Dubbele voorbeschouwing IJsselmeervogels – G.V.V.V. en v.v.

20 april 2014

Uniek is het wellicht niet, maar wel bijzonder en speciaal is het dat IJsselmeervogels en G.V.V.V. elkaar in een tijdsbestek van vijf dagen tweemaal treffen, en dat ook nog in ontmoetingen die niet gaan om des keizers baard. Nee, aanstaande zaterdag, als IJsselmeervogels gastheer is voor de blauwe Panhuisbewoners, staat de strijd om de topklassetitel centraal. En op donderdagavond 24 april, als G.V.V.V. dan in eigen huis IJsselmeervogels ontvangt, is de halve finale van de districtsbeker West I het decor.  Daarom leek het de webredactie handig en verstandig om deze twee klassiekers, want beide ontmoetingen verdienen dit predicaat dubbel en dwars, in deze voorbeschouwing te combineren.

 

Klassieker

Na de blauwe Westmaat bewoners Spakenburg (68) speelde G.V.V.V. haar meeste competitiewedstrijden, sinds haar oprichting in 1947, tegen IJsselmeervogels. Komende zaterdag staat de 60ste ontmoeting voor de deur. Maar voor wat betreft districtsbekerwedstrijden zijn ‘De Vogels’ absolute koploper, qua aantal ontmoetingen. De aanstaande halve finale wordt nummer tien in de rij, en daar kunnen de bekerduels tegen CDW en Montfoort, ieder 5x, nog niet bij in de schaduw staan. Als we dan ook nog de wedstrijden om de vroegere NCRV-cup en de KNVB-beker meerekenen komt het totaal zelfs op twaalf stuks. Kortom de competitiewedstrijd van zaterdag wordt in totaal nummer 71, en het gevecht om een finaleplaats voor de zogenaamde ‘kleine beker’ krijgt nummer 72 toegewezen. Daarmee is voldoende aangetoond dat de beide clashes tot de klassiekers in het zaterdagvoetbal behoren.

 

Bijzondere ranglijst

Dat IJsselmeervogels grootgrutter is in het behalen van prijzen weet iedere liefhebber van het zaterdagvoetbal. Je kunt zelfs stellen dat iedere Nederlander die van voetbal houd in ieder geval de naam van de rooien kent. Om het wat oneerbiedig uit te drukken, de naam IJsselmeervogels is een soort van trademark in het zaterdagvoetbal, zoals Coca Cola dat is onder de frisdranken. Het voert veel te ver om de erelijst van IJsselmeervogels hier op te voeren, maar om de impact van de prestaties van de roden van sportpark De Westmaat op waarde te schatten hebben we een bijzonder ranglijstje gefabriceerd.

Er bestond een ranglijst aller tijden toen de hoofdklasse nog het hoogste niveau was en daaruit hebben we de top 25 gepakt met alle veroverde punten. Van alle verenigingen die daar deel vanuit maakten en/of de clubs die vroeger of later de stap maakten naar de topklasse hebben we alle punten op dat hoogste niveau daarbij opgeteld. En dan krijg je tabel, die is bijgewerkt tot en met afgelopen zaterdag, zoals die in onderstaande pdf-bijlage wordt weer gegeven. Conclusie; IJsselmeervogels is met vlag en wimpel aanvoerder van die lijst en hoeft zich voorlopig ook geen zorgen te maken om die kwijt te raken, want de voorsprong op de blauwe buren is dusdanig groot dat het nog vele jaren zal duren voordat er sprake zal zijn van serieuze concurrentie. Dus dat geeft de grootheid van IJsselmeervogels op het hoogste amateur niveau meer dan prima weer.

 

Topper

Maar gelukkig mogen we ook constateren dat onze eigen blauwen met hun prestaties uit het verleden en in bijzonderheid de laatste seizoenen, onder leiding van Erik Assink, zich ruimschoots in die top tien hebben weten te nestelen. Samenvattend mag dan ook worden gesteld dat, zelfs buiten de huidige stand van de ranglijst in de topklasse om, IJsselmeervogels – G.V.V.V. of vice versa wedstrijden zijn die betiteld kunnen worden als toppers in het amateurvoetbal.

 

‘Opa’ Dennis van Meegdenburg wordt zaterdag 40 jaar. Kan hij zijn record, wat hij vorige week al neerzette in de ontmoeting tegen FC Lisse als oudste doelpuntenmaker van de topklasse, nog iets verder aanscherpen? Vorig jaar op 4 mei scoorde hij de 1-2 op de rode zijde van Westmaat, die uiteindelijk in 3-3 eindigde. Foto: Dick Gijsbertsen

 

Complot theorie?

