Voorbeschouwing Excelsior ’31 – G.V.V.V.

30 oktober 2013

Mensen die beroepshalve te maken hebben met exacte vakken, zoals bv. natuurkunde, scheikunde en wiskunde etc. zullen maar wat blij zijn dat het spelletje genaamd voetbal, daar maar hoogste zelden onderdeel van uit maakt. Want die mensen zouden bijna krankzinnig worden van de onvoorspelbaarheid daarvan, want zij willen alles kunnen vangen in wetten, theorieën, modellen en/of logica.

En juist dat lukt, zeker nu, voor geen meter. Of misschien moeten we zelfs wel spreken, voor geen hectometer, of nog verder weg, kilometer.
Als u afgelopen maandag de diverse voetbalsportkaternen van een aantal dagbladen hebt gelezen, of zelfs alleen maar ‘koppen hebt gesneld’, dan zal het u ook opgevallen zijn dat ze bijna allemaal openden met een artikel, met als kop “Wie wil er de koppositie in de Eredivisie?” of iets van gelijke strekking. Studio Voetbal deed het afgelopen zondagavond eigenlijk op de meest ludieke manier. Die sloten af met een fictieve krantenadvertentie met als tekst: Ter overname aangeboden koppositie. Tegen ieder aannemelijk bod.

 

Koploper

Zo’n uitzonderlijke situatie als nu in de Eredivisie is ontstaan heeft onze topklasse nog niet gehad, maar als je even terug kijkt naar de tot nu toe gespeelde negen ronden, dan valt het wel op dat er toch vijf verschillende koplopers zijn geweest.

In volgorde van opkomst G.V.V.V., Excelsior ’31, Kozakken Boys, Scheveningen en Capelle. Van die vijf zijn de Werkdammers het meest constant. Want die pakten de leiding in totaal viermaal, die zij in de laatste drie speelronden niet meer afstonden. Ons vlaggenschip is in dat lijstje goede tweede, want de Assink-pupillen stonden tweemaal op kop. Capelle, Scheveningen en onze komende tegenstander Excelsior ’31 deden dat ieder eenmaal.

Even ter vergelijking. Gedurende de 30 duels vorig seizoen waren er in totaal maar vier verenigingen die zich koploper mochten noemen, namelijk: uiteraard kampioen Katwijk (22x), G.V.V.V. (4x), HHC Hardenberg (3x) en Barendrecht (1x). Datzelfde geldt voor jaargang 2011-2012. Toen stond kampioen Spakenburg 23x aan kop, gevolgd door Rijnsburgse Boys en SC Genemuiden beide 3x, en tenslotte onze eigen blauwen, die dat toen maar eenmaal voor elkaar boksten.  

 

Nivellering

Deze feiten geven al een beetje aan dat de zo mooi ontworpen piramide vorm, aan het afplatten is. Of nivellering zou je zoiets ook kunnen noemen. Die conclusie werd gisteravond in de KNVB-beker nog weer eens onderstreept. Voor tweede maal in successie schakelde competitiegenoot IJsselmeervogels een BVO uit. ‘Onze koploper’ Kozakken Boys dwong FC Utrecht tot een verlenging en verloor daarin maar nipt en eigenlijk ook nog tegen de veldverhouding in.

Natuurlijk zijn bekerwedstrijden tegen de profs altijd iets speciaals, en maakt extra krachten los, daarover weet G.V.V.V. volop mee te praten. Maar weggevaagd worden daarin, is er de laatste jaren niet meer bij. Nee, winst op een BVO door een amateurclub wordt zo onderhand eerder regel dan uitzondering, als we ietwat chargeren. En misschien voldoet onze tegenstander Excelsior ‘31ook wel aan die regel. Want op het moment dat deze tekst wordt getypt is Rijssen hoogstwaarschijnlijk al volledig uitgelopen om haar plaatselijke voetbaltrots te ondersteunen op sportpark De Koerbelt in de strijd om de ‘grote beker’ tegen regiogenoot en BVO Heracles, en staat de aftrap op het punt van beginnen. En wellicht kunnen de mannen van trainer Hans van Dijkhuizen, net als IJsselmeervogels, opnieuw stunten. Want in de vorige ronde werd Willem II, na verlenging, met een 2-1 nederlaag met lege handen naar Tilburg gezonden.

 

Op 18 augustus 2012, de competitie ouverture, speelde G.V.V.V. onder bloedhete omstandigheden, het uitgestrooide rubber smolt zowat, voor het laatst in Rijssen. De thuisploeg won met 3-1 door doelpunten van Patrick Gerritsen, Robert Wilens en Hakim Ezafzafi. De nu geblesseerde Simon Brouwer redde de spreekwoordelijke eer. Taoufik Adnane liep na 55 minuten spelen ‘te heet aan’ en mocht vroegtijdig gaan douchen. Op de foto, van de hand van Dick Gijsbertsen, de ingelaste drinkpauze.       

