Voorbeschouwing G.V.V.V. – USV Hercules

1 januari 2014

De kerstkalkoenen, rollades etc. zijn weer verorberd, de champagne kurken hebben weer voor een extra deukje in het plafond gezorgd en de vuurpijlen, gillende keukenmeiden, kanonslagen enz. zijn als rook voor de zon verdwenen. Samenvattend, de feestdagen zijn weer voorbij gevlogen en dus moet de draad van het ‘gewone leven’ weer worden opgepakt.


Dit geldt ook voor de A-selectie van onze vereniging die in de voorbereiding op de hervatting van de topklasse competitie, die op zaterdag 18 januari zal gaan plaatsvinden met het uitduel tegen HHC Hardenberg, eerst een viertal oefenduels zal afwerken. En de technische staf is erin geslaagd om bij dat kwartet sparringpotjes telkens als gastheer op te treden. Het spits zal worden afgebeten door de U(trechtse) S(port) V(ereniging) Hercules, die komende zaterdag de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis met een bezoek komen vereren.


 


Het voorvoegsel USV voor de naam van onze gasten staat er niet voor niets. Want Hercules - een naam van een held/god uit de Griekse mythologie - is een echte omnivereniging met ca. 2500 leden die de sporttakken tennis, futsal, cricket, badminton, goalball en natuurlijk voetbal beoefenen. De voetbaltak is een van de grootste in de regio Utrecht met 20 senioren- en meer dan 40 jeugdteams, verdeeld over een zaterdag- en zondagafdeling. Maar daarnaast is Hercules ook nog één van de oudste voetbalverenigingen van Nederland. Opgericht in 1882 als cricketclub, werd op 26 oktober 1889 besloten ook een voetbaltak in het leven te roepen en die bestaat dus nu, anno 2014, nog steeds en is levendig als nooit te voren.
In het wikipedia-lijstje hieronder van oudste voetbalclubs van ons land staat nog vermeld dat het hoogst spelende team uitkomt in de 1ste klasse en dat is niet correct. Want het vlaggenschip van Hercules is het zondag eerste elftal, en zij promoveerden vorig seizoen, door het behalen van een periodetitel en het winnen van de daarop volgende nacompetitie, naar de hoofdklasse. En tot verrassing van alle Herculanen zelf en die van de concurrentie in de hoofdklasse C mochten zij zich ook nog eens tot winterkampioen laten kronen. Met 28 punten uit 13 duels hebben de pupillen van trainer Jan Veldhuizen drie punten voorsprong op MSC en daarmee is 2013 het meest succesvolle jaar van deze 21ste eeuw voor de bijna 125 jaar oude voetbalclub.


  


Met zo’n lange geschiedenis en als één van de eerste voetbalclubs van ons land is het bijna vanzelfsprekend dat er in een heel ver verleden wel op hoog niveau gespeeld werd. Maar als we naar het meest recente verleden kijken, en dan bedoelen we de laatste 45 jaar, dan moeten toch constateren dat Hercules meestentijds in de zogenaamde marge speelde. Uitkomend in de 3de en 4de klasse voeren ruimschoots de boventoon. Natuurlijk zijn er zoals gebruikelijk uitzondering op de regel, want ook 2de en 1ste klasse komen voor op de conduitestaat van deze Utrechtse club, maar de vermeldingen daarvan zijn veel sporadischer. En hoofdklasse kwam er helemaal niet in voor. Daar kwam dus aan het begin van dit seizoen verandering in en daarom zal de promotie naar het één na hoogste amateur niveau zeker met gouden letters zijn bijgeschreven in de annalen van USV Hercules. En wie weet wat de tweede competitiehelft nog gaat brengen. Want als ‘herbstmeister’ zal de relatief jonge ploeg alles in het werk gaan stellen om ook het laatste stapje te maken naar de top van het zondag amateur voetbal. Desnoods maar weer via een omweg zoals ook de sprong werd gemaakt in seizoen ’10-’11 toen de Utrechters nog in de 2de klasse speelden en zonder kampioen te worden de 1ste klasse werd bereikt. Als die missie zou lukken dan mag je niet meer spreken van stapjes voorwaarts maken, maar van reuze vorderingen.


 


Bijzonder is daarom wel dat de huidige architect van de successen, trainer Jan Veldhuizen, onlangs te horen kreeg dat zijn contract niet verlengd zou worden. Veldhuizen, in onze regio bekend als voormalig hoofd- en assistent trainer van FC Lienden, Lunteren en Blauw Geel ’55 is nu bezig aan zijn tweede seizoen in Utrecht, zal dus op zoek moeten naar een nieuwe werkgever. Maar zoals ieder zichzelf respecterende trainer eigen is, zal de opgezegde samenwerking geen invloed hebben op het aansturen van Hercules na de winterstop. Want een toegevoegd kampioenschap op je CV of een ereplaats staat toch altijd heel wat beter dan een eindpositie in de marge. Jan Veldhuizen heeft dat in de media ook al aangegeven, dat hij zonder een spoortje van rancune zijn contract gaat uitdienen en hij het zijn zeer leergierige en hardwerkende ploeg van harte gunt om opnieuw succes te boeken. Aan hem zal dat zeker niet liggen.


