Voorbeschouwing G.V.V.V. – TOV

24 november 2013

In Renswoude bestond, of bestaat misschien nog steeds wel  - hoewel ik al googelend daar niets over kon vinden - de amateur toneelvereniging TIP. Een Oom van mij speelde in vroeger dagen bij die club, en op redelijk jonge leeftijd werd ik al meegetroond naar het kasteeldorp om daar de nodige kluchten en/of komedies te aanschouwen, want dat was vaak het repertoire van deze amateur actrices en acteurs.

 

Een beetje vreemde inleiding voor een voorbeschouwing op een districtsbeker voetbalwedstrijd zult u hoogstwaarschijnlijk zeggen. En gelijk heeft u. Amateur toneel en voetbal zijn twee heel verschillende vormen van vrijetijdsbesteding, actief of passief, en hebben niet zoveel met elkaar gemeen. Hoewel? Als je soms schwalbes, theatrale valpartijen, mime spel en/of getrokken grimassen ziet op een voetbalveld zou je ook kunnen stellen dat er veel latent talent verloren is gegaan aan acteurs carrières. Dus toch een raakvlak?

 

Nee, dit is niet de insteek waarmee ik de inleiding op deze voorbeschouwing begon. Het gaat over de betekenis van de afkorting TIP. Dit stond, of staat nog steeds, voor: T(ot) I(eders) P(lezier).

De toneelclub wilde dus een ieder vermaken, het publiek en zichzelf.

Bij onze komende tegenstander in de tweede knock-out ronde van de districtbeker in West I, lijkt dat gezien de afkorting van de clubnaam net iets anders.

Want TOV heeft de betekenis T(ot) O(ns) V(ermaak).

De voetballers uit Baarn willen zichzelf en de leden van de vereniging dus graag vermaken.

Daar is uiteraard helemaal niets mis mee, en je zou gezien de naamkeuze zelfs kunnen zeggen dat het precies de doelstelling van de dorpsclub weergeeft. Lekker ontspannen voetballen op welk niveau dan ook en samen een hechte club vormen. Ambities om met vlaggenschip hogerop te komen, zouden alleen toevalligerwijze kunnen ontstaan, maar zijn absoluut geen doel op zich.

Nederland telt vele van dit soort voetbalverengingen, en die vormen dan ook de basis van de piramide.

 

Hopelijk heeft de 'oude garde' de 'jonge garde' nog even ingefluisterd hoe TOV bestreden moet worden en nog belangrijker, hoe je het kunstje kunt flikken om driemaal achtereen kampioen te worden. Foto: Dick Gijsbertsen.

 

Als niet insider, maar kijkend naar de resultaten van de laatste jaren, lijkt mij bovenstaande classificatie wel van toepassing voor TOV. Zonder de gehele geschiedenis van de club te doorwroeten, want dan zouden we terug moeten naar 10 maart 1934 toen TOV werd opgericht, kan er wel gezegd worden dat er deze eeuw toch enige progressie is geboekt. In 2000 spelend in de toen nog bestaande 6de klasse, werd langzaam maar zeker en stapje voor stapje de weg omhoog gevonden tot de huidige zaterdag 3de klasse. Daarin komt TOV nu voor het achtste seizoen uit, na het kampioenschap in 4F in 2006.

 

De in het oranje-zwart tenue uitkomende TOV is zeker geen grijze muis in die klasse. Er staan al vijf periodetitels achter haar naam en viermaal werden de Baarnse voetballers vice kampioen. Tevens eindigde TOV, op één seizoen na, altijd in het linkerrijtje. Kortom meer dan behoorlijke prestaties, alleen ontbreekt het nog aan de kroon op het werk, een kampioenschap.

Maar wellicht gaat dat dit seizoen lukken onder leiding van een bekende Veenendaler.

Want aan het begin van dit seizoen nam Steef van den Oosterkamp het trainerschap over van Jurgen Kok.

 

Van den Oosterkamp is natuurlijk bekend van zijn actieve voetbalcarrière bij onze ‘rode buren’, waarmee hij successen boekte en zelf daarbij de nodige treffers voor zijn rekening nam. Maar ook daarna bleef zijn naam rondzingen in Veenendaal en omstreken als trainer. Steef had o.a. Musketiers, Woudenberg en VRC onder z’n hoede. Iets verder weg van huis stond hij ook voor de ‘troepen’ van Dodewaard, VVZ ’49, Zwart Wit ’63 en DVS ’33. Al met al een gepokt en gemazzelde hoofdtrainer die ook met een zekere regelmaat, in de jaren dat hij zijn hobby niet uitoefende, aandachtig toeschouwer was op de ‘blauwe zijde’ van het Panhuis. Steef van den Oosterkamp is een liefhebber van hét spelletje.

 

Afgelopen zaterdag had de Van den Oosterkamp-brigade goede zaken kunnen doen om de koplopers SV Loosdrecht en VOP tot op twee punten te naderen. Maar helaas voor de Baarnaren ging het inhaalduel op het eigen sportpark Ter Eem tegen Altius met 1-3 verloren.

Zij nemen nu een 3de positie in 3C. Uit 10 wedstrijden werden 20 punten behaald, door 6x winst, 2x gelijk en 2x verlies met een doelsaldo van 20-12.

