Voorbeschouwing G.V.V.V. – FC Lisse

9 april 2014

Wie wil er kampioen worden van de topklasse?

 

Deze vraag is, zeker na het bekend worden van de uitslagen van afgelopen zaterdag 5 april, meer dan relevant. Op die desbetreffende 26ste speeldag troffen vier van clubs, die voorafgaande en nu nog steeds de top zes vormden, elkaar in een onderlinge treffen. Rijnsburgse Boys (4de) moest het in eigen huis opnemen tegen de nummer twee Spakenburg, en ranglijstaanvoerder G.V.V.V. ging op bezoek in Werkendam om aldaar tegen Kozakken Boys (6de) aan te treden.

Het verschil in wedstrijdpunten bedroeg in beide duels zes punten in het voordeel van de bezoekers. Cruciale wedstrijden dus, waarbij de blauwe Spakenburgers en Veenendalers bij winst flink afstand zouden kunnen gaan nemen van in ieder geval twee concurrenten.

 

Natuurlijk werd vol goede moed de bus in gestapt richting Rijnsburg en Werkendam en werd er gefocust op dat treffen. Maar tot heel groot verdriet van de beide blauwe supportersscharen kenden hun favorieten een complete off-day.
Spakenburg kreeg er maar liefst met 7-2 van langs bij ‘De Uien’, zoals de bijnaam van de Boys uit Rijnsburg luidt, en zorgde daarmee voor tranen met tuiten bij de bezoekers. Maar ook Kozakken Boys deden hun naamgevers eer aan. Want Kozakken zijn van oorsprong een strijdbaar en vechtlustig Russisch paardenvolk, en de Werkendamse voetballers toonden die zelfde eigenschappen in de wedstrijd tegen G.V.V.V. En daar had de Veenendaalse koploper geen enkel verweer tegen. De einduitslag van 3-0 was dan weliswaar ietwat geflatteerd, maar onverdiend was die nederlaag met geen enkele mogelijkheid te noemen.

Kortom in plaats van afstand nemen zagen de blauwe Spakenburgers en Veenendalers twee mededingers om de titel naderbij sluipen.

Daarnaast pakten de andere twee ploegen uit de top zes, te weten IJsselmeervogels en HHC Hardenburg, wel de broodnodige punten in hun wedstrijden tegen respectievelijk Katwijk en Ter Leede, waardoor er nu een sextet clubs, gescheiden door slechts maximaal drie punten, de plaatsen 1 t/m 6 innemen in deze topklasse van het seizoen 2013 – 2014.

 

Met nog vier duels te gaan, en daardoor nog maximaal 12 te behalen punten, zou je met een vlugge blik op de ranglijst kunnen constateren dat de huidige nummer twaalf van de in totaal zestien topklassers, Capelle met 34 punten, zelfs niet eens kansloos is om G.V.V.V. of Spakenburg (ieder 45 punten) van die posities te verdrijven.

Nu zou een wiskundige deze theorie, met het restant van het programma in het achterhoofd waarin diverse onderlinge ontmoetingen zitten van de nummers 1 t/m 12, direct kunnen ontkrachten, maar het geeft wel aan hoezeer de nivellering dit seizoen heeft toegeslagen en hoe dicht alles bij elkaar staat.

 

 

 

 

 

 

 

 

De nivellering komt het beste tot uiting door te kijken naar de top zes na 26 speeldagen in de vier topklasse seizoenen.

 

Laten we er daarom dan op voorhand maar vanuit gaan dat uit de eerder genoemde top zes de uiteindelijk kampioen van de topklasse zal gaan komen. Maar dit betekent wel zes kandidaten voor maar één hoofdprijs. En dus zal het er in de resterende vier wedstrijden ongemeen spannend aan toe gaan op de diverse topklasse velden en kan niemand zich op voorhand rijk rekenen. Alle mededingers zullen dan ook hoogstwaarschijnlijk van wedstrijd naar wedstrijd gaan kijken en daarbij is de eerstvolgende de allerbelangrijkste.

 

Dat geldt dus ook voor G.V.V.V. Zij zullen zich moeten herstellen van het echec bij Kozakken Boys, de eerste tegenstander in deze competitie die de Assink-brigade geen punt, en zelfs geen doelpunt gunde. Want ook het duel op het eigen sportpark Panhuis ging in november 2013 met 0-2 verloren. Als dat de voortekenen zouden zijn voor het komende duel tegen FC Lisse dan kunnen aanvoerder Simon Brouwer c.s. het zo gehoopte en gewenste kampioenschap weer even op de lange baan schuiven. Want op 16 november jl. verloor G.V.V.V. met 2-1 van de komende bezoekers. Dus is het zaak dat de ezel zich niet tweemaal aan dezelfde steen zal gaan stoten en dat Kozakken Boys voorlopig de enige ploeg zal blijven waartegen geen punten werden gepakt.

Het enige voor G.V.V.V. wat komende zaterdag belangrijk is, is het behalen van drie winstpunten, want zelfs een puntendeling met de voetballers uit de Bollenstreek zet te weinig zoden aan de dijk om het heft in eigen handen te houden. En juist dat zullen de blauwen moeten doen, het initiatief nemen, de tegenstander bij de strot grijpen en een alles of niets mentaliteit laten zien. Als er daarnaast ‘geloof in eigen kunnen’, een mooie strofe uit ons clublied, wordt getoond dan kan G.V.V.V. hopelijk mee blijven strijden om de hoofdprijs.

FC Lisse al vanaf het begin van de topklasse aanwezig, hoeft zich door de eclatante 4-1 overwinning op Capelle van afgelopen zaterdag en gezien de huidige stand op ranglijst nauwelijks nog zorgen te maken. Als aanvoerder van het zogenaamde rechterrijtje is naar onderen kijken eigenlijk niet aan de orde, en illusies maken om nog een rol van betekenis te spelen om de topposities zullen wel droombeelden blijven. Nee, FC Lisse kan zich lekker vrijuit bewegen en zullen alleen hun pijlen willen richten op de evenaring, of wellicht verbetering, van de eindpositie van vorig seizoen. Toen eindigden de Salden-brigade op een zesde stek en dat was al een prima verbetering t.o.v. de eerste twee seizoenen in deze eliteklasse toen de geel-blauwe formatie telkens als elfde finishte.

 

Mede hierom zal de druk bij de thuisploeg liggen. Maar die hebben wellicht wat houvast aan de bovenstaande opgesplitste competitie standen. Want links ziet u de stand gerekend over de 13 thuiswedstrijden waarin de Bollenstreekbewoners trotse koploper zijn, en rechts die van de 13 duels die buitenshuis zijn gespeeld. En u kunt zelf constateren dat daar v.w.b. FC Lisse een significant verschil in zit. Op het eigen sportpark Ter Specke bijna niet te verslaan, maar op vreemde bodem zijn er pas twee driepunters gepakt. Voor G.V.V.V. dus zaak om die koppositie in de thuisstand over te nemen en daarmee dan tevens aanvoeder te blijven van het overall klassement.