Voorbeschouwing G.V.V.V. – SVV Scheveningen

5 februari 2014

‘De Blauwen’ kijken weer voorzichtig omhoog

 

Er komen weer drukke dagen aan voor de mannen van trainer Erik Assink. Als eerste ontvangen zij komende zaterdag de Scheveningse Voetbal Vereniging Scheveningen, in de volksmond gewoon Scheveningen genoemd, in competitie verband op de Noordzijde van het sportpark Panhuis. En op dinsdagavond 11 februari om 20.00 uur staat de derde ronde in districtsbeker West I op het programma. Daarin is G.V.V.V. opnieuw gastheer, want dan komt zondag 3de klasser IVV uit Landsmeer op bezoek in Veenendaal. De winnaar van dat bekerduel plaatst zich bij de laatste zestien verenigingen die daarin gaan strijden om het bezit te krijgen van dat kleine kleinood. Maar op deze plaats wordt de vooruitblik gericht op het topklasse treffen tussen G.V.V.V. versus Scheveningen.

 

Triviaal

Toeval of niet, vorige week zaterdag speelden aanvoerder Simon Brouwer en zijn kompanen tegen de aller oudste vereniging die dit seizoen in de topklasse is vertegenwoordigd. Excelsior Maassluis, waar zij toen op bezoek gingen, stamt uit 1918. Scheveningen is na Excelsior Maassluis de oudste.

In de bijna 100-jarige geschiedenis van deze voetbalclub uit de bekende badplaats, vonden wel fusies en weer afscheidingen plaats, maar het oprichtingsjaar 1919 staat nog steeds pontificaal in het logo van de opponent van G.V.V.V.

De blauw-witte Veenendalers zelf kunnen nog lang niet bogen op zo’n lange geschiedenis. Nee, G.V.V.V. is op FC Lisse (1981) en HHC Hardenberg (1954) na, zelfs de twee na jongste deelnemer in de huidige jaargang van de topklasse.

Maar als de strijd tussen de ‘oudjes’ en ‘jonkies’, die vorige week in Maassluis plaatsvond als voorbeeld zou kunnen dienen voor dit komende treffen tussen dus opnieuw ‘jongere oudere’ en ‘oudere jongere’, wil iedere rechtgeaarde G.V.V.V.-er daar onmiddellijk voor tekenen. Want aan de Waterweg lieten de Panhuis bewoners zien wat ze waard waren en gingen ze met een zeer overtuigende en eigenlijk nog te lage score van 1-4 terug naar Veenendaal. Maar we weten ook dat leeftijd van clubs nu eenmaal geen bepalende parameters zijn bij het ons zo geliefde spelletje, het zijn gewoon leuke triviale feitjes en vergelijkingen.

 

Overeenkomsten

Vergelijkingen van de beide kemphanen die er wel toe doen komen, wederom toeval of niet, heel erg overeen. Nemen we allereerst de plaats op de ranglijst. De gastheren staan met 30 punten uit 19 duels nu op de vijfde positie. Die werden behaald door negen winstpartijen, drie gelijke spelen en zevenmaal was de tegenstander sterker. Onze gasten uit Scheveningen doen het met een plekje lager maar een ietsie pietsie slechter. Winnen deden de mannen van trainer John Blok evenveel als G.V.V.V. Alleen de puntendelingen staan op een tweetal stuks en verliezen deden zij eenmaal meer dan die van collega Erik Assink. Daarmee is het verschil slechts één wedstrijdpunt.

Tevens hebben beide coaches al enige tijd geleden aangegeven ook volgend seizoen hun huidige club trouw te blijven. Voor Blok wordt dat dan zijn 6de seizoen in successie, en als je zijn periode als oefenmeester van 2000 t/m 2005 erbij telt, dan is de oud-speler van Scheveningen, die zelf onder leiding van Martin en Cock Jol de nodige successen boekte, te bestempelen als een clubman in hart en nieren. G.V.V.V.-coach Erik Assink gaat in het seizoen ’14-’15 zijn eerste lustrumjaar in.

 

 

Op en neer

Maar ook als je alle resultaten in chronologische volgorde analyseert vallen de nodige overeenkomsten op (zie staafdiagrammen hierboven). Allereerst is daar de wisselvalligheid, die in tijd dan wel niet gelijk vallen, maar wel in series van verliespartijen op rij. Zowel de thuisclub als de bezoekers verloren driemaal en viermaal op rij. Ook een overeenkomst is de start van de competitie. Na vijf duels behoorden zowel G.V.V.V. als Scheveningen tot de top drie, waarbij onze gasten toen de ranglijst aanvoerden, mede door 4-2 thuiswinst op de Assink-pupillen. Daarna kwam er bij beiden de klad in waardoor er een tuimelingetje op de ranglijst werd gemaakt.

