Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – G.V.V.V.

28 november 2013

Om het maar eens met een understatement uit te drukken, de beide ploegen die komende zaterdagmiddag sportpark Middelmors in Rijnsburg gaan betreden, lopen momenteel niet over van het zelfvertrouwen. Want zowel de gastheren Rijnsburgse Boys, als de bezoekers G.V.V.V., presteren zeer wisselvallig en staan ook gezien, de naam en faam die beide voetbalclubs ondertussen hebben opgebouwd in de topklasse, (veel) te laag op de ranglijst.

 

Vooral voor De Uien van trainer Niek Oosterlee zal het momenteel verkeren in de gevarenzone een bittere pil zijn en daar had waarschijnlijk niemand, die het geel-zwart lief heeft, maar ook de andere volgers en kenners van de topklasse, op gerekend. Na drie seizoenen topklasse ervaring is Rijnsburgse Boys zelfs koploper in de ranglijst aller tijden. Dit betekent dat zij over die drie seizoenen gerekend gemiddeld het beste hebben gepresteerd van alle deelnemers aan deze elite amateurklasse. Een derde, tweede en een respectievelijke vijfde plaats waren hun deel. Geen uitschieter naar boven (kampioen), maar naar beneden kijken is geen enkele keer ook maar voor een fractie aan de orde geweest. Dat is nu wel het geval en dat zal een zeer vreemde gewaarwording zijn voor deze Bollenstreek club.

 

 

Het voetbaltechnisch beleid bij Rijnsburgse Boys is erop gericht om per seizoen niet al veel te mutaties in de A-selectie aan te brengen, gewoon doorselecteren is meestal het pandoer. Dat geprofeteerde beleid werd aan het begin van dit nieuwe seizoen, om wat voor redenen dan ook, in de wielen gereden. Maar liefst een stuk of negen spelers vertrokken en daaronder niet de minste. Want iedereen die het zaterdagvoetbal van nabij volgt kent de namen van Bart Freke, Raymond Kolder, Joost Kuhlman en Martijn Gootjes. Zij, en nog vier anderen zochten hun voetbalheil elders. Maar het ambitieuze Rijnsburg zorgde na het vertrek van deze sterkhouders er wel voor dat er weer aansprekende namen met voetbalkwaliteiten voor in de plaats kwamen.

Jeroen Hessing, Martin Eeuwijk, Ivo Rottiné en Raily Ignacio passen in het zelfde rijtje als de vertrekkers. Daarnaast kwamen Javier Martina (FC Dordrecht), Marvin Wijks (FC Emmen) en Quincy van Leuv (Volendam) de Oosterlee-brigade versterken. Daarom moest de trainer, die voor het vijfde seizoen de troepen aanvoert, proberen van deze nieuwelingen samen met de oude garde, een nieuw team te vormen. En in de voorbereiding leek het erop of dat in korte tijd al behoorlijk was gelukt. Jong Ajax werd met 5-3 geklopt en de kersverse zondagkampioen en huidig Jupiler League deelnemer Achilles ’29, werd met 1-1 prima in bedwang gehouden.

De voortekenen waren dus goed.

 

Maar zoals wel vaker, zeggen die voorbereidende wedstrijden niet zoveel. G.V.V.V. verloor daarin met maar liefst 1-7 van Jong Vitesse en kende toch een prima start van de competitie met tien punten uit vier duels. Bij Rijnsburg ging het dus precies andersom. Na vier duels werd pas de eerste overwinning geboekt op debutant ONS Boso Sneek. Het lek leek boven. Maar helaas er volgden slechts twee punten uit de volgende vier wedstrijden en daarmee stonden De Uien op een rechtstreekse degradatie plaats. Tot ieders opluchting, althans als je een geelzwart hart hebt, volgde na het echec van de wel zeer magere start een mooie serie van vier ongeslagen duels. Tweemaal winst en eenzelfde aantal gelijke spelen, daarmee leek de weg naar boven ingeslagen te zijn.

Tot afgelopen zaterdag Capelle, op haar sportpark ’t Slot, die serie op het slot gooide door in de ‘dying seconds’ de winnende treffer te produceren (3-2). Wie de beelden heeft gezien op RTV-West heeft zelf kunnen constateren dat het verlies dik onverdiend was, en dat geldt ook voor eerder gespeelde potjes die te zien waren op dit regionale TV-kanaal. Dat er echt voetbal in de ploeg van Oosterlee zit is overduidelijk, maar bij Rijnsburgse Boys lijkt het erop dat het kwartje net steeds verkeerd valt.

