Voorbeschouwing G.V.V.V. – V.V.Z. ‘49

24 februari 2014

Na de eerste, en tevens thrillerachtige, winst op vv Katwijk van afgelopen zaterdag, waarmee en passant door de resultaten op de andere velden de koppositie in de topklasse werd veroverd, kregen de pupillen van trainer Erik Assink vandaag en morgen vrijaf voor de training. Daarom kunnen zij donderdagavond volledig uitgerust beginnen aan het oefenduel tegen de Soester zaterdag 1ste klasser V.V.Z. ’49. Dit sparringpotje is weer ingelast omdat G.V.V.V. komend weekeinde geen competitie- of bekerverplichtingen heeft en zich toch graag goed wil voorbereiden op de 1/8 finale van de districtsbeker West I. En die gaat plaatsvinden op dinsdagavond 4 maart op sportpark Sloten in onze hoofdstad, waar zondag topklasser FC Chabab gastheer zal zijn.

Ook opponent V.V.Z. ’49 heeft geen competitie- of bekerprogramma komend weekeinde en daardoor is het voor de Soester voetballers een mooie uitdaging om hun krachten eens te gaan meten met de Veense topklasser.

 

Kampioen of periodekampioen?

In de districtsbeker, waarbij V.V.Z. ‘49 opvallend genoeg in de poulefase werd ingedeeld in het district Oost, met als tegenstanders VVOG, NSC en SDV Barneveld, moesten ze het ondanks twee winstpartijen op doelsaldo afleggen tegen de Hardewijkers en de Nijkerkers.

Maar als vijfdejaars eerste klasser – in het jubileum jaar 2009 promoveerden de ‘groen-witten’ door een kampioenschap in 2B – gaat het V.V.Z. ’49 goed voor de wind. Tot afgelopen zaterdag werd de koppositie gedeeld met FC Breukelen. Maar winst van die concurrent op Nivo Sparta, ooit nog eens tegenstander van G.V.V.V. in de hoofdklasse, en het 0-3 verlies op het eigen sportpark Zonnegloren tegen Eemdijk, deed die deling teniet.

Voorlopig is een tweede plek hun deel, maar als LRC Leerdam – in het verleden ook al diverse keren competitiegenoot van ons vlaggenschip – uit het inhaalduel tegen De Meern één of meerdere punten weet te behalen duikelen de mannen van trainer Harrie Epskamp nog een plaatsje. Maar ook dan blijven de voorgangers ruimschoots binnen schootsafstand en kan er met nog acht speelrondes te gaan van alles gebeuren. Mede omdat FC Breukelen en LRC Leerdam al een periodetitel op zak hebben en V.V.Z. ’49 deze als tweede in die beide perioden, bij een kampioenschap van één van die concurrenten, kan overnemen en dus een herkansing krijgt. Bovendien is V.V.Z. ’49 expert in het veroveren van die deeltitels, want op vorig seizoen na, werd er sinds het verblijf in de 1ste klasse telkens één veroverd. Helaas bood dit tot heden nog geen soelaas om promotie naar de hoofdklasse te bewerkstelligen.

 

Speler en trainer Harrie

Maar wellicht gaat dit onder leiding Harrie Epskamp, die aan het begin van dit seizoen overkwam van De Valleivogels, en Michael van den Berg opvolgde, wel gebeuren. Als Epskamp dezelfde bevlogenheid over kan brengen op zijn spelers als die hij zelf toonde als speler van G.V.V.V. 1, in de periode van ’87 t/m ’93, en waarvoor hij bijna 150 officiële duels speelde, dat kan er is Soest wellicht nog wat moois ontstaan. Want Harrie was zo’n venijnig middenveld kuitenbijtertje die je drie keer voorbij moest en dan stond hij de vierde keer weer voor je neus. Met bovendien ook nog eens ruim voldoende opbouwende kwaliteiten, maar bovenal iemand die absoluut niet tegen z’n verlies kon en er alles aan deed om maar te winnen. Die eigenschap zal hij nog steeds wel bezitten al zullen deze, door het ouder en wijzer worden, ook wel gematigder zijn geworden. En zeker als trainer die het goede voorbeeld moet geven. Want ondertussen is deze ex-blauwe via Montfoort, Harskamp, Renswoude, De Valleivogels en dus nu V.V.Z. ’49 alweer aan z’n elfde seizoen als oefenmeester bezig.

 

Harrie Epskamp (r.) als trainer van Renswoude langs de lijn. Foto: Herman Stöver.


Bekende namen
Maar Harrie Epskamp is niet de enige regio bekende die V.V.Z. ’49 als trainer voor de groep heeft of had. Teruggaande in de tijd kwamen we de namen tegen van Henk van de Pol, nu VVA ’71 en volgend seizoen Huizen. Steef van den Oosterkamp die we dit seizoen al tegenkwamen als coach van TOV, bekeropponent van G.V.V.V., en natuurlijk als spelercoryfee van onze ‘rode buren’. Ook de naam van Henri Kalk treffen we met enige regelmaat aan in de regionale media. Nu leidsman bij Renswoude en daarvoor o.a. VRC en Advendo ’57.

