Voorbeschouwing G.V.V.V. – sv DFS Opheusden

5 januari 2014

Komende dinsdagavond staat het tweede oefenduel op de programmarol in de voorbereiding op de hervatting van de topklasse competitie op zaterdag 18 januari. Tegenstander daarin is zaterdag 1ste klasser sv DFS Opheusden. Voor velen in onze regio wellicht een (nog) niet zo’n heel bekende voetbalvereniging.

Dat kan kloppen, want deze opponent bestaat onder die naam pas vanaf 18 juni 2001. Op die datum namelijk zijn de twee Opheusdense voetbalverenigingen gefuseerd, te weten Sparta ’57 en v.v. Opheusden. En daarmee wordt er waarschijnlijk iets meer duidelijk welke tegenstander G.V.V.V. staat te wachten. De nieuwe naamgeving staat voor: s(port) v(ereniging) D(oor) F(usie) S(terk) en kent naast de voetbaltak ook een afdeling gymnastiek. De toevoeging Opheusden is uiteraard logisch, maar ook om verwarring te voorkomen omdat er in Burgh Haamstede een voetbalclub bestaat met dezelfde naam en betekenis.

 

Dat één en één, zeker in de voetballerij, niet zomaar twee is geeft de conduitestaat van de nieuwbakken club wel aan. Want in 2001 begonnen in de 3de klasse, ging het gelijk mis. Een elfde plek betekende degradatie. Die omissie werd in 2004 rechtgezet door een kampioenschap en dus weer promotie naar de 3de klasse. Tot en met 2007 bleef een plek in de middenmoot het hoogst haalbare. Maar daarna begon de opmars. Een tweede plek in 2008 werd een jaar later omgezet in een zeer overtuigend kampioen onder leiding van de Veenendaalse oefenmeester Dennis Koorn. Excelsior Zetten, de huidige club van Jacco Kampert, werd op acht punten achterstand gehouden.

Het debuut in de tweede klasse werd met hangen en wurgen overleefd. Er was zelfs een herkansing voor nodig om degradatie te voorkomen. In de jaargang daarop, ’10-’11, waren de Opheusdenaren wat beter bewapend en eindigde men op precies een veilige 10de plek in een competitie van 14 teams. Hiermee leken de ‘wit-blauwen’ het spelen op dat niveau aardig onder de knie te hebben gekregen, want in het volgende jaar eindigde DFS op een uistekende derde plek. Opvallend was wel het doelsaldo: 57 goals voor, maar evenzoveel tegen. Een periodetitel zat er net niet in en dus volgde er geen toetje in de vorm van een nacompetitie om promotie te bewerkstelligen.

 

Enig idee wie deze doelman is? Zo nee, lees verderop in deze voorbeschouwing en het zal u duidelijk worden. Foto: De Gelderlander.

 

De doelstelling binnen de ambitieuze fusieclub was ondertussen ook wat bijgesteld. Het streven moest zijn om sv DFS minimaal op dat tweede klasse niveau te houden, en indien mogelijk, zelfs een trede hoger. Daarvoor werd door de Technische Commissie, onder leiding van oud Sparta ’57 speler Dik Peters van Ton en ex-Opheusden speler Ap Hendriksen een meerjaren plan geschreven en uitgevoerd. En dat plan leverde vorig seizoen direct succes op. Peters van Ton was ondertussen zelf als coach voor de groep komen te staan en zijn debuut seizoen werd bekroond met een opnieuw zeer overtuigend kampioenschap in de tweede klasse G. Met maar liefst 15 punten voorsprong op FC Horst ging op sportpark ’t Heerenland de kampioensvlag in top en daarmee promotie naar de 1ste klasse.

 

Als debutanten werden dus afgelopen september daarin de eerste stappen gezet. En tot ieders verbazing gaat het toch nu toe zeer crescendo met de nieuwkomer uit Opheusden. Want op precies de helft van de competitie doet sv DFS gewoon mee in de strijd om de titel. In de eerste klasse D moeten van oudsher bekende tegenstanders van G.V.V.V. zoals Nunspeet, NSC, DTS Ede, Dos Kampen, AVW en Owios het voorlopig afleggen tegen de pupillen van Peters van Ton. Alleen het Zwolse WVF, ook in het verleden een opponent G.V.V.V., doet het een ietsie beter. Zij staan aan kop met 28 punten uit 13 duels, terwijl sv DFS er 26 behaalde. Kortom de Opheusdense fusieclub is zich zo langzaam maar zeker aan het bewijzen als een blijvertje op het gehoopte en gewenste niveau en misschien hoeft het bereiken van de hoofdklasse niet eens een droom te blijven.

 

Dik Peters van Ton.
Foto: Presentatiegids sv DFS.

