Voorbeschouwing ONS BOSO Sneek – G.V.V.V.

12 maart 2014

De twaalfde uitwedstrijd brengt G.V.V.V. naar onze waterrijke provincie Friesland. Om precies te zijn naar Sneek, of zo u wilt, Snits op z’n Fries. Het wordt dus redelijk vroeg uit de veren voor de selectie, staf en begeleiders, want O(ranje) N(assau) S(neek) is geografisch gezien een opponent in deze topklasse die het verst weg gelegen is om deze op het Zuidersportpark partij te gaan geven.

 

Voetballend Sneek op de kaart

De stad Sneek, al ontstaan in de 10de eeuw en nu de op twee na grootste, qua inwonertal, van de provincie Friesland, dankt haar bekendheid natuurlijk aan haar historische binnenstad met de Waterpoort als uithangbord en het hoogtepunt voor de zeilliefhebbers en toeristen, de Sneekweek. Daarnaast is Sneek natuurlijk ook nog één van de elf steden, waarlangs de meer dan beroemde/beruchte tocht gaat als het langere tijd gevroren heeft.

Maar aan die bekendheid hebben de laatste jaren ook twee van de vijf voetbalverenigingen die de stad rijk is, een behoorlijke bijdrage geleverd. Dit kende haar hoogtepunt eind oktober begin november 2012, toen binnen twee dagen tijd ONS BOSO Sneek bezoek kreeg van Ajax, en zusterclub SWZ in het kader van de KNVB-beker AZ mocht ontvangen. Het werden twee heerlijke voetbalfeesten, die zoals te verwachten viel, overigens zeer eervol, voor beide verloren gingen (ONS – Ajax 0-2 en SWZ – AZ 1-4), maar die nog steeds op veler netvlies gebrand staat.

 

Sneek unieke voetbalstad?

Stadgenoot en collega S(neek) W(it) Z(wart) had de primeur voor Sneek door in jaargang ’11-’12 kampioen te worden van de zondaghoofdklasse C en daardoor toe te treden tot de eliteklasse bij de zondagclubs. Helaas duurde het topklasse verblijf maar één seizoen, want een 16de en laatste plaats betekende terugkeer naar de hoofdklasse.

ONS BOSO Sneek nam het stokje over van de ‘wit-zwarten’. Want in seizoen ’12-’13  veroverden zij overtuigend de titel in de zaterdag hoofdklasse C en mochten dus hun debuut gaan maken in de zaterdagtopklasse. Jammer dat het de andere Sneker voetballers niet lukte om zich te handhaven, want anders zou de stad Sneek een unieke positie hebben ingenomen, met zowel een zaterdag als een zondag topklasser binnen hun grenzen.

Maar wat niet is kan nog komen. Hoewel SWZ een hernieuwd kampioenschap zo goed als kan vergeten, Hercules, MSC en Quick ’20 zijn de grootste kandidaten, is er via de achterdeur nog een mogelijkheid. Want de eerste periodetitel werd een prooi voor de zusterclub van ONS en via de nacompetitie zouden zij zich wellicht opnieuw toegang kunnen verschaffen tot de top van het zondagamateurvoetbal. Voorwaarde twee is dan natuurlijk nog wel dat ONS zich zal gaan handhaven in haar debuutseizoen in de topklasse.

 

Je maintiendrai

“Je maintiendrai (= Ik zal handhaven) is de wapenspreuk van Nederland sinds 1815. De spreuk is feitelijk de wapenspreuk van het huis van Oranje-Nassau, die Willem van Oranje overerfde met het prinsdom Orange door de erfenis van René van Chalon”.

Deze verklaring geeft wikipedia over de beroemde wapenspreuk, die iedereen van jong tot oud, tijdens de geschiedenislessen met de paplepel ingegoten heeft gekregen.

Ja, en als je dan als voetbalvereniging Oranje Nassau als naamgever hebt dan ben je haast aan je stand verplicht om die spreuk om te zetten in daden. Nu is ONS al prima op weg om de oranje wimpel hoog te houden. De doorgewinterde zaterdagvoetbalvolgers en/of zeer direct betrokkenen zijn de mening toegedaan dat er 36 punten op het conto moeten staan om ‘droge voeten te houden’, zoals G.V.V.V.-trainer Erik Assink en medestander van die stelling, dat afgelopen week plastisch verwoordde in zijn column op de website VoetbalOpZaterdag.

Kortom nog vier punten te gaan uit zeven resterende duels voor de pupillen van trainer Bert Hollander. En dat lijkt op voorhand geen onmogelijke opgave. En als dat lukt is tevens voldaan aan de doelstelling, want de debutant was heel realistisch aan het begin van dit seizoen en formuleerde je maintiendrai tot motto. Mooier zou zelfs nog zijn als er komende zaterdag al een forse stap in die richting gezet zou kan gaan worden, door de huidige koploper beentje te lichten en daarmee tevens sportieve revanche te nemen voor de eerdere 4-0 nederlaag in Veenendaal.

