Voorbeschouwing FC Lisse – G.V.V.V.

14 november 2013

Van de huidige 16 deelnemers aan de topklasse behoort FC Lisse tot de negen, die er vanaf het begin (seizoen 2010-2011) bij waren. De geel-blauwe formatie uit de Bollenstreek plaatste zich direct door een keurige vierde plek in de hoofdklasse A, achter kampioen Barendrecht, runner-up Capelle en de ‘bronzen medaille winnaar’ Rijnsburgse Boys. En toeval of niet, ook deze drie verenigingen behoren tot de eerder genoemde negen.

Bij deze stabiele topklasser gaan ‘onze jongens’ dus aankomende zaterdag op bezoek.

 

Verdere analyse 1

Nu we toch over de samenstelling van de huidige topklasse deelnemers aan het analyseren zijn geslagen is het ook opvallend dat er zeven clubs afkomstig zijn uit de hoofdklasse A, zes uit de hoofdklasse B, en maar drie uit de oostelijke afdeling van de één na hoogste klasse. Van de drie topklasse kampioenen kwamen er twee uit B (IJsselmeervogels en Spakenburg), en één uit A (Katwijk). Voor wat het waard is, zou de conclusie dus kunnen zijn dat de aanstaande kampioen ook haar komaf heeft uit de hoofdklasse A of B. Gezien de huidige stand op ranglijst lijkt dit logisch, maar u weet ook dat alle voetballogica bijna wekelijks wordt gelogenstraft omdat de onderlinge verschillen steeds kleiner lijken te worden.

 

Verdere analyse 2

Die nivellerende factoren kunnen we misschien het beste illustreren door eens te kijken naar de stand van zaken van nu, t.o.v. dezelfde periode in de drie voorgaande topklasse seizoenen. Na elf wedstrijden in het ouverture seizoen van deze eliteklasse was het verschil tussen de koploper en de veilige twaalfde positie 14 punten. In jaargang ’11-’12 bedroeg dat verschil zelfs 17 punten. Vorig seizoen liep dat onderscheid al terug naar 9, en nu scheiden ook datzelfde aantal wedstrijdpunten ranglijstaanvoerder Kozakken Boys en nummer twaalf Rijnsburgse Boys.

Ditzelfde ‘verhaal’ gaat ook op als we de eindstanden bezien. Bij start van de topklasse was het gat tussen kampioen IJsselmeervogels en de veilige plek waarop A.R.C. bivakkeerde 29 punten. Het jaar erop toen buurman Spakenburg de titel overnam en Barendrecht als twaalfde eindigde, was het verschil officieel 35 punten, maar als we de zes strafpunten die de Barendrechters toen kregen eraf trekken, houden we eenzelfde aantal over. In de laatste afgesloten editie van de topklasse was het contrast tussen kampioen Katwijk en IJsselmeervogels wat toen net boven de fatale streep eindigde, al een stuk verder vervaagd, want dat bedroeg toen slechts 17 wedstrijdpunten.

 

Prestatiecurves

Conclusie: Iedereen kan van iedereen winnen ongeacht status of plaats op de ranglijst. Want kijk maar eens naar de resultaten van huidige kampioen Katwijk en HHC Hardenberg - een dikke maand geleden nog de trotse nummer drie op de ranglijst - beide verloren viermaal op rij. Het is daarom is ook zaak om in de series wedstrijden die ‘rooie balk’ zoveel mogelijk zien te voorkomen. En daarin lijkt FC Lisse een prima leerling. Want in de eerste twee seizoenen topklasse was op prestatiecurve van de mannen van trainer Mischa Salden, die pas geleden bijtekende voor zijn zesde seizoen bij de ‘bollenboeren’, geen peil te trekken. Dat geven onderstaande grafieken overduidelijk weer.

Maar die wisselvalligheid werd vorig seizoen al heel aardig uitgebannen, met als resultaat een zesde plek op de eindrangschikking en maar twee punten minder dan ons eigen G.V.V.V. wat als derde eindigde. Dit zou de opmaat moeten zijn voor een nu eens florissante start, maar de geel-blauwe fans kwamen bedrogen uit. Vijf wedstrijden gespeeld en drie punten, was niet wat zij gehoopt en verwacht hadden. Maar daarna keerde tij gelukkig toch en uit de laatste zes wedstrijden werden maar liefst 14 punten behaald. Een zeer fraaie serie. Bovendien is FC Lisse op eigen bodem, tot nu toe, als enige in de gehele zaterdagtopklasse, nog ongeslagen.

 

De prestatiescurves van FC Lisse. Boven v.l.n.r. seizoen '10-11 en '11-'12 en onder '12-'13 en huidige jaargang.

