Voorbeschouwing G.V.V.V. – Rijnsburgse Boys

29 april 2014

Cruciale fase is aangebroken

 

Op de keper beschouwd en met de kennis van nu, was de gehele topklasse competitie in dit bijna afgelopen seizoen 2013 – 2014 een aaneenschakeling van cruciale wedstrijden. Want nog nooit, in de nu vier jaar bestaande eliteklasse van het zaterdagvoetbal, waren er met nog twee speeldagen te gaan, zoveel gegadigden om het stokje van kampioen Katwijk over te nemen.

Ook kende dit seizoen maar liefst zeven verschillende koplopers, de een wat langer dan de andere, maar ook dit kwam in de voorgaande drie jaargangen niet voor.

Maar niet alleen aan de top is het berespannend, ook aan de onderkant van de ranglijst gieren de zenuwen door de keel van de betrokken voetbalclubs en hun aanhang. Wie moet het volgend seizoen in de hoofdklasse gaan doen en welke club krijgt er nog een herkansing in de p/d wedstrijden om haar hachie te redden?

Gelukkig hoeven de beide kemphanen die zaterdag de blauwe zijde van het sportpark Panhuis gaan betreden, zich niet tot die laatste categorie voetbalverenigingen te rekenen. Maar mogen zij zich gelukkig scharen onder de zes kandidaten die nog in aanmerking komen om de vierde topklassentitel in de wacht te slepen. Kortom wederom een topper in de topklasse.

 

Tegenvallende eerste competitie helft

Dat ‘de Uien’, zoals de bijnaam luidt van Rijnsburgse Boys, op dit moment nog meestrijden om de kampioenschaal, had niemand die deze club lief heeft, half december toen de winterstop zijn intrede deed, nog durven hopen of dromen. Want de mannen van trainer Niek Oosterlee, voor het vijfde, en ook volgend seizoen actief bij geel-zwarte formatie, kenden een dramatische eerste helft van de competitie. Na zestien duels waren er 20 punten vergaard en stonden de Rijnsburgse voetballers op een p/d plek in de ranglijst.

En dat voor een club die er vanaf het begin van de topklasse bij was en respectievelijk als derde, tweede en vorig seizoen als vijfde eindigde. Sterker nog, als er op dit moment een ranglijst aller tijden zou worden opgemaakt over bijna vier jaargangen topklasse, is Rijnsburgse Boys daarin koploper met 211 punten, voor Spakenburg (208) en IJsselmeervogels (196). Dus een tegenvaller van jewelste voor de gemiddeld genomen beste ploeg, die ook nog eens overloopt van gevestigde namen zoals o.a., Mark van den Boogaart, Kevin Winter, Ronald Breinburg, Jeroen Hessing, Ivo Rottiné, Richard van Nieuwkoop, Danny van de Vijver, Resham Sardar en Raily Ignacio. 

Op 27 oktober 2012 stonden G.V.V.V. en Rijnsburgse Boys voor het laatst tegenover elkaar in Veenendaal. Ronald Breinburg zette de gasten op 0-1 voordat Taoufik Adnane 10 minuten voor tijd de gelijkmaker liet aantekenen, die op deze foto in de maak is.
Foto: Dick Gijsbertsen. 


Maar tegelijkertijd was toen ook al duidelijk dat alle topklassers elkaar niet zo heel veel ontliepen. Want toenmalig koploper IJsselmeervogels had negen punten meer, en onze eigen blauwen stonden dan weliswaar op de 8ste plek, maar hadden ook maar 23 punten. Dus een verschil om niet wakker van te liggen en gewoon vertrouwen te houden in je eigen kunnen.

 

Opmars door vertrouwen

Uiteraard kwam er natuurlijk kritiek uit diverse geledingen van de club over het magere presteren, zeker als je vooraf had gedacht dat je cluppie wel eens tot een van de titelkandidaten zou kunnen gaan behoren. Maar die pijnpunten veroorzaakten geen paniekvoetbal en alle direct betrokkenen, beleidsbepalers, staf en spelers, bleven vertrouwen houden dat Rijnsburgse Boys er absoluut weer bovenop zou komen. Misschien niet direct als mededinger voor de top, maar subtop moest zeker haalbaar zijn gezien alle kwaliteit waarover de selectie beschikt.

Dat vertrouwen werd ook meer dan waargemaakt. Want na de winterstop verloren aanvoerder Kevin Winter c.s. nog slechts tweemaal en evenzoveel keren werden de punten gedeeld. Alle overige acht duels leverden driepunters op, waarbij de 7-2 winst op Spakenburg, met zes treffers van Raily Ignacio (topscorer in de topklasse met 27 goals en ironisch genoeg vorig seizoen nog in dienst van Spakenburg), natuurlijk het meest tot de verbeelding sprak.

