Voorbeschouwing G.V.V.V. – IVV (District West I)

9 februari 2014

Na de eclatante 4-0 winst op Scheveningen van afgelopen zaterdag, waardoor G.V.V.V. zich dichter naar de top van topklasse heeft gewurmd, wacht komende dinsdagavond een nieuwe klus. Ten koste van zondag 3de klasser IVV uit Landsmeer willen aanvoerder Simon Brouwer en zijn kompanen zich maar al te graag gaan proberen te plaatsen voor een plekje bij de laatste zestien, die gaan strijden om deze zogenaamde ‘kleine beker’.

 

Favoriet

Gezien het klassenverschil en het feit dat ‘onze mannen’ in de afgelopen twee seizoenen pas struikelden in de respectievelijke kwartfinale (0-2 verlies tegen FC Chabab) en de finale (3-2 verlies tegen Argon), moeten de blauwen zeker als favoriet worden bestempeld. Tevens geldt er natuurlijk ook nog het thuisvoordeel. Maar zoals in zo’n bekerwedstrijd gebruikelijk, zijn verrassingen zeker niet uit te sluiten. Want IVV heeft natuurlijk helemaal niets te verliezen en kan eigenlijk niet afgaan en daarom geheel onbevangen het duel aangaan tegen het beter geachte G.V.V.V. Daarom wordt het zeker oppassen geblazen voor de Assink-brigade en zullen ze zich toch volledig moeten concentreren om niet tegen een surprise aan te lopen.

 

Allereerste treffen

Onze opponenten uit Landsmeer, een kleine gemeente (ca. 11.000 inwoners) gelegen ten noorden van de ringweg A10 en daarmee dus onder de rook van Amsterdam, zijn een volledig onbekende tegenstander. Want nog nooit in de geschiedenis van de beide clubs, IVV uit 1920 en G.V.V.V. uit 1947, werd de strijdbijl opgegraven. Dus wat dat betreft is dit bekerduel een unieke ontmoeting.

IVV, wat staat voor Ilper Voetbal Vereniging, en waarbij de Ilp een riviertje is in de streek Waterland, is ons inziens één van die honderden voetbalclubs in Nederlands waarbij de dorpse sfeer en het gezamenlijk beleven van de voetbalsport prevaleert boven het presteren op het hoogste niveau. Recreatief spelen is net niet de juiste uitdrukking, want het vlaggenschip zal ten allen tijde proberen om zich omhoog te vechten, maar dit niet ten koste van alles. En bovendien zal ook (bijna) altijd bij dit soort voetbalverenigingen, en dat is ook heel verstandig, de tering naar de nering worden gezet.

 

Heen en weer

In bovenstaand profiel lijkt IVV dus prima te passen, want de vereniging is al bijna 95 jaar oud en speelde in de laatste vier decennia voornamelijk in de zondag 3de en 4de klasse. Natuurlijk zijn er weer een paar uitzonderingen die de regel bevestigen. In 1974 degradeerden ‘wit-roden’ naar de toen nog bestaande Noord-Hollandse onderbond, maar die omissie werd direct weer goed gemaakt door een kampioenschap en dus weer promotie naar de 4de klasse in het jaar daarop. De andere uitzondering is het seizoen ’80-’81 toen IVV kampioen werd in de derde klasse A en het daarom een trede hoger mocht gaan proberen. Het bestaan in de 2de klasse duurde maar één seizoen en daarna pendelde de Landsmeerse voetballers tussen de hierboven genoemde klassen. Of ze daarbij de ‘heen en weer botter’ gebruikten van het nabij gelegen Volendam vertelt het verhaal niet, maar dit zou gezien het aantal degradaties en promoties zeker toepasselijk zijn geweest.

 

Op naar de 2de klasse?

