Voorbeschouwing Scheveningen – G.V.V.V.

18 september 2013

Vorig seizoen was toenmalig promovendus Scheveningen een volledig onbekende opponent voor G.V.V.V. Want voor die eerste twee ontmoetingen, in het seizoen 2012-2013, speelden de badplaatsbewoners en Veenendalers nooit tegen elkaar. Dat kan nu dus niet meer gezegd worden. Want op 29 september van het vorige jaar kwam Scheveningen op bezoek in ’t Veen en op 2 maart van dit jaar volgde de return op het sportpark Houtrust. Beide duels werden door de ‘Veense Blauwen’ met een score van 3-0 in hun voordeel beslecht. Het zal duidelijk zijn dat aanvoerder Simon Brouwer c.s. voor zo’n hernieuwde uitslag, vooraf heel graag hun handtekening willen zetten, wat dat zou betekenen dat de huidige koppositie met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk gehandhaafd blijft.

 

Goede start
Maar u weet, het ene seizoen is het andere niet en je vooraf rijk rekenen op basis van resultaten uit het verleden is geen reëel uitgangspunt. Dat hebben de mannen van trainer John Blok, die aan zijn tiende seizoen (in twee perioden) is begonnen bij de groen-zwarten, bij de start van dit nieuwe seizoen al bewezen. Waar het vorig seizoen acht wedstrijden duurde voordat er negen punten bijeen gesprokkeld waren, staat datzelfde aantal nu naar vier duels al op de teller. En dat ook nog eens door winstpartijen tegen Katwijk (1-0) en Spakenburg (2-3). De derde driepunter werd bij geschreven door een 3-0 overwinning op debutant ONS Boso Sneek. Vorige week volgde de eerste verliespartij. Op sportpark ’t Slot in Capelle aan den IJssel zorgde een ongelukkige handsbal voor een strafschop die door de thuisploeg werd benut en daarmee werd tevens de eindstand bepaald en dus de eerste drie verliespunten voor Scheveningen.

 

Nuchter en met beide benen op de grond
Misschien is door die nederlaag de euforie bij de spelersgroep al enigszins getemperd. Maar dat gevoel was en is zeker niet aanwezig bij de kapitein van het schip, John Blok. Want we hoorden en zagen hem op TV-West zeggen, “laten we eerst maar kijken waar wij na dertig wedstrijden staan, dan praten we verder”.  Een geheel terecht standpunt dat ook wordt onderschreven door de leiding van de club.  Want in een email wisseling tussen uw scribent en Scheveningen schreef secretaris Rob Vis het volgende.

 

Uiteraard zijn wij trots op de geweldige seizoensopening, maar als Scheveningers blijven wij als altijd met beide benen op de grond. Als wij het komende ‘rijtje’ Capelle uit, G.V.V.V  thuis, Excelsior ’31 uit en Kozakken Boys thuis ook winnend afsluiten, dan kan het een leuk seizoen worden. Maar zo ver is het nog lang niet, en om met de woorden van Freek de Jonge te spreken: “Het is maar een spelletje”.

 

En zoals weet, of net las, is er al een kink in dat ‘rijtje’ gekomen. Scheveningen wil logischerwijs  heel graag hogerop maar de eerste doelstelling is om zich net als vorig seizoen – toen een 11de plek met 39 punten - zo snel mogelijk veilig te spelen.  Op Omroep West verwoordde trainer John Blok - die als oud-speler van Scheveningen onder Martin Jol het ultieme hoogtepunt, het algeheel amateur kampioenschap van Nederland in 1996 meemaakte – het als volgt:

“Ons doel is om zo snel mogelijk dertig punten te halen, zodat we ons veilig spelen. Dan zijn we lekker op weg. Maar misschien heb je wel bijna veertig punten nodig, net zoals vorig jaar. De verschillen tussen de ploegen worden namelijk steeds kleiner en de Topklasse wordt ook steeds sterker.” Maar ondanks de uitstekende start houdt Blok een grote slag om de arm. “We kunnen nog beter worden. We zijn echt een team, de groep weet namelijk ook wat onze kracht is. Heel hard werken en vanuit de organisatie spelen. Maar we hebben wel een smalle selectie. Je weet nooit waar je tegenaan loopt qua blessures en schorsingen. Dan kan het heel anders worden.”

 

Hopelijk gaat de supportersbus van SV De Blauwen weer boordevol vertrekken naar Scheveningen en ondersteunen de fans G.V.V.V. in groten getale

 

Smalle A-selecties
Die smalle selectie, ca. 22 man, zal zeker waar zijn, want onlangs raakte ze ook nog Kevin Gomez-Nieto kwijt aan Premier League-club Stoke City. De jongeling die deze zomer van de jeugd van Feyenoord overkwam liet die kans uiteraard niet lopen na een zeer geslaagde stage in Albion. Maar daar staat dan weer tegenover dat Lorenzo Scheffer en Enzo Huntink op hun schreden, van respectievelijk Haaglandia en HBS, terugkeerden in de ‘moederschoot’ voordat ze een bindende wedstrijd hadden gespeeld voor hun nieuwe club. Nadeel daarvan is dat Scheffer dit seizoen waarschijnlijk niet aan de bak zal komen, vanwege een afgescheurde kruisband. Roy Terschegget en Martin van Eck kunnen dat bevestigingen, want die selectiespelers van G.V.V.V. werden met zo’n zelfde ernstige blessure geconfronteerd en waren maanden en maanden uit de roulatie. En hetzelfde geldt nu voor Jos Henken, die pas een geslaagde operatie daaraan onderging, maar ook nog heel veel tijd nodig heeft om weer geheel te herstellen. Wij wensen zowel Scheffer als Henken een zeer spoedige revalidatie toe zodat ze hun geliefde sport weer kunnen uitoefenen.

