Voorbeschouwing G.V.V.V. - De Treffers

30 juli 2013

Werkt het Assink-effect weer?

 

Komende woensdagavond gaan de Veense blauwen op het eigen sportpark Panhuis voor de 9de keer een oefenduel aan tegen De Treffers. Die reeks begon in 1985 en het laatste duel op sportpark Zuid in Groesbeek dateert van 26 juli vorig jaar. Tot en met het seizoen 2009-2010 slaagde G.V.V.V. er nooit in om de rood-zwarte formatie te verslaan, zelfs een puntendeling was niet aan de orde. Sterker nog, ook de twee KNVB-beker wedstrijden waarin De Treffers gastheer was, leverden uitsluitend nederlagen op.

 

Maar dat is gelukkig verleden tijd, dat G.V.V.V. maar niet van de absoluut beste zondag amateurclub van Nederland kan winnen. Want in jaargang ’10-’11 kwamen De Treffers voor het eerst op bezoek op de ‘blauwe zijde’ van het Panhuis om te sparren. Onder leiding van de toen kersverse trainer Erik Assink werden de toenmalige pupillen van oefenmeester Johan de Kock (nu Spakenburg) met een 3-0 nederlaag naar Groesbeek terug gestuurd. Anouar Tmim (nu DOVO), Dennis van Meegdenburg en een eigen doelpunt van Patrick Pothuizen, in die volgorde, waren verantwoordelijk voor de productie.

 

En die trend weer vorig seizoen voortgezet. Want die laatste wedstrijd in Groesbeek was doelpuntrijk, zeven stuks, en daarbij was de verdeling, drie voor de gastheren en vier voor de gasten. Vooral voor de thee werd er lustig op los gescoord. Uit een strafschop zette Wilco den Hartog G.V.V.V. op voorsprong, maar Jean Black bezorgde de thuisploeg met twee goals op rij de voorsprong. Maar bijna direct erna zorgde Maurice van der Wilt (nu Spakenburg) voor de gelijkmaker (2-2). Dit leek ook de ruststand te worden maar Tauofik Adnane bezorgde de Veenendalers in de 45ste minuut opnieuw een voorsprong. En nog was het niet gedaan met de scoringsdrift, want in de toegevoegde tijd was het Said Erchargui die de gelijkmaker in het netje achter goalie Johan Jansen deponeerde. In het tweede part wist alleen Simon Brouwer de ‘vijandige doelman’ te passeren en dus ging G.V.V.V. voor de tweede keer op rij met de winst aan de haal, na eerder acht nederlagen in successie. Dus onder het bewind van Erik Assink heeft G.V.V.V. nog niet verloren van de Groesbeekse topklasser en daarom hopen we dan ook dat dit ‘effect’ zich doorzet.

 

Vanwege de uiterst magere resultaten aan het begin van het topklasse seizoen ’11-’12 moest Johan de Kock in november 2011 verplicht afscheid nemen. De ex-international werd interim opgevolgd door assistent-trainer Camiel Jager – uiteraard ook in onze dreven bekend van zijn Bennekom periode – en technisch manager Jan(tje) Peters, die voor de echte voetbalkenners geen nadere duiding behoeft.

 

Al vrij snel na het ontslag van De Kock werd duidelijk dat de 47-jarige ex-FC Twente speler Neijenhuis zijn club Leones, waar hij voor het tweede seizoen aan het roer stond, in het seizoen ’12-‘13 zou verruilen voor De Treffers. Niet zo verwonderlijk overigens, want John Neijenhuis speelde zelf al voor De Treffers na zijn betaalde voetbalcarrière en was daarna diverse seizoenen assistent-trainer en nam ook ‘d honneurs al eens waar als interim hoofdtrainer. Wel opvallend trouwens dat Neijenhuis het hoofdtrainerschap deelt met Camiel Jager, althans zo wordt het wel op de website van De Treffers vermeld.

Een nieuw duo Kraay jr. & Kruif zoals in het verleden bij FC Lienden en SVZW en nu bij JVC Cuijk? Of heeft De Treffers een heel andere visie op zo’n tweekoppige leiding?

 

Hoe het ook zij, duidelijk is dat De Treffers en haar aanhang niet verwend zijn de afgelopen drie seizoenen. Laat duidelijk zijn, dat we dit wel vanuit rood-zwart perspectief moeten zien. Want 95% van haar concurrenten zouden een moord doen voor tweemaal een vierde en afgelopen seizoen een derde plek in de eindrangschikking van de topklasse.

