Voorbeschouwing G.V.V.V. – Kozakken Boys

7 november 2013

Een heuse topper op het Panhuis

 

Tot veler verrassing, incluis alle Blauwe betrokkenen, van spelers tot staf, en van bestuur tot supporters, pakten de mannen van trainer Erik Assink afgelopen zaterdag de eerste periodetitel in dit topklasse seizoen ’13-’14. Dat er op zeer overtuigende manier gewonnen werd van Excelsior ‘31had de coach al in z’n praatje vooraf al min of meer aangegeven. En die voorspelling werd door zijn pupillen ook ondubbelzinnig waargemaakt. Want met 0-4 winst en daarmee ook de ‘deelprijs’ op zak vertrokken ze vanaf sportpark de Koerbelt in Rijssen richting Veenendaal.

 

Ook vorig seizoen pakte G.V.V.V. de eerste periodetitel, alleen toen werden er twee punten meer behaald. Er werden toen 7 duels gewonnen en 3 verloren. Het doelsaldo was toen 23-12

Dat dit geen blufpoker was had te maken met twee constateringen. G.V.V.V. blaakte van het zelfvertrouwen door tweemaal op rij, tegen Capelle en ONS Sneek, ook met diezelfde uitslag te winnen. Daarnaast hadden Rijssense voetballers op de woensdagavond voor het treffen met de Veenendalers een zware pot voetbal voor de kiezen gehad, want in de derde ronde om de KNVB-beker moesten ze het in eigen huis opnemen tegen streekgenoot en eredivisionist Heracles. De profs wonnen het duel met 2-5. En van deze beide factoren maakte G.V.V.V. handig gebruik en voldeed het aan de eerste opdracht, zelf winnen, om eventueel die eerste te vergeven prijs in deze competitie jaargang te pakken.

 

Daarna was het wachten op wat de twee concurrenten die nog in de race waren, Kozakken Boys en IJsselmeervogels, hadden gedaan. Kozakken Boys had maar één puntje nodig om die titel te pakken, maar verloor thuis van Capelle (1-3) en De Vogels gingen met 0-2 ten onder tegen de Blauwe buren, in meest beroemde derby van de Nederlandse amateurclubs. Kortom naast het zelf meer dan uitstekend presteren, had G.V.V.V. ook het geluk aan haar zijde en daarmee gingen ze op herhaling. Want ook vorig seizoen namen interim captain Wilco den Hartog c.s. bezit van de eerste periodetitel waardoor zij zes weken geleden mochten aantreden tegen ADO Den Haag.

 

Maar nu die titel binnen is, en er dus volgend seizoen opnieuw de eerste ronde om de KNVB-beker mag worden overgeslagen, is het tijd om de feestvreugde achter zich te laten en weer over te gaan tot de orde van de dag. En toeval of niet, die orde van de dag behelst het treffen komende zaterdag tegen de voormalig koploper en huidig nummer twee van de ranglijst, Kozakken Boys. Met die feiten is de titel van deze voorbeschouwing dan ook zeker niet overdreven.

 

Op 13 april van dit jaar eindigde het duel tussen de beide kemphanen onbeslist. De eindstand 1-1. Op de foto de 1-0 door Karim Elkaddouri (niet zichtbaar). Doelman Mirco Bovo heeft het nakijken. Die beide spelers zullen er komende zaterdag niet meer bij zijn, want zij vertrokken naar andere verenigingen. De maker van de 1-1, Ismael Yildrim, zal wel te bewonderen zijn. 

 

Deze ‘traditionsverein’ uit Werkendam was vorig seizoen nieuwkomer in de topklasse. Zij maakten die stap door achter kampioen Scheveningen als tweede te eindigen en via een ellenlange nacompetitie iedereen die daarin op haar weg kwam terug te wijzen. Met als hoogtepunt natuurlijk de finale tegen Ter Leede op sportpark ’t Slot in Capelle aan den IJssel. Het dit seizoen alsnog gepromoveerde Ter Leede, en wat nu als rode lantaarndrager fungeert, werd toen met 1-5 overklast en daarmee mocht Kozakken Boys zich topklasser noemen.
 

En waar je vaker ziet dat debutanten het moeilijk hebben, zie alinea hierboven en verdere voorbeelden daarvan zijn Montfoort, SVZW, DETO en Jodan Boys, onttrokken de Werkendammers zich daaraan. Want met een 8ste eindpositie vorig seizoen voldeden zij veel meer dan waar vooraf op was gerekend, namelijk handhaven. Sterker nog, Kozakken Boys was simpel weg de beste debutant.

Die ingezette lijn hebben ze dit seizoen een geweldig vervolg gegeven, want tot aan afgelopen zaterdag ging de formatie van trainer Dogan Corneille in totaal vier ronden lang als koploper door het leven. En weer toeval of niet, daar maakte Capelle, de bewoners van sportpark ’t Slot waar Kozakken Boys haar laatste hoogtepunt vierde, afgelopen zaterdag een einde aan.

 

Dit alles neemt niet weg dat enige Brabantse zaterdag topklasser een meer dan uitstekend team heeft. Twee topschutters aan de voorkant, Arif Irilmazbilek (6 goals) en Ismael Yildrim (5 goals). Op het middenveld c.q. verdediging twee zeer gelouterde ex-profs t.w. Theo Lucius en Danny Buijs. Maar ook o.a. Richie Basoki, Quentin Jakoba, Arie Lock, Toby Mulder en Benjamin Martha weten van wanten. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat Cees Bruinink, trainer van de huidige kampioen Katwijk, het team van z’n collega Dogan Corneille, na hun pas geleden gespeelde onderlinge ontmoeting, bestempelde als het beste wat hij tot dan toe had gezien in de topklasse. Kozakken Boys won dat duel overtuigend met 1-3.

 

Datzelfde beweerde trainer Hans van Dijkhuizen van Excelsior ’31 overigens ook van G.V.V.V. afgelopen zaterdag. Dus voor u als lezer van deze voorbeschouwing hopelijk een extra stimulans om zaterdag de gang naar de blauwe zijde van het sportpark Panhuis te maken om te kijken wie van deze oefenmeesters het gelijk aan zijn zijde vind.