Tot overmaat van ramp kreeg captain Kevin Winter ook nog tweemaal geel, en daarmee liep zijn verzameling op tot vijf en hij zal dus hoogstwaarschijnlijk, net als Taoufik Adnane aan G.V.V.V. zijde, het onderlinge treffen aan zich voorbij moeten laten gaan. Maar ondanks dat gemis zullen de Middelmors bewoners zeker tot het uiterste gaan om de, tot nu toe in de topklasse, ongeslagen status tegen G.V.V.V. te continueren, en zich zo uit de gevarenzone te werken. Want dat is in eerste instantie de opdracht, en daarna wordt pas verder gekeken wat de mogelijkheden dan nog kunnen zijn.

 

 

Zoals u zelf hierboven kunt constateren vertoont de behaalde puntengrafiek van de Veenendalers, en daarmee wordt ook de vorm van de week aangegeven, een grillig karakter. Alleen zal een wiskundige daar wellicht meer chocola van kunnen maken, omdat er een zekere regelmaat inzit, t.o.v. van die van de komende opponent, Rijnsburgse Boys. Bovendien is er bijna sprake van een zekere wetmatigheid zo ontdekten we onlangs toen we alle uitslagen bekeken die G.V.V.V. in de vorige twee seizoenen in de topklasse heeft neergezet. Daarbij laten we uiteraard de resultaten tegen de debutanten ONS Boso Sneek, Excelsior Maassluis en Ter Leede, die de Blauwen overigens alle wonnen, buiten beschouwing omdat die in topklasse verband nog geen geschiedenis hebben.

 

Tegen Scheveningen, Spakenburg, Kozakken Boys, FC Lisse en IJsselmeervogels verloor G.V.V.V., tot en met vorige jaargang, geen enkele wedstrijd.In het huidige seizoen werden alle wedstrijden tegen deze verengingen verloren.

In de competitieduels tegen Noordwijk en Capelle slaagde de Assink pupillen er tot het begin van dit seizoen niet om die te overtreffen, sterker nog alle duels gingen verloren. Die omissie is nu recht gezet, want beide clubs werden dit seizoen verslagen.

Als we deze eigen bedachte wet nu van toepassing verklaren voor de wedstrijd van komende zaterdag zou winst voor interim aanvoerder Wilco den Hartog en zijn mannen bijna een zekerheid zijn. Want tegen Rijnsburgse Boys behaalden zij in vier duels slechts één puntje door een gelijkspel (1-1) vorig seizoen in Veenendaal. De overige onderlinge confrontaties gingen met 2-3, 7-2 (’11-’12) en 3-1 verloren.

 

Maar is er is altijd een uitzondering op de regel, of zo u wilt een addertje onder het gras. Want van kampioen Katwijk werd voorheen altijd verloren en ook dit jaar waren de Kattukkers op de het eigen sportpark De Krom te sterk. Bovendien zijn de Bollen- en Duinstreek clubs traditioneel sowieso moeilijk te bestrijden tegenstanders voor G.V.V.V. en is het ook nog zo dat een partijtje voetbal nu eenmaal niet wordt beslist op grond van statistieken of op zogenaamde eigen bedachte wetmatigheden. Nee, de mannen van coach Erik Assink zullen heel goed beslagen ten ijs moeten komen om een vierde nederlaag op rij af te wenden. Ook zal er zeker scherper moeten worden geschoten dan afgelopen dinsdagavond in het met 4-0 gewonnen districtsbekerduel tegen derde klasser TOV. Want zoveel kansen en mogelijkheden als toen werden gecreëerd zal Rijnsburgse Boys met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet toestaan en dus zal iedere geboden of afgedwongen mogelijkheid een scherp vizier vereisen van de schutters. Daarbij moet uiteraard niet vergeten worden dat ook de defensie hamer en spijkers mee moet nemen om de boel potdicht te timmeren, want ex-Spakenburger Raily Ignacio heeft maar een gaatje ter grote van een bal nodig om doeltreffend te zijn, dat bewijzen zijn acht, tot nu toe, gescoorde goals wel.

 

Rijnsburgse Boys – G.V.V.V. begint om 14.30 uur op sportpark Middelmors, Noordwijkerweg 49, 2231 NJ Rijnsburg. Het duel zal onder leiding staan van Dhr. J. Spinhoven uit Rotterdam.

 

Ook op de website van Rijnsburgse Boys is een voorbeschouwing te lezen. Klik hier.