 USV Hercules viert feest na het behalen van de promotie op 26 mei van het vorig jaar. Foto: website USV Hercules


 


Dat G.V.V.V. het deze keer niet zo makkelijk zal krijgen als tijdens de laatste onderlinge ontmoeting, lijkt gezien de prestaties van de Domstad bewoners in het vorig jaar, een open deur in trappen. Want de laatste keer dat de beide ploegen elkaar troffen was in het kader van de districtsbeker in het seizoen ’08-’09. Dit gebeurde in de poule fase waarin toen ook Elinkwijk en Montfoort zaten. Op 9 september 2008 walste G.V.V.V. in eigen huis over toenmalig 1ste klasser Hercules heen, want na 90 minuten spelen stond er 8-0 op het scorebord. De goals werden gemaakt door Dennis van Meegdenburg, Simon Brouwer, Edwin van Rooijen, Matthijs Boom, Jurriaan van Well (2x) en Nick Stots (2x).
Ook in een tweetal eerdere bekerontmoetingen ’86-’87 (2-1 n.v.) en ’87-’88 (1-3) dolf Hercules het onderspit. Daarnaast oefenden de Veenendalers en de Utrechters in het voor- en najaar van 2007 ook al eens tweemaal tegen elkaar. Zowel op sportpark Voordorp in Utrecht, als op het Panhuis won G.V.V.V. beide malen met 5-0.


Alles bij elkaar opgeteld speelden de beide opponenten die komende zaterdag tegen elkaar gaan aantreden vijfmaal tegen elkaar en telkens was G.V.V.V. bovenliggend. Dit wordt ook nog eens geaccentueerd door het totale doelsaldo van 23 – 2.


 


Dit alles zal voor de koploper uit de zondag hoofdklasse C voldoende motivatie zijn om daar nu eens verandering in aan te gaan brengen. En als we de media mogen geloven dan heeft Hercules een zeer fris, fruitig en technisch bijzonder goed onderlegd team wat aanvallend voetbal wil en kan spelen, maar indien nodig ook tijdig het slot kan dichtgooien. Dit wordt onderstreept door het aantal gescoorde doelpunten, namelijk 35 stuks in dertien duels en de Herculanen verloren tot nu toe slechts één competitieduel.  Het mag dan ook geen wonder heten dat er regelmatig scouts worden gesignaleerd van topklassers die met hun eigen ogen de talenten van deze echte amateurclub, want aan vergoedingen doen ze niet bij Hercules, willen aanschouwen.


 


Hiermee zal duidelijk zijn dat G.V.V.V. een tegenstander van een behoorlijk formaat te wachten staat waartegen de Assink-brigade zich zal moeten verweren. En tevens zal het zo klaar als een klontje zijn dat dit niet op de manier kan waarmee 2013 werd afgesloten. Want hoewel er toen tegen Noordwijk niet verloren werd (2-2), was het gespeelde spel er niet naar om als voorbeeld te dienen voor de voortzetting van deze competitie. Maar goed dat weet ook iedereen die daar rechtstreeks bij betrokken was, zoveel zelfkennis hebben de ervaren pupillen van coach Erik Assink ondertussen wel opgedaan.
Hopelijk zijn in de winterstop de koppies weer helemaal leeg gemaakt, alle kleine pijntjes en blessures als sneeuw voor de zon verdwenen, en wordt er met een schone lei begonnen aan de voorbereiding op de tweede seizoenshelft.


 


Op de langdurig geblesseerde Jos Henken, en de met privé problemen kampende Wouter van Hoof na, lijkt de A-selectie geheel compleet en zal Erik Assink – die tot ieders tevredenheid zijn contract als hoofdtrainer onlangs met een jaar verlengde – voldoende keuze hebben om te gaan bekijken hoe zijn ideale elftal er bij de aanvang van de competitie uit gaat zien. Want juist daarvoor zijn deze sparringpotjes bedoeld. Natuurlijk wil iedere betrokkene graag een goed resultaat neer zetten, maar in principe is dat een bijkomstigheid. Het gaat om het inslijpen van patronen, automatismen en het nakomen van duidelijke afspraken bij de diverse spelsituaties en daarop zal in diverse samenstelling worden geoefend in de komende vier oefenduels.  


 


Deze wedstrijd zal onder leiding staan van scheidsrechter Harry van Beek uit Cothen.