ‘De Alblas’.  

 

De tweelingbroers De Nooijer zijn hoogstwaarschijnlijk het meest bekend van hun vele contractjaren bij Sparta Rotterdam. Daar begon ook Danny Blind zijn betaalde voetbalcarrière, maar als Ajacied en natuurlijk als Oranjeklant kreeg hij wereldfaam.

Het siert deze sterren dat zij hun afkomst nooit verloochenen, want dankzij Blind is Ajax al een tweetal keer op bezoek geweest en heeft hij zelf ook clinics gegeven aan zijn jeugdliefde.

De Nooijertjes keerde na hun afscheid van het betaalde voetbal zelfs terug in de moederschoot om daar nog actief te zijn bij het eerste elftal. Maar die periode is nu definitief afgelopen omdat zij samen met Dolf Roks – in het verleden ook nog trainer bij Kloetinge – een voetbalschool (Jeugd Voetbal Opleiding Zeeland) gestalte hebben gegeven. Toch bleef bij de oudste van de tweeling, Dennis, het bloed stromen voor v.v. R.C.S., want nadat hij zijn kicksen definitief in de wilgen had gehangen werd gevraagd of hij het hoofdtrainerschap op zijn schouders wilde nemen. Dat gebeurde aan het begin van vorig seizoen, nadat de Souburgers net uit de 1ste klasse waren gedegradeerd. Onder leiding van de oud-prof lukte het niet om het verloren gegane te terrein direct terug te veroveren. Men eindigde op een 6de positie.

 

Afgelopen maart leek het erop of Dennis de Nooijer en zijn R.C.S. dit komende seizoen een nieuwe poging zouden gaan wagen om weer terug te keren naar het niveau waarop ze van 2008 t/m 2011 speelde, want er werd een contractverlenging overeen gekomen. Na rijp beraad besloot de oudste De Nooijer toch dat zijn ambities meer lagen bij de jeugd, en dus zijn voetbalschool, dan bij de senioren van de club waar hij groot groeide. Daarom leverde hij z’n contract in en moest de leiding van R.C.S. op zoek naar een nieuwe oefenmeester.

 

Die werd redelijk vlot gevonden in de persoon van Romeo van Aerden. Ook Van Aerden is een ex-prof. De geboren Surinamer speelde voor VC Vlissingen, RKC Waalwijk en FC Dordrecht. Van Aerde is geen onbekende voor v.v. R.C.S. want al eerder had hij de Zeeuwen een tweetal seizoenen onder zijn hoede. Vooral de eerste jaargang bracht succes, want via een periodetitel en de nacompetitie werd in ’08-’09 voor het eerst in de geschiedenis van de club de 1ste klasse bereikt. Ook het tweede seizoen bracht een periodetitel, maar die kon niet worden verzilverd.

Voor en na die tijd was hij hoofdtrainer van Tholense Boys, Zierikzee, Goes, Serooskerke en MOC ’17. Kortom Van Aerde heeft zijn sporen al ruimschoots verdiend bij het voetbal in Zeeland en zal dit seizoen waarschijnlijk de opdracht krijgen om v.v. R.C.S. weer terug te brengen naar een trede hoger.

 

Met nestor Dennis van Meegdenburg aan boord van de bus, die dus gelijk na zijn vakantie mee gaat naar het

Wilco den Hartog (l.), Taoufik Adnane (m.) en Michiel van der Valk zijn alle drie vast beter in beachsoccer dan in zeepvoetballen.

trainingskamp in Zeeland, is de selectie op nieuwkomer Mitchel Bottenheft na, geheel compleet. Van de staf ontbreekt alleen nog verzorger Theo Lepelblad, die aanstaande maandag zijn ‘gouden handjes’ weer zal laten wapperen. Kortom bijna een ideaal plaatje voor coach Erik Assink. Want zo’n trainingskamp is toch vooral bedoeld om naast fysieke belasting en inspanning ook het teambuildingsproces op gang te brengen en/of te optimaliseren en dan is het prettig dat bijna iedereen aanwezig is.

 

Het zijn dus drukke tijden, want na gisteravond al te hebben geoefend in Groesbeek tegen zondagtopklasser De Treffers, rijdt deze morgen om 10.00 uur de bus voor om de flinke reis na Zoutelande te ondernemen. Dus ook al ben je amateurvoetballer, soms moeten er inspanningen getroost worden, om je hobby op niveau te kunnen uitoefenen. Want voor vele A-selectie spelers zal dit het aanvragen van een extra snipperdag hebben betekend bij de baas. Meer geluk heb je natuurlijk als je als student of leerkracht al vakantie hebt, maar ook dan kun je deze vrije dagen niet naar eigen inzicht plannen.

Hoogstwaarschijnlijk zullen Michiel van der Valk c.s. dit weekend niet met lange tanden tegemoet gaan maar zich verheugen op het verblijf in Zeeland, waar ongetwijfeld ook weer de nodige voetbalhumor zal gaan plaatsvinden en ter voorbereiding op een nieuw topklasse seizoen dus de wedstrijd tegen v.v. R.C.S.

Of er daarnaast net als vorig jaar in Roden een alternatief voetbalspelletje zal worden gespeeld is de vraag. Want daar werd toen een zogenaamde zeepvoetbal toernooi gespeeld, want zeer verrassend werd gewonnen door “De Goalies”, bestaande uit Khalid Benlahsen, Johan Jansen, Edwin van der Klift en Niels Willemse. Die bleven het beste op de been op de spekgladde ondergrond.

 

 

v.v. R.C.S. – G.V.V.V. wordt op zaterdag 28 juli gespeeld op sportpark “De Alblas”, Spoorstraat 84, 4388 BS Oost-Souburg en begint om 14.30 uur.