Al met al een opmars om trots op te zijn en die zo goed als zeker ook de derde periodetitel op gaat leveren. Maar dat zal bijzaak zijn, want Rijnsburgse Boys staat slechts op twee punten achterstand van koploper G.V.V.V., en bij winst in Veenendaal bestaat er nog een kans om voor het eerst met de topklassentitel aan de haal te gaan.

 

Tegenstander van formaat

Gezien de stand op de ranglijst, waarbij G.V.V.V. deze op doelsaldo aanvoert, voor HHC Hardenberg en Spakenburg met hetzelfde puntentotaal, IJsselmeervogels op één, en tegenstander Rijnsburgse Boys op twee punten achterstand volgen, kun je van allerlei scenario’s gaan bedenken. Mede gezien het feit dat Spakenburg en HHC Hardenberg elkaar in deze ronde treffen en IJsselmeervogels op bezoek moet bij degradatiekandidaat Excelsior ’31die zich met hand en tand zal gaan verzetten om een stapje terug te doen.

Maar het is kort en krachtig heel simpel. Als de Assink-brigade het lot in eigen hand wil houden om als beste jongetje van de klas te eindigen moet er gewonnen worden van de ‘Uien’.

Maar zo simpel als we dat hier digitaal neerkalken zal het in de praktijk niet gaan. Want tot nu toe is Rijnsburgse Boys de enige ploeg waarvan G.V.V.V. in de topklasse nog niet heeft kunnen winnen. Bovendien als we ook de wedstrijd van eind november op sportpark De Middelmors in Rijnsburg in ogenschouw nemen, toen de blauwen kansloos met 4-1 verloren, zal het duidelijk zijn dat de Oosterlee-pupillen tegenstanders van formaat zijn die je maar niet even zo gaat inpakken.

 

Wellicht de meest ervaren trainers op het hoogste zaterdagvoetbal niveau, Erik Assink (l.) en Niek Oosterlee, gebroederlijk naast elkaar. Komende zaterdag zal dat voor en na het duel misschien ook wel weer zo zijn, maar gedurende de 2x45 minuten speeltijd staan ze tegenover elkaar, figuurlijk gezien dan. Foto: Dick Gijsbertsen.

 

Slechte generales, goede uitvoering?

De twee generale repetities voor dit cruciale duel liepen qua resultaat – tweemaal onverdiend verlies tegen IJsselmeervogels, in de competitie (2-1) en in de beker (0-1) – helaas slecht af voor captain Simon Brouwer c.s.

Aan inzet, ijver en de mentaliteit om te winnen ontbrak het zeker niet in die beide duels en dat is een eerste vereiste. “Want mentaliteit wint van kwaliteit als de kwaliteit geen mentaliteit heeft. Techniek en tactiek zijn belangrijke aspecten, maar elke wedstrijd begint met mentaliteit. Die moet in je rugzak zitten, zei de befaamde trainer Leo Beenhakker altijd.”

Daarnaast is er een bekend sport gezegde, dat spelers wedstrijden winnen, maar een echt team een kampioenschap kan behalen.

Kwaliteit, mentaliteit en teamspirit heeft G.V.V.V. in basis ruim voldoende en hopelijk komt dat ook komende zaterdag tot uiting op het veld. En als dan bovendien de factor geluk een beetje mee zou willen helpen dan bestaat de mogelijkheid dat Rijnsburgse Boys voor de eerste keer klop krijgt van G.V.V.V. en daarmee in het rijtje komt van Katwijk, Noordwijk en Capelle. Want van die drie verenigingen hadden mannen van Erik Assink aan het begin van dit seizoen ook nog nooit gewonnen in de eliteklasse van het zaterdagvoetbal. Die omissie is ondertussen recht gezet. Bovendien betekent winst dat de blauwen haar toontje mee blijft blazen tot aan de laatste speeldag, volgende week zaterdag 10 mei, wanneer ze moeten aantreden op sportpark De Bongerd in Barendrecht om tegen de gelijknamige vereniging te gaan spelen.

 

Weetjes

In de inleiding las u dat dit seizoen al zeven koplopers heeft gehad in 28 speelronden en dat dit eerder niet voorkwam. Het is daarom wel interessant om diezelfde gegevens van de voorgaande drie jaargangen te vergelijken met die van nu.

Of dit van enig nut is voor de gokkers onder ons om te voorspellen wie er met de titel aan de haal zal gaan, wagen we te betwijfelen, want ook hier bied het aantal koploperronden, niet direct houvast, zie het allereerste topklasse seizoen. Het geeft wel de al veel vaker geconstateerde nivellering aan in deze jaargang. Opponent Rijnsburgse Boys en de nummer twee HHC Hardenberg komen in het lijstje van ’13-’14 helemaal niet voor, maar zijn wel serieuze mededingers om de vlag in top te hijsen.