Aankondiging van het 2de Vallei en Rijn toernooi

6 augustus 2013

Vorig seizoen spraken we de wens uit dat het eerste Vallei en Rijn Toernooi een mooie traditie zou worden in de aanloop naar een nieuw competitie seizoen. Nu de organisatoren, de businessclub Vallei en Rijn, met haar hoofdsponsoren Rabobank Vallei en Rijn, J & J Lifters b.v., EF2 Doeltreffende Communicatie en BDU de uitgevers van de Veenendaalse Krant hebben deze wens opnieuw ingevuld, want er komt aanstaande donderdag 8 augustus en zaterdag 10 augustus een tweede editie.

Het deelnemersveld is op twee plaatsen gewijzigd t.o.v. de vorige keer. Winnaar van de vorige editie WHC uit Wezep en Achilles ’29 – de kersverse Jupiler League club - zijn er nu niet bij. Deze plaatsen worden ingenomen door Jong Vitesse – waarin de aanstormende jeugd van de BVO uit Arnhem zich mag bewijzen - en het roemruchte Quick Boys, zaterdaghoofdklasser uit het voetbalmaffe dorp Katwijk.
Daarnaast is zondagtopklasser en regiogenoot FC Lienden opnieuw van de partij en natuurlijk het vlaggenschip van de organiserende vereniging G.V.V.V.

Maar naast al het ‘voetbalgeweld’ dat dus vanaf donderdagavond zal losbarsten op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis tussen de vier deelnemende teams is er ook zeer nadrukkelijk aandacht voor het maatschappelijk en sociale aspect. De organisatie heeft besloten om de stichting SPIEREN VOOR SPIEREN, als goed doel te adopteren. Een zeer logische keuze, want de gehele vereniging G.V.V.V. is sinds kort zeer nauw betrokken bij deze stichting die tot doel heeft om gezonde spieren in te zetten voor zieke spieren. Onlangs is daar op deze website al een uitgebreid artikel over verschenen. Voelt u zich aangesproken om daar ook uw steentje aan bij te dragen lees dan het nieuws over de acties bij onze vereniging maar eens. (Klik op de link)

 

Een deel van de entreegelden is bestemd voor deze stichting, daarom zal iedereen - dus ook G.V.V.V.-leden, donateurs en leden van de businessclub Vallei en Rijn - een kaartje moeten kopen om toegang te krijgen tot de twee duels op donderdagavond en de overige twee op zaterdagmiddag.

 

De entreeprijzen zijn € 6,00 voor elke wedstrijddag. Dus voor dat bedrag kunt u twee wedstrijden aanschouwen, een koopje en daarmee steunt u dan ook nog eens SPIEREN VOOR SPIEREN.

 

Het wedstrijdschema is als volgt:

 

 

 

 

 

 

Het voert op deze plaats veel te ver om over alle wedstrijden een voorbeschouwing te schrijven, maar een introductie van de drie gastverenigingen willen wij u zeker niet onthouden.

 

FC Lienden, zondagtopklasser uit het gelijknamige dorp

 

Zoals u heeft kunnen lezen is onze regiogenoot de enige ‘recidivist’ van de drie gastverenigingen. Maar bijna was dat niet geval geweest, want de meesten van u zullen weten dat een aantal maanden geleden het huilen nader stond dan het lachen bij de dorpsclub FC Lienden. Verontrustende berichten volgden elkaar in snel tempo op. Lienden moest inkrimpen op de begroting, sponsors zagen een voortzetting van hun begunstigen niet meer zitten, trainer Andre Paus gaf de pijp aan Maarten, spelers gingen op zoek naar andere clubs, manager Jan van den Berg van de businessclub gaf er de brui aan, etc etc. Kortom door deze stroomversnelling aan onheilspellende berichten leek het einde nabij voor de (prestatie)zondagtak van de club. Het ‘amen’ werd zelfs al in de diverse media breed uitgemeten en de KNVB ging al nadenken over hoe nu verder, met het wegvallen van een topklasser. Ook de organisatoren van dit toernooi leken op zoek te moeten naar een alternatief. Maar zo snel als die stroomversnelling de verkeerde kant op ging, zo snel werd ook door een  zeer fanatiek clubje FC Lienden getrouwen een dam opgeworpen om die watermassa te stoppen. Gelukkig voor iedereen die Lienden een warm hart toedraagt lukte het uiteindelijk om met een bijna nieuwe selectie en staf een doorstart te maken en dus was en is, het vlaggenschip gewoon nog zondagtopklasser onder leiding van ex-prof (o.a. ADO Den Haag en FC Utrecht en later ook nog speler bij Spakenburg) Hans van der Haar, die daarmee als oefenmeester zijn debuut maakt.
 

