Voorbeschouwing BVV Barendrecht – G.V.V.V.

8 mei 2014

Het uur van de waarheid is aanstaande

 

Bloedstollend, angstaanjagend, zinderend, doorslaggevend, kardinaal, essentieel, toppunt, apotheose, zenuwslopend, cruciaal, opwindend, fascinerend, meeslepend, etc. etc. Want zo zijn er nog wel een aantal andere bijvoeglijke naamwoorden en/of synoniemen te bedenken die de lading dekken als G.V.V.V. komende zaterdag gaat aantreden op sportpark De Bongerd in Barendrecht, tegen de plaatselijke trots met dezelfde naam, voor de slotscene van de competitie jaargang 2013 -2014.

Iedere toeschouwer die daarbij aanwezig zal zijn, of misschien dat een verdwaalde passant de uitzondering op de regel vormt, weet wat de belangen zullen zijn van dat allerlaatste competitie duel.  De thuisclub kan die dertigste wedstrijd geheel ontspannen tegemoet treden, want voor de pupillen van trainer Jack van den Berg valt er niets meer te winnen, maar ook niets meer te verliezen en ze spelen zoals dat zo mooi heet, ‘om des keizers baard’.
Voor de bezoekers is dat geheel andere koek, want de Assink-brigade gaat op jacht naar haar allereerste topklassetitel. En hoewel in dit knotsgekke voetbalseizoen van alles mogelijk is, mag je toch veronderstellen dat alleen bij winst die jachttrofee, direct of indirect, in handen genomen kan gaan worden.

 

Je maintiendrai

Barendrecht, vorig seizoen de verrassende troonsopvolger achter kampioen Katwijk, heeft deze jaargang de wellicht hooggespannen verwachtingen van de wit-rode fans niet waar kunnen maken. Waar toen met een vernieuwde en jonge selectie de positieve resultaten aaneen werden geregen, heeft de maar op enkele plaatsen aangepaste formatie dit seizoen geen potten kunnen breken. Tot aan de winterstop ging het captain Stanley Husen c.s. – overigens zaterdag niet van de partij vanwege een schorsing – nog alleszins meer dan redelijk af. Een vijfde plek met vier punten achterstand op toenmalig ranglijstaanvoerder IJsselmeervogels bood zeker perspectief op meer. Maar na de jaarwisseling ging het mis, vier nederlagen op rij zorgde voor een tuimeling naar de onderste helft van de ranglijst. Met driemaal een winstpartij leek het lek een beetje boven, maar opnieuw volgde een triootje nederlagen en daarmee was het over en uit met de Barendrechtse koopman om nog enige goede sier te maken met de koopwaar. Handhaven was het enige doel dat overbleef om zich ook voor een vijfde seizoen topklasser te mogen noemen. Dat lukte via een mooie 0-2 uitoverwinning op Spakenburg, een puntendelingen tegen Katwijk (3-3), en vorige week werd er salonremise overeengekomen met buurman Capelle waardoor beide zich geheel veilig mochten noemen.

 

Geen cadeautjes

De langstzittende trainer in de topklasse en dat zal hij ook volgend seizoen zijn, wanneer Jack van den Berg aan zijn negende jaar bij Barendrecht begint, was afgelopen week kritisch op zijn ploeg en op zichzelf voor de camera van Rijnmond TV over dit bijna ten einde lopende seizoen. Hij miste wat gogme en slimheid in zijn team en mannen die de boel op sleeptouw kunnen nemen. Maar hij gaf ook toe dat het veilig zijn een hele geruststelling was en dat blik nu gericht kon worden op een nieuwe jaargang. Maar dit alles neemt niet weg dat deze trainer, die dit seizoen al een kampioenschap mocht vieren met z’n tweede liefde IFC – buurman van ASWH in Hendrik Ido Ambacht wat promoveerde naar de zondag 1ste klasse – geen cadeautjes zal gaan uitdelen in de laatste competitieronde. Van den Berg en zijn manschappen zullen op zijn minst revanche willen nemen voor de 3-1 nederlaag die zij op 7 december van het vorige jaar leden op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis om daarmee het wisselvallige seizoen nog een aardig slot te geven.

 

Koploperbestendig?

Die wisselvalligheid kende G.V.V.V. trouwens ook, alleen deden ze dat voor de winterstop. Na het veroveren van de eerste periode titel volgde vier nederlagen op rij en een duikeling. Maar door een zeer knappe reeks, die trouwens begon met de winst op Barendrecht, van negen ongeslagen duels (7x winst en 2x gelijk), schoten aanvoeder Simon Brouwer en consorten als een raket naar boven en veroverden en passant de toppositie. Door drie nederlagen en drie overwinningen daarna, werd er op die positie eenmaal stuivertje gewisseld met Spakenburg, maar G.V.V.V. bleef in alle andere gevallen de regie voeren al was dat op doelsaldo, zoals ook nu op de voorlaatste speldag. Maar de kenners weten dat het doelsaldo geen doorslaggevende factor is als er een of meer ploegen in puntentotalen gelijk zouden eindigen. Als dat de uitkomst is, volgt of volgen er, een of meer beslissingswedstrijden.

 

Angstgegner

Net als vorige week kun je weer allerlei scenario’s gaan bedenken, met als dit dan dat. Maar G.V.V.V. heeft maar een opdracht te vervullen en dat is drie punten veroveren op sportpark De Bongerd. En als dat zou lukken is het gewoon afwachten wat er in Sassenheim voor uitslag uit de bus gaat rollen waar thuisploeg Ter Leede het gaat opnemen tegen de vooraf grootste concurrent van G.V.V.V., de blauwen uit Spakenburg.

G.V.V.V. is de ploeg in vorm, want op basis van de ranglijst gemaakt over de laatste tien duels zijn ze de beste (zie bijgaand plaatje). Maar ook hier zit weer een maar aan. De laatste drie duels buitenshuis gingen allemaal verloren. Uiteraard hopen we niet dat dit een voorteken is, want nu het uur van de waarheid is aangebroken moet die reeks in ieder geval doorbroken worden.
Ook hebben ‘onze jongens’ dit seizoen afgerekend met zogenaamde topklasse ‘angstgegners’ Katwijk, Capelle, Noordwijk en Rijnsburgse Boys door daar voor eerste keer drie punten of meer van te pakken. Daar staat dan weer tegenover dat van competitie genoten Scheveningen en FC Lisse voorheen in deze elitepoule nog nooit werd verloren, en dat gebeurde dit seizoen juist wel. En toeval of niet, ook Barendrecht hoort in dat rijtje thuis. Het allereerste treffen voor G.V.V.V. in de topklasse vond plaats op De Bongerd en eindigde in 3-3. De overige duels wonnen de Blauwen met respectievelijk 1-0, 1-4, 2-0 en de eerder genoemde 3-1. Aan G.V.V.V. dus de taak om Barendrecht NIET te verlossen van een ‘angstgegner’.

 

We hopen daarom ook dat onderstaande strofe uit het clublied bewaarheid wordt en dat die zaterdag in Barendrecht door honderden Blauwen, die de mannen van trainer Erik Assink komen aanmoedigen, met luide keel en uit volle borst kan worden gezongen.

 

Geloof in eigen kunnen moet het doen, G.V.V.V. wordt kampioen.

Kent u als G.V.V.V.-supporter de gehele tekst van het clublied (nog) niet, klik dan hier