Voorbeschouwing G.V.V.V. – Excelsior ‘31 (update)

19 maart 2014

Kampioenskandidaat? versus Degradatiekandidaat?

 

Het is aanstaande zaterdag precies een maand geleden dat G.V.V.V. haar laatste thuiswedstrijd speelde. Op 22 februari werd de huidig landskampioen bij de amateurs, Katwijk, aan de zegekar gebonden (3-2) en nam G.V.V.V. en passant de koppositie over in de topklasse. Na een weekje rust, i.v.m. een geplande inhaal/beker zaterdag, verdedigde de Assink-brigade op 8 maart jl. haar koploperschap met verve door in Capelle aan den IJssel de plaatselijke trots met 2-3 te verslaan en daarmee tevens een prachtige serie van negen wedstrijden op rij ongeslagen neer te zetten. Maar aan die ongeslagen serie en het bezit van de titel ranglijstaanvoerder kwam afgelopen zaterdag een abrupt einde. In Friesland, om precies te zijn in Sneek, vonden aanvoerder Wilco den Hartog en zijn kompanen hun Waterloo. ONS BOSO Sneek, die zich al eerder reuzendoder had getoond, door winstpartijen tegen IJsselmeervogels, Spakenburg en Kozakken Boys, maakte die reputatie ook tegen de blauwen waar. Met heel veel inzet en strijdlust, wat ook een kwaliteit is als je voetballend gezien wat minder in huis hebt, werd G.V.V.V. met 2-1 op de knieën gedwongen. Door de resultaten op de andere velden van de directe concurrenten om het kampioenschap viel het verlies nog enigszins mee en staat G.V.V.V. nog als tweede geboekstaafd in de topklasse.

 

Voor de blauwe Panhuisbewoners is het dus zaak om het dipje in de prestatiecurve zo snel mogelijk van zich af zetten en de draad weer op te pakken, althans als zij zich nog als kampioenskandidaat willen blijven afficheren. En dat dit de inzet zal zijn in de nog resterende zes wedstrijden in dit topklasse seizoen, mag boven alle twijfel worden verheven. Want na een vijfde plaats in het debuutseizoen, een derde positie in de vorige jaargang zou een eerste plaats een mooi rekenkundig rijtje vormen. Maar buiten dat wil een echte sportman altijd zijn voorgaande matige en/of slechte prestatie zo snel mogelijk vergeten en op zoek gaan eerherstel.

 

Dat eerherstel voor G.V.V.V. zal dan moeten gaan plaatsvinden aanstaande zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Excelsior ’31 uit Rijssen. Op voorhand lijkt dit geen onmogelijke opgave. Want Excelsior ’31 is sinds begin december van het vorige jaar in een vrije val geraakt. Uit de laatste tien duels werden slechts drie punten veroverd, door een winstpartij tegen rode lantaarndrager Ter Leede, alle overige negen gingen teloor.
Ook afgelopen zaterdag ging het mis op het eigen sportpark De Koerbelt. De mannen van trainer Hans van Dijkhuizen waren niet in staat om een 2-0 voorsprong tegen Capelle over de streep te trekken, de bezoekers wonnen met 2-4 en daardoor landde Excelsior ’31 in de directe gevarenzone. “Excelsior ’31 krijgt het valscherm maar niet open”, zo werd dit verlies plastisch omschreven in de pers. En het is te hopen voor G.V.V.V. dat ze het trektouwtje, waarmee je normaliter zo’n parachute opent, ook in Veenendaal niet kunnen vinden.

 

Op 12 januari 2013 was Excelsior '31 voor het laatst te gast op het Panhuis, Maurice van der Wilt, nu in dienst van de Spakenburgse 'blauwen' was toen het goudhaantje. Want hij scoorde het enige doelpunt van die middag en bezorgde daarmee G.V.V.V. de 1-0 overwinning, die gezien de krachtsverhoudingen op het veld een magere afspiegeling was.
Foto: Dick Gijsbertsen.

 

Maar om op die ‘blindheid’ van een tegenstander te gaan varen is bij voorbaat geen goed idee. G.V.V.V. zal zelf de toon moeten gaan zetten. Dat de ploeg goed kan voetballen hebben ze dit seizoen al meerdere keren bewezen. Niet voor niets geven diverse tegenstrevers aan dat ze G.V.V.V. een van de beste, zo niet de beste opponent, vonden waar tegen werd gespeeld. Maar goed spelen en/of complimenten ontvangen is geen enkele garantie voor winst, er komt meer bij kijken. Ook de echte wil om te winnen is een belangrijke factor, en juist die ontbrak ten enenmale in Sneek. “Kampioen wordt je tegen de kleintjes”. Dit is waarschijnlijk een uitdrukking die al zo oud is als het voetbal zelf, maar nog steeds opgeld doet. En dat zal G.V.V.V. zich terdege moeten realiseren.

 

Maar ook dat Excelsior ’31 een ploeg is waarbij het water tot aan de lippen staat en die in doodsnood nog wel eens een reddingsboei wil grijpen. Het zijn ervaringsdeskundige bij uitstek die Rijssense voetballers. Vorig seizoen in precies hetzelfde stadium van de competitie stonden ze ook op een directe degradatieplaats. Zes wedstrijden later deed Excelsior - wat ‘steeds hoger’ betekent - haar naam eer aan. Want niet alleen waren de ‘rood-witten’, door vijf winstpartijen en slechts eenmaal verlies, volkomen veilig met de bezetting van de 10de positie in de eindrangschikking, en passant werd ook nog de derde periodetitel in de wacht gesleept.

 

Kortom het wordt een duel op het scherpst van de snede, waarbij de thuisploeg kampioenskandidaat wil blijven en de gasten de degradatiezone willen ontlopen. Flinke tegengestelde belangen dus, waar u hopelijk als toeschouwer getuige van wilt zijn. 

 

De social media redactie, i.c. Jeroen van Barneveld heeft weer een visuele samenvatting gemaakt van de historie van dit duel.