In 2004 speelden de Betuwenaren nog in de tweede klasse, maar via een kampioenschap in die afdeling en het jaar daarop een periodetitel en het winnen van de nacompetitie werd in het seizoen 2006–2007 de hoofdklasse bereikt. Dat was toen het hoogste zondagamateur niveau. En men deed als debutant gelijk volwaardig mee op die hoogste trede van voetballadder. Via een negende, vierde, zesde en tweede plek in de eindrangschikking werd in jaargang 2010–2011 de nieuw ingestelde topklasse bereikt. Een uniek resultaat in de regio, want gevestigde namen als Bennekom, DOVO en ons eigen G.V.V.V. slaagden niet in die missie.
In die drie seizoenen topklasse bereikten de Liendense voetballers de tiende en tweemaal achter elkaar een zevende positie in de eindrangschikking.

 

De resultaten van de reeds gespeelde oefenwedstrijden waren als volgt:
FC Lienden – Capelle 1-2
Streekelftal Betuwe - FC Lienden 1-7
FC Lienden (zo.) – FC Lienden (za.) 3-1

FC Lienden - Nordin Wooter Academy 1-1

 

Quick Boys, zaterdag hoofdklasser uit Katwijk

 

Quick Boys hoort thuis in het illustere rijtje IJsselmeervogels, Spakenburg en Noordwijk. De kenners van het zaterdagvoetbal op het hoogste amateurniveau weten dan gelijk welk rijtje bedoeld wordt. Als je Quick Boys dan achter IJsselmeervogels zet, dan heb je namelijk de top vier van de ranglijst aller tijden van de eerste c.q. hoofdklasse (van 1970 t/m 2010) en tevens de enige vier voetbalverenigingen die sinds het begin van die ranglijst nooit degradeerden. Dat op zich al maakt dat de ‘Kattukkers’ in de loop der jaren een enorme reputatie hebben opgebouwd. Maar ook als je naar de geschiedenis kijkt staat er een indrukwekkende serie eindposities op het conto van Quick Boys. Zelden ontbrak een plaats in het zogenaamde linkerrijtje en ook ging viermaal de vlag in top vanwege een afdelingstitel die tweemaal werd gevolgd door de algehele zaterdagtitel en eenmaal het algeheel amateurkampioenschap van Nederland.
 

In 2011 was er een grote kans om lustrum titel binnen te slepen. Want Noordwijk en Quick Boys eindigden in de hoofdklasse A beiden met 58 punten en dat betekende een beslissingswedstrijd. Op sportpark Duinwetering, de thuishaven van Noordwijk, werd dit klassieke voetbalgevecht voor ruim 6000 toeschouwers een duel wat alles in zich had. Na de reguliere speeltijd was er niet gescoord en dus volgde een verlenging. En daarin was Stefan Mertens voor de thuisploeg het goudhaantje want hij bepaalde met zijn doelpunt de uiteindelijke 1-0 eindstand, waardoor Noordwijk kampioen werd en promoveerde naar de topklasse. Dat dit zeer deed bij een ieder die Quick Boys lief heeft behoeft geen betoog, want de blauw-wit gestreepten wilden, en willen nog steeds, zo graag de dorpsderby met landskampioen Katwijk  terug.
 

Maar tot op heden is dat nog steeds niet gelukt. In 2012 eindigde men als derde in de hoofdklasse A en vorig seizoen was er een zeer teleurstellende achtste plek. Mede daarom is er voor het aankomende competitie seizoen de selectie flink op de schop de genomen. Diverse trouwe krachten werden bedankt voor bewezen diensten en de mannen van de technische commissie maakten overuren om de selectie aan te vullen. Dat dit gelukt is, sowieso qua ervaring en namen, is een understatement. Want Joost Kuhlmann en Bart Freke kwamen van Rijnsburgse Boys en bij Spakenburg shopte Quick Boys drie spelers bij elkaar, te weten Jaap van Duijn (die daarmee terugkeert op het oude nest) Harry Zwarthoed en Maarten Woudenberg. Mike Derlagen en Mike Ruiter kwamen van de Amsterdamse topklasser AFC en Mike Brantjes van ADO ’20. Maar ook de kapitein op het schip werd vervangen. Ted Verdonkschot had aangegeven bij H.H.C. Hardenberg te stoppen en werd daarna gestrikt door de Katwijkers, maar ook was onze eigen Erik Assink een tijdje in beeld om Jos van Eck op te volgen. Met al deze mutaties zal het duidelijk zijn dat Quick Boys brand van ambities en dat de opdracht zal zijn om nu eindelijk eens de topklasse te bereiken.

Dat deze roemruchte vereniging daarin thuishoort zal geen enkele topklasse voetballiefhebber willen ontkennen, al was het maar om weer eens kennis te maken met het mooiste amateursportpark van Nederkand, Nieuw-Zuid. Het is ook niet voor niets dat het Nederlands elftal bij de  thuiswedstrijden gebruik maakt van het hoofdveld als trainingsaccommodatie. Met een zit op de Dirk Kuijt-tribune (de international die groot groeide bij Quick Boys) en de blik gericht op het fraaie veld en de duinpannen droomt uw scribent daar nu al van. Maar de Katwijkers zullen hun en mijn droom eerst waar moeten maken en daarom is de deelname aan dit toernooi een mooie graadmeter.