De laatste keer dat de vlag in top ging op sportpark De Breek was in 2011 toen IVV kampioen werd in de 4de klasse. En dat was zeker geen sprong in het diepe, want een bronzen en zilveren medaille, om maar eens in Olympische winterspelen termen te blijven, waren het resultaat van de inspanningen van de pupillen van trainer Adri Looijen. En daarmee is IVV nu dus bezig aan haar derde seizoen in successie op het 3de klasse niveau.
En ook daarin presteren de ‘wit-roden’ naar behoren. Uit 16 duels werden 28 punten behaald en dat is goed voor een vijfde positie met vier punten achterstand op koploper De Meteoor. Maar met nog 10 wedstrijden te gaan is de achterstand dus lang niet onoverbrugbaar en zal er zeker gestreden gaan worden om promotie te bewerkstelligen. Als dat zou gaan lukken zou een mooie bekroning zijn voor oefenmeester Looijen. Want na vijf seizoenen zal hij worden opgevolgd door Jan de Haze, die dan ook zoon Davey in de selectie aantreft.

 

Bekerresultaten

In tegenstelling tot G.V.V.V. moest IVV wel poulewedstrijden spelen om zover te komen in deze districtsbeker. Uit de drie wedstrijden tegen ZOB (1-1), Zilvermeeuwen (2-5) en Volendam 2 (4-3) werden zeven punten behaald en dat was ruimschoots voldoende om door te gaan naar de KO-fase. Daarin werd het IVV in de eerste ronde wel makkelijk gemaakt, want tegenstander De Meer die op bezoek zou komen in Landsmeer trok zich terug en dus werd ronde twee bereikt zonder te spelen. In die ronde lootte men een uitwedstrijd tegen het Amsterdamse rksv DCG, wat ook uitkomt in de zondag 3de klasse. Op sportpark Ookmeer werd het na negentig minuten 1-1 en dus moesten strafschoppen uitkomst brengen. IVV toonde zich daarin de beste en vandaar dat zij dus komende dinsdagavond een bezoek komen brengen aan de blauwe zijde van het sportpark Panhuis.

 

Bekerstunts!

Voor de competitie hoefde onze tegenstander dit weekeinde niet in actie te komen, dus konden ze rustig toeleven naar dit bekerduel. Of zou trainer Adri Looijen er toch nog een extra weekeind training tegenaan hebben gegooid om goed beslagen ten ijs te komen?

De pupillen van Erik Assink moesten wel aan de bak en dat deden ze meer dan behoorlijk zo heeft u al in de inleiding kunnen lezen. Mede daardoor beloonde de oefenmeester de A-selectie met een vrije maandagavond, waarop normaal gesproken getraind zou worden. Dus ook G.V.V.V. zal uitgerust aan de start kunnen verschijnen.

Het is waarschijnlijk, gezien de zware competitiewedstrijd van aanstaande zaterdag in en bij Spakenburg, dat een aantal basisspelers rust wordt gegund of ieder geval geen volledige negentig minuten speeltijd. Maar dat mag normaal gesproken niet als handicap gelden om IVV niet uit te kunnen schakelen.

Eerder won G.V.V.V. met 7-0 van vierde klasser SV Odijk en met 4-0 van derde klasser TOV. Maar dit karwei flierefluitend afhandelen is er zeker niet bij, er zal geconcentreerd en met gogme moeten worden gespeeld om naar de laatste 16 te gaan.

De voorbeelden van mogelijke onderschatting kwamen gisteren, toen er al een zestal wedstrijden zijn gespeeld in deze bekerronde, weer overduidelijk boven water. Hoofdklassers, VVA ’71, Montfoort en Huizen verloren allen van respectievelijk, tweede-, derde- en vierde klas tegenstanders. Ook wonnen de reserve elftallen van Spakenburg en AFC van de eerste teams van VVIJ en Altius. Alleen hoofdklasser Ajax voldeed aan het verwachtingspatroon, door het één klasse lager ingeschaalde OFC uit te schakelen.

Kortom zes uitslagen, vijf flinke bekerstunts. Dit moet een voldoende waarschuwing zijn voor de blauwen om zich niet in dat blamerende rijtje te laten manoeuvreren.

 

De winnaar van dit duel speelt in de achtste finale een uitwedstrijd, op een nog nader te bepalen datum, tegen de winnaar van ZGSO/WMS - FC Chabab.