Voorbeschouwing G.V.V.V. – Excelsior Maassluis

11 september 2013

Wie overheerst, defensie of aanval?

 

De zaterdag topklasse kent in dit nog prille seizoen drie debutanten. Te weten: Ter Leede, Excelsior Maassluis en ONS Boso Sneek. Vorige week zaterdag moest G.V.V.V. op bezoek in Sassenheim bij Ter Leede en boekte het een eclatante 2-6 overwinning. Aanstaande zaterdag is G.V.V.V. gastheer voor Excelsior Maassluis. En waar Ter Leede een bijzondere naam heeft  (de club is vernoemd naar een buitenplaats met de naam ‘Huis Ter Leede’ en vanwege die vernoeming mochten ze gratis blijven spelen op een terrein wat bij die buitenplaats behoorde), is die van de komende opponent, om het oneerbiedig te zeggen, er een van dertien in een dozijn.

Want alleen al in deze topklasse is er nog een Excelsior (uit Rijssen), maar dan met de toevoeging ’31.  Daarnaast is er natuurlijk de BVO Excelsior Rotterdam die trouwens ook een zaterdagtak heeft, Excelsior ’20 (Schiedam) en Excelsior Zetten. Dit zijn alleen de voetbalclubs met die naam, maar gymnastiek-  korfbal- handbal etc. en zelfs muziekverenigingen Excelsior vind je in Nederland te kust en keur. Naast dat deze naam dus niet zo speciaal (meer) is, is het wel logisch dat ooit die keuze bij de oprichting werd gemaakt. Want in z’n letterlijke betekenis uit het Latijn, betekent het ‘Steeds Hoger’. En een ieder zichzelf respecterende sportvereniging wil natuurlijk altijd hoger op.

 

Excelsior Maassluis heeft haar naam dus vorig seizoen waargemaakt. Want voor de gevestigde namen van ASWH en Hoek pakten de ‘tricolores’, ze spelen namelijk in een rood-wit-blauw gestreept tenue, de titel in de hoofdklasse B. Nu is het vlaggenschip van de Excelsior M., zoals de club in de volksmond wordt genoemd, ook zeker geen onbekende in het zaterdagvoetbal. Sterker nog, zij verbleven langer dan de twee eerder genoemde verenigingen, in de hoofd- c.q. eerste klasse, toen dat het hoogste zaterdagniveau was. Maar die conduitestaat van de voetballers uit het dorp aan de Maas was wat minder dan die van de concurrenten uit het seizoen 2012-2013. ASWH pakte in het verleden een flink aantal titels en de Zeeuwen uit Hoek waren in het eerste topklasse seizoen al eens vertegenwoordigd. Maar goed, dat gemis is nu rechtgezet en met een meer dan uitstekende start willen de mannen van trainer Cesco Agterberg nu gaan bewijzen dat het kampioenschap geen toevalstreffer is geweest.

Ze versloegen ook niet zomaar even een twee tegenstanders in hun eerste twee duels in deze elite klasse. De winstpartijen werden geboekt tegen kampioen Katwijk (1-2) en ook Spakenburg moest er met 1-0 aan geloven. Vorige week werd Capelle, dat ook al twee winstpartijen had afgeleverd, op het eigen sportpark Dijkpolder op de ‘nul’ gehouden, maar ook de thuisploeg scoorde niet en daarom bleef de stand dubbelblank.

 

Daarmee mag duidelijk zijn dat G.V.V.V. bezoek krijgt van een katje dat niet zonder handschoenen is aan te pakken. In puntentotaal staan de beide kemphanen die de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis komende zaterdag gaan betreden gelijk. Naast de al genoemde overwinning tegen Ter Leede wonnen captain Simon Brouwer c.s. ook van Noordwijk (1-4) en werden thuis de punten gedeeld met HHC Hardenberg. Alleen op basis van doelsaldo bezet de Assink-brigade plaats drie en Excelsior M. plek vijf. En juist dat doelsaldo maakt deze ontmoeting interessant. De bezoekers hebben, op Capelle na (0 goals tegen), de minst gepasseerde defensie, slechts één tegentreffer. Gastheer G.V.V.V. heeft, op dat andere Excelsior (’31)(12 treffers) na, de meest scorende ploeg van de topklasse, met 11 doelpunten. Daarom lijkt ons de vraag in de titel van deze voorbeschouwing gerechtvaardigd.

 

Deze keer een wat kortere voorbeschouwing dan dat u van ons gewend bent. Helaas ontbrak het uw scribent deze keer aan tijd om wat uitgebreider in te gaan of het treffen van komende zaterdag. In het wedstrijdinfo zullen we dat proberen goed te maken.