 

Quick Boys begon de training op 27 juli en speelde afgelopen zaterdag haar eerste oefenwedstrijd. Op een bijveld verloren ze met 1-3 van HFC EDO, toevallig vorig seizoen tegenstander van G.V.V.V. in de districtsbeker.

 

Jong Vitesse uit Arnhem speelt in de belofte competitie van de BVO’s

 

De naam zegt het al, Jong Vitesse is de afdeling van BVO Vitesse, die jonge spelers probeert klaar te stomen voor het grote werk in de Eredivisie. Van 2005, tot en met de teloorgang van AGOVV in dit jaar, hadden de Arnhemmers en de Apeldoorners v.w.b. de jeugdelftallen een samenwerking. Maar hier is nu een einde aangekomen en dus gaat Vitesse nu alleen verder onder de naam van Vitesse Voetbal Academie.
 

De Arnhemse jongelingen eindigden vorig seizoen als tiende in de beloften competitie, maar door de toetreding van Jong Twente, Jong PSV en Jong Ajax tot de Jupiler League heeft de KNVB besloten tot een andere opzet. Alle talenten elftallen van de BVO’s zijn nu opgedeeld in twee poules van 11 teams die een volledige competitie spelen, met aan het einde een finale tussen de twee kampioenen. Jong Vitesse treft in haar poule A FC Groningen, FC Volendam, FC Dordrecht, Heracles, VVV/Helmond Sport, Fortuna Sittard, PEC Zwolle, ADO Den Haag, SC Heerenveen en NEC.  
 

Afgelopen maandag begon die competitie al voor de mannen van de nieuwe trainer André Paus (ex FC Lienden, Spakenburg en WKE), die bovendien ook als assistent zal optreden van hoofdcoach Peter Bosz. Ze moesten op bezoek bij de youngsters van Volendam en dat werd een eclatant succes, na de 0-2 ruststand werd er een uiteindelijke score van 1-5 op het scorebord gezet en daarmee werd Jong Vitesse samen met SC Heerenveen gedeeld koploper na de ouverture van de competitie.
 

Omdat deze competitie dus al zo vroeg in het seizoen startte begon de voorbereiding al begin juli en heeft Jong Vitesse al een aardig oefenprogramma achter de rug waarin ze ook wel een aantal aansprekende resultaten hebben neergezet. Met welke spelers André Paus naar Veenendaal komt is op het moment van schrijven niet duidelijk, maar o.a. Mike Havenaar en Marco Vejinovic speelden mee tegen FC Volendam en Giorgi Chanturia scoorde er in de oefencampagne lustig op los. Alle drie zijn spelers die toch ook regelmatig zijn te bewonderen bij het ‘grote’ Vitesse. Kortom Jong Vitesse zal zeker een zeer waardig tegenstander zijn in het openingsduel van het toernooi waarin de gastheer G.V.V.V. de tegenstander is.
 

De resultaten van de reeds gespeelde oefenwedstrijden waren als volgt:
Jong Borussia Mönchen Gladbach – Jong Vitesse 1-0
Jong Vitesse – Jong FC Dordrecht 2-1
Jong Vitesse – Jong De Graafschap 4-1
Jong Vitesse – Jong Almere City FC 6-4
Jong Vitesse – Baney Yehoda (Isr.) 0-5
Jong Vitesse – Jong PEC Zwolle 1-0
Zilveren Botter Toernooi
Jong Vitesse – Jong FC Twente 3-2
FC Volendam – Jong FC Twente 4-1

 

G.V.V.V. zaterdag topklasser uit Veenendaal
 

Voor de volledigheid vermelden we hieronder nog hoe onze favorieten het er in eerdere oefenduels tegen Jong Vitesse en Quick Boys vanaf hebben gebracht alsmede de uitslagen van de tot nu gespeelde oefenduels in de aanloop naar het seizoen 2013 – 2014.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

G.V.V.V. – fc Presikhaaf 1-1
G.V.V.V. – De Treffers 3-0
De Meeuwen – G.V.V.V. 0-3

 

De webredactie gaat er op voorhand vanuit dat u als toeschouwer een zeer plezierig en aangenaam toernooi zult beleven en wenst de deelnemende teams heel veel succes toe. Tevens hopen wij dat het beste team met de (geldelijke) hoofdprijs naar huis mag gaan. Of wellicht zijn die nog zo sportief om een deel van de geldprijs ter beschikking te stellen aan Spieren voor spieren.
Want winnen en een goede voorbereiding op een nieuw seizoen is zeker belangrijk, maar nog veel bela
ngrijker is dat  kinderen met een spierziekte worden geholpen om een zo’n  normaal mogelijk leven te leiden en daar maakt sporten onderdeel van uit.