 

In de thuiswedstrijd moest aanvoeder Chris de Wagt van ONS met een rugblessure per brancard van het veld worden gedragen. Gelukkig voor de ex-prof van SC Cambuur hoefde hij daarna slechts twee wedstrijden te missen en zal hij zaterdag zeker voorop gaan in de strijd. Foto: Dick Gijsbertsen.

 

Alles of niets / Reuzendoder

Met deze uitdrukkingen is het tot nu verlopen seizoen voor ONS BOSO Sneek  het beste te omschrijven. Tienmaal winst en elfmaal verlies en slechts twee puntendelingen geven dat cijfermatig prima weer. Maar ook de uitslagen doen dat. Naast het hierboven genoemde verlies tegen de gasten van aanstaande zaterdag staan ook verloren potjes met dezelfde cijfers in Katwijk en Rijnsburg. En afgelopen zaterdag kregen de oranjehemden weliswaar een doelpuntje minder om de oren in de bollen en duinstreek tegen Noordwijk, maar het verlies van drie punten was er niet minder om.

Hier staat dan weer tegenover dat deze Friese voetballers ook geafficheerd kunnen worden als reuzendoders, en het maakt daarbij geen bal uit of ze nu thuis, of op vreemde bodem spelen.

Zowel uit (1-4) als thuis (2-0) moest IJsselmeervogels eraan geloven en ook op de ‘blauwe zijde’ van sportpark De Westmaat trokken de Friezen aan het langste einde (0-2). Ook spectaculair was de winst met 3-4 in Werkendam op Kozakken Boys en collega oranje hemden HHC Hardenberg legden in Sneek met 2-1 het loodje. Als de Hardenbergers hun inhaalduel zouden winnen tegen Barendrecht, kun je zelfs stellen dat van de huidige top zes tot nu toe, alleen Rijnsburgse Boys en G.V.V.V. nog geen punten hebben gemorst tegen Chris de Wagt c.s.  Voor de ‘Uien’ gaat dat ook niet meer gebeuren want die wonnen in Sneek hun duel met 2-4.

Het is nu de beurt aan G.V.V.V. om zich niet te laten ringeloren en te voorkomen dat de reputatie van ONS als reuzendoder nog meer glans krijgt en het aanstaande zaterdag op het Zuidersportpark weer eens alles wordt.

 

Vormbehoud

Als de thuiswedstrijd op 26 oktober jl. als maatstaf wordt genomen heeft G.V.V.V. niets te vrezen van ONS BOSO Sneek. Want de 4-0 winst, door goals van Joey Snijders, Dennis van Meegdenburg 2x, en Sherwin Grot, was toen zelfs een magere afspiegeling van de veldverhoudingen. Daar waren zelfs de meest verstokte en oranje gekleurde Friese supporters het over eens.
Maar ook u weet dat de ene wedstrijd de andere niet is. Dat bleek afgelopen zaterdag maar weer eens. Want ook Capelle werd toentertijd op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis met een kansloze 4-0 nederlaag naar huis gestuurd, maar in Capelle aan den IJssel ontspon zich een heel ander duel, waarin de discipelen van coach Assink zich voor rust van hun allerminste kant lieten zien. Geen enkele kans,  nee zelfs geen enkele mogelijkheid werd gecreëerd en dan is de kans op winst sowieso nihil. Gelukkig werd het tweede bedrijf van een iets ander kaliber en viel er veel meer te genieten en was Sherwin Grot met z’n twee treffers het goudhaantje.

Of de winst verdiend te noemen was zullen we maar in het midden laten, maar wel deed zo’n oude bekende voetbalwijsheid weer opgeld. Als je ook mindere of slechte duels in winst weet om te zetten, toont dat de sterkte van een kampioenskandidaat.

En één van de kampioenskandidaten is G.V.V.V. nu toch echt wel, daar kunnen ze niet meer onderuit en dat besef zal ook ten volle moeten doordringen in de koppies van de spelers. Of is de druk daarop leggen nu juist funest en moet er ontspannen worden toegewerkt naar weer gewoon een volgende wedstrijd in de rij van nog zeven te gaan? Wie het weet mag het zeggen.

Coach Erik Assink, gepokt en gemazzeld in zijn lange carrière, wordt niet voor het eerst geconfronteerd met dit soort luxe problemen en zal vast en zeker uit zijn ervaring putten hoe daar mee om te gaan. Maar het is en blijft mensenwerk en de ene spelersgroep is de andere niet, en ook het ene individu kan veel beter met druk omgaan dan de andere. Kortom we zullen moeten gaan afwachten hoe de staf van G.V.V.V. haar ‘uitvoerders’ gaat voorbereiden op het treffen met de Friezen. Hopelijk kunnen ze met de gegeven instructies een vervolg geven aan de fraaie serie die al is neergezet. Want uit bijgaande ranglijst, die de laatste 10 duels behelst, blijkt dat G.V.V.V. de ploeg in vorm is en die willen zij zo lang mogelijk proberen vast te houden. 

 

De visuele voorbeschouwing van dit treffen is gemaakt door collega Jeroen van Barneveld van de social media redactie.