Voorbeschouwing Ter Leede – G.V.V.V.

5 september 2013

Ter Leede onbekend, maar niet onbemind

 

Op de komende twee zaterdagen gaat G.V.V.V. kennismaken met twee van de drie debutanten in de topklasse. In volgorde van opkomst: Ter Leede uit Sassenheim, waar de Assink-pupillen komende zaterdag op bezoek gaan, en volgende week komt Excelsior Maassluis de ‘blauwe zijde’ van sportpark Panhuis met een bezoek vereren. Het treffen met de derde nieuwkomer, ONS Boso Sneek, komt pas eind oktober in zicht, wanneer de Friezen de reis naar Veenendaal ondernemen. Deze laatstgenoemde opponent is echt een volledig onbeschreven blad voor G.V.V.V. want nog nooit in de geschiedenis van de beide clubs werd er tegen elkaar gespeeld. Althans, we hebben niets in ons archief daarover kunnen vinden.

Wat we wel hebben gevonden is dat Ter Leede samen met Scheveningen een tegenstander is, waar op het hoogste zaterdag amateurniveau tot nu toe, slechts tweemaal tegen gespeeld is. Het eerste treffen met Scheveningen vond vorig seizoen plaats toen de badplaatsbewoners debuteerden in de topklasse. Voor het duel met Ter Leede moeten we veel verder terug in de geschiedenis, maar daarover verderop in deze voorbeschouwing meer.

 

Ter Leede werd vorig seizoen met vlag en wimpel kampioen van de hoofdklasse A. En dat met concurrentie van gevestigde namen zoals onze ‘rode’ buren, streekgenoot Bennekom, Huizen en hun eigen streekgenoot Quick Boys. Een prestatie van formaat is een understatement. Nog meer als je dat in perspectief ziet hoeveel concurrentie er is in de Duin en Bollenstreek van top- en hoofdklasse verenigingen. Op een gebied van ca. 90 km² spelen maar liefst zeven voetbalclubs op dat niveau en die vissen allemaal in dezelfde spelersvijver. Als je nog stukje zuid-westelijker gaat vind je in Den Haag HBS en Haaglandia en in Scheveningen de club met dezelfde naam, dus nog meer ‘medevissers’.  Natuurlijk is de provincie Zuid-Holland qua inwonerstal (ruim 3,5 miljoen) wel de grootste van ons land, maar toch is het dus uitermate knap dat de Sassenheimers een kampioensteam hebben kunnen samenstellen.  Toevallig is dat niet want in het jaar ervoor eindigden de ‘rood-gelen’ al als tweede achter kampioen Jodan Boys en werd er via een periodekampioenschap aan de nacompetitie deelgenomen. Ook daarin reikte men tot de finale waarin op het sportpark ’t Slot in Capelle uiteindelijk Kozakken Boys door een 5-1 overwinning promotie afdwong. Maar zoals reeds gezegd, eind goed, al goed. Een jaar later volgde wel de promotie naar de eliteklasse van de zaterdagvoetballers.

 

Ter Leede is net als G.V.V.V. bejaard. Alleen zijn de gastheren een aardig stukje ouder. Want de voetbalvereniging werd opgericht op 30-04-1930, een mooie datum om te onthouden. Het was een fusie tussen POELLAAN en RODA, hetgeen betekende Recht Op het Doel Af. De clubkleuren werden rood en geel, kleuren die ook voorkomen in het wapen van de gemeente Sassenheim. Maar toen volgde nog de naamgeving van de nieuwe club. En eerlijk gezegd wisten wij niet hoe de voetbalvereniging aan haar bijzondere naam kwam. Maar zoals een traditierijke club betaamt wordt dit keurig uitgelegd op de fraai uitziende website.

 

RODA speelde op een veldje in de toenmalige buitenplaats Ter Leede. POELLAAN speelde op een terrein aan de 3e Poellaan. Voor het terrein, dat eigenlijk zomaar in gebruik werd genomen, moest op zekere dag huur betaald worden en dat kon de toenmalige voorzitter Bruin niet trekken, dus moest men van het veld verdwijnen. Goede raad was duur en men ging financiële hulp vragen bij de toenmalige bewoners van ‘Huis Ter Leede’. Deze waren wel bereid om de club een ruggensteuntje te geven, maar men stelde als voorwaarde dat de club voortaan ‘Ter Leede’ als naam kreeg. Dat werd natuurlijk graag geaccepteerd en zo draagt onze club nog steeds de naam Ter Leede.
In 1995 verhuisde Ter Leede naar het nieuwe sportpark De Roodemolen waar wij heden ten dage nog steeds op zaterdag spelen.

 

Misschien zou je kunnen zeggen dat Ter Leede daarmee wellicht de eerste in natura gesponsorde club was van Nederland. Maar in ieder geval is de naamgeving behoorlijk uniek.
De ruim tachtig jaar oude vereniging kende uiteraard talloze sportieve hoogte- en dieptepunten. Een greep hieruit: In 1957 en 1959 werd men landskampioen bij de zaterdagamateurs en in 1992 en 1993 ging tweemaal achtereen de vlag in top. Wat als consequentie had dat de ‘rood-gelen’ weer 2de klasser werden i.p.v. 4 de klasser. Om zover terug te vallen waren er dus diverse degradaties en dat zijn natuurlijk pijnlijke dieptepunten.
Maar nadat door de invoering van de hoofdklasse in ’96-’97 Ter Leede automatisch 1ste klasser werd leek het crescendo te gaan, want direct werd de titel gepakt en daarmee promotie naar de hoofdklasse en was men weer terug op de hoogste trede. Het debuut werd geen succes er volgde direct weer een terugkeer naar 1ste klasse. Gelukkig was Ter Leede een goede leerling en werd dat schoonheidsfoutje ook gelijk weer weggepoetst. Want opnieuw was Ter Leede het beste jongetje van de klas en werd het verloren gegane terrein terug veroverd. En dus waren de Sassenheimers vanaf 1999 weer hoofdklasser. Daarin zetten zij een prima prestatiecurve neer want in veertien seizoenen eindigden ze 10x ruimschoots in het zogenaamde linkerrijtje en was er slechts eenmaal sprake van degradatie gevaar.
Het allerhoogste hoogtepunt was natuurlijk de al eerder beschreven promotie naar de topklasse.

