Voorbeschouwing G.V.V.V. – HHC Hardenberg

28 augustus 2013

Krijgt de pikstart een vervolg?

 

We zijn weer begonnen. D.w.z. dat de topklasse vorige week zaterdag haar ouverture kende van het seizoen 2013-2014. Het is altijd spannend zo’n start in een hernieuwde competitie. Bijna alle teams zijn er van overtuigd dat ze met het wisselen van de wacht, lees nieuwe spelers, erop vooruit zijn gegaan. Dat is ook logisch, want geen enkele trainer zal bij voorbaat zeggen dat hij kansloos is in een nieuwe competitie. Dat zou namelijk een heel veel verkeerde insteek zijn naar zijn pupillen toe. Elk van de 16 deelnemende voetbalverenigingen aan deze eliteklasse van het zaterdagvoetbal begint op nul en wil zoveel mogelijk punten halen, en indien een kampioenschap niet meer mogelijk is zal er gekeken worden of de kans bestaat op een zogenaamde troostprijs in de vorm van een periodetitel. Is dat ook theoretisch en/of rekenkundig niet meer mogelijk dan is handhaven of zo hoog mogelijk eindigen het parool. Kortom gedurende de loop van het seizoen worden doelstellingen bijgesteld, maar bij de start wil elke zichzelf respecterende club een gooi doen naar de titel. Een gezond streven, al is dat soms niet geheel reëel, maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

 

Voor G.V.V.V. begon dit spiksplinternieuwe seizoen op sportpark Duinwetering in Noordwijk waar de club met dezelfde naam tegenstander was. Een vereniging die het de Veenendalers in de voorgaande twee topklasse seizoenen zeer lastig had gemaakt. En dat niet alleen op het eigen veld, maar ook op de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis. Geen van die vier potjes wisten de mannen van trainer Erik Assink te winnen, sterker nog, alles ging verloren en meestentijds nog verdiend ook. Maar het ene seizoen is het andere niet en met die cijfers in het achterhoofd was extra motivatie ook niet nodig. Als een raket vloog G.V.V.V. uit de startblokken en overklaste haar tegenstander op alle fronten en ging uiteindelijk met een dik verdiende 1-4 overwinning terug naar Veenendaal. Daarmee werd dus gelijk een negatief statistisch gegeven uit de boeken gepoetst.

 

Scheidsrechter Roelof Luinge, die vorig seizoen G.V.V.V. - HHC Hardenberg (2-1) floot zal er zeker niet bij zijn, hij is gestopt met het fluiten van topklasse wedstrijden. Maar Wilco den Hartog die hier het doel van de Hardenbergers onder vuur neemt is wel van de partij. Zijn collegae Simon Brouwer en Dennis van Meegdenburg  zorgden voor de 2-0 voorsprong voordat Dennis Krohne de eer van HHC redde.

 

Nadat alle andere, waarvan diverse verrassende, uitslagen waren binnengelopen bleek dat aanvoerder Simon Brouwer c.s. op doelsaldo zelfs koploper was. Een fraaie start van deze nieuwe jaargang waarvan de doelstelling is om zo lang mogelijke mee te doen (daar heb je het weer) om de titel. Gezien de twee eerdere, respectievelijke vijfde en derde eindpositie in de ranglijst, een streven dat wel reëel genoemd mag worden. Ook met het oog op het team wat grotendeels intact is gebleven en dus een ingespeeld geheel zou moeten kunnen vormen.

Aan de voorkant, zoals trainer Assink dat placht te noemen, kwamen er drie man bij te weten Joey Snijders (terug van weggeweest bij IJsselmeervogels), Rik van der Eerden (v.v. Alverna) en Sherwin Grot (PEC Zwolle). En ook de Almeerse oefenmeester heeft de idee dat G.V.V.V. er sterker op is geworden ondanks het vertrek van vijf spelers naar elders. Voorlopig heeft Assink na het begin van deze competitie het gelijk aan zijn zijde, maar dat zal ook een vervolg moeten krijgen want u weet: ‘een zwaluw maakt nog geen zomer’.  

