Voorbeschouwing G.V.V.V. – fc Presikhaaf

25 juli 2013

Het spel gaat weer op de wagen. Een weinig toepasselijke uitdrukking zult u wellicht zeggen nu net vroem, vroem Froome de grootste aller wielerronden heeft gewonnen. Maar deze zegswijze uit het wielrennen, die letterlijk de betekenis heeft: Als de finale van de wielerkoers aanbreekt en het echt interessant gaat worden is het spel op de wagen, werd in de loop der tijd ook gebruikt in de zin van, het gaat beginnen, nu gaat er wat gebeuren. En in die zin bedoelen we dit gezegde dan ook. Want afgelopen maandagavond, in de tropische hitte op de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis begon de Assink-brigade aan de voorbereiding op het topklasse seizoen ’13-’14.

 

Zoals u al heeft kunnen lezen werd die eerste training een leuk feestje en waren de ‘lijdende voorwerpen’ onder de indruk van het enthousiasme en de tijd die veel trouwe blauwe supporters in de ontvangst hadden gestoken met alle toeters en bellen daarom heen. Maar op haar beurt zijn de fans natuurlijk benieuwd hoe de ‘oude garde’ en de nieuwelingen, qua spelers en staf, gaan samenwerken om er weer een mooi seizoen van te maken.

 

De eerste serieuze balomwentelingen staan voor komende zaterdag op de (oefen) programmarol. Gelukkig was zondag 1ste klasser fc Presikhaaf zo vriendelijk om de open gevallen plaats van AFC in te nemen, want voor de tweede keer in successie zegde de Amsterdamse zondag topklasser een al vroeg in het vorig seizoen gemaakte afspraak voor een oefenduel af. Sinds vorig seizoen is deze Arnhemse  voetbalclub geen onbekende meer voor G.V.V.V. Want in de winterstop was de ploeg van trainer Dennis van Beukering, die nu aan zijn zevende seizoen als leidsman begint, al een keer tegenstander van ‘de onzen’. Op een ijzig koud sportpark ‘Het Lange Water’ in Arnhem toonde de ‘groen-witten’ aan op 19 januari jl. het beste bestand te zijn tegen de kou.

Na een 0-1 voorsprong door Maurice van der Wilt – nu vertrokken naar z’n oude club Spakenburg - gingen ‘de blauwen’ binnen een kwartier na rust de bietenbrug op en nam Presikhaaf een 3-1 voorsprong door o.a. een penalty veroorzaakt door invaller doelman Edwin van der Klift. Ruim een kwartier voor tijd gaf Taoufik Adnane de stand een wat dragelijker aanzien (3-2). Maar mede door het uitvallen van Rodny Hofman, waardoor de bezoekers met tien verder moesten, lukte het G.V.V.V. niet om nog de gelijkmaker te produceren.

 

Hoewel de naam en voetbalclub Presikhaaf allang bestaan is de huidige fc een zeer jonge club, want officieel bestaan onze gasten van komende zaterdag pas sinds 1 juli 2006. Hieraan vooraf gingen maar liefst drie fusies en naar het zich laat aanzien en is wellicht zelfs een vierde op komst. Want vanaf dit seizoen heeft voetbalvereniging ESCA ‘kost en inwoning’ op het sportpark aan de Luinhorstweg 2 gekregen. Voorlopig nog als zelfstandige vereniging, maar de intentie is om in de verdere toekomst ‘samen te gaan wonen’.

In haar korte geschiedenis als fc Presikhaaf heeft de vereniging al de nodige successen geboekt. Want in die tijd klom de vereniging op van de vierde naar de huidige eerste klasse en dat is natuurlijk een prestatie van formaat, waarin architect Dennis van Beukering een grote hand heeft gehad.

Als debutant vorig seizoen in de eerste klasse verkeerde zij geen moment in gevaar, sterker nog, een vijfde plaats in de eindrangschikking is zonder meer prima te noemen. Daarom zal het vizier nu gericht zijn om die prestatie minimaal te evenaren, maar nog liever te verbeteren.

 

Zoals gezegd is fc Presikhaaf dus geen onbekende meer voor G.V.V.V. Maar dat zijn ze ook zeker niet voor een nieuwkomer in de selectie van Erik Assink. Want de man die dit seizoen met het beroemde nummer 14 te zien zal in het mooie blauwe tenue, Rik van der Eerden, stond vorig seizoen met z’n oude club v.v. Alverna tweemaal tegenover de Arnhemmers in competitie verband. Beide clubs wonnen hun thuisduel. In Arnhem werd het 2-0 en in Wijchen 3-2.

Die laatst genoemde wedstrijd was het openingsduel van vorig seizoen en na een 0-2 achterstand verzorgde Rik de aansluitingstreffer, waarna een tweetal ploeggenoten voor de uiteindelijke winst verantwoordelijk waren. En dat die eerste klap een daalder waard was, bleek na 26 duels, want toen mochten Van der Eerden en zijn maten zich kampioen noemen en was promotie naar de hoofdklasse een feit. De doeltreffende spits had dus sowieso een niveautje hoger gespeeld, maar koos er toch voor om het nog een stapje hoger te proberen en zal dus vanaf nu gaan proberen om G.V.V.V. aan topklasse doelpunten te helpen.

 

Verheugend is het natuurlijk ook dat de vier lang geblesseerden t.w. Michiel van der Valk, Martin van Eck, Niels Willemse en Mitchel Bottenheft de training weer hebben hervat en een poging zullen wagen om tezamen met de andere nieuwkomer Sherwin Grot en de teruggekeerde Joey Snijders en uiteraard de ‘oude garde’, er weer een spectaculair seizoen van te maken. Het duurt nog wel even voordat de competitie begint, maar in de voorbereiding zal een ieder individueel zijn kunnen willen laten zien aan de staf, zodat die voor een moeilijke beslissing komen te staan wat de basiself gaan worden.  Een goed begin is het halve werk en daarom kijken we met spanning uit naar deze eerste test in dit nieuwe seizoen 2013-2014.