Voorbeschouwing v.v. Katwijk – G.V.V.V.

2 oktober 2013

Kan G.V.V.V. eindelijk eens punten meenemen uit Katwijk?

 

Het zal voor iedere fan, en uiteraard ook voor de spelers en staf, van G.V.V.V. duidelijk zijn dat de komende twee wedstrijden uitermate belangrijk worden. Want als daaruit een positief resultaat gepeurd kan worden, en dan bedoelen we minimaal vier punten, dan is de kans redelijk groot dat coach Erik Assink en zijn mannen zich handhaven in de top vijf. Heel misschien lukt dat ook nog bij drie winstpunten, maar bij alles wat minder is, is er zeer gerede mogelijkheid van een duikeling op de ranglijst van de topklasse aanwezig.

 

Dat dit een uitermate moeilijke opgave zal worden is ook zo klaar als een klontje. Want komende zaterdag staat het treffen met de amateur landskampioen v.v. Katwijk op sportpark De Krom in Katwijk op de programmarol en de week daarop ontvangt G.V.V.V. op haar ‘blauwe zijde’ van het Panhuis de huidig koploper v.v. Capelle. En alsof dit nog niet genoeg is, beide opponenten zijn in die topklasse tot nu toe, voor aanvoerder Simon Brouwer en consorten zogenaamde ‘angstgegners’ gebleken. In de acht gezamenlijke eerdere ontmoetingen tegen de Oranjehemden en de bewoners van sportpark ’t Slot moest G.V.V.V. iedere keer het onderspit delven. Bovendien werd de goede start van de Veenendalers in deze competitie in de laatste twee duels ‘hinderijk’ onderbroken door nederlagen tegen respectievelijk Scheveningen (4-2) en Spakenburg (1-3). Daar bovenop kwam dan ook nog de nederlaag in de KNVB-beker, natuurlijk absoluut geen schande, tegen de profs van ADO Den Haag (0-3). Dus in ruim een week tijd kreeg het gevoel van lekker ongeslagen te zijn een flinke knauw.

 

Nederlagen zijn sowieso vervelend voor iedereen die serieus met z’n sport bezig is, maar als dit gebeurt en je tegenstander toont zich de betere en/of je hebt zelf een off-day, dat valt er mee te leven. Als er factoren zijn waarop jezelf geen invloed hebt en die wel cruciaal zijn in een duel waardoor je aan het kortste eind trekt, dan geeft dat nog een extra zuur gevoel. Het eerste was het geval in en tegen Scheveningen, en het tweede afgelopen zaterdag tegen Spakenburg. Over de (onterechte?) rode kaart van Rodny Hofman is al genoeg geschreven en gepraat, dus daar hoeven we verder niet op terug te komen, maar dat het invloed had op de uiteindelijke nederlaag zal zowel vriend als vijand niet kunnen ontkennen.

G.V.V.V. toonde met tien man haar wilskracht en ging strijdend ten onder tegen die andere blauwen, en daarom zal dat verlies hoogstwaarschijnlijk geen deuk of deukje in het moreel betekenen en zal er hopelijk met ‘schone koppen’ worden begonnen aan de eerste van die twee zware opgaven.

 

Want dat Katwijk, ondanks haar niet al te florissante start, geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken, is een understatement. Vorig seizoen glorieus kampioen van de topklasse en over de rug van de kersverse Jupiler League vereniging Achilles ’29 ook winnaar van het algehele amateur landskampioenschap. En nog was Katwijk ‘rupsje nooit genoeg’ want aan het begin van deze voetbaljaargang kreeg ook de supercup een plaatsje in de prijzenkast. Landelijk amateur bekerwinnaar De Treffers ging op De Krom met 2-1 ten onder.

Met recht en reden was Katwijk zonder concurrentie vorig seizoen de beste amateurclub van Nederland. Maar die status heeft ook z’n nadelen. Men zou wat verzadigd kunnen raken, alhoewel winnaars altijd zeggen, dat de volgende te behalen prijs de mooiste is, dus daar ligt het waarschijnlijk niet aan. Nee, het zijn waarschijnlijk de tegenstanders die zich toch extra oppeppen, want wie wil er nu niet winnen van zo’n succesvolle ploeg, iedereen toch?

 

De magere van start van de ‘Kattukkers’ zal zeker mede veroorzaakt zijn door de diverse personele problemen. Sterkhouders Jos Jansen en Michiel van Dam zitten samen met Jeffrey Dekker al een tijdje in de lappenmand. En daar kwam vorige week na het 1-6 verlies in de KNVB-beker tegen SC Cambuur ook nog de topscorer (19 goals) van vorig seizoen bij, Jeffrey Jongeneelen.  Deze trefzekere Katwijker - daar weet G.V.V.V. alles van want hij scoorde zes van de in totaal elf doelpunten in de eerdere vier ontmoetingen in de topklasse – liep een scheur in zijn kuit op en is weken uitgeschakeld. Daarnaast liepen de mannen van trainer Cees Bruinink, die al voor het zesde seizoen de kapitein op het schip is, al drie directe rode kaarten op, tegen vorig seizoen in 30 wedstrijden, slechts één.

 

Robbert Susan heeft zijn straf van drie duels uitgezeten en is tegen G.V.V.V. weer speelgerechtigd en daar zal de staf maar wat blij mee zijn, want de dynamische middenvelder is een vaste waarde. Niet blij zullen zij zijn met de rode kaart die de aanvoerder Jerghinio Sahadeswing vorige week bij Capelle opliep voor een natrappende beweging. Het schikkingsvoorstel van de KNVB was niet mis, zeven wedstrijden schorsing. Op het moment van schrijven is nog niet bekend of speler en/of club in beroep gaan, maar duidelijk is wel dat de captain er zaterdag niet bij zal zijn. Jongeneelen was de derde ‘boosdoener’ maar die had zijn straf al achter de rug.

