Voorbeschouwing Excelsior Maassluis – G.V.V.V.

29 januari 2014

Excelsior M. voorlopig beste ‘jongste jongetje’ van de hoogste klas

 

Bij de aanvang van dit seizoen, eind augustus van het vorige jaar, kwamen er drie ‘jonkies’ hun neus om de hoek van de deur van deze klas steken. Want de ‘bovenmeester’ had gezien dat zij in de leergang daarvoor zoveel progressie hadden geboekt dat een overgang naar een klas hoger een mooie beloning voor de geleverde prestaties zou zijn.

Deze ‘jongelingen’ luisterend naar de illustere namen van Ons S., Ter L. en Excelsior M. moesten in die hoogste klas, als debutanten, maar eens gaan bewijzen wat ze waard waren t.o.v. de al gearriveerde overige leerlingen in die klas, waren de gedachten van de ‘bovenmeester’.

Een uitdaging van jewelste, maar wel een die de drie ‘jongetjes’ uiteraard met beide handen, of beter gezegd in dit geval, met beide voeten aanpakten.

En als we nu een tussenrapport opmaken blijkt dat Excelsior M. met behulp van ook nog eens de jongste ‘vader’ van het hele spul – Cesco Agterberg werd afgelopen zaterdag 39 jaar – zich meer dan prima kan meten met de ‘grote jongens’ en zich tevens ten aanzien van de andere twee nieuwe ‘leerlingen’ voorlopig de beste toont.

 

De stand in de tweede periode

Subtopper

Hoewel de topklasse natuurlijk wel als een soort van leerschool kan worden bestempeld, zeker voor nieuwkomers, gaan we de beeldspraak uit de inleiding maar niet verder doorvoeren en het verder in deze voorbeschouwing hebben over het aanstaande duel tussen Excelsior Maassluis versus G.V.V.V.

 

De gastheren zullen ongetwijfeld wel gehoopt, maar niet verwacht hebben, dat zij op bijna 2/3 van de competitie een fraaie plaats in de subtop zouden innemen. Maar dit is toch wel de realiteit want een 6de positie op de ranglijst is deze kwalificatie zeker waard.

 

Snel veilig spelen

Na een prima start, uit de eerste vijf wedstrijden werden 10 punten behaald, volgde er een flinke dip. Want de volgende vijf duels gingen allemaal verloren en daarmee zagen de Maassluizers zichzelf zakken van plek vijf naar vijftien en dus regelrecht degradatie gevaar. Maar geen paniek daar aan de Waterweg, de Tricolores geloofden in eigen kunnen en zij bewezen dat ook. In volgorde van opkomst moesten Noordwijk, HHC Hardenberg, Ter Leede ONS BOSO Sneek en Scheveningen hun meerdere erkennen in de Agterberg-pupillen. Ja, en als je 15 punten achter elkaar verzameld schiet je als een komeet omhoog, zo ook Excelsior. Van vijftien naar drie, zo snel kan het gaan in deze knotsgekke jaargang van de topklasse.

Net voor en na de winterstop kwam er opnieuw een kinkje in de kabel. Door verlies tegen Spakenburg en Katwijk moesten er een paar plaatsen op de ranglijst worden ingeleverd, maar dat werd afgelopen zaterdag door winst op Capelle weer gedeeltelijk goed gemaakt met de huidige 6de plek als gevolg.
Als die gehandhaafd kan blijven heeft Excelsior Maassluis veel meer dan aan de doelstelling voldaan, want die was als debutant heel realistisch , namelijk zo snel mogelijk veilig spelen om daarmee een nieuw topklasse seizoen in te gaan.

 

Tweede periode

Maar misschien debuteren de mannen van succes trainer Agterberg, die onlangs zijn contract weer met een jaar verlengde en daardoor volgend seizoen zijn derde jaargang in gaat, wel met een fraaie deelprijs. Want waar de Veenendalers eerst een aanloop van één seizoen nodig hadden voordat er een periodetitel op het CV mocht worden bijgeschreven, kunnen de bewoners van sportpark Dijkpolder dit nu al realiseren. Met nog twee duels te gaan in de tweede periode voeren zij vol trots die deellijst aan en het zou uiteraard geweldig zijn als de nieuwkomer die positie kan consolideren. Dat daarvoor winst op G.V.V.V. bijna een must is, daarvan zijn ze in Maassluis ook wel op de hoogte en dat zal ook zeker de instelling worden waarmee aanvoerder Niels Redert c.s. het veld in zullen gaan. Want niet alleen houden ze daarmee een meer dan uitstekende kans op die zogenaamde troostprijs, maar ook schudden ze daarmee voorlopig een directe concurrent af in de subtop en kan wellicht met wat gunstige uitslagen op de andere velden opnieuw een derde plek worden veroverd.

Links de thuis- en rechts de uitstand

Een gewaarschuwd man …

Al deze bovenstaande ‘als dan’ overwegingen moeten voor de mannen van trainer Erik Assink een meer dan voldoende waarschuwing vormen op vreselijk op hun tellen te gaan passen aan de Lavendelstraat 1 te Maassluis. Want niet alleen zou Excelsior de prestatie van G.V.V.V. in haar debuutjaar in de topklasse, die toen als 5de finishte, heel graag willen evenaren of zelfs verbeteren, maar ook in de thuisranglijst willen zij maar wat graag hun opponent van komende zaterdag voorbij.

Hoewel de standen van de uit- en thuiswedstrijden, door het verschil in gespeelde wedstrijden een wat vertekend beeld geven, althans dit is zo voor G.V.V.V., is het wel duidelijk dat onze gastheren het op het eigen sportpark Dijkpolder toch wat beter doen dan buitenshuis. En ook dat moet een teken aan de wand zijn voor captain Simon Brouwer en zijn kompanen.

 

Tien om tien moet nog beter kunnen

De beide doelpuntenmakers in Veenendaal in innige omarming.

Maar dit alles hoeft natuurlijk niet te betekenen dat G.V.V.V. zich als een angsthaas moet gaan gedragen en bij voorbaat bang moet zijn. Want angst is een slechte raadgever en bovendien weten ‘onze jongens’ ook dat er genoeg voetbal in de ploeg zit om het iedere tegenstander moeilijk te kunnen maken. Dit zal mede worden versterkt door het feit dat er in de laatste vier competitieduels niet meer is verloren en ook dat het thuisduel tegen Excelsior Maassluis op 14 september jl. eigenlijk een redelijk makkelijke en ook verdiende 2-0 zege opleverde.

Daarin duurde trouwens wel erg lang voordat het definitieve vonnis viel. Na een klein half uur zorgde Taoufik Adnane voor de openingstreffer en Joey Snijders zette in de slotseconde, uit een vrije trap, de eindstand op het scorebord. Dat was Snijders vierde treffer in vier duels, wat Joey toen de uitspraak ontlokte dat hij dit seizoen graag zou tekenen voor zijn betrokkenheid bij in totaal twintig treffers. Tien goals van zijn voet of hoofd en tien assists.

Dat laatste aantal heeft de snelle linkerspits al bijna achter zijn naam staan, want tot nu aan toe was hij bij negen treffers van ploeggenoten de aangever. Het aantal doelpunten bedraagt tot nu toe zeven, dus met nog twaalf duels te gaan moet dat ook een haalbare kaart zijn. Maar het zou natuurlijke een loffelijk streven zijn van Snijders om die doelstelling ruimschoots te overtreffen, te beginnen komende zaterdag tegen de Tricolores.