 

En dat vervolg zal dan moeten gebeuren tegen HHC Hardenberg wat komende zaterdag als eerste te gast zal zijn op het Panhuis in deze nieuwe topklasse competitie. Deze uiterst sympathieke vereniging, met een grote en over het algemeen zeer sportieve aanhang, kende wel het vertrek van een paar belangrijke waterdragers, zoals Vincent Voshaar, Thijs Houwing, Tim Siekman en Leo Scheepmaker. Ook moest er opvolging gevonden worden voor de succesvolle trainer Ted Verdonkschot, die in december aankondigde naar Quick Boys te vertrekken.

De nieuwe trainer werd Marcel Groninger (Be Quick 1887) en hij doet tevens zijn naam eer aan. Want naast HHC is hij tweede assistent bij FC Groningen. De nieuwe namen die de eer van de Overijsselse club hoog moeten houden zijn Tiemen van Hezel (Be Quick 1887), Robert Schonewille (MSC Meppel), John van Dalen (WKE) en Ashwin Manuhutu (ACV).

Met dit gedeeltelijke nieuwe team en de kersverse roerganger was de start helaas vals, zoals op de website van de Hardenbergers te lezen was. Capelle speelde op sportpark De Boshoek in Hardenberg haar geliefde spelletje, compact verdedigen en met snelle uitbraken gevaar creëren (daar kan G.V.V.V. over meepraten, want tegen die club leden ze in de topklasse alleen maar nederlagen), en dat lukte bijzonder goed. Want zij slaagden erin om driemaal doel te treffen en de thuisclub kon daar niets tegenover stellen. Een alleszins verdiende nederlaag zo eerlijk was men wel bij HHC. Maar dit vraagt natuurlijk om beterschap en dat zal dan moeten gebeuren tegen G.V.V.V.   

 

Daarmee is duidelijk dat de pupillen van trainer Assink een getergde tegenstander staat te wachten. Maar andersom zal dat ook zo zijn, want G.V.V.V. wil maar wat graag revanche nemen voor de laatste ontmoeting in de vorige competitie. In Hardenberg kregen de ‘blauw-witten’ toen met 6-2 op hun botten. En uiteraard is een eerste plek sowieso iets waard om voor te strijden.

Kortom we verwachten een uiterst onderhoudende en spannend duel waarvan u als lezer van deze voorbeschouwing hopelijk getuige wilt zijn.

 

Als u  na het duel G.V.V.V. – HHC Hardenberg nog wilt genieten van een tweede duel op niveau dan kan dat. Want om 17.00 uur speelt G.V.V.V. 2 haar laatste poulewedstrijd in de districtsbeker. Deze ‘reserves’ van onze club spelen op het hoogste landelijke niveau voor tweede teams en hebben door het behalen van een periodetitel in de vorige jaargang deelname afgedwongen in de strijd om deze zogenaamde ‘kleine beker’. Tezamen met de eerste elftallen van zaterdag 3de klasser CJVV, zondag 3de klasser Aurora en zondag 2de klasser SO Soest zal worden uitgemaakt wie er als enige doorgaat door gaat na de volgende (knock-out) ronde. Het uitgangspunt is duidelijk. SO Soest won zowel van Aurora (4-0) als van CJVV (2-6). De mannen van de huidige trainer en oud eerste elftalspeler Dragan Ristic speelden gelijk tegen CJVV (2-2) en wonnen met woensdagavond met 3-0 van Aurora. De laatste wedstrijd in de poule tussen G.V.V.V. 2 en SO Soest 1 is dus beslissend wie er verder mag bekeren. Aanvoerder Dennis Berendsen c.s. hebben alleen baat bij een overwinning en daarom verdienen zij uw support bij dat duel en kunnen ze wellicht voor een stuntje zorgen in deze poule met alleen maar eerste elftallen. G.V.V.V. 2 heeft dat kunstje al eens eerder geflikt, dus onmogelijk is dat zeker niet. De beide begeleiders, Jan van den Berg en Wim den Hartog, hebben beloofd dat hun team alles in het werk gaat stellen om een ronde verder te komen. Makkelijk zal dat zeker niet worden gezien het klassenverschil, maar met een ondersteuning van een hopelijk grote supportersschare stijgt de Ristic-brigade wellicht boven zichzelf uit.