 

Weinig nieuwe gezichten
Toch hebben die smalle A-selecties, want ook die van G.V.V.V. telt 21 man, in beide gevallen ook weer een voordeel. Want zowel Blok als Assink behoefden bij de presentatie van hun selectie niet veel tijd uit te trekken om de nieuwe gezichten te introduceren. Beide trainers hoefden maar drie à vier man voor te stellen aan hun nieuwe ploeggenoten. Dit hield dus in dat er veel ‘blijvers’ waren en de groepen dus bestaan uit jongens die elkaar al door en door kennen en al behoorlijk wat wedstrijden met elkaar hebben gespeeld. Mede daardoor ontstaat er een hecht team en dat is heel wat waard, zeker als de spelers niet alleen voetballend maar ook daarbuiten het meer dan uitstekend met elkaar kunnen vinden. Trainer John Blok qoute al dat Scheveningen een echt team is en bij G.V.V.V. hoeven we daar ook niet over te twijfelen. Want welke speler je ook vraagt, iedereen komt daarmee gelijk op de proppen.

 

Wellicht is de knusse tribune op Houtrust wel de oudste van alle sportparken van de topklasse deelnemers? Maar zeker is dat ‘Opa’ Dennis van Meegdenburg met zijn ruim 39 jaar veruit de oudste speler is van deze klasse en hopelijk komt hij zaterdag opnieuw in actie, net als vorig seizoen.


Teamgevoel
Man van de wedstrijd afgelopen zaterdag, Taoufik Adnane, gaf dat na afloop van de 2-0 overwinning tegen Excelsior Maassluis nog maar eens overduidelijk aan. Iedereen accepteert van iedereen kritiek en ook de ‘bankzitters/spelers’ vallen niet buiten de groep maar maken volledig deel daarvan uit. Zelden tot nooit valt een onvertogen woord en ook de gezamenlijke uitjes zijn altijd een feest om mee te maken. Kortom de mannen van trainer Erik Assink en zijn staf, die daar natuurlijk ook voor een flink gedeelte debet aan zijn, gaan voor elkaar door het vuur en dat is de basis voor het spelletje voetbal op ieder niveau.
Maar zeker in deze eliteklasse, waar presteren een behoorlijk grote bijkomende factor is, is het zeer prettig dat er een ploeg in het veld komt die goed met die druk kan omgaan en het beste uit zichzelf wil halen zonder daarbij teamgenoten onder te laten sneeuwen. We kunnen daarom stellen dat er komende zaterdag op sportpark Houtrust een team versus team wedstrijd zal gaan plaatsvinden. En dit dan in de meest letterlijke zin van het woord.
 

Voorbereiding op de ‘grote beker’
Het is voor ons als fans te hopen, en natuurlijk nog meer voor de Assink-brigade zelf, dat zij evenveel plezier gaan beleven als op 2 maart van dit jaar. Zoals al eerder vermeld gingen toen de drie punten mee in de tas naar Veenendaal. Maar dit alles niet voordat ’s avonds eerst een deel van Scheveningen uitgaansgebied op een vrolijke manier op de kop was gezet, afgesloten met een bezoek aan de befaamde Crazy Pianos en dat bezoek staat in het geheugen gegrift van de selectie.
Zaterdag wordt er na de wedstrijd een bezoek gebracht aan het Eredivisie duel ADO Den Haag – NEC, met daaraan voorafgaand een heerlijk hapje in de Brasserie van het Kyocera stadion. U snapt al, hier wordt het nuttige met het aangename verenigd. ADO Den Haag treft een compleet team en begeleiding aan op de tribune die komen spioneren, want op dinsdag 24 september komt de Haagse BVO op bezoek voor de tweede ronde van de KNVB-beker op het sportpark Panhuis. En wat zou er dan mooier zijn als er dan opnieuw drie punten op het conto zijn bijgeschreven en G.V.V.V. nog steeds koploper is in de topklasse?  Waarschijnlijk niet veel. Zoiets geeft alleen maar een hele prettige boost om geheel onbevangen het bekerduel met de profs aan te vangen.

 

Tegengas
Maar ook duidelijk is dat dit allemaal niet zomaar zal gaan. Scheveningen wil uiteraard revanche voor de twee nederlagen van vorig seizoen. Maar dat niet alleen, als ze G.V.V.V. verslaan gaan ze over hen heen in de ranglijst en is het doel, om zo snel mogelijk 40 punten te halen, de kortste weg. Maar er zal wellicht nog een reden zijn om de De Blauwen te ontmoedigen. Want sinds kort is SVV Scheveningen, zoals de vereniging officieel heet, ‘Official Netwerkpartner van ADO Den Haag’. ADO Den Haag verstrekt hiermee het jeugdvoetbal – de levensader van elke vereniging – een kwaliteitsimpuls. Dus als Scheveningen de kans krijgt om haar ‘grote buurman’ en partner een handje te helpen door G.V.V.V. met een dipje op te zadelen zullen ze dat zeker niet nalaten. Bovendien mag de jeugd van Scheveningen zaterdagavond gratis een bezoek brengen aan ADO Den Haag – NEC om de samenwerking te bekrachtigen. Die jonge fans zullen ongetwijfeld de Hagenezen proberen op te zwepen tot een goed resultaat zodat de profs van trainer Maurice Steijn vol vertrouwen afreizen naar Veenendaal.
We zijn trouwens wel benieuwd of Studio Sport zaterdagavond een shot maakt van al die ‘Veense spionnen’ en of dat dan met glunderende of sippe gezichten zal zijn.  

 

SVV Scheveningen – G.V.V.V. op sportpark Houtrust, Laan van Poot 38c, 2566 EC Den Haag, begint om 14.30 uur.