Als je beetje aan complot denken zou willen doen, of je als ‘gok-chinees’ zou willen manifesteren, dan zou het niet denkbeeldig kunnen zijn dat het vermoeden bestaat dat IJsselmeervogels en G.V.V.V. voorafgaande aan de dubbele ontmoeting een deal zouden sluiten. Waarbij dan zaterdag de gasten de drie punten gaan veroveren in de race naar de topklassetitel en als ‘tegenprestatie’ IJsselmeervogels de doorgang krijgt naar de finale van de districtsbeker. Want de rode zijde van de Westmaat ziet hoogstwaarschijnlijk liever G.V.V.V. kampioen worden dan hun blauwe buren. En met het behalen van de finale van de ‘kleine beker’ is de kans 50%, of wellicht wel meer, dat de enige echte Nederlands amateurderby voor de derde keer dit seizoen gehouden kan gaan worden. Want Spakenburg staat in de andere halve finale tegenover zondag 1ste klasser JOS/Watergraafsmeer en bij winst bereiken zij de finale. De rode en blauwe fans, maar zeker ook de penningmeesters van de beide Spakenburgse topclubs, zullen ongetwijfeld juichen als dat het scenario uit de bus zou rollen.

 

Open vizier

Maar gelukkig werkt het zo niet, bovenstaande veronderstelling is een beetje de ‘dirty mind’ van uw scribent. Iedere rechtgeaarde sportman zal op eigen kracht succes willen nastreven zonder hulp van wie of wat dan ook. Zowel IJsselmeervogels, die mogelijk haar laatste kans op de herhaling van de allereerste topklassetitel kan bevechten, als G.V.V.V. als huidige ranglijstaanvoerder, zullen gewoon alles uit de kast gaan halen om dit competitieduel winnend af te sluiten. En als de strijdbijlen, na negentig minuten spelen, worden begraven, dan pas zullen de beide teams en hun technische staven zich gaan buigen over de strijdplannen voor de halve finale van de districtsbeker. Kortom er zal gestreden gaan worden met open vizier.

 

Statistiek

Het mag duidelijk zijn dat de beide teams weinig geheimen voor elkaar hebben na zoveel onderlinge duels en ook is het geen geheim dat IJsselmeervogels zich heel vaak de sterkste toonde. Dat geeft het onderstaande infographic, waarin alle competitie- en bekerwedstrijden tezamen zijn verwerkt, meer dan duidelijk aan.

In de competitie won de thuisploeg 26x en de gasten 16x. Onbeslist eindigden 17 ontmoetingen.

Inzake de bekerduels slaat de weegschaal ook ruim door in het voordeel van ‘De Volgels’. Ze wonnen 7 van de 11 duels, waaronder een halve finale (na verlenging), en ook een finale. G.V.V.V. pakte tweemaal de winst. Blijven over twee gelijke spelen, waarvan beide teams eenmaal wonnen na het nemen van strafschoppen. Op basis van deze gegevens zou G.V.V.V. in de beide duels tot underdog benoemd moeten worden. Voor de beker gaat dit wel op, want de laatste ontmoeting in Spakenburg in het seizoen ’09-’10 eindigde in 3-2.

Voor de competitie liggen de kaarten iets anders. Want in de topklasse boekten de mannen van Erik Assink uit vijf voorgaande duels, drie winstpartijen, één gelijkspel en ging de thuiswedstrijd dit seizoen met 0-2 verloren.
Maar u weet ook, resultaten uit het verleden … enz. Het gaat gewoon over het hier en nu en alles wat we over de beide confrontaties schrijven, denken of veronderstellen blijft koffiedik kijken. De rode en blauwe acteurs zullen de bedachte strijdplannen van hun trainers ten uitvoer moeten gaan brengen en dan zal wel blijken wie het beste kan omgaan met de spanning, stress, tegenvallers, pech, achterstand, voorsprong etc. van het moment.

 

Bekerfinale

Vooralsnog is de bekerfinale, waarin dus IJsselmeervogels of G.V.V.V. zal gaan uitkomen, vastgesteld op een nog nader te bepalen neutraal terrein op 17 mei aanstaande.

Maar mocht IJsselmeervogels, Spakenburg of G.V.V.V. zowel kampioen worden als de bekerfinale bereiken dan zal er ongetwijfeld met de datum en/of accommodatie geschoven gaan worden.

 

Bezoekers van de bekerwedstrijd G.V.V.V. - IJsselmeervogels willen we graag nog attent maken op een eerder geplaatst artikel inzake parkeren, entree etc. Klik hier.