Voorbeschouwing G.V.V.V. – vv Katwijk

19 februari 2014

Voordat we gaan vooruitkijken op dit duel moeten we toch allereerst een gedenkwaardig en historisch feestelijk feit van onze gasten vermelden.

 

vv KATWIJK driekwart eeuw oud maar nog steeds springlevend

Afgelopen maandag vierde vv Katwijk officieel haar 75ste verjaardag.  Want deze voetbalvereniging werd opgericht op 17 februari 1939. Net als G.V.V.V. eerst als eenvoudig dorpscluppie en wellicht ook als tegenhanger van toenmalig ‘grote broer’ Quick Boys. In 1955 ontsteeg men de onderbond en trad toe tot de KNVB. Met vallen op opstaan werd in 1989, op het vier jaar daarvoor betrokken huidige sportpark De Krom, het eerste grote succes geboekt. Katwijk werd kampioen en promoveerde naar het toenmalig walhalla van de zaterdag amateurs, de 1ste klasse. Sindsdien hebben de Kattukers hun naam meer dan gevestigd in het amateurvoetbal en hebben ze nooit meer een stap terug hoeven te doen. Sterker nog, Katwijk eindigde veelal in het linkerrijtje en op De Krom ging ook nog eens vijfmaal de vlag in top vanwege een afdelingstitel. Die titels werden in vier van de vijf gevallen ook nog eens gevolgd door de algehele landstitel, vandaar ook  de vier sterren boven het logo. Ook staan er een supercup en een districtsbeker te pronken in de prijzenkast. Prestaties van formaat die maar zeer weinige clubs de oranjehemden kunnen nazeggen.

Op deze plaats willen wij dan ook namens alle G.V.V.V.-ers onze hartelijk gelukwensen overbrengen vanwege het bereiken van deze zeer respectabele leeftijd aan een ieder die Katwijk lief heeft. En wensen wij hen veel geluk en sportieve voorspoed toe. Om af te sluiten met; en nu op naar de 100.

 

Kan G.V.V.V. de zorgen van Katwijk nog verder vergroten?

 

Bent u student(e) psychologie en wilt u zich specialiseren in de sporttak van die wetenschap? Dan hebben wij een uitermate interessante en geschikte casus voor een (afstudeer)scriptie voor u. Sterker nog, bent u al afgestudeerd en zoekt u een onderwerp om te promoveren? Daar zou dezelfde casus ook meer dan  toepasselijk voor kunnen zijn.

Directe of indirecte betrokkenheid bij het voetbal op topklasse niveau strekt tot aanbeveling.

 

Oproep

Met zo’n soort tekst zou een annonce of advertentie van de voetbalvereniging Katwijk kunnen beginnen. Want uit zo’n onderzoek, wat leidt tot een scriptie of promotie, zou wellicht heel wat lering kunnen worden getrokken voor de toekomst van het vlaggenschip van deze voetbalvereniging. Die momenteel nog steeds de titel algeheel amateur kampioen van Nederland voert, maar dit seizoen is veroordeeld tot de strijd om degradatie te voorkomen.

En juist dat is de praktijksituatie. Hoe heeft het zo snel, zover kunnen komen, van top topklasse tot de risee daarvan?

 

‘Hardware’

Om het even oneerbiedig te zeggen, aan de ‘hardware’ kan het bijna niet liggen. Trainer Cees Bruinink staat al voor het 6de seizoen voor de groep en heeft een contract voor onbepaalde tijd. En daarmee geeft de club aan veel vertrouwen te hebben in de kwaliteiten van de oefenmeester. Natuurlijk heeft de A-selectie aan het begin van dit seizoen wel wat mutaties ondergaan, maar het overgrote deel van de spelers die aan de basis stonden van het zaterdag topklasse kampioenschap en de algehele amateurtitel, bleef de oranje-brigade uit de kustplaats trouw.
Daaronder niet de minsten. Want Jeffrey Jongeneelen (19x), Joost Leonard (14x), Donny van Oijen (12x) en captain Robbert Susan (11x) namen vorig seizoen gezamenlijk meer dan tweederde van de totale productie van 77 goals voor hun rekening. Maar ook de op aanvullingen, die de oranjehemden aan het begin van dit seizoen verwelkomde, was menig conculega jaloers.
Danny Guijt (Willem II), Peter de Lange en Romano de Jonge (FC Volendam, Donny Rijink (Telstar) en Tomas Tavilla (ADO), allemaal spelers met een BVO-verleden. Daarnaast werd befaamd topschutter van de hoofd- c.q. topklasse Martijn Gootjes – in 11 seizoenen goed voor 143 competitiegoals - losgeweekt van buurman Rijnsburgse Boys.