Want na de reeds eerder gememoreerde zwakke start in seizoen ’11-’12, werkte het schokeffect van het trainersontslag, bij De Treffers wel. Gestaag werd de degradatiezone verlaten en dus afgesloten met een plekje net achter de top drie. Dat was dus een evenaring van het debuut op topklasse niveau in jaargang ’10-’11. Ook vorige jaargang kende de Groesbeekse topklasser een zwakke start, maar het vertrouwen bleef in spelers en staf en er werden geen rare bokkensprongen gemaakt. Geheel terecht overigens, want uiteindelijk bewijst kwaliteit zich altijd. De Treffers eindigde achter plaatsgenoot Achilles ’29 en ADO ’20 keurig op een derde plek, dus wat dat betreft gelijk met haar gastheren van komende woensdag. Maar wat de mannen van trainer Neijenhuis beter deden dan G.V.V.V. was het winnen van de districtsbeker in Oost. Waar de Veenendalers in de finale het onderspit dolven tegen ex-zondagtopklasser Argon, wonnen De Treffers van competitie genoot HSC ’21 en mochten daarom de ‘kleine beker’ in de reeds flink gevulde prijzenkast zetten.

 

Maar als je dan tevens weet dat de Geldersen sinds de eeuwwisseling en voor die drie seizoenen topklasse, altijd 1ste, 2de of 3de eindigden in de rangschikking van de hoofdklasse, dan is de teleurstelling van voorzitter Bert Janssen c.s. toch wel te verklaren. Maar eigenlijk nog erger is het feit dat dorpsgenoot en allergrootste rivaal, Achilles ’29, het in beide seizoenen (veel) beter deed. Achter FC Oss werden de ‘zwart-witte Groesbekers’ in het eerste topklasse seizoen keurig tweede en in de afgelopen twee seizoen stond er helemaal geen maat op hun plaatsgenoten Bijna alle prijzen die er maar te winnen waren gingen mee naar de andere kant van het dorp en dat doet zeer in de rood-zwarte harten.

 

Als buitenstaanders zouden we zeggen, wees trots op zo’n geweldig voetbaldorp. Met nog geen 20.000 inwoners en dan beschikken over twee topploegen is dan wel niet helemaal uniek, maar wel zeer uitzonderlijk. Aan de andere kant kunnen we ons iets voorstellen over de onderlinge rivaliteit, want in Veenendaal kenden we jarenlang ook zo’n soort situatie met onze ‘rode buren’.

Uiteindelijk zal toch de conclusie zijn dat ‘love to hate’ het credo is in Groesbeek, net zoals dat geldt in andere voetbalbolwerken zoals Spakenburg, Katwijk en ons eigen Veenendaal. Want door die concurrentie houdt men elkaar scherp en is de wedloop om de beste te zijn van dorp of stad een prima uitgangspunt om ook in de competitie het beste beentje voor te zetten.

 

Jammer of gelukkig, wij kunnen daar niet over oordelen, is die onderlinge rivaliteit voorlopig even naar de ijskast verwezen door de promotie van Achilles ’29 naar de Jupiler League. Al met al is natuurlijk wel duidelijk dat met het wegvallen van een grote concurrent de weg open ligt naar een herhaling van 2005 en 2010 toen De Treffers met het kampioenschap van de hoofdklasse aan de haal gingen. Want om de beste te zijn, ook van de topklasse, is een doelstelling die voor 100% zeker in het woordenboek van onze Groesbeekse opponent voorkomt.   

 

Voor De Treffers wordt het treffen met G.V.V.V. de eerste oefenwedstrijd in de voorbereiding op het seizoen 2013–2014. De Neijenhuis-brigade, die net als die van G.V.V.V. nauwelijks wijzigingen onderging t.o.v. van het vorige seizoen,  begon afgelopen zondag met de training en gaat dus komende woensdag voor het eerst de (kunst)wei op. Daarna spelen ze nog tegen SV Meerssen, De Bataven, AWC en de oude club van Rik van der Eerden v.v. Alverna.

Op 25 augustus zal de ouverture van de competitie plaatsvinden en ontvangt De Treffers het Amsterdamse AFC.

 

‘Onze jongens’ begonnen dus afgelopen zaterdag aan de oefenperiode met een 1-1 gelijkspel tegen zondag 1ste klasser fc Presikhaaf. Winst had er zeker ingezeten maar aan de afronding ontbrak nog het een en ander. Daarop, maar uiteraard op meerdere vlakken, zal in de afgelopen dagen vast hard zijn getraind om goed beslagen ten ijs te komen.

De lang geblesseerde Michiel van der Valk en Martin van Eck, die afgelopen zaterdag niet in actie kwamen hebben weer extra trainingsuren gemaakt en zijn nu wellicht wel zover. De blessures van goalie Niels Willemse, opgelopen op de eerste training, lijkt mee te vallen, maar hij zal nog niet voldoende fit zijn om weer speelminuten te maken in dit tweede oefenduel. Voor Jos Henken is dit seizoen begonnen als een nachtmerrie, want hij scheurde afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen fc Presikhaaf zijn kniebanden en is dus voorlopig uitgeschakeld. Wij wensen Jos een zeer voorspoedig herstel toe.

 

De wedstrijd op de ‘blauwe zijde’ van het sportpark Panhuis, start om 20.00 uur en staat onder leiding van Ronald van de Waerdt uit Veenendaal.