Maar het meest vertrouwd in de oren klinkt natuurlijk de naam van Peter Visee. De inwoner van Baarn begon zijn trainersloopbaan in 1992 bij V.V.Z. ’49 om daarna via SO Soest, Sparta Nijkerk en Spakenburg in 2005 in Veenendaal bij onze club aan te landen. Het werden onder zijn leiding drie mooie seizoenen met een 4de, 6de en 3de positie in de eindrangschikking en met twee periodetitels. Maar vooral niet te vergeten zijn recht voor z’n raap uitspraken in de media met z’n heerlijke Utrechtse tongval.

 

Mooie mix

De selectie van Harrie Epskamp ziet er gemiddeld vrij jong uit met 24,3 jaar. Als je een drietal routiniers weg zou laten komt dat rekensommetje zelfs uit op 22,5. Maar juist de drie dikke dertig plussers zorgen waarschijnlijk voor een mooie mix tussen jong en oud, en tussen ervaring en enthousiasme. Hidde Reitsma is met z’n 35 jaar voor ons de meest onbekende, maar zijn even oude ploeggenoot Ruben de Goede en de ongeveer een jaar jongere Arnold Klein zijn dat zeker niet. Want dat zijn beide gepokt en gemazzelde top- en hoofdklasse spelers. De Goede is een kind van de club en kwam via Sparta Nijkerk, Spakenburg, weer Sparta Nijkerk, Bennekom en nog een keer Sparta Nijkerk in 2011 terug op het oude nest.

Arnold Klein begon bij Huizen en kwam via Sparta Nijkerk bij DOVO terecht om daarna weer terug te keren naar Huizen en vanaf het begin van dit seizoen zijn voetballoopbaan wellicht af te sluiten bij de Soestenaren.
Van de jonge garde vallen twee spelers op, en dat heeft te maken met de doelpuntenproductie. Want van de in totaal 42 goals die V.V.Z. ’49 tot nu scoorde namen Oscar van Logtenstijn (19 jaar pas) en Joël Bade (23 jr.) samen meer dan helft voor hun rekening. De echte junior 12 stuks en oudere jongere Bade, 11 treffers.

 

De V’s van?

Dan bent u misschien, net als de schrijver van dit artikel, ook nog benieuwd waar de initialen V.V.Z. voor staan. Zoals hierboven al gemeld speelt deze Soester voetbalclub op sportpark Zonnegloren en dan is de link naar: V(oetbal) V(ereniging) Z(onnegloren) snel gemaakt. Dit is een heel klein poosje juist geweest. Want in 1948 en 1949 werd er door het personeel van het sanatorium Zonnegloren in Soest tussen de middag, als de patiënten een uiltje moesten knappen, ter ontspanning tegen een bal getrapt. Hoewel bal, in het begin was dit een prop papier, later omwonden met

Een van de eerste elftallen van V.V.Z. '49. Foto: website V.V.Z.

touw en weer later een rubberen speeltuig.
Maar het vermaak was groot en er werd op 1 april 1949 besloten dat er toch een echte voetbalclub moest komen. Voetbal Vereniging Zonnegloren werd onderdeel van de personeelsvereniging van het sanatorium en werd ingeschreven met twee elftallen voor de zomeravondcompetitie. Omdat er nogal wat oudere spelers bij waren, konden de beide elftallen niet in stand worden gehouden. Men werd daardoor genoodzaakt enige dispensatiespelers aan te trekken. Door het aantrekken van steeds meer dispensatiespelers, veelal familieleden, vrienden van familieleden en vrienden van personeelsleden, werd V.V.Z. steeds sterker en wijzigde men de naam in ‘Vrienden Van Zonnegloren’ waardoor de initialen gehandhaafd konden worden. Daarmee zijn de ‘groen-witten’ hoogstwaarschijnlijk redelijk uniek in Nederland. Want veel voetbalclubs hebben die twee ‘Vees’ in hun naamgeving, of soms nog meer, daarvoor hoeven we niet eens zo ver van huis, maar zelden met een andere betekenis dan voetbal vereniging.

 

Tweede ontmoeting

Ondanks het feit dat Veenendaal en Soest geografisch gezien niet zo heel ver van elkaar verwijderd zijn en V.V.Z. ’49 ook normaliter deel uit maakt van district West I wordt dit oefenduel pas de tweede ontmoeting ooit. Althans ons archief geeft alleen een eerder oefenduel in het seizoen ’09-’10. Ook die vond plaats in Veenendaal, op 19 januari 2010.

Danny van Brenk opende na zes minuten spelen al de score en die werd door Simon Brouwer voor de pauze verdubbeld. Patrick Donkervoort zette drie minuten na de thee de 3-0 eindstand op het scorebord.

Naast Simon Brouwer, maken Edwin van der Klift, Dennis van Meegdenburg, Joey Snijders, Michiel van der Valk en Niels Willemse nu nog steeds deel uit van de G.V.V.V.-selectie. Behoudens goalie Van der Klift kwamen alle andere spelers toen in actie tegen V.V.Z. ’49.