Voorbeschouwing G.V.V.V. – IJsselmeervogels

20 november 2013

Hoog bezoek op het Panhuis

 

Bij het noemen van de naam IJsselmeervogels weet bijna ieder zichzelf respecterende voetballiefhebber zonder enige moeite op te dreunen, dat zij zonder concurrentie de beste amateurclub van Nederland zijn.

En deze beroemde gasten komen aanstaande zaterdag de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis met een bezoek vereren.

 

Van kampioen tot bijna degradant

In het geboortejaar (2010) van de topklasse, was het gelijk raak. IJsselmeervogels pakte voor de neus van haar buren en allergrootste concurrent Spakenburg de allereerste topklasse titel en daarmee de zoveelste primeur. Maar in het vervolg daarop werd aan die vliegende vaart een halt toegeroepen. Twee jaargangen lang konden ‘De Vogels’ niet brengen wat de achterban van hen verlangde, namelijk altijd meespelen om de titel. Na het kampioenschap volgde een 6de eindpositie, een plek waar heel veel topklassers bij voorbaat voor zouden willen tekenen, maar niet het ‘verwende vogelspubliek’. En vorig seizoen was het echt kommer en kwel, want na dertig speelronden eindigde IJsselmeervogels precies boven de fatale streep en voorkwam daarmee de eerste degradatie ooit in de geschiedenis van de club.

 

Top in topklasse

Het roer moest dus om. En dat gebeurde ook, er kwam een andere leidsman. Gert Kruys nam de taken van Jan Zoutman al over in maart van dit jaar, en ook ging de bezem door de A-selectie. Met nieuw elan werd er aan het vierde topklasse seizoen begonnen. Na een meer dan uitstekende voorbereiding kende men toch een koude start. Maar toen in het derde duel de eerste winst werd gepakt in en bij Rijnsburg stegen de ‘Vogels’ langzaam maar zeker naar grote hoogte. Op die ene, natuurlijk zeer pijnlijke nederlaag tegen ‘boze buurman’ Spakenburg na, ging er daarna geen duel meer verloren. Slecht twee gelijke spelen en in de rest waren de mannen van trainer Gert Kruys bovenliggend. Dit alles resulteerde afgelopen zaterdag, mede door verlies van koploper Kozakken Boys, dat IJsselmeervogels weer staat waar ze willen staan, namelijk aan de top.

 

Twee echte 'kinderen' van de beide clubs hier tegen elkaar in actie op 17 november van het vorig jaar. Maikel de Harder (10) moest toen zijn meerdere erkennen in Wilco den Hartog. Jasmin Ramic opende de score voor de gasten, maar Roy Terschegget en Bart Hulsbos bepaalden de einduitslag op 2-1. In de topklasse verloor G.V.V.V. tot op heden nog niet van IJsselmeervogels. De terugwedstrijd in Spakenburg eindigde in 3-3 en het seizoen daarvoor won G.V.V.V. thuis met 3-2 en uit met 1-3.

Foto: Ard van den Bovenkamp. 

 

Wie is de beste?

G.V.V.V. kan haar borst dus nat maken. Ze krijgen een ploeg in vorm op bezoek en dat kunnen de ‘blauwen’ jammer genoeg van zichzelf niet zeggen. Na een prima start volgde een dipje met drie verloren duels op rij. Dat werd weer keurig rechtgezet door drie opeenvolgende winstpartijen. Maar in de afgelopen twee weken volgde opnieuw een kuiltje in de weg die niet ontweken kon worden. Het verlies tegen Kozakken Boys was weliswaar, voetballend gezien, niet verdiend maar dat veranderde niets aan de 0-2 nederlaag en afgelopen zaterdag speelde Wilco den Hartog en zijn kompanen meer tegen zichzelf en de arbiter van dienst dan tegen opponent FC Lisse en daarmee is 2-1 verlies wel verklaard. Als de Assink-brigade niet verder wil duikelen op de ranglijst zal het moeten winnen in eigen huis van IJsselmeervogels. Als dat gebeurt bewijst G.V.V.V. het gelijk van trainer Gert Kruys. Want als analist van RTV-Utrecht ziet de ‘Vogels’ trainer diverse samenvattingen van topklasse duels en op basis daarvan bestempelde hij G.V.V.V. als het best spelende team in deze afdeling.

 

Nog meer hoog bezoek

G.V.V.V. zal deze klassieke strijd, het wordt namelijk de 59ste editie, gaan afwerken onder het toeziend oog een aantal ‘blauwe’ coryfeeën. Eind jaren vijftig, begin jaren zestig kende G.V.V.V. een ongekend succesvolle periode. Drie kampioenschappen op rij zorgden ervoor dat de club vanuit de onderafdeling promoveerde naar het toenmalige hoogste niveau, de tweede klasse. Enige tijd geleden ontstond er binnen onze club de idee om de hoofdrolspelers uit die periode eens bij elkaar te brengen voor een soort van reünie. G.V.V.V., businessclub Vallei en Rijn en de supportersvereniging De Blauwen hebben de koppen bij elkaar gestoken en dat idee tot uitvoering gebracht. Dus komende zaterdag zijn de ondertussen dikke zeventigers speciale gasten bij deze wedstrijd. Onder deze oud-eerste elftalspelers zijn er zeker een aantal die zelf in het verleden ook robbertjes hebben uitgevochten met IJsselmeervogels. De eigen supportersbus zal ook nog een aantal G.V.V.V.-sympathisanten, die in verzorgingstehuis Het Boveneind verblijven, op gaan halen en uiteraard ook weer terug brengen, om het geheel compleet te maken.

Deze reünie zal ongetwijfeld een feestje van herkenning worden, die dan hopelijk extra feestelijk zal kunnen worden afgesloten met een overwinning voor de huidige generatie ‘blauwen’.

 

De geïnteresseerden die iets meer zouden willen weten over, de namen en gezichten van bovenstaande VIP-gasten c.q. ‘blauwe coryfeeën’ verwijzen we graag naar de historie van onze club die al sinds jaar en dag wordt opgetekend en aangevuld door webredactielid en ‘vader’ van onze website, Paul van de Lustgraaf.

Klik hier en u komt bij het juiste hoofdstuk terecht.

 

Gerelateerd artikel: Column, Spreken is zilver, zwijgen is goud.

 

Wellicht behoren deze twee G.V.V.V.-ers wel tot de VIP-gasten van zaterdag. Want dit is een beeld uit een wedstrijd G.V.V.V. - IJsselmeervogels die nog werd gespeeld op het oude terrein aan de Buurtlaan.