Voorbeschouwing G.V.V.V. – ONS Boso Sneek

23 oktober 2013

Debutantenbal op het Panhuis

 

Aan het begin van dit topklasse seizoen, dat op 24 augustus jl. haar ouverture kende, stonden drie gepromoveerde clubs te trappelen van ongeduld om hun voetbalkunsten te gaan vertonen in deze eliteklasse. Alle drie, t.w. Ter Leede (Sassenheim), Excelsior Maassluis en ONS Boso Sneek hadden via een overtuigend kampioenschap, in de respectievelijke hoofdklassen A, B en C, deze promotie afgedwongen en ook was dit voor het trio voetbalverenigingen hun debuut in de topklasse.

G.V.V.V. speelde al een uitwedstrijd tegen Ter Leede (2-6) en in ‘eigen huis’ kreeg ook Excelsior Maassluis met 2-0 klop. Aanstaande zaterdag komt de derde promovendus, O(ranje) N(assau) S(neek) want daar staat de afkorting van deze Friese club voor, de blauwe zijde van het sportpark Panhuis met een bezoek vereren.

 

Onbeschreven blad

Maar waar G.V.V.V. in eerdere seizoenen al wel vaker tegen de Ter Leede en Excelsior M. had gespeeld, is ONS Boso Sneek een volledig onbeschreven blad. De ruim 80-jaar oude vereniging (opgericht in 1932) uit het watersportmekka van de provincie Friesland – want wie kent niet de Sneekweek? - en de Veense blauwkousen (opgericht in 1947) troffen elkaar nog nooit eerder in een competitie- beker en/of vriendschappelijke wedstrijd. Althans daarover hebben we in onze archieven niets kunnen vinden. En daarom gaan we er ook vanuit dat de titel boven deze voorbeschouwing niets de dan waarheid is.

 

Duidelijk verschil in conduitestaat

Dat de blauwen en de oranjehemden elkaar nog nooit troffen is gezien de geschiedenis en afkomst van de clubs niet zo verwonderlijk. Ten eerste: Geografisch gezien liggen de beide ‘thuishavens’ nogal wat kilometers bij elkaar vandaan waardoor een indeling in eenzelfde klasse niet zo voor de hand liggend is. Evenals het district waaronder men valt, waardoor een bekertreffen uitgesloten is, of men zou naar de landelijke bekerfinale moeten zijn doorgestoten, en dat is beide nog nooit gelukt. En ook een oefenpotje afwerken doe je met zo’n afstand niet zo snel.

Maar het tweede feit is van meer importantie in deze kwestie. Waar G.V.V.V. vanaf 1970, op zes seizoenen na, altijd op het hoogste zaterdag niveau speelde is de conduitestaat van ONS Boso Sneek een behoorlijk stukje korter. De Friezen komen, met het nu bereikte topklasserschap meegerekend, tot twaalf deelnamen van de in totaal te behalen 44 seizoenen spelen op de hoogste zaterdag amateurtrede. En hiermee is het wel duidelijk waarom G.V.V.V. en ONS Boso Sneek aanstaande zaterdag voor het eerst aan elkaar gaan ruiken.

 

Korte geschiedenis

ONS Boso Sneek speelde voor de aanvang van dit topklasse seizoen dus elf seizoenen op het hoogste niveau. Voor het eerst gebeurde dit in 1979 toen de oranjehemden via een kampioenschap in 2E de 1ste klasse bereikte, toen het hoogst haalbare voor de zaterdagvoetballers. Helaas duurde dat maar één seizoen en degradeerden de Friezen gelijk weer. Het duurde twintig jaar voordat opnieuw mocht worden geacteerd in de eliteklasse, die ondertussen was omgedoopt tot hoofdklasse. Het avontuur duurde nu een jaargang langer, dan de eerste keer. Maar in 2001 was een twaalfde positie niet voldoende voor handhaving. Toch had men in Sneek de smaak te pakken gekregen en wilden ze zo spoedig mogelijk weer terug. Daar werd heel veel energie in gestoken. Toch duurde het nog drie jaar voordat de hoofdklasse weer bereikt werd. Tweemaal tweede werd in 2004 gevolgd door een kampioenschap en terugkeer naar hoofdklasse. Na een negende plek in 2005, volgde het jaar daarop het moment suprême voor de mannen van toenmalig trainer Marcel Valk. Met acht punten voorsprong op SC Genemuiden ging in Sneek het pompeblêd in top en mocht de strijd worden aangeboden met IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys in de strijd om de zaterdagtitel. Maar daarin konden onze gasten geen potten breken. IJsselmeervogels bleek de sterkste.
Daarna bleef ONS dapper meestrijden in de hoofdklasse, met een derde en vierde eindpositie als gevolg. Helaas ging het in 2009 weer een keer mis. De dertiende plek betekende afdalen naar de eerste klasse, maar die degradatie werd direct weer goed gemaakt. Dit kwam via een derde plek in de eindrangschikking en daarbij behorende automatische promotie naar de hoofdklasse door de invoering van de topklasse. Na twee keer vierde te zijn geworden was het dan op 4 mei van dit jaar eindelijk weer feest in Snits. Kampioen van de hoofdklasse C en promotie naar de topklasse, wat wil een fan van ONS nog meer?