 

Doelsaldi

Ook bijzonder is natuurlijk het huidige doelsaldo. ‘Lis’, zoals de koosnaam van de vereniging luidt, staat absoluut niet bekend als een ploeg die zuinig is met het scoren van goals, maar ook niet met het incasseren daarvan. Want het rijtje, 52-51, 48-56 en 52-42, zijn de doelsaldi uit de voorgaande drie topklasse seizoenen. Maar als we het huidige van 10-9 daar tegen afzetten en gemakshalve met drie vermenigvuldigen omdat we momenteel op een derde van de competitie zijn, zou dit aan het einde van de competitie neerkomen op 30-27. En dat zou heel bijzonder zijn. Want op een tweetal uitzonderingen na, scoorde zelfs alle degradanten uit alle topklasse seizoenen meer. Natuurlijk heeft die medaille ook een andere kant, want als de defensie zo ijzersterk blijft acteren zouden de 27 tegengoals ook een topklasse record betekenen. Maar goed, dit zijn allemaal veronderstellingen die pas na dertig duels duidelijk zullen worden.

Vooralsnog heeft FC Lisse samen Capelle de minst gepasseerde defensie en helemaal in haar uppie de minst scorende voorhoede van dit topklasse seizoen. Bovendien zijn zij samen met Spakenburg kampioen van de gelijke spelen, want dat aantal staat op vijf.

 

Bijna onneembare veste

En over gelijke spelen gesproken, op 1 december 2012 eindigde FC Lisse – G.V.V.V. in 0-0. Op een donker, koud, zeer nat en een moeilijk bespeelbare echte grasmat van sportpark Ter Specke waren de gastheren in het eerste bedrijf de betere ploeg en de gasten na de thee. Achteraf kon iedereen uitstekend leven met de doelpuntloze puntendeling. Daarmee behield G.V.V.V. haar ongeslagen status in de topklasse tegen de geel-blauwen  en mocht FC Lisse haar negende ongeslagen thuiswedstrijd bijschrijven. Dat werden er uiteindelijk tien voordat Excelsior ’31 daar een einde aan maakte. Kortom sportpark Ter Specke is voor veel clubs een onneembare veste want naast Excelsior ’31 kon alleen nog Spakenburg drie punten meenemen.

 

Puzzelen

Op basis van bovenstaand cijfermateriaal zal het voor de Assink-pupillen dus een zware opgave worden om de winst naar zich toe te trekken. Want dat is zeker nodig als zij in de top mee willen blijven doen. Ook zal het puzzelen worden voor de coach en z’n staf hoe de opstelling te maken, nu spits Sherwin Grot een hamstring blessure heeft opgelopen. Wordt alleen zijn positie gewijzigd of gaat er op meer plaatsen in het elftal geschoven worden? Want in de ongewijzigde samenstelling die laatste vier weer weken aantrad, liep het als een trein met driemaal winst en eenmaal verlies. Dat laatste, het 0-2 verlies tegen Kozakken Boys vorige week, was dan wel uiteraard uitermate teleurstellend, maar puur voetballend gezien mocht er weinig worden geklaagd.

 

Ook Wouter Bonke zag vorig jaar hoe nat het was op Ter Specke. Foto: Ard van den Bovenkamp.

 

Defensie of aanval?

Het was uiteindelijk pas de tweede wedstrijd dit gehele seizoen (inclusief beker- en oefenduels) dat G.V.V.V. er niet in slaagde om te scoren. Er staan nu 19 uitslagen genoteerd en alleen vorige week en in het KNVB-bekerduel tegen ADO Den Haag wisten captain Wilco den Hartog c.s. het net niet te vinden. In dat aantal duels werden wel in totaal 48 doelpunten gescoord en dit levert een gemiddelde op van 2,5 goals per wedstrijd. Als we alleen naar de competitie kijken is dat gemiddelde zelfs nog één tiende hoger (29/11=2,6). Niet voor niets heeft G.V.V.V. tot nu toe de meest scorende voorhoede van de topklasse.

Dit gegeven zou bemoedigend moeten werken op de A-selectie want ook winnen met één doelpuntje verschil levert gewoon drie punten op. Het is dan alleen wel zaak om hechte verdediging van FC Lisse te beslechten en zelf de boel achterin dicht te houden. Al met al zou de aankondiging van FC Lisse versus G.V.V.V. als alternatief kunnen luiden. Beste defensie versus beste aanval.

Wie dat gaat winnen? Wie het weet mag het zeggen? En misschien eindigt ook dit duel zonder goals weer onbeslist. Dit zal zeker niet de insteek zijn van beide ploegen, want we mogen er vanuit gaan dat zowel de geel-blauwen als de blauwen met de intentie het veld in gaan om de drie te verdienen punten te veroveren.

 

Kortom het kan weer een interessant potje voetbal worden op sportpark Ter Specke, Spekkelaan 1, 2161 GH te Lisse alwaar de wedstrijd om 14.30 uur zal beginnen.

 

Op de website van FC Lisse is ook een voorbeschouwing te lezen en tevens nog meer nieuws inzake dit duel. Klik hier.