 

Echec

Dit is de glimmende kant van de medaille, de doffe kant geeft aan dat er zo goed als geen verengingen meer zijn die er met kop en schouders boven uit steken en die weinig tot geen steken laten vallen. Om nog maar even bij onze gastheren te blijven, in de ‘kleine beker’ werden ze anderhalve week geleden uitgeschakeld door tweede klasser Hulzense Boys, weliswaar na strafschoppen, maar toch!! En diezelfde tegenstander was ook vorig seizoen al verantwoordelijk voor de eliminatie van Excelsior ’31. Ook dit is weer beker, dus terug naar de competitie waar daar gaat het tenslotte aanstaande zaterdag om.

 

Onvoorspelbaar

Hoewel de ranglijst iets meer aftekening begint te vertonen zijn de verschillen nog redelijk klein. Dit alles heeft te maken met het feit dat iedereen van iedereen kan winnen en er dus bij voorbaat bijna geen goede voorspellingen zijn te doen. Want wie had vorige week bijvoorbeeld een ‘tweetje gezet’ bij het duel HHC Hardenberg – Noordwijk? En tevens was het opmerkelijk het gemak waarmee de ranglijstaanvoerder de kampioen van vorig seizoen aan de kant schoof. Zeker omdat G.V.V.V. in de uitwedstrijd bij kampioen Katwijk nu eens niet te klagen had over gebrek aan geluk, maar een kleine maand geleden volledig terecht werd afgetroefd en daarmee haar derde competitie nederlaag op rij incasseerde. De Blauwen  zaten in de put werd er gezegd, maar twee competitie- en één bekerwedstrijd later, is die put alweer gedempt. Geen enkel tegendoelpunt en zelf 15x scoren wat wil een fan nog meer? Ook daaruit blijkt maar weer, niets is zo onvoorspelbaar als een potje voetbal in welke klasse of op wat voor niveau dan ook.

 

Opvallende zaken

Opponent Excelsior ‘31zette in de competitie ook een paar opvallende uitslagen neer. Dikke winst op Noordwijk (7-2) met vijf goals van de topscorer Denis Mahmudov (14 stuks tot nu toe), en ook Katwijk moest er met 4-2 aan geloven, werden afgewisseld nederlagen tegen naamgenoot Excelsior Maassluis (3-2) en streekgenoot HHC Hardenberg (4-1). Opvallend daarbij is wel dat de Koerbelt tot nu toe een onneembare veste is geweest. Alleen Scheveningen nam een puntje mee en daarom voeren de ‘rood-witten’ de thuisranglijst aan. Ook eruitspringend is het feit dat het scorend vermogen van Excelsior ’31 en G.V.V.V. gelijke tred houden en tot nu toe, tot het beste van de zaterdagtopklasse behoort met een totaal van 25 doelpunten. Afwijkend t.o.v. elkaar is dat bij Excelsior ’31 zes spelers daarvoor zorgden en bij G.V.V.V. tien.

 

Periodetitel

Al met al is deze voorbeschouwing dus gewoon koffiedik kijken, er valt geen zinnig woord over te zeggen. Het enige wat we wel zo goed als zeker weten dat zaterdag de eerste ‘troostprijs’ vergeven zal worden in de vorm van de eerste periodetitel. G.V.V.V. won die vorig seizoen. Excelsior ’31 pakte door een formidabele eindsprint, waarmee ze zich ook ruimschoots veilig speelden, de laatste en derde periodetitel. Opnieuw zijn de Veenendalers nu nog één van drie kanshebbers, maar wel een hele kleine. Want de mannen van trainer Assink zullen zelf eerst maar eens moeten winnen en daarna zijn ze nog afhankelijk van de uitslagen van, de moeder aller derby’s IJsselmeervogels – Spakenburg, en Kozakken Boys – Capelle. Beide thuisspelende clubs zijn de andere kandidaten. Maar zoals hierboven al diverse keren geconstateerd, onmogelijk is dit niet, want logica is nu eenmaal geen onderdeel van het ons zo geliefde spelletje.

 

PS.

Helaas voor iedereen die Excelsior ’31 lief heeft, en natuurlijk ook voor alle topklasse fans, hebben zij niet kunnen stunten in de KNVB-beker, ze verloren met 2-5 van Heracles. De focus kan dus nu weer voor de volle 100% gericht worden op de competitie.