 

Je maintiendrai

De mannen van trainer Bert Hollander zijn tot nu toe van het debutanten trio wel het best presterende team. Want met twaalf punten uit acht duels nemen ze een keurige tiende plek in. En daarmee zou ONS aan het einde van deze jaargang zeker zeer tevreden zijn. Want zoals bijna alle nieuwkomers als doelstelling hebben dat handhaven de eerste opzet is, zal dit bij deze Friese club hoogstwaarschijnlijk niet anders zijn. Bovendien zijn Friezen over het algemeen genomen zeker geen opscheppers en zullen ze zeker niet verder willen, en kunnen springen dan dat hun fierljep lang is. De aanloop was en is in ieder geval prima te noemen en iedere centimeter dat er verder wordt gesprongen dan op voorhand verwacht, gezien de lengte van de fierljep, zal als bonus worden ervaren.

 

Hiervoor hoef je geen cursus Fries te hebben gevolgd om deze tekst te kunnen vertalen. Foto: website ONS Boso Sneek

 

Bijzondere nestor

Dennis van Meegdenburg is met zijn 39 jaar de nestor bij G.V.V.V. Aanstaande zaterdag zal in dagblad De Gelderlander een interview verschijnen met deze bijna onverslijtbare en uiterst sympathiek

Sandor van der Heide voor de gedenkplaat aan de kampioenschappen van ONS Boso Sneek, zestig jaar geleden. Foto: Ferry Tóth

topspits. Maar ook ONS heeft de beschikking over een speler die deze titel zeker mag dragen. Sandor van der Heide is dan weliswaar 5 jaar jonger maar speelt al vanaf 1997 zijn geliefde spelletje. En dat deed hij eigenlijk voor maar twee ploegen, zijn huidige, en SC Cambuur. Het zal u dan ook niet verwonderen dat hij een van de architecten was achter de hierboven genoemde successen van ONS. Want in zijn nu zevende seizoen voor de Snekers, mocht hij driemaal een kampioenschap meevieren.
Wie onlangs, n.a.v. de wedstrijd tegen Noordwijk, een artikel over deze wedstrijd en Van der Heide op de website VoetbalOpZaterdag heeft gelezen, weet dat hij een zeer belangrijke steunpilaar is in zijn team en dat hij bovendien dit seizoen nog een bijzondere taak op zijn schouders heeft genomen. Want als u zaterdag in uw wedstrijdinfo kijkt bij de opstelling & staf ziet u dat de naam Sandor van der Heide zowel bij spelers als bij de staf staat. Want naast actief deelnemer aan zijn, en ons geliefde spelletje, is hij ook nog assistent trainer. En zo’n dubbeltaak is in de top van het amateurvoetbal, bijna met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, uniek te noemen.
Niet alleen is de wedstrijd tussen G.V.V.V. en ONS sowieso interessant gezien de stand op ranglijst, maar ook omdat we benieuwd zijn hoe de beide nestors zich tot elkaar gaan verhouden en wie het meeste invloed op zijn ploeggenoten kan overbrengen om tot winst te komen.

 

                                                                                   Één puntje verschil

De andere nestor

G.V.V.V. staat weliswaar vijf plaatsen hoger dan de gasten, maar op de ranglijst is het verschil tussen plek vijf en tien slechts één wedstrijdpunt. Zo’n klein verschil is trouwens typerend voor dit topklasse seizoen. Want tussen de huidige koploper Kozakken Boys, en de nummer twaalf, de eerder genoemde andere debutant Excelsior Maassluis, zitten maar zes punten verschil. Kortom het is ‘kortjes op dichtjes’ in de ranglijst. Mede daarom is het voor beide teams belangrijk om te strijden voor de winst.

Voor interim captain Wilco den Hartog c.s., die de taken van de geblesseerde Simon Brouwer heeft overgenomen, om aansluiting te houden met subtop en voor onze Friese gasten om de mooie middenmootplaats te consolideren en wellicht met andere gunstige uitslagen zelfs een paar plaatsjes te klimmen richting die subtop.

 

Goede generale

De beide kemphanen kenden een aardige aanloop richting het eerste onderlinge treffen. ONS won afgelopen zaterdag de bekerwedstrijd in Leeuwarden tegen tweede klasser Blauw Wit ’34 met 2-6 en versloeg de week daarvoor in de competitie op het eigen Zuidersportpark Noordwijk met 2-0. De Assink-pupillen maakten op het sportpark Panhuis, zoals ook mocht worden verwacht, gehakt van vierde klasser SV Odijk (7-0), en hielden ook anderhalve week geleden de ‘nul’ tegen ‘angstgegner’ Capelle. En omdat ze zelf viermaal trefzeker waren bleven de drie punten in eigen huis. Saillant detail, aanvoerder Christiaan de Wagt en zijn kompanen brachten datzelfde Capelle de eerste nederlaag, en de eerste tegendoelpunten, toe in deze topklasse en misschien mede daardoor, kwamen de Capellenaren met knikkende knieën naar Veenendaal. Een bedankje daarvoor is wellicht op z’n plaats, maar dit zal zeker niet geschieden in de vorm van punten, want die zijn voor G.V.V.V. veel te belangrijk om cadeau te geven.

 

Tip!!

Kijk even goed op het aankondigingbord van dit duel, gemaakt door kersverse Opa van kleinzoon Liam, en websitefotograaf Dick Gijsbertsen. 

 

Klik hier om de voorbeschouwing van onze gasten ONS Boso Sneek te lezen.