Voorbeschouwing G.V.V.V. – vv Capelle

10 oktober 2013

Niemand is onklopbaar, ook Capelle niet

 

De vv Capelle, die aanstaande zaterdag te gast is op de ‘blauw zijde’ van het sportpark Panhuis, had alles bij elkaar dit seizoen, al een zeer fraai record in de boeken laten noteren. Tot aan afgelopen zaterdag waren ze koploper. Dat was al een prachtige prestatie voor de ploeg die in drie topklasse seizoenen als respectievelijk 6de, 10de en 7de eindigde. Maar zeker de wijze waarop dit geschiedde sprak tot de verbeelding.

 

Want ga maar na, zes duels gespeeld en daarin niet verloren. Alleen tweemaal een ‘unentschieden’ betekende veertien punten. Maar de Capellenaren namen in dat halve dozijn wedstrijden de naam van hun sportpark wel heel erg letterlijk. De formatie van de nieuwe trainer Theo de Boon werkt haar thuiswedstrijden af op ’t Slot. Want op het slot ging de defensie van de groen-zwarten, niet alleen thuis, maar ook op vreemde bodem. Want in die zes duels hoefde goalie Nick van der Ploeg geen enkele maal te vissen en dus mocht de complete verdedigingslinie een zogenaamd ‘blanco sheet’ achter haar naam zetten. Dat hielden ze zelfs vol in de KNVB-beker wedstrijd tegen Jupiler League club FC Almere City. Sterker nog, na verlenging moesten de profs er zelfs aan geloven. Marvin Strik velde het vonnis en daardoor mag Capelle in de derde ronde uitkomen in Groningen tegen de plaatselijke FC. Voor advies voor dat bekerduel kunnen ze terecht bij G.V.V.V. want dat werd vorig seizoen door die BVO maar ternauwernood afgehouden (1-2) van een stunt in de ‘grote beker’.

 

Maar alle succes ten spijt, afgelopen zaterdag zorgde nota bene debutant in de topklasse, ONS Boso Sneek, dat er een einde kwam aan dat jongensboek. Het ‘slot’ bleek op ’t Slot toch niet inbraakvrij. Fries Cutrick Gonzales slaagde erin het te zelfs tweemaal te kraken en daar stelde Capelle maar een goal tegenover en dus was het gedaan met de ongeslagen status en moest tevens het koploperschap worden overgedaan aan Kozakken Boys. Toch heeft Capelle, en dan met name de eerder genoemde goalie Nick van der Ploeg, die voorheen uitkwam voor de huidige Jupiler League koploper FC Dordrecht, een fraai nieuw record in de topklasse neergezet. De sluitpost hield maar liefst 615 minuten achtereen zijn doel schoon.

 

Begint Dennis van Meegdenburg (9) in de basis, net als vorig seizoen bij de thuiswedstrijd tegen Capelle? Foto: Dick Gijsbertsen.

 

Ondanks deze eerste nederlaag is het wel duidelijk dat trainer Theo de Boon, die na drie seizoenen RVVH, aan zijn eerste jaargang bij Capelle is begonnen, de boel meer dan aardig op de rit heeft staan. Zeker in het licht gezien van het feit dat zijn team behoorlijk wat nieuwelingen herbergt. Want om het maar eens plastisch uit te drukken, Capelle haalde flink de bezem door de selectie aan het einde van het vorige seizoen. Maar liefst twaalf nieuwe namen stonden er op de spelerlijst bij de start van deze topklasse jaargang. En van die twaalf zijn er zeven die vrijwel altijd spelen, hetzij als basisspeler of als invaller.