 

Verschillen

Gelukkig zijn er niet alleen overeenkomsten, maar ook verschillen anders zou het natuurlijk helemaal zo’n eenheidsworst worden. Want na die tijd pakte G.V.V.V. de draad weer op en veroverorde door driemaal winst op rij en tot haar eigen verrassing de eerste periodetitel. De groen-zwarte brigade van het befaamde sportpark Houtrust kon de terugval niet keren en belandde na tien duels in de buurt van de degradatiezone. In het vervolg van de competitie gebeurde het omgekeerde, G.V.V.V. gleed steeds verder af en door tweemaal winst leek het lek bij Scheveningen boven. Maar dat was een schijnbeweging, want er volgde opnieuw een drietal zeperds en daarmee belandden aanvoerder John Nieuwenburg c.s. zelfs op een p/d plaats. Maar ook G.V.V.V. moest op haar tellen passen, want die stonden toen daar slechts een paar posities boven.

 

Herstel

Wel weer een overeenkomst is, is het herstel na die magere periodes. En daarbij valt vooral op dat het net voor, en na de winterstop, weer crescendo gaat met de beide kemphanen die elkaar zaterdag gaan bestrijden. Scheveningen zette drie winstpartijen op rij neer - waarbij vooral de 1-5 winst tegen de kampioen van vorig seizoen, Katwijk, boekdelen sprak - voordat het afgelopen zaterdag op in eigen huis genoegen moest nemen met een puntendeling (1-1) tegen Capelle. Dus vier gespeeld 10 punten.

De pupillen van trainer Assink verloren vijf duels op rij niet – driemaal winst en tweemaal gelijk – en pakten daarmee 11 punten.

 

Aansluiting

De conclusie n.a.v. deze vergelijkingen is dan ook dat er zaterdagmiddag een zeer spannend potje te wachten staat tussen twee zeer vergelijkbare teams die beide zullen gaan strijden om de aansluiting te behouden met de subtop van deze topklasse. En we hopen uiteraard dat G.V.V.V. dan sportieve revanche zal kunnen nemen voor de verdiende 4-2 nederlaag die het op 21 september van vorige jaar leed in en bij Scheveningen.

 

Bij de laatste thuiswedstrijd die tegen Ter Leede ging, mocht Dennis al een feestje vieren vanwege zijn 100 officiele doelpunten voor G.V.V.V. Gaat 'Opa' zaterdag op herhaling?

Jubileum goal?

Ja, en wat de uitslag ook gaat worden, het zou voor één man wel eens een historische wedstrijd kunnen worden, namelijk voor de ‘oude’ maestro Dennis van Meegdenburg. Via enkele mediakanalen werd al aangegeven dat ‘Dennis the Menace’ afgelopen zaterdag met zijn treffer in Maassluis al zijn record vestigde van 250 gescoorde doelpunten in de hoofd- en topklasse.

Voor zover onze gegevens strekken, en uw redactie heeft in de afgelopen weken een uitgebreid onderzoek daarna ingesteld, is die vaststelling met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk niet correct.

Er circuleerde een lijstje dat Van Meegdenburg in zijn 16 seizoenen bij Bennekom 170 competitietreffers achter zijn naam had staan. Dat staatje blijkt net niet helemaal correct. Vier behoorlijk betrouwbare bronnen gaven onafhankelijk van elkaar aan dat zijn productie in het seizoen ’06-’07 op 11 goals stond i.p.v. 12, zoals dat is vermeld in een jubileumboek van v.v. Bennekom. Bij die vier bronnen behoort ook een statisticus van Bennekom zelf. Daarmee is waarschijnlijk de hierboven genoemde tabel wat opgepoetst om tot een mooi rond getal te komen, althans dat is onze veronderstelling.

Bij v.v. Bennekom maakte onze huidige topschutter er dus 169, en in het blauwe tenue staat het telraam van Dennis van Meegdenburg nu op 80 doelpunten. Gezamenlijk 249 en daarom nog één te gaan tot de jubileum treffer. Natuurlijk willen wij de druk niet opvoeren voor de nestor van de ploeg, maar Dennis scoorde in alle vijf de laatste duels ieder eenmaal, dus waarom nu niet?

En uiteraard is het het mooiste om dat ook nog eens voor eigen publiek te doen, want zijn 200ste maakte hij in de uitwedstrijd tegen LRC Leerdam op 5 februari 2011. Gaat het ‘Opa’ lukken om 3 jaar en 3 dagen later weer zo’n mijlpaal neer te zetten, maar nu op de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis? De huis-DJ’s hebben zonder twijfel de volumeschuif van het liedje M’n Opa, m’n Opa…. op scherp staan, dus niets staat een historisch feestje in de weg.