Al met al een formatie die klonk als een klok en waarmee zeker de opnieuw hoge ogen zouden worden gegooid. Zo was de verwachting van de insiders, maar ook heel veel outsiders en kenners van het topzaterdagvoetbal waren die mening toegedaan.

 

Draaikolk

Natuurlijk wist iedereen bij Katwijk dat prolongatie van het succes geen abc’tje zou worden, want iedere concurrent is en was gefocust om de regerend kampioen beentje te lichten. En uiteraard zat het bij de start van de competitie ook nog eens flink tegen. Diverse rode kaarten en daarmee schorsingen, zowel als blessures van een paar sterkhouders, vielen als rijpe appelen van de boom. Maar aan die negatieve oogst is ondertussen ook wel een einde gekomen en toch lukt het de Bruinink-discipelen niet om uit de zuiging van de draaikolk te ontsnappen.

 

Onlangs verscheen op de website topklasse.com een artikeltje onder de titel ‘De Vloek van de Kampioen’, met daarin bovenstaand diagram. Deze is nu net  niet meer helemaal actueel, maar geeft toch nog wel bijzonder goed grafisch weer hoe het de drie voorgaande kampioenen is vergaan na dat succes. IJsselmeervogels redde het vorig seizoen precies op eigen kracht, maar Spakenburg had er een nacompetitie voor nodig om het vege topklasse lijf te redden. Wellicht dat Katwijk hoop kan putten uit deze statistiek, ondanks de ‘vloek’ die de kampioen over zich heen krijgt.
Toen trainer Erik Assink onlangs door het journaille werd geconfronteerd met deze wetenswaardigheid was zijn antwoord dat hij er absoluut niet tegen opzag om ‘advocaat van de duivel’ te spelen. Wat dus inhoud dat hij G.V.V.V. maar wat graag kampioen zou zien worden en volgend seizoen die ‘vloek’ maar over zich heen wil laten komen.  

 

‘Software’

Sterker nog, t/m wedstrijddag 9 handhaafde Katwijk zich ondanks alle malheur, nog boven de fatale streep, maar de zeer magere resultaten leken het gevoel van zelfvertrouwen steeds verder te ondermijnen en daarmee zijn de kustplaatsbewoners sinds afgelopen zaterdag zelfs rode lantaarndrager geworden. Kortom onze conclusie is: het probleem zit hem in de ‘software’, of populair uitgedrukt, ‘tussen de oren’ bij de Kattukkers.

Vandaar onze suggestie in de inleiding van deze voorbeschouwing. Zo’n onderzoek zal nu wel te laat komen, want dit vergt heel wat tijd om de vinger op de zere plek te leggen, maar wellicht heeft de landskampioen er in de toekomst iets aan? Of is zoiets niet besteedt aan de veelal nuchtere Katwijkers en gaan ze gewoon met hart en ziel proberen om hun hachje te redden en wordt G.V.V.V. daarvan het eerste slachtoffer?

 

Angstgegner?

Ondanks het zeer teleurstellend presteren van de Kattukkers, tegenover de prachtige reeks wedstrijden die G.V.V.V. vanaf begin december tot nu aan toe heeft neergezet – 5x winst en 2x een gelijkspel - beginnen de gasten toch met een psychologische voorsprong aan dit duel. Want daar is geen onderzoek voor nodig, dat is gewoon een feit. De Bruinink-brigade zette de blauwe Panhuis bewoners de voet dwars in seizoen ’09-’10 toen er werd gestreden om een plaats in de nieuw te vormen topklasse. Zowel in Katwijk als Veenendaal trokken zij met de kleinst mogelijke score aan het langste eind, met als resultaat Katwijk topklasser en G.V.V.V. niet.

Toen G.V.V.V. het seizoen erna via een kampioenschap die omissie rechtzette en dus alsnog de topklasse mocht gaan bevolken behoorde Katwijk opnieuw tot de tegenstanders en was er dus kans op sportieve revanche. Maar helaas voor trainer Erik Assink en zijn pupillen lukte dat geen enkele keer. Vijf onderlinge wedstrijden zijn er ondertussen in de eliteklasse tegen elkaar gespeeld en iedere keer moest G.V.V.V. in het stof bijten. Kortom Katwijk is een zogenaamde ‘angstgegner’ voor G.V.V.V.

Met Capelle en Noordwijk die ook in die categorie vielen hebben de Blauwen dit seizoen al korte metten gemaakt, dus wordt het tijd om ook Katwijk van die ‘titel’ te beroven en daarmee de opmars, en wellicht de strijd om de titel in de topklasse, voort te zetten.