 

Op 28 augustus 2012 maakte Joost Leonard uit een strafschop de 1-2 nadat hij vier minuten daarvoor al voor de gelijkmaker had getekend. Jeffrey Jongeneelen zorgde in de slotminuten van de eindstand van 3-1. Foto: Dick Gijsbertsen.


Kortom de Bruinink-brigade is al met al aardig gekortwiekt, maar dit geldt, zij het gelukkig in mindere mate, ook voor de bezoekers. Want de rode prent voor rechtervleugel verdediger Rodny Hofman kost hem één duel en hij mag dus zaterdag als supporter toekijken. Ook de breuk in de hand centrumverdediger Bart Hulsbos is nog niet geheeld en daarom is zijn meespelen zeer onzeker.

Wat bijna wel zeker is, is dat Katwijk versus G.V.V.V. of omgekeerd, altijd ontmoetingen zijn die het aanzien meer dan waard zijn. Beide trainers zijn grote voorstanders van aanvallend voetbal en zij zullen dan zeker geen opdrachten geven om eerst maar eens te zorgen om de ‘nul’ te houden. Nee, gewoon proberen om meer goals te maken dan je opponent en op die wijze de drie punten proberen te veroveren. Zoals reeds vermeld lukte dat G.V.V.V. in de topklasse nog niet tegen Katwijk. Wel opvallend is dat de blauwen in drie van vier tot nu toe gespeelde duels steeds een voorsprong namen. Simon Brouwer en Karim Elkaddouri deden dat in Katwijk op respectievelijk 21 april (3-1) en 28 augustus 2012 (ook 3-1). Maurice van der Wilt op 23 februari (1-2) van dit jaar in ’t Veen. Alleen op 12 november 2011 namen de Oranjehemden eerst een 0-3 voorsprong  - o.a. door een eigen goal van Bart Hulsbos - voordat Michiel van der Valk in de slotminuten de spreekwoordelijke eer redde.

 

Met deze data is het probleem van G.V.V.V. in de ontmoetingen tegen Katwijk gelijk weergegeven. Namelijk het scoren van goals. Dit wordt nog onderstreept als we terug gaan naar seizoen ’09-’10.  Toen moesten de beide kemphanen aantreden in twee play-off wedstrijden om een plaats in de topklasse. En degene die dat mee hebben gemaakt weten ongetwijfeld dat de Veenendalers er toen helemaal niet in slaagden om het net te laten bollen. Katwijk deed dat in beide duels eenmaal en mocht zich daardoor toen topklasser noemen.

 

Ondanks de handicap van de afwezigheid van Jongeneelen heeft Katwijk nog wel een paar troeven achter de hand. Want Joost Leonard (ex Noordwijk) maakte vorig seizoen 14 goals waaronder twee in Katwijk tegen G.V.V.V. En dan kwam dit seizoen ook de super-sub van Rijnsburgse Boys, Martijn Gootjes de gelederen van coach Bruinink versterken. In 1049 minuten maakte de spits maar liefst 12 goals voor ‘De Uien’. Een gemiddelde waar maar heel weinig goalgetters aan kunnen tippen.

 

Hoewel Gootjes pas eenmaal doel trof en Leonard nog niet is de defensie van G.V.V.V. gewaarschuwd voor deze ‘sluipschutters’.  Want tevens heeft Katwijk ook nog de beschikking over Donny van Oijen, de huidige topscorer met 3 goals en vorig seizoen goed voor 12 treffers. Niet voor niets was de kampioen van de vorige jaargang het meest scorende team van de zaterdag topklasse. HHC Hardenberg kwam het dichtste in buurt met 62 doelpunten, tegen 77 voor Katwijk, maar al met al dus toch nog een verschil van 15.

Over zoveel doeltreffende spelers beschikt G.V.V.V. niet. Met Joey Snijders 4x, Simon Brouwer en Dennis van Meegdenburg ieder 3x is het grootste deel genoemd. Verdediger Bart Hulsbos maakte er twee, maar die is dus waarschijnlijk niet van de partij.

 

Toch zou G.V.V.V. wellicht de negatieve reeks kunnen onderbreken nu Katwijk niet op volle oorlogssterkte kan aantreden en het spel van de ploeg nog niet vlotjes verloopt. En als je een beetje in statistiek gelooft zijn de voortekenen ook niet slecht. Want G.V.V.V. verloor in de vorige twee jaren altijd van Noordwijk, dat werd dit seizoen in de ouverture daarvan rechtgezet met een 1-4 winst. Daarentegen verloor G.V.V.V. in diezelfde periode nog nooit van Spakenburg, maar ook daar kwam vorige week een einde aan door het 1-3 verlies. Dus als je in die lijn doordenkt, is de kans op winst zeker aanwezig.

Maar daar zullen de beide kemphanen weinig mee op hebben. Katwijk zal alles in het werk gaan stellen om haar zwakke start te compenseren en door winst op gelijke hoogte te komen met haar opponent. En de Assink pupillen willen de zure smaak van twee nederlagen wegspoelen door eindelijk eens punten af te pakken van een van haar ‘ansgtgegners’. Dit alles zijn meer dan voldoende componenten om er zaterdagmiddag op De Krom eens goed voor te gaan zitten – dat zullen de 22 acteurs naar verwachting niet doen – om een echt topklasse duel te gaan aanschouwen.

 

v.v. Katwijk – G.V.V.V. begint op sportpark De Krom, De Krom 1, 2221KK Katwijk om 14.30 uur en zal onder leiding staan, van de meestal voortreffelijk fluitende scheidsrechter, Ron Karremans uit Den Haag.