Voorbeschouwing G.V.V.V. – SC Spirit ’30

26 maart 2014

In de ronde fase van de districtsbeker West I, trof G.V.V.V. in SV Odijk (7-0), TOV  (4-0) en IVV (11-2) telkens tegenstanders waar tegen nog nooit eerder was aangetreden. In de achtste finale veranderde dat beeld. Niet alleen moesten de Assink-pupillen buitenshuis aan de bak, waar de eerdere drie wedstrijden allen plaatsvonden op het eigen sportpark Panhuis, maar ook trof men daarin een tegenstander uit de zondagtopklasse, FC Chabab, die twee jaar geleden in de kwartfinale de blauwen via een 0-2 winst de weg versperden en daardoor dus niet onbekend waren. Door de 0-1 winst op die hoofdstedelijke topklasser op 4 maart jl. is G.V.V.V. nu weer aanbeland in de kwartfinale en opnieuw staat daarin een volledig onbekende tegenstander te wachten. Want aanstaande zaterdag komt zondag derde klasser SC Spirit ’30 uit Hoogkarspel de blauwe zijde van het Panhuis met een bezoek vereren om te duelleren voor een plaats in de halve finale van deze zogenaamde ‘kleine beker’. Reden genoeg dus om deze cupfighter en koploper in haar klasse eens even bij u als lezers van onze website te introduceren.

 

Splitsen en weer samengaan

Hoewel het jaartal achter de naam van SC Spirit anders doet vermoeden bestaat de vereniging in haar huidige vorm sinds 1968. En dat daar dan een fusie aan ten grondslag ligt zal u vast niet verwonderen.

In dat jaar ontstond SC Spirit door het samengaan van HEO (Hoogkarspel En Omstreken) en Witrood. Laatstgenoemde was de katholieke club van het dorp en opgericht in 1930 en HEO was zogezegd ‘neutraal’ en kende haar geboorte twee jaar later. Opmerkelijk genoeg ontleenden deze twee voetbalverenigingen hun bestaansrecht aan het opheffen van v.v. Zwaluwen in 1930.

 

Rood, wit en blauw  en nieuwe naam

Maar goed, bijna zonder of slag of stoot keurden de leden van de beide clubs de fusieplannen, die op 22 april 1968 werden gepresenteerd, goed en was het samengaan een feit. De puntjes op de i volgden door een keuze van naamgeving en clubkleuren.

Als clubkleuren werd gekozen voor rode shirts, witte broek (beide kleuren van Witrood) en blauwe kousen (de kleur van HEO), alsmede een blauw embleem met de nieuwe clubnaam. De nieuwe club wilde men in eerste instantie WHC gaan noemen zodat de namen beider clubs bleven bestaan: Witrood HEO Combinatie. De club zou echter verder door het leven gaan als SC Spirit '30. Die naam rolde namelijk na een prijsvraag als winnaar uit de bus. De leden wilden een nieuw begin met een totaal andere naam, zonder verwijzingen. Het ledental kwam op 240, 80 van HEO en 160 van Witrood. SC Spirit '30 zou gaan uitkomen in de 1e Klasse C van de afdeling Noord-Holland, de klasse waar Witrood voor de fusie ook speelde.

 

Nederlands afdelingskampioen

In de beginjaren van de nieuwe club jojode men tussen de afdeling Noord-Holland en de KNVB waarvan de 4de klasse de laagste trede was. Groot succes was er voor de toenmalig afdelingsclub in 1980, want niet alleen volgde promotie naar de ‘grote bond’, maar door het kampioenschap mocht SC Spirit ’30 ook deelnemen aan het Nederlands kampioenschap voor afdelingsverengingen. Uit het hele land kwamen deze titelhouders naar Zeist om te strijden voor het in bezit krijgen van deze cup. Uit Hoogkarspel en omstreken gingen zes supportersbussen mee, en die ondersteuning van de fans bracht de club geen windeieren, want de eretitel werd een prooi voor de fusieclub.

In 1987 volgde een geheel nieuwe stap voorwaarts, want voor het eerst in de nog jonge geschiedenis van de voetbalclub, werd de stap gezet naar de 3de klasse. Opnieuw was een kampioenschap in de 4de klasse de aanleiding daartoe. Zes jaar lang genoot men daar in Hoogkarspel – wat ligt in het hart van de driehoek Hoorn, Medemblik en Enkhuizen – van dat niveau. Helaas ging het in 1993 mis en volgde weer een stapje terug.

 

Bijna kampioen

Pas in 2011 volgde, via de nacompetitie, een herhaling van zetten en werd SC Spirit ’30 weer 3de klasser, en dat zijn ze tot nu toe. Dat had vorig seizoen zo maar anders kunnen lopen, maar de rood-witte fans zullen nog met de rillingen op de rug terugdenken aan de afloop van die zondag competitie in 3A. Men werd namelijk het beste jongetje van de klas, althans op doelsaldo eindigde SC Spirit ’30 op de eerste plek. Helaas voor hen was er een concurrent die evenveel punten (53) behaalde uit 26 duels. En u weet dat in zo’n geval er een beslissingswedstrijd nodig is. En op 16 mei vorig jaar promoveerde mededinger LSVV door een 2-0 overwinning en daarna liep de omweg van de nacompetitie ook dood.