Met het noemen van de naam Dik Peters van Ton zal er bij de echte kenners van zaterdagvoetbal vast al wel een belletje zijn gaan rinkelen. Is dat niet …..??? Ja, inderdaad Peters van Ton geboren en getogen Opheusdenaar, speelde in de jeugd bij Sparta ’57 en werd op 15 jarige leeftijd gescout door FC Wageningen en doorliep daar zijn verdere jeugdopleiding en was in ’89-’90 zelfs contractspeler bij de toenmalige eerste divisieclub. Maar in 1990 vertrok hij naar Valleivogels, toen nog een vaste waarde op het hoogste zaterdagvoetbal niveau. In Scherpenzeel speelde hij zes seizoenen en vertrok toen naar Bennekom. Ook daar ontpopte de robuuste verdediger zich tot een van de sterkhouders en dat hield hij maar liefst zeven seizoenen vol. Na zijn actieve carrière was hij nog twee seizoenen assistent-trainer van John van den Bron die Bennekom toen onder zijn hoede had, alvorens terug te keren naar zijn oude liefde, wat dus ondertussen sv DFS was gaan heten. Nog één seizoen trok de van beroep zijnde timmerman de voetbalschoenen aan om daarna, zoals al omschreven, toe te treden tot de technische commissie en dus nu het hoofdtrainerschap van de club van zijn ‘roots’.
De nu 44-jarige trainer heeft zelf dus als speler al menig voetbalpotje uitgevochten tegen G.V.V.V. en zal zijn discipelen ook nu zeker goed hebben voorbereid op het treffen met de topklasser.

 

En over treffen gesproken, voor Dik Peters van Ton wordt het ook een ontmoeting met een oud ploegmaat die nog wel steeds actief is op de velden. Want Dennis van Meegdenburg was in zijn 16-jarige Bennekom loopbaan natuurlijk een flink aantal seizoenen collega van de Opheusdense trainer en wellicht zullen beide na afloop van het oefenduel nog wat oude koeien uit de sloot gaan halen. Maar dat geldt ook voor een aantal andere A-selectie spelers, niet dat die Peters van Ton goed kennen, maar die kennen vast nog wel de huidige doelman van de sv DFS equipe.

Want vorig seizoen streek Veenendaler Benny Geerts neer in Opheusden om zijn keeperskunsten te gaan vertonen.

 

Benny Geerts kwam in 2003 van de overkant van het sportpark Panhuis naar de blauwe zijde om bij G.V.V.V. zijn keepersgeluk te gaan proberen. Dat hield hij vol tot 2011 en in die acht seizoenen, waarbij moet worden vermeld dat hij de laatste twee jaar door een langdurige blessure nauwelijks speelde, kwam hij in 127 officiële wedstrijden uit voor G.V.V.V. Dus een beetje blauwe zal de ondertussen 31-jarige doelman nog steeds wel zijn en er zijn in de huidige selectie toch een redelijk aantal spelers die nog met hem hebben samengespeeld.
Trouwens de naam Geerts is nog steeds verbonden aan G.V.V.V., want jongere broer Barry maakt deel uit van de B-selectie en die is, juist ja …. ook doelwachter.

Daarom zal het u niet verwonderlijk in de oren klinken als we vertellen dat er nog een Geerts is die deel uit maakt van de A-selectie van sv DFS. Hans zit, qua leeftijd, tussen Benny en Barry in, en is ook vertrouwd met een plaats tussen de palen. Dus een bijzondere familie die Geertsen die het beroep van sluitpost ten volle uitdragen.

 

Voor G.V.V.V. is sv DFS een nieuwe tegenstander waartegen nog nooit is gespeeld sinds de fusie in 2001. Tegen de beide voorgangers van deze vereniging, Sparta ’57 en v.v. Opheusden, staan wel uitslagen vermeld in ons archief. Al moeten we daarvoor wel een eindje terug in de geschiedenis. Halverwege en eind jaren tachtig speelde G.V.V.V. tweemaal thuis tegen Sparta ’57 en eenmaal uit tegen v.v. Opheusden. Sparta ’57 boekte daarbij de beste resultaten, het werd namelijk 1-1, respectievelijk 2-0. In en bij Opheusden walste de Veenendalers over de gastheren heen want na negentig minuten spelen stond er 1-10 op het scorebord.

Zover zal sv DFS het nu waarschijnlijk niet willen laten komen, want de Peters van Ton-brigade zal als eerste klasser zeker haar huid zo duur mogelijk willen verkopen tegen een twee klassen hoger spelend team. En de Geerts-dynastie in dienst van de Opheusdenaren, zullen ook er alle eer in willen leggen om hun plaatsgenoten, want Hans is ook inwoner van Veenendaal, of oud-ploeggenoten van het scoren af te houden.

Het is daarom aan de Assink equipe om te bewijzen, dat ze in tegenstelling tot afgelopen zaterdag tegen USV Hercules, wel met scherp kunnen schieten.