 

In de geschiedenis van Ter Leede speelt G.V.V.V. maar een zeer beperkte rol. Want slechts tweemaal eerder ontmoeten de kemphanen van komende zaterdag elkaar in competitie verband. De eerste keer was in het seizoen ’66-’67 in de 2de klasse. Dit was toen wel het hoogste zaterdag niveau, dus daar doelden we op in de inleiding van deze voorbeschouwing. Beide keren won de thuisploeg. In Sassenheim werd het 2-1 en in Veenendaal 1-0. Daarna volgden nog de laatste twee duels en daarvoor moeten terug naar jaargang ’79-’80. Dit was wederom in tweede klasse verband, alleen was toen de 1ste klasse het hoogste zaterdag niveau. Dus beide verenigingen moesten het toen een treetje lager zoeken. Ook toen deed men niet voor elkaar onder en werden in de beide ontmoetingen de punten gedeeld. Op het oude sportpark van Ter Leede werd het 1-1 en op het Panhuis 3-3. Dus overall houden de beide teams zich tot nu toe volledig in evenwicht, want zelfs het totale doelsaldo is gelijk (6-6).
In dat seizoen promoveerde G.V.V.V. wel weer naar de 1ste klasse door een kampioenschap. Van de 24 wedstrijden werd er slechts één verloren (uit bij V.V.O.G 3-0), er was 13x winst en 10x een gelijkspel. Ter Leede eindigde als vierde in de eindrangschikking.

 

Leuk is dat we dankzij onze archiefvorser Jos van Schaik van de beide wedstrijden krantenverslagen hebben. Bij deze uitwedstrijd van de ‘onzen’ zullen we hieronder het verslag van de wedstrijd in Sassenheim plaatsen. Als Ter Leede in Veenendaal op bezoek komt volgt het andere verslag uit het Leids Dagblad. Ook mooi om te zien is dat de doelpuntenmaker voor G.V.V.V. nog steeds een echte clubman is. Want Wim van de Weerdhof maakt deel uit van de afdeling voetbal technische zaken van onze vereniging. Nog meer bijzonder is dat een van de spelers van toen, komende zaterdag zijn zoon als opvolger op het veld zal zien verschijnen. Bovendien is hij net als Wim een echte ‘blauwe’ en ook zeer actief bij de afdeling voetbal technische zaken, alleen in dit geval voor de A-B en C-junioren. Over wie hebben we het…..
De kenners zullen het ongetwijfeld al weten…., het is Martien Terschegget. Vader van Roy, onze zeer getalenteerde middenvelder.  Maar wellicht zien Ter Leede supporters ook bekende namen staan in bijgaand plaatje en/of onderstaand krantenverslag en is er een feest van herkenning.

 

In de titel stond onbekend, maar niet onbemind. Dat onbekende zal nu wel ongeveer duidelijk zijn gemaakt, maar over dat niet onbeminde heeft u nog niets gelezen. Alweer, zullen de kenners  wel weten waar dit heen gaat. Maar voor degene die nog geen idee heeft, zeggen we oefenmeester van G.V.V.V.
Ja, dat is Erik Assink zult u zeggen, maar wat heeft die met Ter Leede? Nu, voordat Erik Assink in 2010 in dienst trad bij de Veense blauwkousen, stond de Almeerse coach twee seizoenen voor de ‘troepen’ van Ter Leede. Dus Assink heeft een arbeidsverleden bij de komende opponent. En dat was geen verhouding werknemer werkgever, maar veel meer. Erik Assink koestert zeer warme gevoelens voor zijn oude club. Na afloop van de wedstrijden is hij altijd een zeer druk bezet man om alle ‘persmuskieten’ van ‘munitie’ te voorzien. Maar meestal vond hij toch wel een gaatje om even snel te informeren of zelf op z’n mobieltje te kijken wat Ter Leede had gedaan, want daar was hij altijd zeer benieuwd naar. Dat alleen al geeft aan dat Assink een zeer warm hart koestert voor zijn komende tegenstander en bovendien stak hij zijn liefde voor de ‘rood-gelen’ ook niet onder stoelen of banken. Nu in de topklasse zal hij de einduitslag van z’n voorgaande ‘liefde’ wel snel horen en hoeft hij niet meer zelf te zoeken. Komende zaterdag dus al helemaal niet, want dan is hij live aanwezig. Uiteraard gunt hij Ter Leede het allerbeste tegen alle overige tegenstanders, maar nu net niet. Want Erik Assink is sportman genoeg om nu even alle sentimenten overboord te gooien en zijn oude ploeg de derde nederlaag op rij te bezorgen (verlies met 0-1 tegen Katwijk en 1-0 tegen Capelle) en daarom met G.V.V.V. aan te pikken bij de bovenste helft van deze topklasse competitie.

 

De wedstrijd op sportpark Roodemolen (kunstgras), Roodemolenweg 10, 2171 AX te Sassenheim begint om 14.30 uur.