Natuurlijk is er nog niets verloren er zijn nog zestien duels te gaan. Hoewel dat aantal nog een vraagteken is. Want vorige week werd bekend dat competitie genoten FC Hilversum en De Posthoorn, wegens onderlinge trammelant in dat treffen, beide tot nader order uit de competitie zijn genomen. Het kan dus maar zo zijn dat alle uitslagen tegen die clubs vervallen en er een andere stand tevoorschijn komt en de competitie in 3C een stukje korter wordt.

Hoe het ook zij, voorlopig doet TOV nog steeds mee om eindelijk weer eens een titel te pakken en zullen ze ook zeker met man en macht gaan proberen om het G.V.V.V. zo moeilijk mogelijk te maken in deze ‘kleine beker’ wedstrijd.

 

TOV bereikte deze tweede knock-out ronde van de districtbeker in West I door de navolgende resultaten:

Poulefase:

KVVA     -              TOV                            2-9

TOV       -              Hooglanderveen   4-2

SEC        -              TOV                            0-2

Eerste knock-out ronde:

TOV       -              USV Hercules (za.) 7-2

Opvallend hierbij is dat TOV in vier bekerduels (22 goals) meer scoorde dan in tien competitie wedstrijden (20).

 

Gezien het feit dat de pupillen van Steef van den Oosterkamp ‘echte liefhebbers’, of beter gezegd pure amateurs zijn, zou je bijna kunnen veronderstellen dat zij voor G.V.V.V. een volledig onbekende tegenstander zijn. Dat is net niet helemaal waar. Want eigenlijk is het wel leuk, in het kader van de reünie die afgelopen zaterdag tijdens de wedstrijd G.V.V.V. – IJsselmeervogels plaatsvond met de oude helden van onze vereniging die eind jaren vijftig begin jaren zestig zorg droegen voor drie kampioenschappen op rij, te melden dat er onder hen misschien wel een aantal waren die ooit al eens tegen TOV streden.

 

In het seizoen ’54-’55 speelde G.V.V.V. in de tweede klasse van de Utrechtse Provinciale Voetbal Bond. De Blauwen werden toen met overmacht kampioen. Van de 14 duels ging er maar één verloren en werden er twee gelijk gespeeld. En nu mag u raden wie in die competitie de grootste concurrent was? Juist ja, TOV.

De Oranje-zwarten eindigden op gepaste afstand, maar slaagden er wel als enige in om de kampioen te verslaan en dat ook nog wel op het eigen sportveld aan de Buurtlaan. G.V.V.V. moest er met 1-2 aan geloven. Sterker nog, het lukte G.V.V.V. niet om hen te verslaan, want in Baarn werd het op 14 mei 1955 een 3-3 gelijkspel. Voorlopig heeft TOV dus een ongeslagen status tegen de Veense topklasser.

 

Dit kan het huidige G.V.V.V. natuurlijk niet over haar kant laten gaan, zeker nu ze afgelopen zaterdag wellicht een woordje hebben gewisseld met de blauwe coryfeeën over de successen uit een ver verleden. En natuurlijk zijn interim captain Wilco den Hartog en zijn kompanen het aan hun stand verplicht om als topklasser de 3de klasser met lege handen terug te sturen naar Baarn.

In de eerste KO-ronde, tegen 4de klasser SV Odijk, lukte dat prima, al duurde het wel tot aan de voorlaatste minuut van het eerste bedrijf voordat het verschil kon worden gemaakt door Dennis van Meegdenburg. Na thee zorgden Roy Terschegget, Martin van Eck, Sherwin Grot 2x en Rik van der Eerden (2x) voor de 7-0 eindstand. Vijf weken geleden was dat toen de bevestiging van de goede vorm waarin de mannen van trainer Assink verkeerden, want daarvoor en daarna werden de competitie duels tegen respectievelijk Capelle, ONS Boso Sneek en Excelsior ’31 allen in een klinkende 4-0 winst omgezet. Maar nu het de laatste drie weken wat minder gaat, drie nederlagen op rij en slechts één gescoord doelpunt, zou dit bekerduel een mooi opstapje kunnen vormen uit zich uit dat dipje te spelen en opnieuw te zorgen voor een serie ongeslagen duels. Of nog liever, een rijtje winstpartijen.

 

Bas van Capelleveen.

 

PS.

De ‘toneelopvoeding’ van m’n Oom heeft zijn vruchten afgeworpen, want nog steeds bezoek ik samen met mijn echtgenote regelmatig het cultureel hart van Veenendaal “De Lampegiet”. Om aldaar te genieten van professionele actrices en acteurs. Al moet ik daar gelijk bij zeggen, dat slaan met deuren, rennen en vliegen over het toneel, het kenmerk van een klucht, mij nu niet meer kan bekoren. Maar dit neem niet weg dat er naast dat genre voldoende andere keuzes zijn.

Maar naast deze professionele voorstellingen wil ik hierbij ook zeker een lans breken voor onze plaatselijke amateur toneelvereniging  Artis Amore (= Liefde voor de kunst) en deze van harte bij u wil aanbevelen.

Want wat G.V.V.V. als amateur voetbalvereniging doet, namelijk zo hoog en zo goed mogelijk presteren, doet Artis Amore op toneelgebied.

U kunt zelf gaan controleren of ik gelijk heb, want op dinsdag 25 maart 2014 staat het amateur gezelschap op het podium van voornoemd theater met hun nieuwe voorstelling ‘Bajesbonje’.