Voorbeschouwing G.V.V.V. – ADO Den Haag

21 september 2013

U hebt de voorbeschouwing van onze enige echte Blauwe/Geel-Groene Veense Hagenees’ Jos van Schaik in de speciale bekerkrant die huis aan huis is verspreid in Veenenaal e.o. al kunnen lezen. Maar omdat de deadline voor het inleveren van de kopij al bijna een maand geleden is verstreken heeft Jos zijn vooruitblik nog wat verder uitgebreid en aangepast aan de actualiteit. Bovendien heeft Jos in zijn digitale archief twee krantenberichtjes gevonden die slaan op de in zijn voorbeschouwing genoemde eerdere (oefen)uitslagen tussen de Veense amateurs en de Haagse profs. In de bekerkrant was daar geen ruimte voor, maar op de website uiteraard wel, en die treft u dan ook hierbij aan.

 

De webredactie bedankt Jos van Schaik heel hartelijk voor zijn bijdrage en misschien is dit wel een inspiratiebron voor andere supporters om ook eens een gastschrijverschap voor hun rekening te willen nemen. De redactie van de website is bijna altijd in voor nieuwe bijdragen zoals voorbeschouwingen, wedstrijdverslagen, column, of andere  informatie G.V.V.V. betreffende, in welke vorm dan ook. Of misschien lijkt het u wat om deel uit te maken van de redactie, want die is sinds 1 augustus jongstleden met één man ingekrompen door het vertrek van Dennis Verwoert. Dus laat u blauwe hart spreken en werk eens, meerdere keren, of langere tijd mee aan deze, gelukkig door bijna iedereen gewaardeerde, website. 

 

 

Donderdag 4 juli 2013 vond de loting plaats voor de eerste twee ronden van het KNVB-bekertoernooi. Een enorme glimlach verscheen op mijn gezicht bij het zien van het resultaat van deze loting. De amateurclub waar ik als voetballer ben  ‘groot gegroeid’,  en de profclub waar ik de laatste jaren regelmatig over de vloer kom, mogen samen strijden voor een plek in de derde ronde.

 

Toen ik op een warme zaterdagmorgen in 1976 werd geboren in Veenendaal was al heel snel duidelijk dat ik een ‘blauwe opvoeding’ zou krijgen, want nog diezelfde middag was ik al lid van G.V.V.V. Aangestoken door het fanatisme van m’n pa heb ik vele uren als supporter, speler, scheidsrechter, jeugdleider en verzorger doorgebracht op de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis.

 

Verhuizing
In 1998 kreeg ik een baan aangeboden in het Haagse Bronovo ziekenhuis, maar kwam nog bijna elk weekeind richting Veenendaal. Later, toen ik ook moest meedraaien in de weekenddiensten, werd dit al minder. En nadat ik mijn  vrouw heb ontmoet, een gezin heb gesticht, werd de beschikbare vrije tijd nog minder. Tegenwoordig probeer ik een familiebezoek aan Veenendaal altijd te combineren met een thuiswedstrijd van G.V.V.V.
Maar als je gek bent op het voetbalspelletje wil je ook in je nieuwe woonplaats weleens een wedstrijdje gaan bekijken. Omdat de Haagse trots ADO vrij anoniem mee speelde in de Eerste Divisie heb ik eerst een paar amateurclubs bezocht. Toch bleef op de een of andere manier het ‘groen-geel’ trekken en vanaf 2005 kom ik regelmatig bij ADO Den Haag. In het oude Zuiderpark stadion werd ik zelden getrakteerd op een goede pot voetbal, maar de sfeer op de tribunes hebben er toch voor gezorgd dat ik sindsdien tussen de 5 en 10 wedstrijden per seizoen bezoek.

 

Weer uit
“Weer een uitwedstrijd”, was de veel gehoorde ‘klacht’ bij de Hagenaars na het vernemen van het resultaat van de loting. De laatste wedstrijd die in het kader van de KNVB-beker thuis in de residentie werd gespeeld dateert al van bijna 5 jaar geleden. Op 28 januari 2009 kreeg ADO in eigen huis een pakslaag van FC Twente (1-5). De hierop volgende seizoenen werden er alleen uitwedstrijden gespeeld. Vaak in de tweede ronde tegen een amateurclub en een ronde later een BVO. De wedstrijden tegen de amateurs werden vaak op niet overtuigende wijze gewonnen. Zo werden achtereenvolgens de huidige topklassers Excelsior ’31 (0-2), Scheveningen (1-3 ) en IJsselmeervogels (0-2) met klein verschil verslagen. In 2007 won ADO zelfs pas na het nemen van strafschoppen van Be Quick ’28. Van enige vorm van onderschatting zal en mag er bij ADO dus geen sprake zijn. Ook zal ADO de slechte seizoenstart een andere wending willen geven. Slechts één van de eerste vijf competitiewedstrijden kon in een overwinning worden omgezet (uit bij NAC werd met 1-2 gewonnen). De overige wedstrijden werden allen verloren en daardoor staat ADO (wat ook nog eens de thuiswedstrijd tegen Vitesse afgelast zag worden) veel te laag op de ranglijst. Ook de supporters van ADO zijn weer toe aan een succesje en na het voorspoedige seizoen 2010-2011 wil men ook wel eens ver komen in het bekertoernooi en wellicht de 9de bekerfinale (winst in 1968 en 1975) in haar bestaan spelen.