De namen van dit sextet plus één: Jerson Ribeiro (kwam van een profclub uit Bulgarije), Bart van Wieringen (IJsselmeervogels), Salif Diao (FC Oss), Jerry Tieleman (RVVH), Elvis Versluis (ASWH), Emiel Buntsma (FC Rijnvogels) en Jahrizinho Valentijn (FC Lienden,

Samen met o.a. de ‘oudgedienden’ Peter de Lange, Gertjan Rothman, Philip den Hartog, Marvin Strik, Jos van Nieuwstadt en Leen van Steensel heeft De Boon daar dus in zeer korte tijd een flink geoliede machine van gemaakt, waarbij de defensie zo op het eerste oog het speerpunt is geweest. Niet vreemd overigens, want in de drie eerdere topklasse seizoenen hadden de Capellenaren altijd een van de minst gepasseerde defensies. En vanuit een gesloten verdediging op de gepaste momenten toeslaan is de laatste jaren ook een beetje het handelsmerk geworden van onze komende opponent. Als je zo’n speltype goed beheerst, en dat doen ze op dit moment meer dan uitstekend, dan drijf je je tegenstander soms tot moedeloosheid. Daar kan G.V.V.V. volop over meepraten, want vorig jaar gingen de Assink pupillen tweemaal met 2-0 de bietenbrug op en in het debuutjaar waren de groen-zwarten ook beide keren met 3-1 te sterk.    

 

Het verlies van de koppositie is uiteraard vervelend, want niemand wil die graag afstaan, maar Capelle is nog steeds wel de één na beste en dat kan G.V.V.V. na drie nederlagen op rij helaas niet meer zeggen. Voordat die slechte reeks begon waren ‘de blauwen’ leider in de topklasse, maar ja als je geen punten veroverd zak je bijna automatisch op de ranglijst. En zo geschiedde het dan ook. Van één naar drie, van drie naar vijf en na de dik verdiende nederlaag van afgelopen zaterdag in en bij Katwijk (3-1) weer een trede lager. De Assink-pupillen moeten dus erg gaan oppassen dat ze niet in een vrije val raken. En met Capelle als tegenstrever is dat absoluut geen sinecure. Want zoals hierboven al gemeld wist G.V.V.V. in de eerdere vier gespeelde ontmoetingen in de topklasse nog geen enkel punt veroveren en daarmee wacht de Veenendalers dus opnieuw, want Katwijk viel ook in die categorie, een ‘angstgegner’. Maar de Friezen bewezen dat Capelle niet onklopbaar is, dus waarom zou G.V.V.V. dat dan ook niet kunnen?

 

De trieste aftocht per brancard van Simon Brouwer in Katwijk. Foto: Dick Gijsbertsen.

 

Onze ‘blauwen’ moeten dat helaas wel gaan doen zonder de vorige week zo onfortuinlijke aanvoerder Simon Brouwer. Tweemaal in één wedstrijd de schouder uit de kom is wat teveel van het goede, zelfs voor de altijd aanwezige onverzettelijkheid bij onze captain. Vier tot zes weken rust gaven de medici aan, maar Simon zelf quote in de Veenendaalse Krant dat hij pessimistischer was en wellicht zelfs tot aan de winterstop zou zijn uitgeschakeld. Uiteraard hopen wij dat de heren doktoren het gelijk aan hun zijde hebben en dat we Brouwer weer zo spoedig op het veld mogen terug zien. In ieder geval wensen wij namens alle ‘blauwen’ Simon een zeer spoedig herstel toe. Gelukkig hebben we wel de terugkeer van Rodny Hofman die zijn schorsing n.a.v. zijn rode kaart tegen Spakenburg erop heeft zitten. En bovendien maakte Martin van Eck, na lang blessureleed, afgelopen zaterdag zijn rentree in het eerste elftal en hij beloonde zichzelf met de eretreffer in het duel in en tegen Katwijk. Ook Bart Hulsbos kon met een manchet om zijn hand vanwege een gebroken middenhandsbeentje z’n opwachting weer maken en dus wordt de keuze van keuzeheer Assink niet echt onmogelijk. Dat zijn dan toch weer lichtpuntjes.

Bovendien zul je het moeten doen met de spelers die beschikbaar zijn en helpt mokken of klagen toch geen biet, zo reëel moeten we met z’n allen zijn. En daarom staan er komende zaterdag gewoon 11 spelers met een blauw tenue in het veld die het de runner-up in de competitie zo moeilijk mogelijk gaan maken.