 

Nu wel kampioen?

Maar zoals een gezegde luidt, nieuwe ronden en nieuw kansen, en daar doet SC Sprit ’30 nu volop aan mee. Hoewel de laatste drie duels jammer genoeg slechts twee punten opleverden zijn de mannen van trainer Rob van der Werff nog steeds koploper in 3A en hebben ze drie punten voorsprong op naaste concurrent VVS ’46 en vijf op de nummer drie Texel ’94, waar afgelopen zondag op het Waddeneiland met 1-1 gelijk tegen gespeeld werd. Er zijn dus nog volop kansen aanwezig om voor het eerst in de geschiedenis van de club te promoveren naar de 2de  klasse en daarmee de slechte smaak van de vorige jaargang weg te spoelen. Bovendien als het kampioenschap niet behaald zou worden, waar niemand die SC Spirit ’30 lief heeft nu aan wil denken, dan is er nog een tweede ijzer in het vuur. Want de eerste periodetitel werd al een prooi van de voetballers uit Hoogkarspel.

 

Collega topklasser Spakenburg won vorig seizoen met 0-4 in Hoogkarspel. Foto: website SC Spirit '30

 

Cupfighter

Naast het feit dat SC Spirit ’30 een goede en snelle leerling is in de competitie, boekt het ook in deze  ‘kleine beker’ mooie resultaten. In de afgelopen drie jaar overleefde men iedere keer de poulefase en werden ze respectievelijk uitgeschakeld in de knock-out ronde twee, één en drie. Vorig jaar vonden ze in KO 3 tegen onze competitiegenoot Spakenburg hun Waterloo. Op het eigen sportpark werd het 0-4 voor die andere blauwen.

In deze jaargang van de districtsbeker West I werden de voorgaande prestaties alweer verbeterd. Met de maximale winst gingen de Noord-Hollanders door vanuit de poulefase naar de knock-out ronden, waarbij werd o.a. werd afgerekend met BOL wat toch een klasse hoger speelt. Daarna moesten De Rijp (2-4), tweede klasser RKVV Velsen (4-4 SC Spirit ’30 w.n.s.) eraan geloven. Maar de grootste verrassing volgde in KO 3 toen de Van der Werff pupillen in eigen huis hoofdklasser v.v. Montfoort te kijk zetten. Einduitslag 6-1!!!

In de achtste finale werd wederom een hoger geklasseerde tegenstander terug gewezen. Op Marken werd de gelijknamige club, tien jaar geleden nog een vermaard hoofdklasser en tegenstander van G.V.V.V., maar nu uitkomend in de zaterdag tweede klasse met 1-3 verslagen en dus stoomde SC Spirit ’30 door naar de aankomende kwartfinale.

Daarmee is de kwalificatie ‘cupfighter’ zeker geen gebakken lucht.

 

Op Marken stond er na negentig minuten 1-3 op het scorebord en daarmee plaatste SC Spirit '30 zich voor deze kwartfinale. Foto: website SC Spirit '30

 

Waar ligt de prioriteit?

Net als de opponent is gastheer G.V.V.V. momenteel koploper in haar klasse. Maar waar SC Spirit ’30 dit komende zaterdag na afloop van de bekerwedstrijd nog met zekerheid kan zeggen blijft het voor de Assink-brigade afwachten. Want zij zijn afhankelijk wat er gaat gebeuren bij de moeder aller derby’s. De voorlopig twee grootste concurrenten van ons vlaggenschip, Spakenburg en IJsselmeervogels, spelen dan tegen elkaar op de blauwe zijde van sportpark De Westmaat. En met waarschijnlijk weer zo’n 8000 toeschouwers die present zullen zijn is een puntendeling of winst voor IJsselmeervogels het meest gunstig voor de ‘onzen’, want dan blijft de toppositie gehandhaafd. En juist het koploperschap en dat over de streep trekken na 30 wedstrijden voor G.V.V.V., of 26 voor SC Spirit ’30, brengt het dilemma met zich mee inzake deze bekerstrijd. Moet er geschoven worden met de ‘poppetjes’ en daarmee geen risico’s dat sterkhouders geblesseerd en/of geschorst raken voor de eindsprint in de competitie. Of speelt dat geen rol en willen de beide kemphanen er gewoon alles aan doen om maar door te stoten naar de halve finale?

Het zal dus een keuze worden van de technische staven die vooraf altijd op begrip zal kunnen rekenen, want de beide supportersscharen zullen een kampioenschap absoluut prefereren boven eventuele bekerwinst. Maar ja, of dat de juiste keuzes waren is helaas altijd pas achteraf te bepalen. Dus moeten we gewoon respect hebben voor de beide trainers en hun assistenten die zonder enige twijfel een representatief elftal op de been zullen brengen, die de strijd tegen elkaar gaan aanbinden. En dat G.V.V.V., vorig jaar nog verliezend finalist in deze ‘kleine beker’, de absolute favoriet zal zijn en SC Spirit ’30 de underdog, hoeft verder geen betoog.