Voorbeschouwing vv Capelle – G.V.V.V.

6 maart 2014

Ruim anderhalve week geleden bevrijde G.V.V.V. zich opnieuw van een zogenaamde ‘angstgegner’. Want in de aanloop naar de topklasse, in deze klasse zelf, en zelfs in een nog verder verleden, waren de blauwen er tot dan aan toe nog nooit in geslaagd om Katwijk op een nederlaag te trakteren. Dat lukte dus 22 februari jl. wel en de 3-2 winst bezorgde, mede door puntenverlies van de concurrentie, de ploeg van trainer Erik Assink zelfs de koppositie. Die werd na afgelopen (inhaal)weekeinde bovendien nog gecontinueerd doordat Kozakken Boys er niet in slaagde om Ter Leede aan de zegekar te binden en daarmee over G.V.V.V. heen te gaan.

Als kanttekening bij die bevrijdingsslag moet natuurlijk wel worden vermeld dat dit een thuiswedstrijd betrof, want in en bij Katwijk, blijft dat negatieve record nog in de boeken staan.

 

In Capelle, kende G.V.V.V. voor de aanvang van dit seizoen, althans v.w.b. de duels op topklasse niveau, ook zo’n tegenstander waaraan alle mogelijk te behalen punten ‘cadeau’ werden gedaan. Maar gelukkig ook daaraan konden gelegenheidsaanvoerder Wilco den Hartog en zijn trawanten op 12 oktober van het vorige jaar een einde maken. De zo geroemde defensie van de bewoners van sportpark ’t Slot, die in de wedstrijd daarvoor pas het eerste verlies leden (1-2 tegen ONS Boso Sneek) en ook pas de eerste twee doelpunten tegen kregen, kreeg geen enkele grip op de aanvallers van de thuisploeg. Binnen 12 minuten was het 2-0 (2x Van Meegdenburg) en net voor rust gooide Sherwin Grot de wedstrijd in het slot met zijn eerste competitietreffer. De kers op het taartje werd verzorgd door Taoufik Adnane die met een knal van 35 meter, ook nog met z’n ‘verkeerde’ been, de eindstand op 4-0 bepaalde. Met die winst werd dus ook Capelle van het lijstje ‘angstgegners’ afgevinkt, althans wederom v.w.b. de thuiswedstrijden.

Want op sportpark ’t Slot in Capelle aan den IJssel moest G.V.V.V. er in de twee voorgaande seizoenen met 3-1 en 2-0 aan geloven.

 

Het wordt dus tijd dat de Assink-brigade ook dat tweede vinkje gaat zetten en daarvoor is aanstaande zaterdag de gelegenheid want dan staat de return van 12 oktober op de programmarol. Maar daar zitten wel een paar haken en ogen aan.

In de topklasse spelen zeven verenigingen nog op natuurgras, te weten Scheveningen, Katwijk, FC Lisse, Rijnsburgse Boys, HHC Hardenberg, Capelle en Kozakken Boys. En de G.V.V.V. insiders hebben bij dit rijtje hoogstwaarschijnlijk al snel gezien dat de resultaten op die ondergrond, om het maar eens eufemistisch uit te drukken, niet geweldig waren. Vier nederlagen tegen de eerste vier tegenstanders uit die rij, en een gelijkspel in Hardenberg brachten de ploeg van Erik Assink dus slechts één punt. Daaruit zou je dus kunnen concluderen dat gastheer Capelle al een kleine voorsprong heeft.

 

Kan Dennis van Meegdenburg zelf opnieuw een bijdrage leveren aan zijn gewenste 'gouden randje'?  Net zoals op deze foto toen hij de 1-0 binnenknikte in de thuiswedstrijd tegen Capelle. Foto: Dick Gijsbertsen

 

Daarnaast is Capelle, wat zich in de drie voorgaande topklasse seizoenen een stabiele middenmoter toonde met een respectievelijke 6de, 10de en 7de eindpositie, na een pikstart deze jaargang ondertussen afgezakt naar een plaatsje net boven de gevaarlijke streep. En die gevarenzone zal de ploeg van trainer Theo de Boon, die aan zijn eerste seizoen bezig is en ook in de  volgende jaargang het bewind blijft voeren, natuurlijk graag zo snel mogelijk willen verlaten om zich ook in 2014 – 2015 topklasser te mogen blijven noemen. En dat daar op korte termijn winst voor nodig is zal iedere rechtgeaarde Capellenaar volmondig willen onderschrijven. Want de prestatiecurve laat een flinke dip zien, wat wordt geïllustreerd door deze drie feiten:

  • Niet gewonnen in de laatste vier thuiswedstrijden
  • Eenmaal winst in de laatste negen duels
  • Zes punten behaald uit de laatste acht ontmoetingen (1x winst, 3x gelijk)

Hoewel het vorig seizoen veel minder nodig was, omdat de ‘groen-witten’ eigenlijk zelden of nooit in de gevarenzone belandde, lieten ze toch zien over een sterke eindsprint te beschikken. Want slechts één puntje scheidde hen van de derde periode titel die toen werd opgeëist door Excelsior ’31.  Zo’n soort eindspurt is nu wel noodzakelijk en wat zou dan mooier zijn om die te starten met het duel tegen een van de titelkandidaten en een opponent waarvan tot nu toe in deze eliteklasse nog niet werd verloren?

 

G.V.V.V. heeft ‘gelukkiger zorgen’ dan opponent Capelle. Want sinds 7 december jl. werd in de competitie niet meer verloren (6x winst en 2x gelijk). En die reeks bracht de Assink pupillen het  huidige koploperschap, dat weliswaar op punten moet worden gedeeld met IJsselmeervogels en Kozakken Boys, maar op basis van doelsaldo mogen de Blauwen ‘nummero uno’ voor hun naam zetten. Die positie zullen zij zeker met hand en tand willen verdedigen al was het maar om de wens van ploeggenoot Dennis van Meegdenburg in vervulling te laten gaan. Want zijn aan het begin van deze week aangekondigde afscheid van het voetbal op het hoogste zaterdag niveau werd gisteren breed uitgemeten in de Veenendaalse Krant in een interview met als kop: “Ik mis alleen nog het gouden randje” (klik op de link voor dit interview).
 

Een stapje op weg naar de gouden randje is zeker niet onmogelijk als we kijken naar de totale geschiedenis van Capelle versus G.V.V.V. In onderstaande tabel kunt u zien dat voor de invoering van de topklasse de classificatie ‘angstgegner’ exact andersom was.

 

     

 

De social mediaredactie heeft met onderstaand 'plaatje' een aardige samenvatting gecomponeerd van dit aanstaande duel.