 

Jos, samen zijn net 5 jaar oud geworden zoon Maarten, laten overduidelijk wat hun favoriete voetbalclubs zijn en poseren met de skyline van die mooie stad achter de duinen op de achtergrond.

 

Nivellering
Een term die de Haagse politiek regelmatig bezig houdt (en waar men het nooit met elkaar over eens wordt) lijkt in het voetbal al enige tijd te zijn ‘ingevoerd’. De laatste jaargangen van de Eredivisie zijn spannender dan nooit tevoren. Meerdere clubs strijden om de hoogste eer en de traditionele ‘top 3’ is al lang verleden tijd. Ook het verschil tussen profs en amateurs lijkt met het jaar kleiner te worden. Ook bij G.V.V.V. is dit terug te zien in de uitslagen die tegen profclubs in het verleden zijn behaald.  Vooral in de jaren ‘90 speelde G.V.V.V. enkele kansloze wedstrijden voor de KNVB-beker (toen nog Amstel Cup) tegen BVO’s. Aan het begin van deze eeuw verloor men op eigen veld zelfs met 1-14 van TOP Oss. De laatste jaren zijn de resultaten gelukkig veel beter en op 25 oktober 2010 wist men voor het eerst een BVO uit te schakelen. Excelsior Rotterdam (toen nog Eredivisionist) werd op het eigen Woudenstein met 0-3 van de mat geveegd. Nadat ook Sparta Rotterdam, weliswaar na strafschoppen, werd verslagen strandde de ‘blauwe trein’ in Alkmaar, waar AZ in de kwartfinale met 2-1 te sterk was.
Ook vorig seizoen speelde G.V.V.V. een sterke wedstrijd. Maar helaas werd de in de eerste helft opgelopen achterstand tegen FC Groningen niet meer ongedaan gemaakt (1-2).  G.V.V.V. is de competitie goed begonnen en na vier wedstrijden staat men bovenaan de ranglijst van de topklasse en hoewel je tegen een op stoom gekomen BVO altijd tegen een grote nederlaag aan kan lopen zal men bij G.V.V.V. de wedstrijd tegen ADO Den Haag met vertrouwen tegemoet zien en eerder geloven in een stunt dan in een kansloze missie.

 

Wedstrijd zonder historie
Vaak wordt in een voorbeschouwing gekeken naar de onderlinge resultaten van eerdere ontmoetingen. Het is echter de eerste keer dat beide teams in een officiële wedstrijd tegenover elkaar staan. Wel werden er in een ver verleden twee oefenduels gespeeld, daarbij moet wel worden vermeld dat FC Den Haag, zoals ADO in die tijd heette (en zoals vele supporters hun trots nog steeds noemen), deze wedstrijden met een B-elftal aantrad. Op 29 juli 1972 wonnen de toen nog Zuiderparkers met 2-5,  en op 3 augustus 1974 werd het na een 1-1 ruststand 1-2 in het voordeel van FC Den Haag.

Voor zover ik weet zijn er geen spelers die voor beide clubs hebben gespeeld, maar er is wel één trainer die bij zowel G.V.V.V. als ADO heeft gewerkt: Frans Adelaar. Hij heeft G.V.V.V. met opgeheven hoofd kunnen verlaten na het behalen van het afdelingkampioenschap in 1997. Aan ADO zal hij waarschijnlijk minder fijne herinneringen hebben. Hij werd (bijna letterlijk) door de supporters het Zuiderpark uitgejaagd.

In de selectie  van ADO zijn wel enkele spelers aanwezig die recent nog tegen G.V.V.V. hebben gespeeld. Vito Wormgoor heeft een verleden bij de ‘rode bewoners’ van sportpark Panhuis en hij heeft in het seizoen 2005-2006 twee competitiewedstrijden gespeeld tegen ‘de blauwe buren’ (een maal gelijk en één nederlaag). Kevin Jansen en Roland Alberg waren getuige van de eerste overwinning van G.V.V.V.  op een BVO toen zij met Excelsior Rotterdam met 0-3 werden verslagen. Helaas zal Kevin niet opnieuw kunnen aantreden tegen G.V.V.V. omdat hij herstellende is van een zware knieblessure o pgelopen in de wedstrijd tegen NAC Breda. En Mitchell Schet scoorde vorig seizoen nog voor FC Groningen op de kunstgrasmat van het Panhuis in de met 1-2 gewonnen wedstrijd.

 

Wie moet er een ronde verder?
Omdat ik beide clubs een zeer warm hart toe draag is het moeilijk kiezen wie van de twee de derde ronde moet bereiken. Natuurlijk is het fantastisch om als G.V.V.V.-er je club ver te zien komen. Het levert de vereniging  veel publiciteit op en vooral uitwedstrijden bij een BVO zijn altijd een feest. Maar als ADO-fan kan je natuurlijk niet over straat als je zou worden uitgeschakeld door een amateurploeg. Ik zit dus in een spagaat, een dubbel gevoel.
Daarom hoop ik op een mooie, spannende en vooral sportieve wedstrijd met een kleine overwinning voor…….

 

Jos van Schaik.